Snel suikervrij toetje met banaan

Heb jij  ‘s avonds ook weleens enorme behoefte aan een lekker toetje? Het hoeft niet heel veel te zijn, of heel bijzonder. Maar wel gewoon iets lekkers. Heb je dan ook wel dat er juist op dat moment weinig lekkers in huis is? Ik wel, laatst nog. Toen maakte ik dit snelle toetje met banaan. Hmmm, het was precies wat ik nodig had!

Snel-toetje-met-banaanSnel toetje met banaan (zonder suiker)
voor 1 persoon

1 banaan
50 gram havermoutvlokken
40 gram rozijnen (liefst blanke rozijnen, anders sultana’s)
2 eetlepels crème fraîche (eventueel vervangen door lobbig geklopte slagroom of yoghurt)
2 eetlepels roomboter
flinke snuf kaneel

 • Snij de banaan in plakjes van ongeveer een halve c.m. dik.
 • Laat de boter smelten in een kleine koekepan. Bak daarin de banaan op middelmatig vuur tot deze bruin begint te worden.
 • Voeg de rozijnen, havermoutvlokken en kaneel toe. Laat nog zo’n 3 minuten bakken terwijl je het geheel voorzichtig af en toe omschept met een spatel. Laat het niet zwart worden.
 • Schep het geheel in een leuk kommetje.
 • Schep de crème fraîche er bovenop.
 • Eet meteen op en geniet ervan!

14 reacties op “Snel suikervrij toetje met banaan” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Ik had net een geweldige middagdip, toen ik de nieuwsbrief met dit recept kreeg. Ik heb het meteen gemaakt – zonder rozijnen (niet in huis) maar met dadels, en yoghurt in plaats van crème fraîche. Evengoed een heerlijke snack als je even behoefte hebt aan iets warms en zoets! Bedankt.

 2. Ik vind als toetje dit ook geweldig lekker en simpel:
  Yoghurt met appeldiksap, rozijnen en kaneel…

 3. Hoi Jantiene,
  Fijn dat je het zo’n heerlijk recept vindt!

  Het is eigenlijk niet de bedoeling om onze recepten op je site te zetten. Wij willen liever dat je een link naar het recept plaatst met je eigen tekst erbij. Maar voor deze keer is het goed, dus laat maar staan hoor!

 4. Nog meer banaan…
  Ik heb een superrecept gevonden voor ijs!
  Het bevat alleen banaan en het smaakt als roomijs. En ook niet onbelangrijk, het is enorm gemakkelijk te maken!

  Snij bananen in stukjes en vries ze in. 1 tot 2 uur is genoeg en als je het langer in de vriezer laat eerst even 10 minuutjes uit de vriezer laten voor je begint met ijs maken.
  Doe de bevroren banaanstukjes in een keukenmachine en zet hem hoog. Er ontstaan eerst korreltjes/brokjes banaan. Gewoon doorgaan, het wordt vanzelf ineens een romige massa. En klaar is je bananenijs!

  Ik vind het dan bananig smaken en vind het lekkerder het eerst weer terug te doen in de vriezer en het later op te dienen.

  Je kunt ook bij de romige massa in de keukenmachine een paar scheppen cacaopoeder doen en dan zacht nog even door mixen. Het ijs wordt dan lichtbruin met korreltjes cacao, echt superlekker!

  Ik heb nu standaard een bak bananenijs in de vriezer en kan altijd even een beetje snoepen. Ik weet wel dat ik eigenlijk gewoon banaan eet, maar het voelt toch echt als snoepen, haha.

  Dit is waar ik het vond online: http://www.thekitchn.com/thekitchn/stay-cool/how-to-make-creamy-ice-cream-with-just-one-ingredient-093414

 5. Hoi Anna,
  Ik heb dit toetje zojuist gemaakt en ik vind het echt heerlijk!
  Als ik weer even wat tijd en de juiste ingrediënten beb, ga ik ook de toetjes van de andere lezeressen uitproberen.

 6. Wauhh wat een geweldig recept!! Heb t vanavond voor een vriendin gemaakt die wel suiker mag maar het totaal niet miste en meteen jullie website wilde weten :)
  Ik had het nu als toetjes gemaakt maar lijkt me ook een super tussendoortje!
  Omdat ik ook suikervrije appelflappen had gebakken had ik nog wat vulling over van stukjes appel, gedroogde vijg, kanneel en abrikozenjam (Zonnatura) en heb dit mee gebakken; dit was er ook verrukkelijk doorheen!

  Bedankt, ik ga dit vaker maken!

 7. Ik heb het recept nog een keer gemaakt en nog een andere heerlijke toevoeging erbij gevonden….een beetje geraspte kokos in een droge koekepan lichtbruin roosteren en dit later door het gebakken mengsel doen…hmmm jammie!

 8. Het lijkt me een heerlijk recept!
  Maar ik heb ik er wel een vraag over.
  Ik zie vaak dat er roomboter gebruikt wordt in suikervrije recepten. Ook in dit toetje.
  Kan dit dan geen kwaad? Veel koolydraten/vetten zetten zich toch ook om in suiker?
  Of zit ik er helemaal naast?

  (Ik gebruik geen toegevoegde suikers omdat ik, als zoetekauw, mijn suikerspiegel te veel laat schommelen en daar erg moe van word. Met suikerziekte in de familie heb ik besloten de knop om te draaien. Ik voel me een stuk beter! Ik heb al veel gehad aan de tips van deze site maar blijf met bovengenoemde vraag zitten. Wie kan mij daar antwoord op geven? )

 9. Francien,
  Wij gebruiken bewust geen geraffineerde suiker, omdat het niet goed is voor je lichaam. Met koolhydraten en bijvoorbeeld ook met fruit werkt het anders. In een vrucht zitten allerlei vitamines en mineralen, waardoor je lichaam de vruchtensuikers makkelijk kan verwerken. Dus in die zin is het geen probleem om dat te eten. Dat geldt ook voor roomboter. Nooit teveel vet eten natuurlijk, dat is niet gezond. Je kan ook kiezen voor plantaardige margarine.

  Het is je eigen keuze wat je precies wel en niet wilt eten. Wij kiezen ervoor geen geraffineerde suikers te eten.

 10. @ Anna
  Dus als ik het goed begrijp kan het minder kwaad (die koolhydraten en vetten) omdat je lichaam er anders op reageert.
  Ik kies er ook voor om geen geraffineerde suikers te eten en ben zoekende wat andere producten doen met je suikerspiegel.
  Dit omdat ik deze zo min mogelijk wil laten schommelen en toch mezelf wil verwennen met “lekker” eten.
  Bedankt voor de reactie.

 11. Ik zag net ook een lekker recept zonder suiker. Ben namelijk bezig zoveel mogelijk suiker uit me leven te verbannen lukt aardig goed. En met deze recepten word het alleen maar leuker en leuker nicee!!!

 12. Heerlijk recept ! Ik had de rozijnen en de havermout niet in huis dus heb ik er pinda’s in gedaan.
  Erg vullend en lekker

 13. Met een appeltje ipv een banaan en speculaaskruiden ipv kaneel maakt het ook een heerlijk ontbijt *oeps*

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.