Smulrepen met chocola (zonder suiker)

Toen Marger en ik op vakantie in Engeland waren, deden we er vaak gewoon boodschappen in de supermarkt. Daar zijn namelijk meer suikervrije producten te vinden dan in de meeste lunchrooms en dergelijke. In een van de grote supermarkten daar vonden we een aantal repen zonder suiker of andere toegevoegde zoetstoffen. Erg handig als je op vakantie bent (maar ook gewoon voor thuis)! In Nederland ben ik zoiets nog niet tegengekomen in de supermarkt. De repen die we in Engeland kochten (merk: Nákd), waren niet duur en in meerdere smaken beschikbaar. We kochten onder andere repen met (rauwe) chocolade en een met appeltaartsmaak. Allebei hartstikke lekker en puur natuur.

Ze verkopen de Nakd-repen onder andere bij Bever Zwerfsport. Ook verkopen ze soortgelijke repen (merk: Trek), maar deze zijn meer bedoeld als energiereep voor sporters (ze hebben andere ingrediënten en zijn bovendien een stuk duurder dan de Nákd repen). Ik ging zelf suikervrije smulrepen met chocola maken, geïnspireerd op het gezonde ‘Nákd‘-tussendoortje. Er is geen zoetstof of vet aan toegevoegd en het is erg geschikt voor zowel volwassenen als kinderen.

Smulrepen met chocola (zonder suiker)

ChocoladerepenOngeveer 6 grote repen, of 18 blokjes

100 gram dadels (zonder pit)
80 gram havervlokken (havermout)
40 gram rozijnen
30 gram pinda’s
8 eetlepels appelsap of perensap (zonder suiker)
20 gram cacaopoeder
10 gram amandelen
10 gram walnoten
1 afgestreken theelepel kaneel

  • Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en laat deze 1 minuut draaien op vrij hoge snelheid. Nu moet alles heel fijn gemalen zijn. Is dat niet het geval, zet de keukenmachine dan nog wat langer aan.
  • Gooi het mengsel over in een bakje (liefst een met deksel) van ongeveer 20×20 c.m. Voelt het mengsel nog erg korrelig aan, voeg dan nog een eetlepel sap toe en roer het er goed doorheen.
  • Druk het mengsel goed aan met je vingers of de achterkant van een eetlepel. Het mengsel moet goed tegen elkaar aangedrukt worden, zodat de reep later niet uit elkaar valt.
  • Doe de deksel op het bakje. Als er geen deksel bij zit, doe dan plastic folie over je bakje.
  • Zet het bakje minimaal een uur in de koelkast om het mengsel nog wat harder te laten worden.
  • Haal de deksel van het doosje af en snijd het mengsel in 6 repen of ongeveer 18 blokjes. Haal elke reep voorzichtig uit het doosje.
  • De smulrepen bewaren in de koelkast.

Hulp nodig bij stoppen met suiker?

banner voor cursus 40 dagen zonder suikerDe cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie.

Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

28 reacties op “Smulrepen met chocola (zonder suiker)” - Geef jouw reactie

  1. Vandaag, de dag nadat ik dit artikel schreef, loop ik in de stad en kom geheel toevallig de Nákd-repen tegen! De Nákd-repen zijn dus wél te koop in Nederland, bij De Tuinen. Een nadeel: ze zijn een stuk duurder dan in Engeland. Bij De Tuinen betaal je namelijk 1,29 euro voor 1 reep….

    Ik kocht de smaken ‘Banana Bread’ en ‘Wildly Different Berry Cheeky’. Allebei erg lekker, maar de ‘Wildly Different Cocoa Loco’ (die met chocola) vind ik nog steeds de lekkerste.

    Nákd is een leuk bedrijf dat mooie producten maakt en bovendien vol humor zit. Toen ik naar de ingrediënten op de verpakking van de ‘Banana Bread’ zocht, las ik: ‘Hello and thank you to all the Belgians, French, Dutch, Swedes (and Norwegians!) checking out this side of the pack. Hope we spelt everything right!‘.

  2. Er zijn ook de Atkins repen hier zit ook nauwelijks tot geen suiker in. Heel af en toe neem ik deze wel eens mee in de supermarkt maar ze zijn wel erg duur. Ik geloof iets van 1.80 eur voor een reep.

  3. hoi, de Nakd repen zijn ook via internet te koop
    Klik Nakd op google en je komt op hun site
    groetjes, dirkje

  4. Hallo!
    Wat een mooie site zeg, blij dat ik m gevonden heb!
    Mijn vader heeft namenlijk diabetes dus daar doen we al rustig aan met de suikers, onder andere door elke maand te sparen voor een gezellig dagje duitsland, als we daar namelijk de hele dag ons lekker hebben vermaakt stoppen we nog even bij de supermarkt, want in duitsland zijn ze veel aardiger voor diabeten, stellingen vol met van alles dat mn pa gewoon mag eten! In januari wil ik ook graag suikerloos want ik heb waarschijnlijk hypoglycemie, dat betekend een heel ander leven zonder suiker, en lekker meer dagjes duitsland!

    Groetjes Joyce

  5. Deze repen zijn met recht smulrepen. Ga ze zo al weer voor de tweede keer maken, maar dat het dubbele :-)

  6. Ik weet nu waar je die nakd repen kan kopen se hadden alle smaken behalve cocolade smaak komt binnen kort se verkopen ook Lovechock is een `raw chocolate¿ Dat wil zeggen dat de cacaobestanddelen niet hoger verhit zijn dan 49 graden die zijn wel duur 3 euro per 40 gram se hebben het in 3 smaken en se hebben ook echte biologische long thee is nog beter dan de groene groene thee ben overal geweest ekoplaza natuurwinkels noem het maar op

  7. Roxanne,
    Je schrijft dat je erachter bent waar je de nakd repen kan kopen, maar wil je dat ook met ons delen? Ik ben namelijk erg benieuwd.

    Lovechoc is inderdaad erg lekkere chocolade! Wij kopen af en toe een reep bij de natuurvoedingswinkel. Maar af en toe, want het is nogal prijzig zoals je zelf ook schrijft.

  8. Ik bestel se op deze site de winkel is in leiden hooigracht 41 als je voor 2 uur besteld morgen in huis maar dan is verzendkosten 4,50 zit wel meer cali in maar wel meer noten iets minder gedroogd fruit kwa de repen duss iets minder suiker/ klydraten en de snoepjes lijken me wel lekker je kan alleen snoepjes krijgen met suiker of zoetstoffen of consevermiddelen en dit is uit komt zoals mensen die gezond willen leven en mensen die aan het lijnen zijn

  9. Rox bedoelt de Zaailing, dat is een winkel in Leiden.

    De Nakd-repen zijn ook te koop bij BeverSport (ook via internet te bestellen). Ik kwam hier net achter toen ik het nakeek. Daarom heb ik het in mijn artikel ook even aangepast. Toen ik het artikel schreef, verkocht BeverSport namelijk nog geen Nakd-repen.Nu wel!

  10. Klopt die winkel bedoel ik ook in leiden de ouwe nakd repen kon je bij de vitamineshop en nog steeds en de nieuwe nakd repen kon je op die site bestellen en ook de nieuwe snoepjes van nakd hoe veel betaal jij kwa verzendkosten bij BeverSport. koop jij de nieuwe of de ouwe nakd repen ?

  11. Rox,
    Ik heb de Nakd-repen nog niet gekocht bij BeverSport, want ik maak de smulrepen van dit recept!

  12. Ik wil je laten weten dat dat die nieuwe nakd repen bij Zaailing in leiden niet te eten zijn zit een hele rare smaak aan en is glutfree dat stond niet op de site en ik eet nooit geen glutfree producten en die snoepjes van nakd zijn gewoon rozijnen waar een sinappel of kersen of citroen aroma aan toegevoegd is maar dan kan je net zo goed gewone rozijnen kopen is ook niet extra suiker aan toegevoegd als je de biologische koop zonde van me geld

  13. Hahaha Rox, waarom zo anti-glutenvrij ?
    Wedden dat je wel degelijk heel veel eet dat glutenvrij is ?
    En hoezo “stond niet op de site” dat het glutenvrij was ?

    GlutenvrijeMarkt.com
    dé glutenvrije winkel van Nederland

    Ik vind die Nakd-repen wél heel erg lekker, maar dat is en blijft een kwestie van persoonlijke smaak. Het heeft in elk geval he-le-maal niets met het al dan niet glutenvrij zijn van deze repen te maken. Bij de Nakd-rozijnen staat ook duidelijk vermeld dat het rozijnen zijn. Dat jij ze voor snoepjes aanzag is dus echt jouw tekortkoming. In het vervolg wat beter lezen misschien ? Er staan ook ingrediënten bij. Wanneer je die al niet lekker vindt -bijvoorbeeld in het geval van de Nakd-repen- kun je het product beter gewoon links laten liggen en jezelf zo onnodige teleurstelling (en geld) besparen, lijkt me…

  14. IK was beetje snel met bestellen waar door je ook heel veel geld kan weg kan gooien soms wil je van alles uit proberen maar de nakd repen van de vitamineshop die vind ik wel erg lekker en ik heb sinds zaterdag yacon siroop in huis en rauwe crackers dat was wel een succes. ik ga dondersag naar de biologische markt maar iemand verkoopt lekkere dingen waar tapiocastroop in verwerkt word van plaats suiker komt van gedroogde wortel maar ik weet niet hoe zit met de glymische index van tapiocastroop weet iemand dat?

  15. Is dit recept (en de andere) ook geschikt voor kinderen met suiker intolerantie? Het is net vastgesteld bij mijn dochter dus ik ben op zoek naar recepten omdat snoepjes en koekjes toch wel erg gemist worden!

  16. Hoi Essa,
    Dat zou ik voor de zekerheid even navragen bij degene die de suikerintolerantie bij je dochter vaststelde, of bij een (natuur)diëtist. Er zit geen suiker in de recepten op suikerwijzer.nl, maar ze bevatten wel natuurlijke suikers. Het ligt er dus aan wat je dochter precies wel en niet mag. Hopelijk mag ze het wel, dan kan ze lekker af en toe wat snoepen!

  17. ik heb ze net gemaakt. Het ‘deeg’ smaakt inderdaad prima, maar meer is het ook echt niet geworden. na een uur in de koelkast waren ze nog net zo zacht. Ik heb de helft nu weer terug in de koelkast gelegd, misschien worden ze nog beter. En de andere helft even in de oven gedaan. Wie weet is dat de oplossing?
    Misschien komt het doordat m’n ingredienten nog niet goed gehakt waren. M’n keukenmachine (ik had zo’n kleintje met een staafmixer gecombineerd) heeft dit recept namelijk niet overleefd.
    De smaak was erg goed, dus ik denk dat ik maar op zoek moet naar een goede keukenmachine :)

  18. net de smulrepen uitgeprobeerd en die liggen nu in de koelkast, hopelijk wordt het wat want anders zal mijn machine dit niet leuk vinden. Om de paar seconden sloeg de beveiligingsknop dicht, ik zag het mengsel ook niet echt draaien, en eventjes dacht ik dat mijn machine het zou opgeven. Deze morgen had ik nog amandelpasta gemaakt en dit was al een ganse bedoening met dit plakkerig goedje maar dit is zeer goed gelukt. In ieder geval ben ik heel blij deze site gevonden te hebben want wij proberen zo veel mogelijk alle verkeerde suikers te vermijden en alle nieuwe info is mooi meegenomen. Jullie Nederlanders zijn lichtjaren vooruit wat gezond en bewust eten betreft. Alvast bedankt!

  19. Als je van pure chocolade houdt dan kun je zelf je chocolade “repen” maken.

    Neem 100 gram kokosnotenolie (deze olie smelt bij 25 graden) smaak is neutraal.
    Zet het op het vuur, laag pitje, totdat de olie gesmolten is en doe daar 250 gram (heel pak) cacaopoeder bij. Beetje bij beetje toevoegen en al roerende. In ovenschaal doen en 20 minuten af laten koelen in de vriezer. In stukjes snijden en nog ca. 10 minuten verder af laten koelen in de vriezer, totdat het echt hard is. Daarna overdoen in een bakje en dat in de koelkast bewaren omdat het anders smelt.

    Ik deed er eerst Stevia bij maar de energie blijkt hetzelfde te zijn als van gewone suiker. Misschien kun je zelf experimenteren met stropen (gaat aan handen plakken?), ik vind het ook heerlijk zonder de smaak van suiker. En natuurlijk kun je er nog van alles aan toevoegen zoals nootjes, kokos, rozijnen, wat jij lekker vind. Toevoegen nadat cacao is toegevoegd.

    Succes.

    Ik heb je recept gekopieerd en ga het zeker nog een keer uitproberen.

    Je kunt ook dadels/noten/kaneelpoeder (of speculaaskruiden) mixen eventueel nog wat water toevoegen als het niet voldoende plakt en daar twee plakken van maken.
    Blanke amandelen of hazelnoten mixen, agavesiroop (of andere siroop) toevoegen en dat op de plak dadels met noten leggen, dan weer een plak dadels met noten er bovenop en je hebt een gevulde koek.

  20. Net het receptje geprobeerd, maar na 3 uur in de koelkast is het deeg nog steeds niet hard geworden… Jammer want ik had wel zin in een gezonde snack…

  21. Vraag: kunnen de dadels ook vervangen worden door gedroogde puimen? Of hebben die te weinig plakkracht? Ik vind het originele recept heerlijk, maar mijn dochter van 10 gruwelde van de dadelsmaak.

  22. @Sandra Je kan de dadels vast prima vervangen door pruimen. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar ik zou het zeker doen als ik jou was! Niet iedereen houdt van dadels. Tijdens mijn zwangerschappen vond ik ze ook gruwelijk ;)

    @Tim Wat jammer. Heb je het recept helemaal gevolgd?

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.