Snelle suikervrije appelkruimel

snelle-appelkruimel Geen tijd of zin om lang in te keuken bezig te zijn? Zin in ‘comfort food’ zonder geraffineerde suiker? Maak dan deze snelle appelkruimel. Een oven is niet nodig. Verse appelmoes met een kruimeldeeg erop. Ik heb dit al een paar keer gemaakt en smul er elke keer van.

Ik gebruik altijd biologische appels, omdat niet biologische appels erg bespoten zijn.

 

 

 

Suikervrije snelle appelkruimel
voor 1 persoon

1 appel
1 afgestreken theelepel kaneel
30 gram roomboter
40 gram tarwemeel (het liefst biologisch en gebuild)
10 gram palmsuiker (ongeveer anderhalve eetlepel)

  • Was je appel, snij het klokhuis eruit en snij de appel in kleine stukjes. Je hoeft de appel niet te schillen.
  • Doe een klein laagje water (ong. 1 c.m.) in een steelpannetje.
  • Doe de stukjes appel in een steelpannetje en zet op ‘t vuur. Als het water kookt zet je het vuur zacht. Laat 5 minuten pruttelen.
  • Haal het steelpannetje van het vuur en voeg de kaneel toe aan de appel. Roer goed door elkaar.
  • Je kan nu met een staafmixer appelmoes maken van het appelmengsel, of je kan het zo laten (in stukjes). Het is allebei lekker.
  • Zet een koekepan op laag tot middelmatig vuur. Voeg de boter toe en laat langzaam smelten. De boter mag niet bruin worden.
  • Als de boter is gesmolten, voeg je het meel en de palmsuiker toe. Goed doorroeren met een polllepel.
  • Laat 10 minuten zachtjes bakken en roer het kruimelmengsel regelmatig door.
  • Doe het appelmengsel in een bakje en het kruimelmengsel er bovenop.
  • Lekker opeten! Deze snelle appelkruimel smaakt het lekkerste als ‘ie nog warm is.

17 reacties op “Snelle suikervrije appelkruimel” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. Heerlijk, heerlijk. Ik zocht al naar een lekker appeldeegtoetje, maar ik vind bladerdeeg altijd zo vettig en zo veel. Ik heb voor de crumble maar 1/3 van de boter en het meel genomen en dat smaakt ook heel lekker. Voor de appelmoes, die wij hier elke week wel een keer maken, gebruik ik ook altijd appeldiksap. Dat maakt de appelmoes heerlijk zoet.
    Leuk hoor al die creatieve recepten.

  2. Heb het ook geprobeerd, omdat het zo lekker klonk.
    En het smaakte haast nóg lekkerder!
    Ik heb alleen geen palmsuiker, dus appelstroop zonder suiker gebruikt.
    Ging ook goed.

    Ga het zeker nog eens doen.

  3. Da’s een goeie Geeske. Hoeveel appelstroop heb je gebruikt? Ik ben benieuwd.
    Groetjes,
    Frederique

  4. @GreenEvelien: misschien is kokosolie een idee? (ga ik van de week denk ik is proberen)

    Plantaardige margarine is ook een optie, heb ik net gedaan. Lekker, maar denk dat het met roomboter lekkerder is (en ook makkelijker en beter bakt).

  5. Hey, ik heb agavesiroop gebruikt in het kruimeldeeg, was lekker. Ben van de week getest en ben intolerant/allergisch voor suiker. Ik wist dat het een uitdagend dieet was, maar het is ronduit pruts om het te volgen, zo weinig dat je mag. Je kan de appels trouwen ook vervangen door stoofpeer (gewone peer kan denk ik ook) die ik over had van het avondeten. Ik had ze gestoofd in appelsap, erg lekker en zoet van smaak.

  6. @Frederique: ik heb een halve eetlepel appelstroop gebruikt, en dat was voor mij zoet genoeg.

  7. Klinkt heerlijk… Kan dit ook met bloem? Wat dat heb ik wél in huis i.p.v. meel…
    Hoor het graag :D

  8. Zoë, dat kan ook met bloem!
    Bloem is geraffineerd en daarom gebruik ik liever meel.

  9. ik eet geen tarwe(ook niet gebuild) kan er ook iets anders dan tarwe in?
    groet merel

  10. Hi merel,

    Ik probeer ook zo min mogelijk tarwe te eten en gebruik daarom vaak Glutenvrije producten uit het schap van de supermarkt. Ze hebben daar ook bij de meeste supermarkten glutevrij bakmeel. Hier zit uiteraard geen tarwe in en kan je ook wel gebruiken voor dit soort recepten.

  11. Oeh! lekker deze!, ik ga het zondag proberen met boekweitmeel:)
    Kokosolie is een super vervanger, daar bak ik standaard in (vlees, groente) je mag er zelfs in wokken (oxideert niet). Voor zoete gerechten gebruik ik Ghee, dat is geklaarde boter. Daar zitten geen melkeiwitten meer in.. Maar of dat mag als veganist?

  12. Merel, je hebt al twee reacties gekregen op je vraag. Als je wel spelt mag, dan kan je dat ook gebruiken. Spelt is wel een oertarwe, maar mensen met een tarwe-intolerantie, kunnen vaak wel tegen spelt. Andere mogelijkheden zijn rijstmeel, boekweitmeel, havermeel, of een combinatie daarvan.

  13. An, het gaat op deze site niet om het totaal elimineren van zoetmiddelen, maar om het eten van ongeraffineerde suiker. Suikervrij staat in die zin dus voor ‘zonder geraffineerde suiker’.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.