Speculoospasta zelf maken (suikervrij)

Speculoospasta is heel lekker. Er zit alleen nogal wat geraffineerde suiker in. Daarom vroeg iemand me of ik een recept heb om zelf speculoospasta te maken die iets gezonder is. Van dat soort vragen word ik altijd enthousiast, dus ik ging snel aan de slag.

Het recept voor de originele speculoospasta staat gewoon online, dat kon ik gebruiken om mijn eigen gezondere versie te maken. Maar dat was nogal moeilijk. Ik heb wel 7 verschillende recepten gemaakt en ze waren allemaal wel lekker, maar niet lekker genoeg. Recept nummer 8 was raak! Het is gemaakt met speculaasjes uit de winkel, dat wel. Blijkbaar kan het niet anders.

speculoospasta

Speculoospasta (zonder geraffineerde suiker)
voor 1 pot speculoospasta

200 gram speculaasjes (zonder suiker) (ik gebruikte deze spelt speculoos)
1/2 dl koffie
1/2 dl melk (ik gebruik rijstmelk, maar koemelk kan ook)
1 klontje roomboter (10 gr)

  • Doe de speculaasjes in de keukenmachine en maal heel fijn
  • Voeg de rest van de ingrediĆ«nten toe en mix het tot een gladde massa
  • Bewaar de speculoospasta in een goed afgesloten potje, in de koelkast
  • De speculoospasta is (in de koelkast) 1 week houdbaar

Zelfgemaakte speculoospasta is minder lang houdbaar dan die uit de winkel. Op zich is dat positief, want het betekent dat er geen conserveringsmiddelen zijn toegevoegd. Toen ik dit recept voor het eerst maakte, heb ik een halve pot speculoospasta gemaakt om te kijken of we het snel genoeg op kregen. Het was bij ons binnen een paar dagen op, dus een hele pot vol gaat hier ook prima binnen 1 week op! En ehmm… als je een lepeltje speculoospasta eet, smaakt het naar cookie dough!

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.