Kokosmelk maken

 kokosmelk

Sommige mensen drinken geen koemelk. Dat kan zijn omdat je lichaam er niet tegenkan, omdat je plantaardige melk gezonder of lekkerder vindt, of omdat je het onterecht vindt om de melk van de koeien af te nemen. In de winkel kan je allerlei soorten plantaardige melk kopen. Het is helaas wel een stuk duurder dan ‘gewone’ melk. Sojamelk is het goedkoopste, maar ik koop die zelf niet. Mijn lichaam vindt soja niet zo prettig, je moet goed opletten welke soja je gebruikt en er zitten bijna altijd allerlei toevoegingen bij. Dat laatste is het geval bij alle plantaardige melk die je kunt kopen. Het is het gezondste om de plantaardige melk zelf te maken. En het lekkerste! Dat vinden tenminste de meeste mensen. Onze oudste zoon wil alleen de rijstemelk uit de winkel. Hij is deze gewend en ik heb ook niet de moeite gedaan om hem aan een andere melksmaak te laten wennen. Vooral omdat hij toch al van alles niet kan eten door zijn voedselintoleranties. Dan vind ik het voor nu wel goed zo.

Ik heb al allerlei soorten melk gemaakt. Ik ben steeds weer verbaasd dat de melk zo mooi wit wordt! Ik heb al allerlei soorten plantaardige melk gemaakt, zoals rijstemelk, amandelmelk, cashewmelk, zonnebloempittenmelk en kokosmelk. Ze zijn allemaal lekker, maar ik vind  amandelmelk en kokosmelk duidelijk het lekkerste. Amandelen zijn zo duur en daarom maak ik vaker kokosmelk. Je kan natuurlijk kokosmelk in een pakje of blikje kopen, maar ook daar zitten vaak toevoegingen bij en het heeft een proces ondergaan om het lang houdbaar te krijgen. Bovendien vind ik de zelfgemaakte kokosmelk lekkerder om zo te drinken en bij het bakken. Ik gebruik wel dikke kokosmelk uit een pakje als een soort room.

Het is makkelijk om zelf plantaardige melk te maken.

Kokosmelk (suikervrij)

 • Doe 1 kop kokosrasp in een goed afsluitbare pot, samen met 3 koppen warm water.
 • Laat dat minstens 2 uur staan.
 • Doe het mengsel in een goede blender en laat deze ongeveer 2 minuten draaien.
 • Gebruik een speciale notenmelk-zeef of gebruik een theedoek om het mengsel te zeven. Doe dit boven een ruime kom. Giet het mengsel in de zeef of theedoek. Knijp dan de zeef of de theedoek goed uit, zodat alle melk eruit is.
 • Giet de melk in een goed afsluitbare pot of fles. De melk blijft een paar dagen goed in de koelkast.
 • De restjes van de kokos kan je weggooien, of er iets creatiefs mee bakken. Ik gooi zelf de restjes weg. Als ik amandelmelk maak, gebruik ik de restjes wel om iets lekkers van te bakken.
 • Schud de pot of fles dan eerst even als je de melk later weer wilt gebruiken, zodat het mengsel weer goed is gemengd.

Variatie: je kan een mespuntje vanillepoeder toevoegen als je de kokosrasp laat weken.

3 reacties op “Kokosmelk maken” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Hallo
  Lekker recept! Ga ik zeker maken. Waar kan je een notenzeef kopen?
  Kun je mij vertellen wat de naam is van de plant achter de kokosmelk op de foto?
  vr. groeten Roos

 2. Hallo Roza,
  Op de foto staat een wasabi plant. Die heb ik een keer gekregen en werd verkocht bij de natuurvoedingswinkel bij ons in de buurt. Bij sommige natuurvoedingswinkels kan je ook een notenzeef-zakje kopen. Anders moet je even online zoeken. Maar je kan de noten ook zeven met een schone theedoek, panty of t-shirt.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.