Raw Bite: suikervrije repen als tussendoortje

Een paar dagen geleden kocht ik twee repen van Raw Bite bij de natuurvoedingswinkel. Ze zijn suikervrij, (grotendeels) rauw en ze smaken lekker. Ze zijn bovendien glutenvrij en lactosevrij. Handig voor mensen die niet goed reageren op suiker, gluten of lactose.

Lekker?
De ‘Raw Bite‘ repen bestaan uit fruit, noten en een of meerdere extra ingrediënten, afhankelijk van welke smaak je hebt. Ze bestaan in de smaken raw chocolate, coconut, spicy lime en cashew. Ik kocht de eerste twee smaken.

Marger en ik vinden ze lekker smaken. Op zich dus een aanrader voor wie iets lekkers voor tussendoor zoekt. Een nadeel is de prijs: 1,89 euro per reep (50 gram).

Pure ingrediënten
In de repen zitten maar een paar ingrediënten. Meestal is dat een goed teken, want dan zitten er meestal weinig of geen gekke, chemische toevoegingen in. Raw Bite bevat inderdaad pure ingrediënten. De reep met ‘raw cacao’ bevat alleen maar dadels, noten, en cacao. That’s it! En alle ingrediënten zijn biologisch.

Er zitten dus geen geraffineerde producten in en ook geen toevoegingen om de houdbaarheid te verlengen. Daardoor vroeg ik me af hoe ze het voor elkaar krijgen dat een reep 6 maanden houdbaar is. Mijn reep was houdbaar t/m februari 2013 en hoeft niet gekoeld te worden bewaard. Als ik iets met soortgelijke ingrediënten maak, kan ik het niet langer dan een paar dagen bewaren voordat ze niet lekker meer zijn. Ik vroeg aan de makers van Raw Bite (Raw Food Company) hoe zij ervoor zorgen dat hun repen 6 maanden houdbaar zijn. Ze vertelden me dat door de pure ingrediënten de smaak in de loop van de tijd inderdaad verandert en je ze daarom het liefst zo vers mogelijk hebt. Maar ze blijven echt 6 maanden lang goed smaken, dat komt door de ‘ low water activity’. Hoe ze dat precies doen, vertellen ze me natuurlijk niet (en dat snap ik).

Raw?
De naam van de repen doet vermoeden dat de repen gemaakt zijn van rauwe ingrediënten, maar op de ingrediëntenlijst zie je dat niet terug. Het smaakt of de ingrediënten inderdaad rauw zijn. Ook op hun website wordt niet gesproken over rauwe ingrediënten. Daarom vroeg ik dat ook aan de makers van Raw Bite. Ze vertelden me dat de repen zonder verhitting of iets dergelijks worden gemaakt, om de ingrediënten zo puur mogelijk te houden. Ze gebruiken zoveel mogelijk rauwe ingrediënten, maar kunnen niet voor 100% garanderen dat alles rauw is. Dat begrijp ik, want een aantal soorten noten bijvoorbeeld mogen volgens de voedselautoriteiten niet rauw worden verkocht, omdat je ze rauw beter niet kan eten.

Online kopen?
De repen zijn in Nederland ook online te verkrijgen. Zoek via Google en je vindt verschillende aanbieders.

Gepost in rubriek Tips

8 reacties op “Raw Bite: suikervrije repen als tussendoortje” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Die repen zijn heerlijk! Vooral de kokos. Helaas wel een dure liefhebberij ;-))

 2. Klinkt als een prima product!

  De houdbaarheid lijkt mij logisch; cacaoliquor is ongekoeld lang houdbaar, en zo ook noten, dus waarom zou de combinatie dan niet zo lang houdbaar zijn.

  Je kunt dit heel makkelijk zelf maken: cacaoliquor kopen en de noten die je wilt gebruiken. Cacaoliquor (of cacaoboter met cacaopoeder) smelten en de nootjes erbij gooien. Zelf doe ik er meer doorheen, zoals rozijntjes, gojibesjes en stevia.

 3. Erg lekker en ook zonder suiker zijn de repen van Lovechock. Ze zijn gezoet met kokosbloesemnectar. Helaas hangt hier ook een aardig prijskaartje aan: 3 euro voor een reep (40gr)

 4. De repen zijn idd heerlijk, en zijn inderdaad duur. Voor mij vervangt het een gebakje, vanwege de pure volle structuur doe je er lang over om de reep te eten,
  Ik koop ze bij Ekoplaza, een echte aanrader

 5. Ja, de Lovechock kocht ik ook vaak, en dan elke dag een klein hapje, want heel erg duur. Ik geloof 75 euro per kilo. Daarom ben ik het zelf gaan maken met cacao, kokosbloesemnectar en kokosolie en nu ook cacaoboter. Om het goedkoper en lekkerder te maken kun je er nootjes, rozijnen of gojibessen en geraspte kokos bij doen. Dan kost het tussen de €13,- en €30,- per kilo, net hoe duur je het zelf maakt.

 6. Wat goed dat jullie dit zelf kunnen maken! Heb ik nooit eerder aan gedacht eerlijk gezegd. Toevallig nam ik van de Aldi een pak voor mij “onbekende” bio-repen mee. Er zat honing en witte ongezouten gepureerde amandelen in. Was ook erg lekker en de prijs viel wel mee. Durf niet te beweren dat het helemaal suikervrij was, maar erg lekker in ieder geval wel. Niet te zoet. Wellicht ook een recept om uit te proberen voor de doe-het-zelvers onder ons :-)

 7. Wauw dit zelf maken klinkt inderdaad goes. Zou iemand mij het recept kunnen sturen? hoeveel heb ik nodig en hoelang moet iets koken, wanneer mag wat erbij?
  Ik ben nog echt een leek in het maken van die dingen, maar wil het graag leren!

 8. Hoi Lisa, op internet zijn er veel recepten te vinden. Ik hou me zelf niet aan een vast recept. Het idee is kokosolie laten smelten door een kom kokosolie en/of cacaoboter in een grotere kom warm water te zetten. Door het niet te heet te maken, behoud je alle voedingsstoffen. Daar doe je cacaopoeder in, een zoetmaker en eventueel andere lekkere dingetjes.

  Bijvoorbeeld:
  4 delen cacaopoeder
  4 delen kokosolie/cacaoboter
  5 delen gestampte hazelnoten
  1 deel cacaonibs
  2 delen rozijnen
  2 delen palmsuiker

  Succes!

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.