Rijstepap (zonder suiker)

rijstepapSoms heb je zin in wat de Engelsen noemen ‘comfort food’, simpel eten dat je een warm, huiselijk en voldaan gevoel geeft. Ik maakte gisteren een lekker toetje dat die heerlijke voldoening biedt: rijstepap. Deze zelfgemaakte rijstepap bevat geen suiker, maar heeft toch een zoete smaak. Dat komt door de kokosmelk.

Rijstepap (zonder suiker)
voor 2 personen

  • 100 gram snelkookrijst of sushirijst
  • 60 ml. melk of sojamelk
  • 1 pakje kokosmelk (200 ml.)
  • 2 kardamompeulen (als je die niet hebt: een mespunt kardamompoeder)

Was de rijst in een zeef. Doe de rijst in een steelpan en giet de melk of sojamelk erbij, de helft van de kokosmelk en de twee kardamompeulen (of poeder).

Zet het pannetje op het vuur en breng aan de kook. Zodra het kookt, op het laagste pitje zetten, zodat het nog zacht pruttelt. Roer regelmatig.

Voeg na 5 minuten de rest van de kokosmelk toe. Laat dit nog 10-15 minuten zachtjes pruttelen en roer regelmatig. Als de rijst gaar is, het pannetje van het vuur afhalen. Als je kardamompeulen hebt gebruikt, deze uit de rijstepap halen.

Verdeel de rijstepap over twee leuke kommetjes en eet het lekker op terwijl het nog warm is!

Hulp nodig bij stoppen met suiker?

banner voor cursus 40 dagen zonder suikerDe cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie.

Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

16 reacties op “Rijstepap (zonder suiker)” - Geef jouw reactie

  1. Hai, weet jij ook een oplossing om koekjes op te sieren zonder suiker. Want ik kan nergens iets vinden om icing te maken zonder suiker. Ik eet al een lange tijd geen suiker en maak veel dingen zelf. Dit is het enige dat nog hapert eraan. Dan zou koekjes maken ook nog leuker worden!!!

    veel succes zonder suiker te eten,
    Groetjes Jessy

  2. Hoi Jessy,
    Dat is een leuke vraag. Ik ga het voor je uitzoeken en schrijf er een artikel over op suikerwijzer.nl.

    Wat ik je nu alvast kan aanraden is de topping te proberen die ik op de carrot cake doe (recept staat op deze site). Die topping smaakt heerlijk op cake en volgens mij ook op sommige koekjes. Let erop dat je het er niet te lang van tevoren opsmeert.

  3. Leuk dat ik hier bij u een recept voor rijstepap vind. Ik en mijn jongste dochter eten het graag. Sinds vorige week ben ik echter suikervrij gaan eten. Ik heb tussen de 50% en de 66 % van de maand migraine en wordt het zat om zo vaak op pillen te moeten overleven. Nu had ik als kind een suikerallergie (geraffineerde suiker) dus dacht ik laat ik eens suikervrij gaan proberen. Het is moeilijk als je dan niets lekkers overhoud om te eten. Ik eet vruchten die veel fructose bevatten op het moment ook niet. Ik had ergens anders al gelezen dat je fruit het beste kan lezen op je nuchtere maag. Ik zat echter met wat eet je dan als tussendoortje want ik wil mijn maaltijden meer uitsmeren over de dag heen. De tip van noten vindt ik prima. Uw site geeft mij veel idee├źn. Ik had ook al een beetje argwaan t.o.v andere zoetstoffen en nu ik uw artikel heb gelezen ben ik meer gestimuleerd er heel voorzichtig mee te zijn. Kortom bedankt voor alle info en tips!

    Iemand adviseerde mij rijststroop. Ik weet niet welke suikersoort dat is. Weet u dat? Mijn zoon krijgt hoofdpijn van dextrose wat een monoglucose is. Ik ben daardoor ook voorzichtig met glucose soorten.

  4. Hallo Marja,
    Goede vraag over de rijststroop. Ik heb het nagekeken en rijststroop is niet zozeer een stroop, maar een mout. Hiervoor geldt hetzelfde als wat ik schreef in mijn artikel over maltose (moutstroop).

    Ik hoop dat je migraine vermindert of weggaat nu je geen suiker meer eet! Het zou heel goed kunnen helpen. Op deze website vind je allerlei recepten, zodat je niet zonder lekkernijen en tussendoortjes hoeft te zitten!

  5. Hooi Anna,

    Ik heb er ook een snufje caneel bij gedaan kan dat eigenlijk ik wist niet zeker of daar suiker in zit ?

    Gr Remco

  6. Hoi Remco,
    In kaneel zit geen suiker, dus dat kan gewoon!

    Kaneel lijkt inderdaad een beetje zoetig, maar er wordt niets aan toegevoegd. In sommige landen wordt kaneel zelfs veel in hartige gerechten gebruikt. Dat is ook erg lekker.

  7. Anna,
    Wat een goed idee om dat met kokosmelk te doen!

    Ik ga dat ook eens proberen want ik eet En geen suiker En geen koemelk dus heb ik deze comfort food al lang niet meer gegeten.
    Rijstepap is echt comfort voor mij, mijn opa maakte het vroeger altijd toen hij nog leefde, iedere week!

    Heerlijk met de lekkerste kaneel van de wereld en een klontje boter dat in het midden van de rijstepap smolt..jam)
    Dus net als Remco altijd een beetje kaneel erbij

    …en wisten jullie dat kaneel juist een goed effect op je bloedsuikerspiegel heeft :-)

  8. Hallo Anna,

    Ik ben dol op rijstepap, dus een erg fijn recept, bedankt. Enige minpunt vind ik, dat het eigenlijk niet goed is voor mensen met hypoglycemie (ik lijd daar zelf ook aan), omdat zij alleen langzame suikers mogen eten. Witte rijst (net als wit brood en witte pasta) zijn voor ons snelle suikers en daardoor slecht voor de bloedsuikerspiegel.
    Maar ik vervang de witte rijst met volkoren rijst, dat werkt prima! Of mengen met witte rijst kan ook. Volkoren rijst kan droog zijn..

  9. hallo allemaal,

    ik mag sins 2 weken geen suiker meer (is echt heel moeilijk met familie die gewoon alles eten:S)
    maar even over dit recept wij doe al zo lang ik me kan herrinneren rozijnen er in die maken het al heel zoet met natuurlijk klontje boter en kaneel het is zo lekker zou het alijd wel kunnen eten:D

    groetjesssssssssssss

  10. prachtige site en nuttig voor mij ik ben namelijk diabetis , maar gelukkig nog zonder medicijnen ,moet daardoor wel erg opletten met wat ik eet ..
    gr truus

  11. Hey, waar kan je kardemompeulen kopen? En zou je deze ook voor iets anders kunnen vervangen of weg laten, of geeft dat juist alle smaak?

  12. Ano,
    Kardemompeulen kan je vaak krijgen bij de Toko en soms in Turkse winkels of delicatessenwinkels. Je kan de kardemom ook weglaten, maar dan is de smaak van het geheel wat vlakker.

  13. Ano,

    Wat jij je afvroeg vroeg ik me ook al af. Ik heb het op internet opgezocht en op: http://www.dekooktips.com/warenkennis/kruid-spec/kardem.htm
    staat dat:
    1 theelepel kardemom = 1/2 theelepel kaneel + 1/4 theelepel nootmuskaat.
    Ik weet dus niet of dit hetzelfde smaakt, maar het is altijd het proberen waard:), aangezien ik wel kaneel en nootmuskaat in huis heb en geen kardemompoeder

  14. ik had al eerder geprobeerd te posten maar dat lukt niet.
    Kardamon is erg specifiek en het smaakt niet hetzelfde als kaneel en nootmuskaat maar je zou het wel kunnen vervangen als je niet anders hebt.

    Er is ook een heel groot verschil tussen gemalen nootmuskaat (dus uit een potje of zakje) of nootmuskaat heel die je thuis ‘maalt’ of raspt. Ik heb een rasp waar ik ook gember mee rasp met van die uitstekende rondjes met de puntjes scherp die draait dan de nootmuskaat in poedervorm (beetje grover dan bv gemalen uit een zakje) maar die smaak is heerlijk!

    Maar terug naar de kardamon/kardemon, de peulen gebruik ik zelf minder vaak maar dat geeft wel de beste uniek smaak. Ik heb altijd gemalen kardamon in huis en ik gebruik het vrijwel altijd samen met kaneel.

    Als je de Indische keuken kent dan ken je de smaak ook, spekkoek bijvoorbeeld is een goed voorbeeld waar kardamon onmisbaar in is hmmmm

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.