Paranoten: suikervrije snack om mee op te letten

Stapel paranoten

Al zo lang als ik me kan herinneren ben ik dol op paranoten. Ik kende ze vooral als die grote, blanke noten met resten van een donkerbruin velletje, die in kleine hoeveelheden in de notenmix zaten op feestjes. Waar ik dan als een roofdier op aanviel om ze ertussenuit te pikken.

Sinds een paar jaar eet ik deze noten niet af en toe op notenschaalfeestjes, maar elke dag. Als jij ook graag paranoten (eigenlijk geen noten maar zaden) eet of ze interessant vindt om aan je voeding toe te voegen, lees dan vooral even verder.

Gezond voedingsmiddel

Paranoten bevatten buitengewoon gezonde voedingsstoffen die het lichaam hard nodig heeft. Zo bevatten ze o.a.:

  • Eiwitten (proteïne)
  • Onverzadigde vetten
  • Verschillende vitamines
  • Fosfor
  • Kalium
  • Calcium
  • Magnesium
  • Selenium

Een kwaliteitsproduct van Moeder Natuur dus! Je lichaam zal op deze bouwstoffen duiken en er dankbaar gebruik van maken.

MAAR…

Laag maximum

Ook van natuurproducten kun je TE veel eten. Bij paranoten ligt die bovengrens echter opvallend laag, dus dat is heel belangrijk om in de gaten te houden als ze graag snackt of in maaltijden verwerkt.

Het laatstenoemde mineraal is de oorzaak: selenium. Ons lichaam heeft dit absoluut nodig en met paranoten krijg je makkelijk je dosis binnen. Paranoten zijn echter een soort seleniumbommen: er zit zoveel in dat ons lichaam genoeg heeft aan een paar van deze noten per dag. De adviezen lopen uiteen over hoeveel precies.

Zelf eet ik dagelijks twee paranoten. Dat zou genoeg moeten zijn om een veilige hoeveelheid selenium binnen te krijgen. Daarbij zou het ook geen probleem moeten zijn als ik via ander voedsel eens wat meer selenium binnen krijg, of als ik een keer een maaltijd eet met paranoten erin verwerkt. Voor kinderen is het verstandig om het bij maximaal één paranoot per dag te houden.

Wanneer heb je een probleem?

De geadviseerde bovengrens varieert ook, maar uit informatie op https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional/ kun je afleiden dat elke dag 4 of 5 paranoten wel een aardig maximum zou kunnen zijn om een overdosis selenium te voorkomen.

Het zal dus geen probleem zijn als je af een toe een dag meer dan het maximum eet, maar als je maanden achtereen over het maximum gaat, kun je gezondheidsproblemen krijgen.

Herkomst van de paranoten

Paranoten groeien aan bomen in het tropisch regenwoud. In het Engels heten ze Brazil Nuts, maar naast Brazilie leveren ook Bolovia en Peru de noten.

Je kunt paranoten ook biologisch kopen. Doorgaans betekent biologisch dat je een gezonder product krijgt en er beter voor de kweekomgeving wordt gezorgd. Hoe dat zit bij paranoten weet ik niet: misschien red je een stukje regenwoud als je ze veel eet, of misschien zijn ze juist al gauw biologisch van nature, in zo’n regenwoud.

Verder wordt er beweerd dat er ook Chinese paranoten op de markt zouden zijn van inferieure kwaliteit. Hoewel ik ze nog niet ben tegengekomen, probeer ik bij paranoten wel te achterhalen uit welk land ze komen. Mocht ik daar toch een keer China als land van herkomst zien staan, dan zal ik ze uit voorzorg niet kopen.

Je kunt eenvoudig online paranoten kopen.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.