Snel afvallen? Nee, bedankt

Afvallen gaat niet altijd snel. Te vaak willen mensen vele kilo’s in korte tijd kwijtraken en reclames voor wondermiddeltjes beloven soms wel 7 kilo gewichtsverlies in een week. Hoewel het op het eerste oog een aantrekkelijk idee is om snel die kilo’s kwijt te raken, is er niets gezonds aan. Experts geven meestal aan dat een halve tot een hele kilo per week verliezen een gezond tempo is. Je lichaam krijgt dan de tijd om zich rustig aan te passen.

Toen ik enkele jaren geleden een serieuze afvalpoging deed, had ik die kennis al. Daardoor wist ik ook dat ik me niet druk hoefde te maken als ik eens een weekje geen gewicht verloor. Je lichaamsgewicht kan nu eenmaal wat fluctueren, bijvoorbeeld doordat je eens extra vocht vasthoudt. Dat is wel waar veel afvalpogingen op stranden: nadat de weegschaal enkele weken gestaag lager is gaan aanwijzen, vat men een korte stagnatie op als falen.

Langzaam of snel?
Langzaam of snel?

Nu ik afval zonder het te proberen, weet ik dus ook dat ik na een of twee weken niet of nauwelijks afvallen nog niet kan concluderen dat mijn lichaam de nieuwe balans zonder suiker heeft gevonden. Voor die conclusie zou ik toch een paar weken langer een constant gewicht willen zien. De cijfers van de afgelopen weken ondersteunen dat: een weekje niet afvallen betekent verder weinig.

Cijfers week 5

Geslacht: man.
Leeftijd: 32 jaar.
Lengte: 1m92.

 • 15 november 2008: 112 kg (startgewicht)
 • 6 december 2008: 110,6 kg (eerste meting proefperiode)
 • 3 januari 2009: 106,5 kg (eerste meting na start project)
 • 10 januari 2009: 105,2 kg
 • 17 januari 2009: 104,8 kg
 • 24 januari 2009: 104,9 kg
 • 31 januari 2009: 104,3 kg

Dat is een totaal gewichtsverlies van 7,7 kilo in 11 weken tijd. Dan mijn buikomtrek:

 • 6 december: 108 cm
 • 3 januari: 106 cm
 • 10 januari: 105 cm
 • 17 januari: 105 cm
 • 24 januari: 105 cm
 • 31 januari: 104,5 cm

Tussen 10 en 24 januari bleef mijn buikomtrek gelijk en schommelde mijn gewicht slechts 300 gram omlaag, nauwelijks significant. Blijkbaar stabiliseert mijn gewicht zich nog niet, want afgelopen weekend was er weer een halve centimer en ruim een halve kilo vanaf. Tussen mijn leefpatroon van afgelopen week en de week daarvoor zat geen noemenswaardig verschil.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.