Klinkt mooi natuurlijk wat wij hier roepen: we eten geen suiker meer. Die term suiker kun je echter op verschillende manieren opvatten. De een denkt misschien dat we geen suiker meer over de pannenkoeken en in de koffie en thee gooien, het andere extreme zou kunnen zijn dat we alle stoffen mijden die suiker genoemd worden. Daarom een toelichting op wat er zoal bestaat en wat daarvan wij nog wèl eten.
Geraffineerde suiker
Heel grof genomen kun je een onderscheid maken tussen suikers die van nature voorkomen in voedsel enerzijds en anderzijds geraffineerde suiker. Geraffineerde suiker vermijden wij, natuurlijke suikers niet. Ik zal dit verderop nog wat nuanceren.

Kristalsuiker wordt meestal gewonnen uit suikerbieten en uit suikerriet. Het sap daaruit wordt ‘gezuiverd’: alle vitamines en mineralen die zich in de substantie bevinden worden eruit gefilterd, tot er alleen nog zuivere suiker (sacharose/sucrose) overblijft. Dat wordt vervolgens verkocht als de suiker die wij kennen, maar ook in fabrieken in heel veel van ons voedsel verwerkt.
Om verschillende redenen is die suiker niet goed voor je, daarover vertellen we later meer. Een daarvan is dat je lichaam die natuurlijke ‘onzuiverheden’, de mineralen en vitamines in de suikerplanten, nodig heeft om de suiker goed te verwerken. Als die ontbreken in de suiker, worden ze aan je eigen lichaam onttrokken bij de vertering. Je raakt dus waardevolle bouwstoffen onnodig kwijt.
Natuurlijke suiker
Van nature komt suiker in veel planten voor: vruchten bevatten veel natuurlijke suikers en ook in groenten komen natuurlijke suikers voor. Daarmee is helemaal niets mis, ze zijn juist heel gezond voor je lichaam. Daarom eten wij ook volop fruit en groente, natuurlijk ook goed vanwege de vele vitamines, vezels etc.
De suikers in fruit hebben zelfs een zuiverende werking op je spijsverteringskanaal, mits je fruit los van ander voedsel en op een lege maag eet. Ik ontbijt tegenwoordig met een fikse fruitsalade en eet overdag bij voorkeur fruit als ik echt trek heb en geen onverteerd eten meer in mijn maag.
Onze vuistregel: geen toegevoegde suikervormen
Dat wil zeggen: niet door ons met de hand toegevoegd (dus geen tafelsuiker, poedersuiker, basterdsuiker enz.) en niet door de fabriek of voedselproducent toegevoegd. Dat betekent onvermijdelijk: etiketten lezen.
Suiker kent allerlei gedaantes op het etiket in de winkel, dat is dus iets om te leren herkennen. Voor het gemak maar even een lijstje met benamingen van toegevoegde suiker die wij herkennen op ingrediëntenlijstjes en voor ons betekenen dat wij het product niet kopen:
- Suiker
- Kristalsuiker
- Basterdsuiker
- Kandij(-suiker)
- Geleisuiker
- Vanillesuiker
- Glucosestroop
- Fructosestroop
- Glucose-fructosestroop
- Dextrose
- Druivensuiker
- Sacharose
- Sucrose
- Melasse(-stroop)
- Invertsuiker
- Rietsuiker
Geen volledige lijst, maar als me nog iets te binnen schiet, zal ik hem aanvullen.
Loop door de supermarkt een lees wat etiketten, je zult versteld staan welke producten allemaal toegevoegde suiker bevatten! Kijk vooral ook in de gangen zonder koekjes en snoepjes en huiver…
Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
Héy,
Mag ik dan eens weten wat jullie zoal eten op een dag?
Ik zou jullie voorbeeld willen volgen.
Nog veel succes en hopelijk slaag ik er ook in mits jullie hulp!!
MVG.Vero.
We zullen daar binnenkort eens over schrijven, ik kan me voorstellen dat mensen zich nu afvragen of er nog wel wat overblijft om te eten ;)
En zoetstoffen, zoals aspartaam? Ik neem aan dat jullie die ook niet gebruiken, maar ik zie ‘m er niet bij staan.
Inderdaad, die gebruiken wij ook niet, of nauwelijks. Die namen we eigenlijk al zo goed als nooit (soms een glaasje cola light) en we hebben ons voorgenomen om niet daarmee te gaan compenseren voor het ontbreken van suiker. Ik heb een paar weken geleden een blikje cola light gedronken en het viel me op dat dat veel zoeter smaakte dan ik gewend was en eigenlijk was dat niet echt lekker. Ik denk dus dat als je zoetstoffen blijft eten, je smaak niet went aan minder zoet, maar als je suiker én zoetstoffen schrapt, je smaak zich wel aanpast. Aspartaam is een chemisch samengestelde stof en is dus iets heel anders dan suiker, geraffineerd danwel natuurlijk.
Hallo;
Ik heb ipv suiker de agavesiroop ontdekt dit is volledig natuurlijk
en super lekker,ze halen dit uit de ananas,
dit is te verkrijgen in de natuurwinkels,
Te gebruiken in kleine hoeveelheden,niks is goed als je er teveel van gebruikt.
Maar het smaakt naar honing en is zoet,
Ik doe het bv in mijn smoothies die wat zurig zijn en bovendien is het gezond.
Hallo..
Ik heb een vraag. Ik ben op dit moment bijna 31 week zwanger en er is bij mij geconstateerd dat mijn suiker niet goed is is te hoog. Terwijl ik me eigenlijk moet dwingen oom iets te eten. Maar nu moet ik dus erg op mijn eten en suiker letten. Nou was mijn vraag, is er ook iemand die mij een voorbeeld kan geven wat ik nu zoal op een dag mag en kan eten?
Alvast bedankt.
Ik las net dat glucose-fructose stroop uit mais gewonnen wordt en steeds vaker wordt gebruikt omdat het goedkoper is. Deze vorm van suiker wordt nog sneller opgenomen dan de gewone suiker, waardoor de bloedsuikerspiegel nog sneller stijgt.
Let op de etiketten, soms wordt het namelijk maisstroop genoemd. Dan denk je misschien iets natuurlijks te eten en is het gewoon glucsoce-fructusestroop.
Beste Annemarie,
het lijkt me slim wanneer je een bezoek zou brengen bij een diëtist. Juist omdat je zwanger bent is het belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast mis je nu de informatie met betrekking tot zwangerschapsdiabetes. Een diëtist wordt vergoed dus je kunt via de huisarts een verwijzing krijgen.
Succes met je zwangerschap
Ik zie op verpakkingen ook vaak ‘oligofructose’ staan. Is dat ook een suiker?
Hallo Anna en Marger,
Hebben jullie ook een lijst van producten – zonder toevoeging van suiker ( in alle 16 varianten van de lijst hierboven)? Dus een lijst met producten die jullie wèl in de winkel kunnen kopen, die voldoen aan jullie criteria? Tot nu toe is het bij mij:bv. bij tomatenketchup: van dat merk niet, o van dat ook niet en dan komt de vraag; van welk merk dan wel? Of laten jullie dan gewoon producten totaal weg omdat dat niet te koop is zonder toevoeging van suiker? MVG, Anita
Niet echt, Anita. De tactiek blijft voornamelijk verse producten (fruit, groente, kruiden), noten zonder toevoegingen kopen, en bij de overige producten etiketten controleren. Wij hebben wel globaal een beeld van veel dingen die we regelmatig kopen natuurlijk, maar het is lastig om dat aan te raden. Producten gaan soms uit te handel, of worden ‘vernieuwd’ waarna er opeens wel suiker in zit, waardoor de lijst niet constant blijft. Meestal controleer ik ook bij ‘bekende’ producten nog even of de ingrediëntenlijst niet opeens is aangepast. Als wij een goed product vinden en het lekker vinden, komt er op onze lijst dus ‘product van merk x bij winkel y’ en maken we ons verder niet druk over andere merken en winkels.
Iedereen kan daarom naar mijn idee het beste zo zijn of haar eigen repertoire samenstellen.
Anita,
Als je iets over een specifiek product wilt weten, kun je ons dat altijd vragen. We kunnen alleen geen lijst geven van alle producten die wij eten, zoals Marger in de reactie hierboven uitlegt. Het is goed om zelf op de etiketten te kijken. Zo zie je steeds sneller of ergens wel of geen suiker in zit.
Tomatenketchup zonder suiker kun je bij de natuurvoedingswinkel kopen. Die is echter kort houdbaar zodra je de fles hebt geopend. Je kunt tomatenketchup ook zelf maken. Via google vind je vast zo een recept, laat dan de suiker uit het recept weg en gebruik lekkere zoete tomaten, of voeg er een klein beetje agavesiroop aan toe. Ik eet zelf geen ketchup meer, omdat mijn maag geen tomaten tolereert.
Hallo,
Hoe zit het nu met alcohol, mag dit nog wel of niet?
Hallo An,
In alcohol zoals bier zit geen suiker.
Waarom eten jullie ook geen druivensuiker/dextrose, dat is toch niet ongezond?
Hoi Anna en Marger,
ben sinds begin dit jaar diabeet, maar ook daarvoor al waren wij bezig met de suiker proberen uit te bannen. Vooral omdat we toen vermoedden, beiden een candida-infectie te hebben. Het ging heel snel een stuk beter met ons toen we de suiker lieten staan en ook gingen letten op de glycemische index en glycemische lading van producten en voedingsmiddelen.
Ondanks dat bleek ik toch al diabetes te hebben en nu moet ik erg opletten met de koolhydraten. Ik gebruik wel eens fruit als zoetmiddel, maar in beperkte mate ook stevia (hele kleine beetjes en slechts af en toe) en in meerdere mate tagatose, wat onder de merknaam Tagatesse te koop is, o.a. bij veel Plus supermarkten. Het is als poeder en als zoetjes te krijgen, wel zit er in de zoetjes ook een beetje sucralose bij, de poeder is puur. Het is gemaakt van melksuiker meen ik, en heeft ook prebiotische werking volgens de fabricant (Damhert).
Het enige nadeel van Tagatesse vind ik zelf, dat je er wat winderig van kan worden als je er meer van gebruikt. Op mijn bloedsuikerspiegel heeft het geen effect, en dat is voor mij het belangrijkste.
Wat ik vragen wilde: zijn jullie bekend met deze suikervervanger en zo ja, wat vinden jullie er van?
Groetjes,
Fieke
Hoi Fieke,
ik las je bericht over Tagatose/Tagatesse (ik ken het niet) en toen ik las dat je er wat winderig van werd kreeg ik interesse te kijken wat dit is. Natuurlijke producten geven niet zomaar winderigheid dus dat is al een teken wat mij betreft…
het blijkt ook geen natuurlijk product te zijn maar een nieuw gemaakt product (en officieel valt het dus onder nieuwe producten ‘Novel Food’ niet onder zoetstoffen)
Kijk eens hier: http://www.foodlog.nl/cafe/bericht/tagatesse_is_niet_gezond_meer/
De winderigheid wordt veroorzaakt door:
Actilight is de commerciële naam van een fructo-oligo-saccharide. Dit is een koolhydraat dat niet opgenomen wordt in de dunne darm en bijdraagt tot een goede darmwerking. Het kan krampen, winderigheid en (lichte) diarree veroorzaken. Deze bijwerkingen variëren zeer sterk van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben al last bij een inname van 5 gram terwijl anderen probleemloos 40 gram kunnen verdragen.
bron: http://www.michielvandamme.be/BronnenVDV/Jaargang51/Vdv51n3g.pdf
Ik kan het mis hebben natuurlijk (natuurlijk?) maar dit schepsel zal nooit een keuze zijn van mij :-)
Agavesiroop schijnt de bloedsuikerspiegel, net als gewone suiker, te verhogen. Mout-stroop en stevia daarin tegen niet. Heeft iemand hier ervaringen mee en/of recepten van bv koek, gebak of toetjes?
geachte suikerbuiken…….hahahaha geintje hoor,tis moeilijk zat.
ik snoep en dan snoep ik suikervrij, mijn vraag is of dat wel zo is want ik kan en mag niet tonnetje rond worden omdat ik door omstandigheden alle dagen zit.
ook moet ik erg uitkijken met vetten en dan met name transvet omdat je daar van ze levensdagen niet meer van af.
grt.Ben
@Elise
Dat van Tagatose was mij niet bekend.
In december heb ik te horen gekregen dat ik het Chronisch Vermoeidheidssyndroom heb. Suiker is dan echt funest voor je energieniveau.
Aangezien ik een enorme zoetekauw ben, ben ik op zoek gegaan naar lekkere dingen zonder suiker, waarbij ik producten had gevonden waar Tagatose in zit. Als ik je berichtje niet had gelezen had ik nog deze troep gebruikt. Dank je.
Een tijdje terug heb ik stevia gekocht. Ik gebruik het voornamelijk in mijn smoothies of fruitsapjes.
Onlangs las ik dat het sinds 2010 officieel is toegelaten in de EU. Het is zoveel sterker dan suiker, maar het is ook gezond. Er is zelfs tandpasta met stevia.
Sinds vorig jaar wordt stevia in Frankrijk en Amerika gebruikt door Coca-Cola en in Japan wordt het al ruim een decennium in allerlei producten waaronder snoep.
Ik hoop dat de fabrikanten dit nu ook in Europa gaan introduceren…
Hallo, wat een goede informatieve website!
Ik heb zojuist mijn koelkast doorgespit op zoek naar producten met suiker en ik kwam iets tegen met bietsuiker. Lijkt mij ook niet goed, ik heb ergens gelezen dat bieten snelle suikers geven, maar ik vraag het even aan jullie voor de zekerheid.
Tnx alvast!
Linda
Bietsuiker komt van suikerbieten. Dat wil zeggen dat je te maken hebt met de allergewoonste tafelsuiker die wij kennen in Nederland, want de meeste geraffineerde suiker die je kunt kopen is gewoon bietsuiker. De ‘biet-‘ kunnen ze dus wel weglaten!
Hallo!
Wat een wetenswaardigheden, zeg. Heel interessant.
Is het zo dat fructose wel een goede suiker is (ook als het verwerkt is in andere producten) en dat fructosestroop niet goed is?
En is maltitol een goede suiker? De producten van Zonnature zijn ‘bewust’ en ‘suikervrij’, maar wel gezoet met zoetstoffen als maltitol en dergelijke.
Gebruiken jullie ook Zonnature-producten of raden jullie die af?
De koekjes die hier staan zijn echt lekker, vooral de havermoukoekjes!
Alvast bedankt,
Janneke
Erg leerzame website: ik ben bezig zo suikervrij mogelijk te eten, maar er valt nog wel wat te winnen voor mij… Complimenten in ieder geval, er staat veel nuttige informatie op de site!
Een toevoeging aan de lijst: volgens mij ontbreekt ‘maltose’ (ook wel ‘moutstroop’ genoemd): zie het artikel hier op de site https://suikerwijzer.nl/alles-over-maltose-moutstroop/
Handig artikel! Wat volgens mij ook wel op het lijstje kan, is sucralose (te vinden in Optimel yoghurtdrinks, die zogenaamd “geen suiker bevatten”).
Sucralose is geen suiker, maar een kunstmatige zoetstof, dus die hoort niet in deze lijst.
en dextrine? Dat kwam ik tegen op de zak patat…
graag zou ik willen weten wat nou in het fruit zit voor suikers zijn dat nou de goede of
de slechte suikers, ik ben namelijk suiker patient hoor zoveel verschillende dingen
orm mij heen waardoor ik het niet meer zo goed weet.
groetjes Lidy
Zeer informatieve, gezonde en nuttige site. Word al sinds jaren geconfronteerd met een tarweallergie, waardoor ik een glutenvrije dieet moet volgen. Bovendien werd er enkele maanden geleden de diagnose “diabetes” gesteld. Werd vroeger ook al bevestigd – zij het dan enkele keren positief, dan weer enkele keren negatief. Aangezien in mijn familie bijna iedereen diabetes heeft, kan ik me dus best houden aan een dieet zonder gewone suiker. Heb dus ook al verschillende suikervrije producten uitgeprobeerd. Maltitol is voor mij echter uit den boze – krijg daar diarree en pijnlijke buikkrampen van en zit dan uren op het toilet tot mijn darmen er bij wijze van spreken bijna mee uit komen! Na wat opzoekingswerk ben ik dan ook te weten gekomen dat maltitol vaak niet tarwevrij is, wat dan hoogstwaarschijnlijk de oorzaak was van de onvrijwillige duik in de diepte met mijn darmen en emoties. Zelfs een mespuntje van het geteste product was reeds genoeg om me doodziek te maken. Tagatose daarentegen gaat dan weer wel. Op het etiket van de pot chocopasta van Damhert met tagatose staat trouwens het symbooltje voor “glutenvrij”. Ik kijk echter verwachtingsvol uit naar producten die alleen gezoet worden met “stevia” zonder toevoeging van nog andere suikervervangers. Reeds geruime tijd zoet ik met steviapoeder of -druppels en ondervind daar totaal geen last van. Stevia is een volledig natuurlijk product zonder bijwerkingen en is bovendien tandvriendelijk. Het zou voor de afwisseling wel eens fijn zijn om kant-en-klare producten te kunnen kopen, die ALLEEN gezoet werden met stevia, en die bovendien glutenvrij + tarwevrij zijn. Dat zou pas een echte verademing zijn voor vele zoekende lotgenoten. Hopelijk ook nog met een meevallend prijskaartje, want zoals je waarschijnlijk al weet, betalen vele mensen zich blauw aan glutenvrije/tarwevrije/suikervrije producten. Men mag vooral niet vergeten dat lang niet iedereen een tegemoetkoming van het ziekenfonds krijgt voor glutenvrije voeding. Probeer eens een tijdje om maandelijks rond te komen met een uitkering van 880€/920€, zonder enige tussenkomst van het ziekenfonds. Je zal zeer vlug ontdekken dat het haast uitgesloten is om te sparen. Onlangs heb ik chocolade met stevia gekocht in de Colruyt van het merk Cavalier (www.dulcisana.be). Helaas krijg ik er ook diarree van. Is het omdat die chocolade bijkomend gezoet werd met erythritol ? Of omdat die gefabriceerd werd in een atelier waar o.a. ook tarwe wordt verwerkt ? Alleszins ben ik nog niet van plan om mijn zoektocht naar geschikte producten op te geven ! Al moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat de moed regelmatig in mijn schoenen zinkt. Lieve groetjes.
@Leciejewski Mira,
Graag nodigen we jou uit om contact met ons op te nemen (info@dulcisana.be), zodat we jou in jouw zoektocht kunnen ondersteunen en zodat we ons verder onderzoek kunnen laten inspireren door jouw noden. Chocolade enkel en alleen zoeten met Steviol Glycosiden (zo heten de opgezuiverde extracten van het Stevia plantje) gaat helaas niet. Ofwel eindig je met een eindproduct dat vetrijker is, ofwel moet je andere zogenaamde “bulkstoffen” gebruiken. In ons geval vormen vezels de bulkstoffen. Graag bied ik onze medewerking aan om uit te zoeken op welk type vezel je mogelijks gevoelig reageert.
@j.vollmuller
Een overzicht van het type en de hoeveelheid suikers in verschillende soorten appels vind je op: http://paleohacks.com/questions/11175/apples-variation-in-sugar-content#axzz1mG3JeICI
Doorgaans ca 10% dus. Zo zie je maar: in voeding bestaat er weinig “goed” of “slecht”. Alles is afhankelijk van de mate waarin je een bepaald nutritioneel element consumeert.
Hallo,
Zit met een vraagje, zou het kunnen, als je natuurlijke suikers inneemt, en daarop kunstmatige suikers, dit met elkaar vecht in het lichaam ?
Had een vriendin, die een glaasje wijn dronk, en daarop een cola light, en daarop terug een glas wijn, ze na een goed uur, ziek werd, en het spijsverteringsstelsel lag helemaal overhoop, na enkele uren was het over , en niet omdat ze dronken was, maar echt goed ziek.
Ze zou er heel erg mee geholpen zijn.
Dank
Ik wil even reageren op de lijst van suikers die je moet vermijden.
Ik zie daar ook Dextrose bij staan, nu lees ik net op een andere site dat Dextrose wel kan omdat dit
de natuurlijke vorm is. Zie link.
http://www.dokterveenstra.nl/AcupunctuurEnHomeopathie/Dieet/sacharose.html
Wat is nu wijsheid?
Hartelijke groet,
Mieke
Hoewel ik al deze informatie waardeer , wordt nergens duidelijk wat erg belangrijk
is : is STEVIA veilig / onschadelijk voor diabetici?
Met dank.
Sinds een week ben ik bezig met het bewuster leven. Ik en mijn 3 dochters. In deze maaatschappij heb ik de stempels adhd en bordeline tevens heeft mijn middelste dochter ook adhd. Mijn visie is heel simpel suikerallergie. Duidelijk aantoonbaar zodra ik of mijn dochter suiker of producten met suiker denk aan snoepjes,koek, broodbeleg, limo enz… is het duidelijk … woede aanval of onhandelbaar. vergrote pupillen en ogen, drift en boosheid… Na een paar jaar dit teanalyseren ben ik dan eindelijk begonnen met elk etiket telezen en bewust tekopen… alleen een heeeel groot probleem is dat er weinig tot niks overblijft aangezien de hele supermarkt en zelfs natuurwinkels vol liggen met emulators en suikers. Het aanbod is inmens… zo erg dat mijn mandje aan de kassa bijna leeg is na 2 uur winkelen. Dus mijn vraag is….. de lijst hierboven is welke suikers schadelijk zijn en je moet vermijden maar is er ook een lijst met product voorbeelden of ingredienten die je wel mag eten. En zijn er meer mensen die de link van suiker naar woede of negatieve gedachten – energie kennen. Alle tips zijn welkom want ik wil het beste voor mijn dochters en mij.
Bedankt alvast voor deze site.
Simone Bank
Hoi Simone,
je vraag over welke producten wél te eten wordt veel gesteld. Daarom zullen we daar binnenkort in de nieuwe artikelen aandacht aan besteden. Wel blijft het lastig om een correcte lijst bij te houden van suikervrije fabrieksproducten in de supermarkt. Met grote regelmaat worden producten toegevoegd aan of verwijderd uit de assortimenten en ook wordt de receptuur wel eens veranderd, waardoor iets opeens niet meer suikervrij is.
Verbaas me er telkens weer over wat fabrikanten in hun zogenaamde goede producten verwerken. Suikers uit suikerbieten is nog tot daar aan toe, synthetische suikers is zijn nog bedrieglijker.
Suikers worden naast allerlei andere additieven te pas en onpas in allerlei voedingsproducten verwerkt, deze combinatie is in veel gevallen erg schadelijk voor de gezondheid. Probeer eens onbewerkte producten, of zorg er zelf voor dat ze onbewerkt blijven
En hoe zit het met maltodextrine? Ik volg nu op doktersadvies in ieder geval enkele weken een suikervrij dieet, en kwam deze term gek genoeg tegen op de medicijnen die ik bij dit dieet moet gebruiken.. Het klinkt voor mij ook als een vorm van geraffineerde suiker. Ook op de ingredientenlijst van Pringles kwam ik deze term tegen.. Weet iemand meer?
Nou vandaag gestart met o.a. in mijn koffie geen zoetjes te nemen, yoghurt puur te nemen en bij aanschaf nieuwe producten op suiker te letten. Wat ik nog in voorraad heb maak ik op, mijn beurs is niet al te ruim. Vandaag eens alle etiketten bekeken en ja vele producten bevatten suikers, zels sojamelk, nog meer zelfs dan halfvolle melk. Dus voorlopig nergens suiker of zoetstof aan toevoegen en als tussen doortje een rijstwafel met honing. Ik ben sinds maandag gestop met roken en alles tegelijk doorvoeren is een beetje veel van het goede.
Ik heb trouwens nog een vraag over je muesli, ik neem vaak als ontbijt havermout met melk en deze dien je 3 minuten te koken, kan ik die gebruiken voor de muesli of gebruik jij in andere soort havermout.
Groetjes Mieke
@Marije Maltodextrine is inderdaad een vorm van (geraffineerde) suiker. Ik gebruik dat liever niet. Ik zou bij je dokter navragen hoe dat zit.
@Mieke Melk bevat suikers, maar geen toegevoegde suiker. Het gaat hier om de suikers die van nature in melk zitten, net als dat er in fruit van nature suikers zitten. Het gaat er wat mij betreft om, de toegevoegde suiker te mijden en vooral de geraffineerde suikers. Ik vind het een goed idee om niet van alles tegelijk te veranderen, dat werkt meestal niet goed. Dat kost je teveel. Beter is dingen een voor een aan te pakken. Je kan de havermout die jij hebt gewoon gebruiken. Als je havermout kookt, dan wordt het een zachte pap. Als je de havermout op mijn manier gebruikt, blijft het veel steviger.
Hallo allen,
Met interesse heb ik alle reacties gelezen. Wij zijn sinds een paar maanden goed op onze voeding aan het letten en al jaren eten wij de groenten van het seizoen van Nederlandse bodem.
Ook gebruiken wij naar ieders tevredenheid waterkefir, dit is onder andere heel erg goed voor het darmstelsel.
Er moet biologische suiker bijgedaan worden om de kefir te laten groeien. Nu straat er op de verpakking helemaal niets en ik neem aan dat ook deze biologische suiker geraffineerd is. Heeft iemand voor mij een tip wat ik dan zou kunnen gebruiken i.p.v deze suiker?
Dorien
Lotgenoten, ik hoorde vandaag dat geraffineerde suiker de oorzaak zou moeten zijn van mijn leverklachten. Veel informatie ontvangen, en ik dacht te hebben begrepen dat bier en yoghurt ook werd afgeraden. Hierboven dacht ik toch anders te lezen. Help.
Goedemiddag,
Ik heb een merk gevonden dat beweerd geraffineerd suikervrije producten te produceren.
Het is gewoon in de supermarkt te koop.
Kunnen jullie dit controleren voor ik het hele assortiment leeg koop.
Het merk is biorganic.
Ze hebben alles.
Ze maken het met rietsuiker die niet geraffineerd is, zeggen ze.
Met vriendelijke groet.
Saskia
Een zeer goed artikel.
Bijna elke dag eet ik een boterham met Anijshagel van De Ruijter.
Volgens Uw artikel is het niet gezond omdat het geen natuurlijke suiker bevat. Of niet?
Graag Uw antwoord.
Ton Schillemans, Breda
aschillemans@casema.nl
Hallo,
Ik las je analyse van babyvoeding waar suiker in zit. Kan ik beter kiezen voor bambix met dextrose of voor biobim met maltodextrine? Geen allergieën hier, maar ik probeer zo min mogelijk en zo laat mogelijk met suiker te beginnen.
Beste,
Zijn echt al die suikers in uw lijst even slecht?
Ik dacht dat ik de ruwe rietsuiker wel kon gebruiken.
Welke “suiker” kan ik dan wel gebruiken voor bijv in mijn koffie af en toe en voor in de cupcakes enzo
Groetjes Mariska
Ik ben suikerloos ivm fybromialgie, chronische vermoeidheid met reumatische pijn dus. Nou reageer ik heel heftig op suiker, lig van een beetje suiker 3 dagen in bed. Maar tot mijn grote verbazing staat ook rietsuiker in jullie lijst. Rietsuiker, zoals bijvoorbeeld in de biorganic producten, kan ik zonder problemen eten. Deze rietsuiker is ook absoluut niet een geraffineerde suiker.
Ik vraag me dus vooral af waar jullie dat vandaan hebben. Daarnaast maken jullie het dus voor vele lezers onnodig moeilijk. Mensen zoals ik met een ziekte waar je geen uitkering voor krijgt en waarmee je niet kunt werken, hebben het financieel ook niet breed, dus alles vers kopen is helemaal geen optie.
Volgens mij zouden jullie rietsuiker (en nog wel een aantal van de lijst hier boven) van deze lijst af moeten halen, of een lijst maken met heel slechte en veel minder slechte suikers. Rietsuiker is absoluut niet vergelijkbaar met de bietsuiker die standaard is, maar op jullie lijstje lijkt dat wel. Ook werd mij rietsuiker aangeraden door een dietist.
Hans, zoals je op verschillende sites terugleest, zoals bijv. http://en.wikipedia.org/wiki/Sugarcane, wordt suikerriet geraffineerd tot witte, geraffineerde suiker. Dat is exact hetzelfde product als de witte, geraffineerde suiker uit suikerbieten, het gaat namelijk om hetzelfde scheikundige molecuul.
Wel is het zo dat er van rietsuiker ook minder geraffineerde varianten bestaan, waar dat bij bietsuiker niet het geval is. De bekendste is oerzoet, waar verschillende lezers van onze site goede ervaringen mee hebben. Oerzoet is de minst geraffineerde vorm van rietsuiker, maar het is niet zo duidelijk welke tussenvormen er verder bestaan.
In normale supermarkten wordt heel vaak rietsuiker verkocht, wat dus gewoon geraffineerd is. Ook kun je ‘ruwe rietsuiker’ kopen, waarbij niet duidelijk is of de term ‘ruw’ beschermd is. Mogelijk is dit in het ene geval dus gewoon rietsuiker of rietsuiker met melasse om het een bruin kleurtje te geven (nog steeds zeer geraffineerd dus), en in het andere geval rietsuiker die echt wat minder geraffineerd is dat standaard rietsuiker.
Het is mooi dat jij de genoemde producten zonder problemen kunt eten. Het valt niet te zeggen waar hem dat in zit. Het kan zijn dat die fabrikant minder geraffineerde rietsuiker gebruikt, of dat je beter reageert op hun combinatie van ingrediënten.
Omdat er vrij massaal toch 100% geraffineerde rietsuiker verkocht wordt, lijkt het ons wel degelijk van belang om ervoor te waarschuwen. Hopelijk kunnen mensen hun voordeel doen met jouw nuttige kanttekening en deze nuancering!
Regelmatig zie ik op een etiket staan: koolhydraten…waarvan suikers…
Ik weet niet of dit goede dan wel slechte suikers zijn.
Kunnen jullie mij zeggen of het verstandig is de producten met dit etiket te kopen?
Ik zie nu de reactie van Marger en heb laatst eens gekeken op de producten die ik gebruik. Ik gebruik alleen biologische Rietsuiker, ik neem aan dat die dan niet geraffineerd is (Biorganic gebruikt alleen biologische producten, op andere producten staat er altijd specifiek biologische rietsuiker).
Voor Sofie: volgens mij staat er op elk product ‘koolhydraten, waarvan suikers…’ Je kunt beter in de ingredientenlijst kijken of je suiker of een soort suiker tegen komt.
Mijn zoontje schijnt ook overgevoelig voor suiker(en melk) te zijn.
Nu moet dus alles suikervrij maar nu heeft de metologe gezegd dat hij ook geen fructose mag maar wel ruwe rietsuiker?????
Bij het reformhuis werd mij juist het tegendeel verteld, de ruwe rietsuiker zou net zo slecht zijn als gewone suiker en hij raadde mij dus de fructose aan.
Wat is jullie mening hierover???
Zoals ik hierboven al heb geschreven heb ik veel last van suiker, maar niet van biologische rietsuiker. Zolang rietsuiker niet geraffineerd is zou het waarschijnlijk moeten kunnen.
Fructose heb ik wat minder ervaring mee, geen idee of daar verschillende varianten in zijn.
Ik heb veel gelezen over de suikers , ik keek mijn ogen uit wat het allemaal doet
Wat ik merkte aan mezelf is dat ik enorm vaak zweetaanvallen kreeg als ik iets zoet eet met bv vla , knackebrood beschuit muesli , vaak suikers aanwezig
dat koop ik niet meer . alles op z,n tijd ,
Een fruitontbijt blijkt beter op de lege maag, prima tips !!
Is dagelijks een klein topje van een eetlepel met kristalsuiker in een bord met brinta ongezond?
Verders valt de hoeveelheid suiker dat ik binnen krijg wel mee (na mijn mening althans). Ik drink amper nog cola, 1 a 2 glazen cola per week. En soms hagelslag. IK ben recent begonnen met een appel en een banaan als tussendoortje (me moeder zal na 10 jaar wel een gat in d e lucht springen).
Ik heb een suikervrij dieet voorgeschreven gekregen van een arts die werkt met natturlijke geneesmiddelen. Hij schrijft dat dextrose wel tot een veilige suiker hoort.
Alleen de dextrose van een bepaald merk werd afgeraden omdat dit van gewone suiker word gemaakt.
Ik heb inderdaad recent ook ontdekt dat ik gewoon dextrose eet. Het lezen van ingrediëntenlijsten van vertrouwde producten is soms toch wel handig.
Beste Anna en Marger,
Is er ook een verschil tussen glucosestroop en gedroogde maisglucosestroop of is het laatste even slecht als het eerste?
Alvast bedankt
Zelf heb ik een gebaksbedrijf en wil mij meer richten op biologische verkoop. Nu vroeg ik mij af welke suiker ik dan het beste kan gebruiken. Ik gebruik nu vaak kristalsuiker, basterdsuiker en poedersuiker. Hoe kan ik die vervangen? Ik zie namelijk door het bomen het bos niet meer..
@Jolanda: de ergens anders genoemde kokosbloesemsuiker heb ik inmiddels goede ervaringen mee bij het bakken.
Dextrose. Voor sommige taarten zal het lastig worden om met andere suikers te werken, gewone suiker heeft toch andere eigenschappen, heb zelf ook al wat proberen te bakken met dextrose, maar het is “trial and error”. Blijven proberen.
Ik heb een tip gehad van mijn arts, dat je het in grote zakken kunt kopen bij de veehandel. Ze geven dit om varkens bij te voeren. Klinkt allemaal raar, maar dit is gewoon zuivere dextrose, maar dan 10 keer goedkoper dan in de natuurwinkel.
Sofie, de term “koolhydraten (waarvan suikers)” komt alleen voor in de voedingswaardetabel van een etiket. Lees voor een uitleg Suikers, koolhydraten en volgorde op de ingrediëntenlijst.
Hans, biologische rietsuiker is niet per definitie ongeraffineerd. Deze kan net zo wit zijn als normale biet- of rietsuiker. Biologisch geeft je wel een aantal andere garanties, zie Biologisch is niet altijd suikervrij. Mogelijk geeft niet iedere fabrikant duidelijk op het etiket aan dat het gaat om ruwe rietsuiker waar dat eventueel wel het geval is.
mams1510, zelf zou ik eerder voor ruwe rietsuiker gaan dan voor fructose. Volgens de definitie moet ruwe rietsuiker minder geraffineerd zijn en dus een minder grote aanslag op je lichaam. Pure fructose is totaal geraffineerd. Daarnaast is het goed om te beseffen wat fructose kan aanrichten, zie Agavesiroop en het eventuele gevaar van fructose. Verder is het wat vreemd om fructose te verbieden en dat te verwijzen naar rietsuiker, dat voor pakweg 50% uit fructose bestaat.
Marco, een klein beetje suiker per dag is altijd minder slecht dan veel suiker per dag. Het probleem is dat veel mensen niet beseffen hoeveel alle kleine beetje bij elkaar samen zijn en waar suiker allemaal in zit. Stiekem krijgen veel Nederlanders zo enorme hoeveelheden suiker binnen. Zie bijv.
14 Producten waar vreemd genoeg suiker in zit.
Susanne, dat verhaal klinkt niet erg samenhangend. Dextrose is dextrose, ongeacht waar het van gemaakt wordt. Een voordeel van dextrose kán zijn dat het geen fructose bevat, maar het blijft een zwaar geraffineerde koolhydraat.
M, helaas weten wij niet zeker of daar verschil in zit. Glucosestroop kan bij ons weten uit verschillende bronnen gemaakt worden, waaronder mais. Of het laatste minder slecht is kunnen we niet zeggen. Wij mijden dergelijke glucosestropen voor de zekerheid.
Johanna, zoals ik hierboven schrijf is het maar de vraag of dextrose een goed alternatief is. Het wordt zeer snel door het lichaam opgenomen en als je niet kort daarna een zware inspanning levert, gaat de glucose niet door je spieren worden verbrand maar elders in je lichaam worden opgeslagen. Een gezond alternatief voor suiker kan lastig zijn vanwege de specifieke bakeigenschappen. Dingen als steviablaadjes, dadels en fruit (allemaal directe natuurzoetigheden) lenen zich voor lang niet alle recepten.
Als het de eigenschappen van witte of basterdsuiker moet nabootsen, gebruiken wij inderdaad ook regelmatig kokosbloesemsuiker. Het is geen direct natuurproduct, maar wel minder geraffineerd dan gewone suiker en het bevat nog allerlei goede stoffen. En belangrijk: onze lichamen reageren er goed op, i.t.t. witte suiker. Het heeft wel een specifiekere smaak dat witte suiker. Wij proberen zo weinig mogelijk zoetmiddel toe te voegen, net genoeg dat het voor de gemiddelde mens nog wel lekker is. Op die manier is het in dan sowieso minder slecht dan een standaardbaksel.
@marger Wij hebben inmiddels de nodige ervaringen met de verschillende rietsuikers en zijn er inmiddels wel achter dat “ruwe rietsuiker” niet altijd betekend dat het ook echt om ongeraffineerde suiker gaat(wat voor mijn zoontje wel noodzakelijk is) Ik geloof dat het Hans was die hier een x de Rietsuiker van Bio+ noemde.
Die ben ik toen gaan proberen en sindsdien ook nooit geen ander merk weer gehaald, mijn zoontje reageert gelukkig heel erg goed of beter gezegd helemaal niet op deze suiker en wat ook erg prettig is is dat er van het merk Bio+ steeds meer verschillende producten op de markt komen, bv jam, koekjes en zelfs witte bonen in tomatensaus(http://www.bio-plus.nl/consument/producten/). Waarin allemaal dezelfde rietsuiker wordt gebruikt, word gewoon in de supermarkt verkocht en een stuk goedkoper dan de producten uit de reformwinkels.
@jolanda ik heb inmiddels verschillende taarten, cakes, en zelfs knijpertjes/rolletjes gebakken met de ruwe rietsuiker van bio+ en dit gaat prima. De suiker is iets minder zoet als de gewone kristalsuiker dus bij de cake heb ik een theelepeltje stevia zoetstof(poeder) toegevoegd. En bij de knijpertjes die krokant moeten worden door de suiker heb ik 50gram extra Bio+suiker gebruikt(recept was 250gram).
De kokosbloesemsuiker word hier in huis wel als lekker ervaren maar mijn zoontje reageert hier helaas toch wel op. En vind t ook behoorlijk aan de prijs en ik vond persoonlijk een heel gepuzzel om hiermee uit te vinden hoeveel je er van nodig hebt voor verschillende gerechten, taart, cake,koekjes…..
Ik hoop dat je iets met alle info van ons kunt, Succes!
Inderdaad, mijn ervaring was met Biorganic of Bio+ (volgens mij hetzelfde bedrijf, ik dacht een nieuwe naam). De witte bonen in tomatensaus heb ik toevallig deze week nog gegeten.
Maar goed ook dat er zo’n bedrijf bestaat, want de ziekte die er voor gezorgd heeft dat ik geen suiker meer eet, heeft er ook voor gezorgd dat ik geen inkomen meer heb. Is wat mij betreft echt een aanrader, de producten van Bio+ met rietsuiker.
Idd Hans en niet alleen de prijs is goed, het smaakt ook nog eens goed en geen chemische nasmaak zoals van zoetstoffen.
De jam smaakt als gewone jam en ziet er ook normaal/lekker uit en niet als die rare grauwe potjes van de meeste reformmerken.
Ik ben je eeuwig dankbaar ;)
Vraagje: mag stevia gebruikt worden?
Ik weet niet waarom het een kwestie van mogen zou zijn. Witte stevia in potjes is geraffineerd en bestaat meestal voor een groot deel uit vulmiddel, wij gebruiken dat niet. Blaadjes van een steviaplant kunnen een prima natuurlijk zoetmiddel zijn, maar zijn lang niet voor alle toepassingen geschikt.
Maaar… Zit er ook iets van geraffineerde suikers
in aardappelen/krieltjes of kan ik die gewoon eten?
Word ff aanpassen want ik ben ‘n wiener melange gek,
maar kijk net op de verpakking en daar zit ook suiker in..
DAMN! hahaha
Ten eerste: wat een interessante site is dit! Sta bij steeds meer dingen te kijken.
Nu dacht ik vanmiddag om slim te zijn en bij de producten van Zonnatura een zakje snoep en chocolade te kopen. Thuis aangekomen zie ik dat er maltitolstroop en stevioglycosiden zijn gebruikt bij de snoepjes en tagatose bij de chocolade. Die stonden niet op je lijstje dus heb er, als beginner, dan ook niet over nagedacht. Toch even gekeken op voedingscentrum en daar de 3 gecheckt. Helaas was dit dus voor mij een miskoop. Volgende x beter.
@Bianca Als je ons uw adresgegevens bezorgt op info@cavalier.be, stuur ik graag een aantal stalen op van chocolade zonder maltitol of tagatose. In de chocolade van Cavalier gebruiken we enkel ingrediënten die ook in de natuur voorkomen (natuurlijke vezels en erythritol als drager en steviolglycosiden als zoetstof).
Hallo,
Mijn dochter is intolerant aan witte gerafineerde suiker.
Wat is jullie standpunt tov kokosbloemsuiker?
Ik hoor het graag!
Wij gebruiken soms kokosbloesemsuiker. Net als alle suikervervangers gebruiken wij het met mate. Het blijft een bewerkt product en is dus minder gezond dan voedsel direct uit de natuur, zoals fruit. Wij hebben met kokosbloesemsuiker de ervaring dat het minder op je bloedsuikerspiegel inwerkt dan palmsuiker.
Prettige site met veel informatie!
Vraag: Wat is bij jullie bekend over ‘zachte ongeraffineerde bruine suiker’? Bestaat dit überhaupt? Ik at vandaag namelijk een tussendoor-haverreep van Stoats en zag op de verpakking dat er bruine suiker in zat. Ik heb Stoats een bericht gestuurd met de vraag of ze ook van plan zijn om producten vrij van geraffineerde suikers op de markt te brengen, maar ik kreeg als reactie dat er enkel zachte ongeraffineerde bruine suiker gebruikt wordt. Naar mijn weten is bruine suiker óók geraffineerde suiker, of ligt dat toch anders?
Marije, goede dokter!! De mijne -en volgens mij de meesten- hebben het nooit over voeding. Geven pillen bij klachten en vragen niet na wat je zoal eet zo’n hele dag. Marger: u stuurt de zwangere vrouw (heb geen zin om weer een eind naar boven te scrollen.. ;-)) door naar een diëtiste, maar die vertrouw ik ook niet. Ben er 1 keer geweest en zij raadde me zeker 5 tot 6 boterhammen aan per dag! Aangezien er in het meeste brood ook suiker zit…. Ga je er dus ál meer trek van krijgen en blijf je honger houden. Het mooie van een suikervrij dieet (ook geen zoetstoffen, want die geven hetzelfde effect en eigenlijk nóg erger, want het lichaam geeft insuline, want denkt dat er iets zoets aankomt, iets met suiker, wat dus niet zo is, dus je komt “laag” te zitten) is juist dat je niet de hele dag trek hebt, of honger of trillerig gevoel…
Ik zou iedereen willen aanraden om ook eens op Facebook te kijken bij Jesse van der Velde. Hij geeft zelfs seminars en weet heel veel van suikerloos eten. Hij eet zelf ook geen vlees en andere dierlijke vetten. (ik doe dat wel, met mate)
iets wat gezoet is met honing maar ook dextrose mag dat in een “suikervrij” dieet??
zag namelijk kokosbrood waar dat in zat.
en zoek iets voor op mijn brood op cracker.
groetjes
Hoe zit het eigenlijk met ahoorn siroop(mablesiroop)? Er staat duidelijk vermeld dat er verder geen kunstmatige stoffen inzitten en dat het niet geraffineerd is. Iemand een reactie??
De meest voorkomende suiker toevoegingen op een rij:
Glucose
Karamel
Basterdsuiker
Glucosestroop
Rietsuikerstroop
Melksuiker
Honing
Moutextract
Gerstemout
Kaneelsuiker
Glucosefructosestroop
Invertsuikerstroop
Appelsapconcentraat
Kandij
Melasse
Rietsuiker
Suikerstroop
Gekarameliseerde suikerstroop
Vruchtensapconcentraat
Fructose
Kandijsuiker
Ruwe rietsuiker
Tarweglucosestroop
Appelstroop
Druivensap concentraat
Saccharose
Gekarameliseerde suiker
Bruine kandijsuiker
Kandijstroop
Maïsstroop
Geconcentreerd vruchtensap
Siroop
Gebrande suiker
Bruine suiker
Karamelsuikerstroop
Lactose
Vruchtensap uit concentraat
Glucosesiroop
Invertsuiker
Bruine basterdsuiker
Fructose-invertsuikerstroop
Melkpoeder (bevat ca 51% suiker)
Vruchtensap op basis van concentraten
Dextrose
Kristalsuiker
Bruine rietsuiker
Gebrande suikerstroop
Magere melkpoeder
Geconcentreerd perensap
Gemiddeld krijgen we tussen de 35 en de 80 suiker klontjes per dag binnen zelfs als je bewust kiest. Bijzonder is dat er maar weinig verweer van de consument afkomt. Ik vind het belachelijk dat er bijna geen vlees waren, vlees, vleesvervanger, brood, kaas etc. Meer is zonder het begint tijd te worden dat mensen zelf actief gaan ondernemen.
Hallo
Ik heb fructose malobsorptie , ik gebruik altijd dextrose poeder en rijst siroop als ik iets wil bakken.(1x in de maand) ander is het te veel.
Verder alles zonder suiker.
Mag geen fruit en veel groentes niet eten, dus ben zeer beperkt met eten.
Zijn er mensen die dit ook hebben met tips?
Gr. Marieke
Hoi, er is een familie die ik ken die hun kleinzoon in de ochtend en vlak voor het slapen veel te veel suiker geeft, in wat voor vorm dan ook. Ik heb al aangegeven dat het heel slecht is , maar er wordt niet naar mij geluisterd. Dit jongetje wordt vaak misselijk als hij te snel normaal voedsel eet. Ook moet hij bijna overgeven als ik hem rondjes draai tijdens het spelen. Mijn vraag is: zou het misschien kunnen dat door zo een dagelijkse suiker overschot zijn maag minder goed dingen aankan? Graag hoop ik op een reactie. Dank.
Ik denk dat het niet zal helpen in elk geval. Het is niet met zekerheid te zeggen tot het wordt uitgeprobeerd, maar zo te lezen wordt dat een lastig verhaal.
Het zou goed zijn als je jouw bronnen ook benoemt. Wat je schrijft is niet in lijn met wat veel wetenschappers beweren en het voedingscentrum. Zo te zien zijn er veel mensen die dit lezen en voor waar aannemen. Ik betwijfel of dat echt zo is.
Hi rene, misschien is het goed dat jij je gezonde verstand gebruikt. Wetenschappers? Unilever-schappers bedoel je zeker :€