Naanbrood

Naanbrood, het is zó lang geleden dat ik het maakte en afgelopen week kwam het ineens bij me op. Dat wilde ik weer eens maken, want het is zo ontzettend lekker! En het is ook zó lang geleden dat ik op suikerwijzer schreef, ook dat werd weer eens tijd! Dus hier een heerlijk recept voor naanbrood, een brood uit India met Nigellazaadjes (o.a. te koop in de Toko) erop.

Ik maakte 6 naanbroodjes en ze waren hier binnen 10 minuten opgegeten! Dus de volgende keer maak ik een dubbele portie. Mijn kinderen aten ze op als koekiemonster en zonder iets erop of erbij. Maar als je het nog wat meer fancy wil maken, kan je het serveren met wat je maar kan bedenken: dahl, of gerookte zalm, een lekkere mangochutney, of simpelweg wat boter. Ze zijn het allerlekkerst als ze nog warm zijn.

Voor 6 naan broodjes
1 tl gedroogde gist
1 tl kokosbloesemsuiker
ongeveer 1.5 dl warm water
225 bloem (ik gebruik speltbloem, maar tarwebloem is ook prima)
halve tl zout
50 gram roomboter, gesmolten PLUS extra gesmolten boter om de naan mee te bestrijken tijdens het bakken
1 tl Nigellazaadjes (evt. vervangen met maanzaad)

  • Doe de suiker en gist in een kommetje en los het op met het warme water. Laat dit 10 minuten staan. Het mengsel gaat een beetje schuimen, dat is juist de bedoeling.
  • Doe de bloem in een ruime kom en voeg de 50 gram gesmolten boter, zout en het gistmengsel toe. Kneed het goed door elkaar. Voeg wat water toe als het te droog is en een klein beetje bloem als het deeg echt te plakkerig is.
  • Strooit wat bloem op het aanracht en kneed daarop je deeg gedurende 5 minuten tot het deeg soepel aanvoelt.
  • Doe het deeg terug in je kom, dek af met een schone theedoek en zet het op een warme plaats (en zonder tocht). Laat anderhalf uur rijzen tot het deeg ongeveer 2x zo groot is geworden.
  • Kneed het deeg dan nog 2 minuten.
  • Verdeel je deeg in 6 stukken en rol het met een deegroller in ovalen plakjes van ongeveer 15 cm doorsnee in de lengt en ongeveer 1 cm dik.
  • Leg de naanbroodjes op een bakblik waar bakpapier op ligt.
  • Verwarm de gril van je oven voor en bak de broodjes gedurende 7-10 minuten. Draai ze in die tijd 2x om. Dat doe je door het bakblik met de naanbroodjes uit de oven te halen, ze om te draaien met een spatel en bestrijk elk broodje dan even met wat gesmolten boter en strooi er wat Nigellazaadjes overheen. Zet het dan weer terug in de oven.
  • De naan is het lekkerst als het nog vers en warm is.

Osawa cake (suikervrij en glutenvrij)

osawa-cake

Op zoek naar meer glutenvrije en suikervrije alternatieven voor brood, dacht ik ineens aan osawa cake. Daar had ik verschillende mensen al enthousiast over horen praten. Dus ik ging snel aan de slag om een lekker recept te maken. Osawa cake is een kruising tussen cake, brood en een voedzame reep. En heel lekker! Hele artikel