Pure kracht

Om inspiratie op te doen en meer te leren over suikervrij eten, krijg ik graag ideeën en tips van anderen. Een van de manieren om deze te krijgen, is het lezen van boeken over gezond eten.

Boek-Dirk-BaelusPure kracht -De juiste voeding geeft je vleugels én je ideale gewicht
Dirk Baelus (2011)

Baelus is een Belgische triatleet. Vroeger was hij café-eigenaar, dronk, rookte, sliep onregelmatig en at niet gezond. Langzamerhand kreeg zijn lichaam daar genoeg van, hij kreeg allerlei klachten. Tijd voor verandering, besloot Baelus. Toen hij in zijn café sprak met iemand die gek is op sporten, nam hij de beslissing op triatleet te worden. Daarbij hoort een gezond eetpatroon, hij koos voor de macrobiotiek: simpele, natuurlijke producten die je in balans brengen. Het bleek heel goed bij hem te passen, hij voelt zich er heerlijk bij. Hij volgde een opleiding op het gebied van de macrobiotiek en schreef met veel enthousiasme dit boek over deze voedingsleer.

Macrobiotiek
In mijn hoofd was macrobiotiek vooral iets met veel linzen, ui en geitenwollensokken. Wat het precies was en waarom je zo zou eten, wist ik niet. Door het geweldige boek ‘The kind diet‘ raakte ik toch geïnteresseerd. Een deel van dat boek gaat namelijk over macrobiotisch koken, al noemt Alicia Silverstone (de schrijfster van dat boek) het eten voor de ‘superhero’. Ze is er razend enthousiast over, het zorgde ervoor dat haar lichaam veel gezonder werd en dat ze mentaal in balans raakte. Ik kwam erachter dat het lekkere voeding is en leuk om mee te experimenteren.

Macrobiotiek is een voedingsleer, gebaseerd op het zenboeddhisme en oosterse geneeskunde. Het gaat er voornamelijk om dat je voeding in balans is. Voeding die aan de uiteinden van de balans zitten, zijn bijvoorbeeld geraffineerde suiker en vlees. Als je daar teveel van eet, raak je uit balans. Deze extreme voeding wordt daarom niet of nauwelijks gegeten in de macrobiotiek. Wel wordt aangeraden veel ongeraffineerde granen en groenten te eten. Daarnaast zijn een aantal dingen typisch voor deze voedingsleer, zoals zeewier, bonen en miso. Het gaat er steeds om dat je voeding in balans is. Dus gevarieerd eten is goed.

Geraffineerde suiker
Baelus zegt dat geraffineerde suiker ‘zowat het slechtste en meest ongezonde is wat je kunt eten of wat je jezelf kunt aandoen’. Hij schrijft over al die producten waar suiker in is verwerkt, zoals beschuit, augurken, chips en babyvoeding. Hij noemt een aantal van de nadelen van suiker, onder andere dat het zorgt voor teveel maagzuur en dat het je bloed verzuurt (waardoor je gevoeliger wordt voor bacteriën en virussen). Volgens hem zijn er genoeg heerlijke alternatieve zoetmiddelen. Rijststroop is zijn favoriet en hij gebruikt ook regelmatig fruit als zoetmiddel.

Recepten
Er staan een aantal recepten in dit boek, zodat je meteen kan kijken hoe het effect is op jouw lichaam en geest. Ik heb maar een paar van zijn recepten geprobeerd, omdat ik die van ‘The kind diet’ meer bij me vind passen, die zijn naar mijn idee wat moderner. Dat is het enige minpuntje wat ik kan vinden aan het boek Pure kracht, maar dit is mijn persoonlijke mening en smaak.

Conlusie
Dit is een prettig leesbaar, duidelijk en interessant boek waar je veel van kan leren. Baelus heeft het persoonlijk gemaakt door zijn levensverhaal te beschrijven en zijn ervaringen omtrent deze manier van eten te delen. Hij is duidelijk heel enthousiast over zijn huidige levenswijze en wil dat graag met iedereen delen. Ik ben de laatste tijd regelmatig macrobiotisch gaan eten en het bevalt goed. Altijd belangrijk is om naar jezelf (en je lichaam) te luisteren. Ik heb niet de behoefte geheel macrobiotisch te eten, maar haal eruit wat voor mij goed werkt.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.