Scones (zonder suiker)

SconesDit jaar gingen Marger en ik op vakantie naar Engeland. Het is best een grote uitdaging om op vakantie suikervrij te eten en toch is het ons aardig gelukt. Onder andere vonden wij scones zonder suiker bij Harrods in Londen. Die scones zijn echt heerlijk en daarom wilde ik ze graag zelf maken, geheel suikerloos.

In Londen kocht ik een potje cream of tartar, een wit poeder dat de scones helpt bij het rijzen. Volgens internet heet dit in het Nederlands wijnsteenzuur (te koop bij de natuurvoedingswinkel), maar ik vind mijn wijnsteenzuur anders smaken. Als je geen cream of tartar kunt krijgen, vervang het dan met bakpoeder of wijnsteenzuur.

Scones (zonder suiker)
5 stuks

200 gram bloem
1 theelepel cream of tartar
1/2 theelepel baking soda (o.a. te koop bij de toko)
mespunt zout
40 gram boter
100 ml. melk

 • Haal je bakplaat uit de oven. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
 • Meng de bloem, cream of tartar, baking soda en zout in een ruime kom goed door elkaar.
 • Voeg de boter in stukjes toe en kneed goed met je handen.
 • Voeg de melk toe en kneed tot het een egale massa is, niet te droog en niet te nat. Zorg dat je een klein beetje melk (1-2 eetlepels) overhoudt.
 • Deel het deeg op in vijf stukken en rol er mooie balletjes van. Leg bakpapier op je bakplaat en zet de scones erop. Duw de scones met je handpalm een beetje plat.
 • Schenk op elke scone een klein beetje melk en spreid dat voorzichtig uit met je vingers. Als je een speciale kwast hebt, kun je die gebruiken.
 • Zet de bakplaat met scones in de oven en bak gedurende 10-15 minuten tot ze heel licht gebruind zijn.
 • De scones zijn heerlijk als ze nog warm zijn (net uit de oven), maar afgekoeld zijn ze ook geweldig. Snijd ze doormidden en besmeer met suikervrije jam, boter of wat je dan ook lekker vindt. De Engelsen eten hun scones met jam of clotted cream.

Variaties:
Je kunt verschillende dingen aan je deeg toevoegen, zoals rozijnen en kaneel, geraspte kaas of dadels.

De bloem uit het recept mag witte bloem of volkoren bloem zijn, of een mengsel. Met witte bloem lijken ze het meest op de ‘echte’ scones.

13 reacties op “Scones (zonder suiker)” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Hoi Anna,

  Sinds een aantal weken weet ik dat ik hypoglycemie heb en mag ik geen suiker, vervangende suikers, aardappelen, pasta en varkensvlees meer eten. Ik dacht..nu gaat mn levenskwaliteit met 80% achteruit haha. Maar niets is minder waar! Ik voel me fitter, val leuk af en mn huid en haren zien er gezonder uit. Ik ben super blij met jullie website en de recepten. Zelf zijn wij naar Schotland geweest maar dat vond ik toch best wel lastig. Nu vroeg ik me af…(ik ben wel heeeel op tijd hoor) maar ga je ook nog nadenken over pepernoten e.d.? Ik zag die nl. gisteren al bij een bekende grote drogisterij liggen. Vandaar de brainwave. Succes met alles en Thanks voor alle tips en stuff!

 2. Hoi Mandy,
  Bedankt voor je enthousiaste reactie.
  Het journaal had gisteren ook al een item over pepernoten, omdat mensen bezwaar maakten dat ze nu al te koop zijn. Ik ben zeker van plan om suikervrije pepernoten te maken. Waarschijnlijk zet ik een recept daarvoor in november of december op deze website.

  Succes met je nieuwe ‘dieet’, volgens mij gaat dat helemaal lukken!

 3. Hallo Anna,

  Ik zou wel eens scones willen maken. Maar wat is cream of tartar en waar kun je dit kopen?
  En als ik zoete scones zou willen, wat zou je dan aanraden erdoor te doen, agave of appelstroop?
  Trouwens, kun je ook bakken met fructose, of gaat de zoetkracht verloren bij hogere temperaturen? Fructose heeft een net zo lage glycaemische waarde als agave.
  Hartelijke groeten van Mireille.

 4. Mireille,
  In bovenstaand artikel (in de introductie) staat dat cream of tartar in Nederland inderdaad moeilijk verkrijgbaar is. Je kan het vervangen door wijnsteenzuur (te koop in natuurvoedingswinkel) of bakpoeder (te koop bij o.a. de supermarkt). Het zijn allemaal rijsmiddelen, scones moeten immers goed rijzen.

  Ik doe vaak suikervrije jam op mijn scone, dan smaakt die vanzelf zoet. Als je de scones zelf zoeter wilt maken, kan je een van mijn variatiemogelijkheden gebruiken (rozijnen en kaneel of dadels). Die staan onderaan het recept.

  Het gebruik van fructose in poedervorm raad ik niet aan, omdat dit geraffineerd is. In dit artikel lees je meer over fructose (onderste paragraaf).

  Succes met het bakken van de scones en ik hoor graag of ze je bevallen!

 5. Hoi Anna en Marger,

  Ook ik vind jullie website heel leuk heb heb er veel aan. mijn scones wilde niet maar een heel klein beetje rijzen. maar ze smaakte verder goed. Ik ben er achter gekomen dat cream of tartar in het nederlands wijnsteen is en niet wijnsteenzuur waar het vaak mee wordt verwart (http://nl.wikipedia.org/wiki/Kaliumwaterstoftartraat) ik heb wijnsteenbakpoeder bij de natuurvoedings winkel gekocht bij de toko zeiden ze dat ze cream of tartar normaal ook hebben maar het moest nu nog steeds met de volgende bestelling aan komen.
  Kennen jullie het heden ik kookboek ook al? En ik had een vraag kan je ongeveer aangeven wat voor verhoudingen je gebruikt om suiker uit recepten tevervangen door iets anders zoals je in al je recepten voor koekjes en taart op je website beschrijft dat maakt het experimenteren met gewone recepten wat makkelijker

 6. Hallo Karen,
  Een andere lezer attendeerde ons ook al op het Heden Ik kookboek. Ik kende de titel wel, maar heb het nog niet ingekeken. Dat ga ik zeker een keer doen!

  Je andere vraag over de verhoudingen bij het vervangen van suiker door een ander zoetmiddel is helaas vrijwel onmogelijk om te beantwoorden. Voor elk recept is het namelijk weer anders. Het is een kwestie van het betreffende zoetmiddel proeven (Hoe zoet smaakt het? Wat voor soort smaak heeft het?) en uitproberen in een recept.

  Soms moet je dan een bepaald recept meerdere keren maken voordat het echt goed is. Zo leer je je zoetmiddelen wel steeds beter kennen en gaat het vervangen van suiker makkelijker.

 7. Hoi Anna,

  dank je wel, mijn torta caprese was heel lekker geworden ik heb hem gemaakt met agavestroop inplaats van suiker en extra boter en cacaopoeder inplaats van chocola, zoals jij ook bij jouw opgerolde chocoladecake hebt beschreven.

 8. Heerlijk recept, je kan ze eventueel ook met kokosolie maken je proeft het niet erin. Gewoon zelfde hoeveelheden. Gr.

 9. Oja overigens heb ik bij de scones met rozijnen extra gezoet met stevia (werkt niet zoals suiker of andere zoetstoffen) stevia is juist gezond, en reguleerd de bloedsuiker.

 10. Volgens mij is backing soda hetzelfde als zuiveringszout en dat is bij sommige drogisterijen gewoon te koop.

 11. Hoi Anna,

  Super lekker recept! sinds kort probeer ik ook suikervrij te eten, en dit recept is echt de moeite waard!
  Ik heb het alleen bakpoeder gebruikt, want ik kon de backing soda zo snel niet vinden. Waar dient het eigenlijk precies voor? Want de scones waren mooi gerezen en heerlijk van smaak!
  Ik gebruikte als ‘beleg’ ongezoete slagroom die ik zelf opklopte en suikervrije bosvruchten jam.
  dank je wel voor je recept!

  Groetjes!

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.