Om inspiratie op te doen en meer te leren over suikervrij eten, krijg ik graag ideeën en tips van anderen. Een van de manieren om deze te krijgen, is het lezen van boeken over gezond eten.
Smikkelen & smullen (2004) – Kookboek voor kinderen met voedselallergieën
Anne Marie Reuzenaar
Al eerder schreef ik over Het Heden Ik kookboek (1994) van dezelfde auteur. Omdat ik de recepten in dat kookboek nogal ouderwets vond, besloot ik om ook een meer recent boek van Reuzenaar te lezen. Wie weet is dat meer van deze tijd. Ook mensen die geen suiker eten willen immers lekker eten dat gebruik maakt van de mogelijkheden en producten van nu.
Speciaal voor kinderen
Smikkelen & smullen is geschreven voor kinderen die sterk reageren op bepaalde voedingsmiddelen, zoals koemelk, tarwe en suiker. Het aantal kinderen met een voedselallergie groeit sterk en dit zal waarschijnlijk alleen maar blijven stijgen. Kinderen met een allergie of overgevoeligheid voor een voedingsmiddel krijgen klachten als eczeem en astma. Er is niet een duidelijke reden voor de sterke toename van het aantal allergische mensen. Wel noemt Reuzenaar een aantal mogelijke verklaringen, zoals de toename van kunstmatige zoetstoffen en kleur- en smaakstoffen in onze voeding. Ze geeft allerlei recepten die je voor kinderen kan maken, waarbij ze zich vooral gericht heeft op de moeilijke momenten: tussendoortjes, traktaties en zoetigheden.
Overgevoeligheid voor suiker
Ook bij kinderen komt regelmatig een overgevoeligheid voor suiker voor. Mogelijke klachten die Reuzenaar noemt: vermoeidheid, lusteloosheid, prikkelbaarheid, hyperactiviteit, gasvorming en een verminderde weerstand. Reuzenaar is -net als wij- van mening dat suiker verslavend werkt en onder meer kan zorgen voor een minder sterk immuunsysteem.
Alternatieven voor suiker
Het tweede deel van het boek begint met vervangingslijsten en een uitleg van producten die ze in haar recepten gebruikt en niet zo alledaags zijn, die lijsten zijn erg nuttig. Alternatieven die de schrijfster voor suiker noemt: maismoutstroop, rijststroop, appel-perenstroop, diksap ahornsiroop, honing, fructose en stevia. Hierbij waarschuwt ze voor ahornsiroop en fructose, want deze behoren tot de zeer slechte koolhydraten. Wees er daarom voorzichtig mee. Ook geeft ze een lijst van verborgen suikers, zoals glucose en lactose, die verwerkt zijn in onder andere brood, toetjes, sauzen en vlees.
Recepten
De recepten in dit boek zijn voor kinderen van 0-2 en 2-12 jaar. Suiker wordt niet gebruikt en is ook geheel overbodig. Er staan best wat modernere recepten in Smikkelen & smullen, maar Reuzenaar heeft nog steeds een ouderwetse inslag. Op zich niet veel mis mee, maar ik vind dat wat saai en word graag verrast met iets nieuws. Sommige recepten in dit boek zijn best lekker, andere vind ik wat minder. Ik vind het wel leuk dat de schrijfster ideeën voor kinderfeestjes geeft, zoals een kookfeest en een strandjuttersfeest.
Conclusie
Ik ben niet echt enthousiast. Je kan best wat leuke ideeën en recepten uit dit boek halen, maar Reuzenaar had er naar mijn mening veel meer mee kunnen doen. Ik hoopte dat ze in Smikkelen & smullen vernieuwender zou zijn dan in Het Heden Ik kookboek (dat 10 jaar eerder is geschreven), maar dat is toch grotendeels niet het geval. Dat vind ik jammer, want het idee van haar boeken is heel goed. Dit versterkt wel mijn wens om een keer zelf een kookboek te schrijven over suikervrij eten…
Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
Ik heb toevallig dit boek van de week gekocht!!
En ik heb aankomende week een afspraak bij haar voor mijn zoontje!
Ik ben heel benieuwd!
Dan,
Ik ben ook benieuwd en zou het leuk vinden als je laat weten hoe het was bij Anne Marie Reuzenaar!
Dat zal ik zeker doen!!
Ik vond het boek wel erg leuk, maar in ons geval net niet toereikend. Mijn dochtertje is allergisch voor koemelk (en mag daardoor preventief tot zo’n jaar of 10-12 geen andere dierlijke melksoorten ook), soja en alle andere bonen en erwten en verhoudingsgewijs veel van de gerechten worden bereidt met melk of soja.
Had wel de appeltaart gebakken uit het boekje. Was naar mijn idee iets te droog en de rest van het gezin vond hem echt niet lekker, was wel jammer.
Ik heb zelf wel een klein alternatief gevonden in rijstemelk, maar veelal zit daar dan weer suiker in.
Evenals bij de sojamelk van mijn zoontje overigens. Gelukkig heeft de Aldi nu wel een tijdelijke oplossing. Die hebben biologische soja-rijstemelk. De rijst maakt het zoeter en om eerlijk te zijn vind ik het lekkerder als die mierzoete sojamelk die hij nu drinkt.
Wij zijn gisteren bij Anne Marie geweest. Zij ging met de biotensor bij ons zoontje kijken waar hij allemaal allergisch voor is. Eerst deed ze dit met allerlei buisjes die zij in huis heeft. Hier kwamen al een hoop allergieen uit.
Anne Marie had gevraagd of ik producten van thuis mee wilde nemen die ons zoontje eet. Het bleek dat hij nog een hoop dingen at die zijn lijfje niet kan verdragen zoals, druiven (dus ook rozijntjes, krentenbollen enz) appel en nog meer!
Ik vond het een hele mooie en snelle methode! Ik vind het echt een aanrader voor mensen en kinderen met allergieen!
Hoi Dan,
Leuk om te lezen! Fijn dat jullie wat hadden aan het bezoek aan Anne Marie Reuzenaar. Ik hoop dat het je zoontje goed zal helpen.
Sandra, wij gebruiken ook geen koemelk (en dus geen suiker of suikervarianten).
Ik ken dit boek niet, jammer dat ze er zoveel melk en soja in gebruiken omdat dat juist producten zijn waar kinderen veel allergisch voor kunnen zijn.
Er is wel rijstdrink (rijstemelk) te krijgen zonder suiker hoor. Ik ken de biologische merken vrijwel allemaal en dan is er juist bij rijstedrink keuze genoeg. Een andere vervanger is amandeldrank, hazelnootdrank of quinoadrank.
Sommige varianten rijstdrank hebben er trouwens wel vanille in, persoonlijk vind ik dat te zoet, maar mijn kinderen vinden het heerlijk.
Sojadrink vind ik zelf geen goede vervanger voor koemelk, mede door de hoeveelheid zoetmiddel (suiker of tarwestroop) die er in gedaan wordt. De variant zonder zoetmiddel is wat mij betreft niet te drinken. Wellicht kunnen anderen die wel gewoon drinken of verwerken in recepten, maar wat ik belangrijker vind zijn de processen die soja doormaakt voordat het drank is. Vandaar dat wij ook niet voor sojadrink kiezen.
Als je in het Japanse dieet kijkt zie je dat ze wel soja gebruiken (vrijwel dagelijks) maar in een kleine hoeveelheid en niet in dergelijke bewerkte versies. Dat dieet wordt als heel gezond gezien en er zijn veel heel oude Japanners te vinden, waar nogal wat over geschreven is/wordt.
Het is wel zoeken he en als producten er dan weer een beetje van dit of dat in doen wat je ook niet mag, dan heb je nog niets aan zo’n product. Succes