Over ons


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/plugins/microkids-related-posts/microkids-related-posts.php on line 645

Anna (1976) en Marger (1976) wonen samen en proberen vanaf 1 januari 2009 gezond te eten zonder geraffineerde suiker. Op deze site lees je hun ervaringen en kun je wijzer worden over eten zonder suiker.

Anna:

Ik merkte dat mijn lichaam niet goed reageert op geraffineerde suiker en kwam steeds meer informatie tegen dat die suiker geen nut voor je heeft en zelfs ongezond is. Daarom wil ik suiker weglaten uit mijn voeding om erachter te komen wat het effect is. Ik had al basiskennis over gezondheid en voeding door mijn opleiding tot gezondheidspsycholoog. Ik wil nu vooral mijn kennis en ervaringen met het suikervrije leven delen.

Instagram_Logo_01Af en toe plaats ik een foto van ons suikervrije eten en drinken op instagram.

Marger:

Begin 2007 heb ik al eens een aantal weken geen suiker meer gegeten, althans geen snoep, koek en frisdrank. Dat bleek goed te zijn voor mijn slaapkwaliteit en energieniveau. Toch begon ik daarna weer met het eten van suiker. Ik wil graag weer gezonder eten en ga dit samen met Anna nu serieus aanpakken.

Save

Save

97 reacties op “Over ons” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. hallo,
    Ik ging vandaag weer eens over jullie site helemaal terug naar het begin.Wat hebben jullie veel geschreven en onderzocht. Dank daarvoor.Dankzij jullie site houd ik het suikervrije leven al 20 maanden vol en blijf ik het volhouden. Het is nu gewoon geworden maar jullie site maakt het een stuk plezieriger.Ik ben fitter dan ooit en 25 kilo afgevallen, en kan het iedereen aanbevelen. Nogmaals mijn dank. Misschien nog een tip van mijn kant: Ik ben aan yoga gaan doen. Dit zorgt ervoor dat ik nog bewuster in het leven sta, en me er erg bewust van ben geworden, van wat ik in mijn mond stop.
    Groetjes Dirkje

  2. We doen het met plezier, Dirkje! Als we dan lezen wat mensen aan onze artikelen hebben, wordt het alleen maar leuker om te doen :) Jij ook bedankt voor je yoga-tip, wie weet welke mensen daar weer mee geholpen zijn!

  3. Goedenmorgen,

    Ik ben van plan suikerloos door het leven te gaan, vooral wegens een huidziekte. Ik heb het vermoeden (of ik hoop heel erg in ieder geval) dat ik minder klachten zal krijgen. Ik heb het grootste deel van jullie website gelezen, en jullie hebben echt veel informatie erop gezet. Mijn vraag gaat over zuivelproducten. Ik zie dat er in melk, yoghurt en andere zuivelproducten ook suiker zit, is dit een natuurlijke suiker? Of kan ik dit iook beter laten staan?

    Heel graag hoor ik dat.

    Alvast bedankt.
    Met vriendelijke groet, Stephanie

  4. Hallo,

    Ik ben blij dat ik jullie site heb gevonden. Ik heb vanwege allerlei klachten, die maar niet verklaard kunnen worden via de medisch weg, besloten te stoppen met suiker. Ik ben te zwaar, kan niet stoppen met eten. Heb kloven op een voet en op beide voeten laat het vel los en lijkt het een soort van exeem. Volgens de doktoren is het een kwestie van alleen maar invetten. Verder ben en voel ik mij oud en moe. (Ik ben pas 42!). Twee dagen geleden heb ik de beslissing genomen en het is wondelijk hoe snel ik reacties heb. Mijn lijf reageerd heftig. Mijn omgeving (Niet mijn man) vindt het raar en ik vind het best moeilijk om hier een beetje mijn weg in te vinden. Door het lezen van jullie stukjes weet ik dat ik niet de enige ben. Bedankt!

    Groet, Anita.

  5. Wat een interessante site! Ik kom hier toevallig op terecht. Ik ben net ook een blog gestart oa over mijn leven zonder suiker. (of eigenlijk zonder al te veel suiker, soms moet ik me weer herpakken). Ik ga jullie site eens bekijken. Er staan vast een heleboel nuttige tips op.

    Naast suikervrij let ik ook op e-nummers. Ik wil eigenlijk geen (chemische) rotzooi in mijn lijf. Letten jullie daar ook op?

    Veel succes verder en ga vooral zo door!

    Groeten,
    Barbara

  6. Hoi Barbara,

    Wij letten inderdaad ook op dat soort dingen. Niet alle E-nummers zijn chemisch of slecht, maar we eten graag met zo weinig mogelijk kunstmatige toevoegingen. Veel plezier op SuikerWijzer!

  7. Hallo,

    Wat goed dat jullie een blog bijhouden om mensen hierop te attenderen.Was ik deze blog maar veel eerder tegengekomen,dan had ik mezelf misschien al het ‘dieet’leed,vetfobie,dwangmatige sport/beweegobsessie kunnen besparen en was ik nu niet in een verstikkend web beland met alle gevolgen van dien.

    Naast suiker zou ik jullie en jullie lezers ook willen attenderen op toevoeging van ‘zout’ in producten;gewoon tafelzout is net zo’n leeg en onttrekkend product als suiker&zoetstoffen…beter is Keltisch zeezout of Himalaya zout. Het is ook nog eens veel smaakvoller!
    Dan is er nog met name MSG oftewel E621,meestal wordt het genoemd als ‘smaakversterker’ maar kent nog vele andere namen zoals maltodextrine en vetsin (spreek uit;vee-tsin…klinkt als vreetzin?).Er wordt gezegd dat deze smaakmaker aan onze voeding wordt toegevoegd omdat de meeste mensen hier gevoelig voor zijn en dus meer eten,wat lijdt tot overgewicht maar ook ernstige neurologische en psychische aandoeningen.

    Ik heb er helaas een zware prijs voor moeten betalen;ik ben pas 28,maar verkeer in de lichamelijke gesteldheid van iemand van 82!door allerlei bacterien&virussen die mijn organen en hormoonhuishouding hebben uitgeput.Daarbij zit ik ook nog (tegen beter weten in) met de nodige psychische klachten,waardoor ik het vaak echt niet meer zie zitten en soms ook hoop dat ik aan het eind van mijn levensverwachting zit omdat ik geen toekomst meer zie door mijn eigen verstikkende web. (‘mijn eigen verstikkende web’ wordt deels dus ook in stand gehouden door alle ‘ongenodigde gasten’.)
    Chefkoks met plezier in het bereiden van ‘echt voedsel’ zoals jullie,zouden echt een geschenk uit de hemel zijn,aangezien ik niet de energie kan opbrengen om fatsoenlijke dingen voor mezelf te bereiden,waardoor ik vrees dat als ik eenmaal van alles afben weer in mijn ‘oude verkeerde’patroon ga vervallen…(wat ik dus eigenlijk niet wil,maar dat komt ook omdat ik niemand in mijn omgeving heb die mij kan helpen en begeleiden(zelfs professioneel)hierin.

    Anyway…heel veel succes in jullie avontuur!Ik hoop dat jullie nog velen de ogen zullen openen!

  8. Goh wat fijn dat jullie zo’n website bijhouden, ik heb err veel aan, omdat ik 2 jaar geleden steeds maar hoofdpijn kreeg, en ben gaan lezen over wat de oorzaak zou kunnen zijn, en toen vond ik iets over suiker, en dat dat heel slecht voor je is en het vitamines uit je lichaam haalt enzo, ook oor de candida flora in je darmen, die er voor zorgt at vitamines in je lichaam blijven en niet uit je lichaam gaan door het plassen en andere ‘boodschappen’ maar even op zijn net. Maar als je te veelsuiker eet kan dat een effect geven op je candida flora en ervoor zorgen dat hij het niet eer of in ieder geval minder goed doet. Dit kan verschillende gevolgen hebben: Minder energie, slaaploosheid, buikpijn, hoesten en in mijn geval ernstige chronische hoofdpijn. Daarom ben helemaal gestopt met suiken eten en ben ik homeopathische vitamines gaan slikken, en nu na 2 jaar helemaal geen suiker meer eten, kan ik af en toe wel weer eens wat suiker eten, maar ik blijf altijd op passen omdat ik weet wat voor ellende suiker geeft. En als ik terug denk aan de tijd waarin ik zo’n hoofdpijn had, is dat een hele goede afschrikking, om een toetje te nemen!

    Groeten, Berend

  9. Tjonge, vandaag gehoord de zuivel en geraffineerde suikers te moeten laten staan. Bovendien volkoren-producten. Blijft er nog wat over? Lezen, lezen, lezen maar… En deze site levert me veel informatie, bedankt. Morgen maar eens afspraak maken bij een diëtiste…

  10. Wat een prettige site! Ik ben nu 1 dag bezig bewuster met suiker om te gaan. Mijn dochter heeft spruw, ze krijgt borstvoeding. Ik heb nu van een vriendin thee gekregen die zou helpen, maar daarbij staat het advies ook minderen met suiker. Nu ben ik een echte zoet liefhebber. Op de middag van de eerste dag had ik al moeite, steeds weer naar de keuken om te kijken wat ik wel even tussendoor kan nemen. Terwijl ik nog niet eens let op wat er in produkten als brood e.d. zit. Ik hoop dat het me toch stap voor stap gaat lukken te minderen. Ik ga snel wat “snoep”recepten van jullie uitproberen!

  11. Geweldige site. Ik ben het helemaal met jullie eens. Suiker is gif. Ik denk dat het verboden zou moeten worden voor de voedselindustrie. Veel mensen hebben niet in de gaten hoeveel verborgen suiker er zit in ons voedsel. Geen wonder dat er zo veel mensen met hun gewicht tobben. Persoonlijk heb ik ervaring met een suikerverslaving die uiteindelijk tot een bordeline tumor heeft geleid. Inmiddels helemaal genezen en leid ik een suiker loosbestaan. Ik heb op mijn blog informatie gezet die ik mijn persoonlijke zoektocht naar genezing ben tegengekomen. http://www.groesland.nl/blog

  12. Ik snuffel nu al een aantal maanden op jullie site en heb er veel plezier en hulp aan! Ik ben nu vanaf begin juni helemaal suikervrij en ondat ik ook slecht reageer op koffie en cacoa is de enige warme drank die rest thee.
    Nu heb ik al dagen zin in warme anijsmelk, maar kan nergens suikervrije anijsblokjes krijgen. Weten jullie of dit bestaat? Of bestaat er een suikervrij recept hiervan?

    Alvast bedankt, ook voor jullie geweldige site!

  13. Hallo,

    Ik kwam jullie site tegen via een zoekopdracht en ben erg onder de indruk van de hoeveelheid informatie die jullie hebben verzameld. Ik ben voor mijn werk (scheikunde docent) op zoek naar producten met glucose (en niet sacharose, oftewel kristalsuiker). Hiermee kun je leuke proefjes doen met kinderen. Maar dat even terzijde.

    Wat ik me wel af vraag is waar jullie alle informatie vandaan hebben. De meeste informatie komt in grote lijnen overeen met wat ik al wist (en dan ‘zal het wel waar zijn’ :-) ), maar ik zie ook een paar puntjes waarvan ik de waarheid betwijfel of waarvan ik niet wist dat het waar was. Er doen een hoop broodje aap verhalen de ronde als het om voeding en gezondheid gaat. Ik probeer altijd het waarheidsgehalte te controleren door te vragen hoe men iets weet, oftewel hoe het (wetenschappelijk) is onderzocht.

    Kunnen jullie je voornaamste bronnen opgeven? Is het een idee om per artikel (met achtergrondinfo) een paar referenties te vermelden?

  14. Beste Sander,
    Suikerwijzer is geen wetenschappelijke website, maar een website waar Marger en ik (met plezier) onze ervaringen en opgedane kennis met de lezers delen. Ik vind het desondanks belangrijk ervoor te zorgen dat de informatie die we geven uit betrouwbare (wetenschappelijk verantwoorde) bronnen komt. Ik heb zelf een wetenschappelijke achtergrond en denk dat ik vrij goed in staat ben om broodje aap verhalen van de waarheid te onderscheiden.

    Bij ‘kennisartikelen’ plaats ik regelmatig referenties, maar ik zal kijken of ik het wat meer kan doen.

  15. @Anita.
    Ik weet niet of je nu nog last hebt van je onverklaarbare klachten,maar met name de pijnlijke kloven in voeten en vermoeidheid herken ik goed.
    Een tip ga op zoek naar een gespecialiseerd iemand die je kan testen op Candida….grote kans dat je hier last van hebt. Dan is het qua eetpatroon ff afzien (geen enkele suiker ook niet fruit,gist en zetmeel oftewel alle soorten ‘koolhydraten zoals bekend voor ons:brood,pasta,aardappelen,rijst,peulvruchten),maar met goede probiotica moet je er wel vanaf kunnen komen. Dieten als SCD en Paleo/Oerdis kunnen hier goed bij helpen,want van anti-Candida bestaan er ook zoveel verschillende versies….zou ik persoonlijk niet aan beginnen.

    @Suikerwijzer. Ik heb een tijdje geleden gelezen,dat met gebruik in mate, koudgeperste niet-bijgezoete natuurlijke honing ook een alternatief zoetmiddel is wat in kleine mate geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel.

  16. Hallo,

    Nadat mijn neefje en nichtje allebei al bijna 8 jaar zonder suiker door het leven gaan, (de een werd ronduit agressief en de ander werd nog meer hyper dan hij al was) is nu mijn eigen zoontje van 2.5 jaar aan de beurt.
    Hij WAS ook erg hyper en sinds twee weken ben ik gestopt met suiker. We hebben een totaal ander kind in huis.
    Er zijn genoeg andere dingen die hij kan eten. Sowieso hangt hij niet van snoep en koek aan elkaar, dus normaal eten en af en toe eens een tussendoortje, is prima te doen en helemaal niet zielig. Het is pas zielig als hij veel wordt gestraft, door het feit hij toch suiker krijgt en gewoon niet weet wat hij doet en niet eens meer kan luisteren. Naar de peuterspeelzaal krijgt hij suikervrij koekje en snoepje mee, zodat hij zelf een koekje/snoepje heeft als er getrakteerd wordt. Verder staat er een fles dieet-roosvicee (wel sacharine en sorbitolstroop) op ‘school’ en krijgt hij daar gewoon appel van de juf! Hij is nu al zo ver, dat hij zelf al vraagt als hij iets krijgt of er ook suiker in zit. Hij taalt niet meer naar een slokje koffie-met-suiker van papa, een hapje van onze koek als ‘proefje’… het lijkt alsof hij zelf ook de rust ondervind. En ik heb besloten voor de gemakkelijkheid om mee te suikerloos-eten…. Echt niet moeilijk!
    Verder drinken we ook veel (het liefst) perensap. (= Flevosap, heb je ook appelsap van) En inderdaad van babyvoeding word je niet vrolijk. Je vraagt je idd af, waarom er suiker aan toegevoegd wordt. Ik maak het dan ook allemaal zelf!

  17. Hallo Bianca,

    Van cereal hebben ze ook een soort roosvicee met rode vruchten met alleen fruit en verder niks en ik heb van een huisgenoot een keer een fles van de c1000 op het aanrecht zien staan ook zonder suiker met tropisch fruit.

    Karen

  18. Bianca,
    Toch fijn te weten waarmee je je kind goed kan helpen en dat ‘ie het blijkbaar zelf ook in de gaten heeft.

    De AH heeft ook allerlei smaken diksap te koop, geheel zonder suiker en zonder kunstmatige zoetstoffen, alleen vruchten. Ik drink het zelf ook. Flevosap is inderdaad ook erg lekker en gelukkig zijn er nog veel meer sappen te koop zonder toegevoegde suiker of zoetstoffen!

  19. Dank je wel, Karin… Ik zal zeker eens kijken…. er is idd genoeg ander drinken. Ik noemde het eigenlijk, omdat mijn zoon bijna van roosvicee aan elkaar zat! haha…

  20. Ja, ik heb me nog nooit zo verdiept in diksap… op de e.o.a. manier associeer(de) ik dat altijd met DIK ofzo? Een nichtje van mij werd eens gevraagd door het consultatie buro, toen haar zoon te dik werd, “Je geeft hem toch geen diksap, he?” En blijkbaar is die opmerking blijven hangen toen ik zelf kinderen kreeg en ben ik gewoon op de roosvicee overgegaan…

    Verder ben ik bezig een slagroom taart suikervrij te maken, zodat straks met de verjaardag van mijn kinderen er toch een versierde slagroomtaart op tafel staat.
    Suikervrij cakedeeg is nooit zo luchtig, sowieso is dat voor een slagroom taart veel te machtig. Ik probeer nu een variant op de canadese angelfood cake. Ik ben een eind heen, maar ben nog niet tevreden over de smaak en wil graag dat het deeg beter gaat rijzen…. Maar het is al wél luchtig!

  21. Hallo Anna, Marger en alle lezers!
    Sinds 5 dagen eet en drink ik geen suiker meer. Ik heb al jaren last van slapeloosheid, weinig energie, hoofdpijn, ontstekingen en noem maar op. Een vriendin wees mij op de mogelijke effecten van suiker. Ik heb veel gelezen over suiker en schrok soms zelfs een beetje van de informatie die ik las. Voorheen at ik namelijk ontzettend veel suiker, maar nu wil kijken wat het voor effect heeft als ik helemaal geen suiker meer eet (behalve in fruit).

    Bij jullie website ben ik blijven hangen en kom ik steeds weer terug. Ik lees veel recepten die ik graag eens wil uitproberen en de informatie die jullie over suiker hebben geplaatst vind ik zeer duidelijk. Dus, bedankt daarvoor :-) een superfijne website hebben jullie.

    Ik zit nog met een paar vraagjes, wie weet kunnen en willen jullie die beantwoorden. Ik zie namelijk dat jullie in een aantal gerechten agavesiroop gebruiken. Is het dan ook mogelijk om in de gerechten van cake/taart/koek die ik zelf thuis heb de suiker te vervangen door agavesiroop? Zo ja, weten jullie dan ongeveer de verhouding? Dus als er bijvoorbeeld 100 gram suiker staat, hoeveel siroop gebruik je dan?

    En ik zie in een aantal reacties van lezers dat ze zijn afgevallen na het stoppen met suiker. Dit wil ik absoluut voorkomen. Wat zouden jullie aanraden om dan vooral wel te (blijven) eten? Ik eet namelijk nu ook minder brood/aardappelen/rijst/pasta.

    Alvast bedankt!

    Stephanie

  22. Dag Anna, Marger en lezers,

    Veel van wat ik hier lees, herken ik in de levensstijl die ik sinds januari volg, macrobiotisch eten. Daarbij krijg ik mijn energie uit volle granen, waar alleen maar langzame suikers in zitten, waardoor ik de hele dag door constante energie heb. Dus geen dips:) en altijd helder in mn hoofd. Zelfs mn geheugen neemt toe, (ik krijg veel meer herinneringen) mn hartslag is rustiger en ik ben veel relaxter.
    Wie weet hebben jullie er ook wat aan:)
    links:
    http://www.macrobiotics.nl (de encyclopedia geeft erg veel nuttige en wetenschappelijke info!)
    http://www.nvvm.org/
    Eet smakelijk, Joris

  23. Etiketten laten vaker en vaker als tweede of derde ingredient suiker zien.
    Vreemd genoeg komen suikervervangers steeds meer als laatste of een na laatste ingredient te voorschijn.
    Oorspronkelijk bitter smaken verdwijnen of worden bijna zoet gemaakt.
    Leuke website maken jullie dus!
    Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost

  24. Hallo,

    Jullie denkwijze is EXACT die van mij! Ik vind het soms erg moeilijk zonder suiker en “zondig” af en toe wel een beetje. Maar ik wil graag (vooral makkelijke) recepten zonder suiker gebruiken. Ik bak graag en houd van lekkere dingen dus blijf ze plaatsen!
    Het is echt teleurstellend hoeveel suiker overal inzit. Je kunt eigenlijk bijna niets kopen waar geen suiker inzit en soms heeft de toevoeging van suiker totaal geen reden! Ik heb gelezen dat agavesiroop ook niet zo heel erg goed voor je is. Maar hebben jullie al eens van stevia gehoord? Ik wil dat eens proberen. Is er iemand die ervaring heeft met het bakken met stevia? Zou er ook een omrekentabel of iets dergelijks voor zo’n product bestaan? Als iemand meer informatie heeft, dan hoor ik het graag.

    Vriendelijke groeten uit Lelystad.

  25. Mijn zoontje van 7 heeft van de tandarts te horen gekregen dat als hij niet stopt met suiker eten wij ouders dat ook niet meer moeten geven, want de gaten vallen in zijn kiezen, poetsen doet hij altijd trouw, daar ligt het niet aan.
    Maar na een week geen suiker heb ik een heel ander kind. Hij is veel rustiger en makkelijker in de omgang.
    Ik vind het wel frappant. En wees eerlijk, suiker heb je niet nodig om te leven.

  26. Reactie op Particia,

    Je zou wat vaker een zeewier in de maaltijd (of soep) kunnen verwerken: Nori, kelp, hiziki (veel calcium!) arame, wakame of dulse. Die bevatten allemaal veel goede mineralen alsook veel calcium.
    Minder zuivel of geen is ook beter, want zuivel is verzurend en daarvoor heeft het calcium (bijv uit je botten!) nodig om te neutraliseren, want het lichaam is juist basisch en niet zuur. Dat zuivel gezond is, is flauwekul. Dat is alleen omdat we in NL iets met al die melk moeten: http://www.macrobiotics.nl/encyclopedia/encyclopedia_d.html#dairy
    En broccoli bevat ook veel calcium, kinderen zijn er vaak dol op:)

    Vit. D (=elke halfuur buiten wandelen), vit B6 en calcuim gaan tandbederf tegen icm met
    suikerloos en minder geraffineerde zetmeel eten. (bron ‘Vitaminen en mineralen’ mini Winkler Prins)
    Groet en eet smakelijk! Joris

  27. Hoi Anne en Marger,
    Wat een handige site hebben jullie! Ik heb vandaag jullie appelmoes uitgeprobeerd, wat een succes is geworden ;)
    Wat ik graag wil weten, is of jullie ook recepten hebben om suikervrije (room)ijs te maken, zodat ik mooi de vienetta’s en magnums kan vervangen.
    Alvast bedankt :)

  28. Hallo,

    Ik ben nu wel geteld 3 dagen gestopt met suiker te eten.
    Ik vind het vooral nog heel moeilijk omdat ik een echte zoetekauw ben. En om heel eerlijk te zijn mezelf nu een beetje zielig vind.
    Ik merk dat de suikers mijn lijf geen goed doen. Een echte verslaving… je weet dat het niet goed is maar je lijf vraagt er wel na. Heel je bloedsuikerspiegel is ontregeld met het eten van die lege suikers.
    Hopelijk zal het na een paar dagen beter gaan.
    Deze site steunt me in ieder geval om door te gaan!

    Groeten,
    Francien.

  29. Top site!
    Ik ga me hier de komende tijd eens helemaal mee bezig houden.
    De laatste tijd krijg ik steeds meer klachten, die hier genoemd worden en ik denk dat ik ze ook eens ga linken aan mijn suikergebruik.
    Pms, duizeligheid, trillende handen, vermoeidheid (ik kan overdag zo slapen), honger naar suiker na iedere maaltijd, migraine, neerslachtigheid.. etc etc
    Wat zou het geweldig zijn als hier dmv voeding een eind aan zou komen!
    Monique

  30. Wat fantastisch dat jullie deze website hebben gemaakt. Als darmpatient (colitis ulcerosa) gebruik ik al jaren weinig tot geen suiker meer (naast homeopatische ondersteuning) en sindsdien heb ik nagenoeg geen ontstekingen meer, en ook de vermoeidheidsklachten zijn behoorlijk afgenomen. Ik voel me fitter dan ooit!
    Met behulp van jullie site leer ik andere recepten kennen (voor de broodnodige variatie). Ik hoop dat jullie dit goede werk zullen blijven voortzetten.
    Mijn complimenten!

    Monique

  31. Hallo Anna en Marger,

    Per toeval ontdek ik jullie site zojuist.
    Ik eet al 12 jaar geen geraffineerde suiker meer en dat bevalt mij prima.
    Zo nu en dan koop ik een product waar dan toch (weer of opeens) een ingredient aan toe gevoegd is waar ik meer over wil weten (zoals vanmogen; “Rijststroop” in een zak “suikervrije muesli”…)
    Zit nu al een uur op jullie site te lezen. Zeer verhelderend! Vooral het honing verhaal.
    Dat is namelijk altijd mijn alternatief geweest als er iets gezoet moest worden.
    Zo kunnen er nu weer wat potjes de prullebak in! Haha.

    Nou, veel succes met jullie initiatief. Zie met belangstelling de nieuwsbrief in mn mailbox belanden. :-)

    Vriendelijke groet,
    Tim van Bruggen

  32. hoi hoi
    wat ben ik blij met deze site!
    ik kreeg na overleg met de psycholoog de tip om suikervrij te leven voor tenmiste 3 weken. (dit om de verslavende werking ervan weg te krijgen)
    ik dacht dat dat niet zo lastig was en dat ik daardoor alleen maar geen snoep hoefde te eten. maar door jullie site zie ik in dat ik echt veel en veel te veel (onnodige) suikers binnenkrijg. dus met ingang van morgenochtend ga ik er helemaal voor.
    de berichtjes hier helpen erg en er zijn goed tips!
    zijn er nog andere plekken voor suikervrije recepten of moet ik deze site nog verder bekijken?
    hoe zit dit eigenlijk met het avondeten en dan bedoel ik het klassieke aardappels, groente en vlees? zijn daar nog producten bij waar ik op moet letten?

    Groeten Marije

  33. @Marije Wat leuk dat er ook een psycholoog is die inziet dat geraffineerde suiker niet gezond voor je is! Ik ben benieuwd hoe het je tot nu toe bevalt om suikervrij te leven. Fijn dat we je via de site kunnen helpen. Wat betreft het avondeten: het is vooral belangrijk zo min mogelijk kant en klaar maaltijden en sauzen en dergelijke te gebruiken. Daar zit namelijk vaak suiker in (en veel zout en andere toevoegingen die je liever niet binnenkrijgt). Biologisch eten is het gezondste voor je lichaam. Bij de natuurvoedingswinkel vind je allerlei gezonde producten waar je heerlijke maaltijden mee kan bereiden! Succes!

  34. Hallo Anna en Marger,

    Een heerlijke site hebben jullie; lekker om te lezen en informatief, kan er uren op doorbrengen. Ik heb al een aantal recepten uitgeprobeerd de appels uit de appeltaart vervangen door bramen uit de tuin en kreeg veel complimenten :)

    Jullie site heeft er mede toe bijgedragen dat ik nu definitief alle producten waar geraffineerde suiker in zit de deur uit heb gedaan. Ik eet nu sinds twee weken suikervrij en bevalt me uitstekend, mijn huid is ontzettend mooi geworden en ik had al best een goede huid, schoonheid van binnenuit :).
    keep up the good work!

    hartelijke groet,
    Rachèl

  35. @Marger: de bananenijs is een goed idee! :) ik voeg zelf melk en ijsklontjes bij de bevroren banenen toe zodat ik het tot een soort bananenshake kan maken.

    Ik eet al een paar maanden zoveel mogelijk suikervrij (kan minder goed tegen geraffineerde troep dan de gemiddelde mens), maar hoe zit het kleine hoeveelheden (dus bijna op de laatste plaats van alle ingredienten) dextrose in bijvoorbeeld brood of vleesvervangers? Mijn ouders vinden nl. dat ik daarover niet moeilijk moet doen, maar zelf wil ik het liever zvm vermijden (ookal zijn het maar hele kleine hoeveelheden)…

  36. Hallo,

    Ik vroeg mij af of er een brood is waarin geen suiker verwerkt zit (zoetstof toegevoegd bijvoorbeeld?), koolhydraatvrij (arm) is en weinig vet bevat. Ik weet dat je bij het bakken van appeltaart een gedeelte
    van de boter kan vervangen door kwark. Wordt dit ook bij brood gedaan? Wanneer je wilt afvallen, wat is dan het gezondste brood om te eten?

    Graag hoor ik van jullie!

  37. Tijdens een bezoekje aan de dermatoloog, vorige week maandag, kreeg ik te horen dat ik mogelijk lijd aan een bepaalde huidaandoening. Rondspeuren op internet leerde me dat een suikervrij eetpatroon het herstel van de aandoening kan bevorderen. En ik ben me toch een snoepeter, om de waarheid te zeggen at ik iedere dag minimaal 1 zak snoep/koek of iets anders, minimaal een keer per week bakte ik iets en 1 keer per week maakte ik zelf een uitgebreid toetje. Behalve dat aten we iedere dag aardappels of pasta of rijst. Afijn, na een bezoekje aan jullie site heb ik besloten om tot aan mijn eerstvolgende bezoek aan de dermatoloog in november suikervrij te eten en heb ik ons eetpatroon eens grondig onder de loep genomen om alle toegevoegde suikers te schrappen. Mijn ontbijt bestaat nu uit magere yoghurt met fruit (geperste sinaasappel en een grapefruit). Ik heb volkoren rijst en pasta gekocht en heb geen aardappel meer aangeraakt. Bij de broodafdeling van de supermarkt heb ik brood gevonden waar geen toegevoegd suiker in zit en ook de andere boodschappen kwamen pas na een grondige suikercheck in mijn boodschappenwagentje.

    Na het bezoekje aan jullie site was ik een beetje bezorgd dat ik onze eetgewoonten drastisch zou moeten wijzigen om suikervrij te worden maar dat viel me reuze mee. Geen aardappelen meer voor mij en volkoren rijst en pasta ter vervanging van de witte soorten. En geen snoep meer, uiteraard. Bijna alle producten die ik normaal gebruikte voor het eten waren al zonder toegevoegd suiker.

    Wat me opvalt is het volgende. Ik woon in Engeland en normaal gesproken haal ik mijn boodschappen bij Sainsbury’s. Daar koop ik bijvoorbeeld Jacobs Cream Crackers om door de gehaktballen te mixen. Deze crackers zijn zonder toegevoegd suiker. Cream crackers van de Aldi zijn wel gemaakt met toegevoegd suiker.

    Al met al valt het me tot nu toe reuze mee. Ik hoop alleen dat ik niets per ongeluk over het hoofd heb gezien?

    Dank jullie wel voor deze duidelijke en informatieve website. Ik zal binnenkort jullie tomatensoep eens uitproberen.

  38. Ik heb diverse reacties op deze pagina verwijderd, omdat de ontstane discussie niets meer met het onderwerp te maken had.

  39. Even een heel andere vraag waarvoor ik eigenlijk aan het zoeken was.
    Kun jij een recept maken voor suikervrij fondant,onze zoon van 9 mag geen suiker en riet suiker gebruiken,wel fructose en dextrose en tarwe suikers en ik denk ook wel palmsuiker als ik het zo lees (hij heeft ADHD en PDD-NOS we hebben dat advies van de homeopaath gekregen).Ik heb al van alles geprobeerd,hij wil ook zo graag eens van die leuke taarten maken, die je vaak ziet bij al die workshops.nu moeten we altijd zeggen, nee dat mag jij niet, neem jij maar iets anders.

  40. @ Marlies: Fondant met suiker maken is al een hele klus, ik denk dat het met fructose een lastig karwei gaat worden. Je kunt ook proberen suikervrije marsepein te maken (zie http://www.cupcakesenmuffins.nl/toppings/glazuur-icing/suikervrije-marsepein/), maar weet niet of je wel zoetstof wil gebruiken.

    Misschien dat je een suikervrije biscuitdeeg kunt maken, in lagen snijden en vullen met suikervrije jam, verse vruchten e/o suikervrije slagroom. Daarna de taart afwerken met een suikervije ganache, ipv gewone chocolade dan dus suikervije chocolade gebruiken. Eventueel de taart versieren met gesmolten witte (suikervrije) chocolade, in een klein spuitzakje doen zodat je er mee kunt schrijven/ bloemen of andere decoraties kunt maken oid.

    Voor een recept voor biscuitdeeg: http://www.taste-inspiration.nl/recept.aspx?receptid=4888 (suiker vervangen door een product wat je zoon wel mag, maar let wel goed op de verhoudingen!)

    Recept ganache: http://allrecipes.nl/recept/2831/chocolade-ganache.aspx

    Hoop dat je hier wat aan hebt.

    Groetjes Stephanie

  41. Hallo Stephanie,
    Bedankt voor de tips,ik ga er in de vakantie zeker wat van proberen.
    Vooral ook dat recept van suikervrij marsepein evt met natuurlijke zoetstoffen als stevia, het zou toch geweldig zijn als dat lukt.
    Thankxxx ook namens mijn zoon.

  42. Ik heb eindelijk een recept voor suikervrij, glutenvrij en koolhydraatarm marsepein.
    En na wat bijschaven, door het uit te proberen is het recept als volg:

    3 cups amandelmeel (ik heb een klein kopje genomen als maat) (te koop bij bv. het volle pond in Doetinchem)
    1 cup zoetstof (hier heb ik fructose genomen te koop bij reformwinkel bv.de tuinen)
    1/8 tl amandel extract (of iets wat jij lekker vindt)
    1 el Glycerine (te koop bij bv. Etos)
    1 eiwit

    Verdeel de marsepein in ongeveer 5 kleine porties
    Elk bolletje kun je een ander kleurtje geven.
    Diverse kleurtjes voedsel kleurstof
    Kleine tubetjes van dr Oetker in Duitsland gekocht in een grotere supermarkt bv.Real.
    Natuurlijke kan ook denk aan bietensap (rood), diksap (oker), gekleurde ranja (blauw / groen), saffraan (geel)

    *Alles in een keuken machine, of heel goed doorkneden.
    *Strooi wat van het amandel meel op je aanrecht.
    *Kneed nu goed door
    *Mocht het te kleverig zijn, voeg dan nog wat meer amandelmeel toe tijdens het kneden.
    *Andersom kan natuurlijk, ook dat het marsepein te kruimelig is, voeg dan een beetje eiwit bij of een paar druppelstjes water.
    *Blijf wel telkens goed kneden, want het kan heel snel te veel zijn.

    Ik had 5 kleuren marsepein gemaakt, ongeveer ter grote van 5 golfballetjes
    Nu ligt het in de koelkast en morgen kunnen we koekjes versieren.

    Misschien kun je er anderen blij meemaken.

    Groetjes en succes met dank aan stefhanie.

  43. Hallo allemaal!

    Jullie hebben geen idee hoe blij ik ben dit hier te lezen! Had net de marsepeinen taarten als nieuwe hobby! ( en cars en hello kitty taarten voor de kids gemaakt bij de verjaardagen) nu we 4 weken geleden hoorden dat onze oudste geen suiker/ geen melk/ geen pinda en geen kleurstoffen mag eten!! Dus er is hoop!! ik kan hem dus nog steeds bij maken!! Dank dank dank dank!!

  44. Een leuke decoratietip voor taarten en cakejes: http://www.kadokamer.nl Hier kun je van ouwel mooie taartdiscs en caketoppers bestellen met plaatjes van Cars of Prinsesjes etc. Taart wordt supermooi! Maakt een suikervrije taart weer iets leuker voor de kids.

  45. De DA drogist heeft een actie waarbij een pot Stevia wordt verkocht voor 9,95 euro. Mijn vrouw heeft dat gedaan en dit zit erin:

    Merk: Lucovitaal.
    Naam: Pure Stevia.
    Ingrediënten: Maltodextrine, zoetstof Stevia-extract (rebiana) 3%
    dus 97% is GEEN Stevia

    Wat is rebiana: zie Stevia and Rebiana: Facts and Myths:
    rebiana, a zero-calorie sweetener from the stevia plant, op
    http://caloriecount.about.com/stevia-rebiana-facts-myths-b316891+
    Hoeveel stevioside hierin zit, geven zij NIET aan.

    Voedingswaarde van dit zogenaamde ‘Pure Stevia’ is 371 kcal per 100 gram.
    Ter herinnering: de voedingswaarde van AH kristalsuiker is 405 kcal dus dat verschilt bijna niets.

    De claim op de pot dat 10 gram suiker = 1 gram Stevia is misschien waar maar dat geldt ASBSOLUUT NIET voor de zoetstof in deze pot!

    Ik vind ook dat er meer onderzoek moet komen naar stevia en wat ze er van maken. Je moet de zoetstof volgens deze pot 1 op 1 gebruiken in plaats van suiker en dan is 9,95 heel wat duurder dan kristalsuiker. In veel gezinnen zal dit veel te duur zijn.

  46. Zo dat is nog eens “boerenbedrog” Bij DA moet je dus goed op de kleine lettertjes letten. Ik denk dat mensen sowieso uit moeten kijken met extracten van Stevia. Stevia als groene blaadjes is een uitstekende zoetstof maar als extract mist het iets. Er zijn allerlei stofjes in de plant, die nog niet onderzocht. Deze gaan bij het maken van extracten verloren. In veel gerechten kan je ook prima werken met de Stevia blaadjes, soms geeft het een bijsmaak. Dan kan je als alternatief een beetje agave siroop of palmsuiker nemen.

  47. Bijzonder dat er zoveel mensen zijn met dezelfde ervaring als ik. Ik eet al tijden (bijna) geen suiker meer. Als ik dan eens een gebakje neem dan ben ik er niet lekker van. Moe, hoofdpijn, beroerd van de suiker (volgens mij). Onze zoon reageert ook sterk op suiker, hij krijgt over het algemeen suikervrij, maar als hij dan toch suiker krijgt is hij erg druk, zoekt grensen op en gaat ze over en is moe maar wil niet slapen.

  48. en is moe maar wil niet slapen.

    is moe maar KAN niet slapen. Hebben mijn kinderen ook, als je ze het geeft (of ze nemen het) moet je er inderdaad rekening mee houden. Het jonge lichaam kan er niets aan doen en dus heeft hulp nodig van iemand die dat proces (enigszins) begrijpt. Niet altijd makkelijk als ouder maar op deze manier krijgt het begeleiding bij het proces suiker in het lichaam ipv strijdt tijdens het proces wat dingen allemaal maar verergerd.

    Kinderen die dit jong voelen zullen (misschien na – veel – suiker eten tijdens de puberteit) toch weer terug keren naar gezondere manier van zoet. Met dat idee kan ik het beter volhouden als ze toch suiker eten (om welke reden dan ook) en soms kwaad worden (bom van energie die niet te handelen is door het jonge kind, meestal komt er huilen achteraan en dan zakt het als ik maar rustig blijf…alleen dat is de kunst he)

    Het is voor het goede doel

  49. Nou precies, moe zijn maar de slaap niet kunnen vatten. Dat formuleer je juist! Ons zoontje (nu 5 jaar) krijgt ook suikervrij op school, heeft zijn eigen bakje. Dat werkt perfect, al is het soms wel moeilijk, zoals met sinterklaas en kerst. En als we een uitzondering maken, dan weten we dat hij niets aan dat gedrag kan doen, dus dat moeten we op de koop toe nemen. We merken nu pas, sinds hij op suikervrij staat, hoe vaak kinderen op school eigenlijk al suiker krijgen! Onze dochter heeft er gelukkig geen last van, maar we beperken het wel thuis (zij doet dus wel gewoon mee met traktaties op school). Het leuke is dat er ook ouders zijn die voor ons zoontje speciaal iets trakteren dat suikervrij is.

  50. Zoals hiervoor eerder aangegeven ben ik ook net bezig met het suikervrije dieet, maar heb voor onze zoon al wel een en ander ontdekt waar ik toch ( en hij zeker) heel blij van wordt. Er is een merk NO JUNK, verkrijgbaar bij C1000 en AH, heeft diverse koekjes, vruchtenreepjes en chippies in leuke zakjes.
    Verder heb ik bij de reformwinkel van Molenaartje kruidnootjes gekocht ( gezoet met tarwestroop) en speculaasjes.
    Verder heb ik Sukrin en Sukrin Melis ondekt en dit is een natuurlijke suiker waar ik ook mee experimenteer ( net als fructose, soms maak ik een mix). Veel testen maar zelf banketstaaf gemaakt en tompouce, helemaal leuk. Hij eet het graag! Dsu wie weet hebben jullie er ook iets aan!!

  51. Pfff heb vandaag ook een pot stevia van lucovitaal gekocht. Is het gewoon 97 procent maltodextrine! Nou die pot gaat dus terug. Bah!

  52. Er zijn diverse webwikels waar je steviaproducten in meer of minder pure vorm kunt krijgen.
    Ik heb ervaring met beide. Het pure spul is moeilijk te doseren omdat hy vele malen zoeter is dan suiker en bij te hoge dosering smaakt het bitter. Dan kun je beter de vloeistof gebruiken of zoetpoeder dat is vermengd met innuline. Shops: steviadrogist, esstevia, stevia nu effe googelen.

    Ik zou geen fructose of glucose fructose of agave, rijst, moutsiropen gebruiken door de raffinage is daar niets natuurlijks meer aan, slecht voor je gezondheid. Ze veroorzaken o.a. Leververvetting en bloedsuikerpieken.

    Ik volg zelf een koolhydraatarm dieet en wil voor mijn kinderen een suikervrij bestaan maar dat lijkt me erg lastig om te bereiken. Ze zijn al zo gwend aan zoet.

  53. Hallo Anne en Marger,
    Wat is nu echt een goede start als je wilt stoppen met het eten van geraffineerde suiker (en andere bewerkte producten)?
    Er is zoveel informatie, dat ik door de bomen het bos niet meer zie.
    Als je eenmaal op gang bent, loopt het waarschijnlijk wel. Maar hoe begin je?
    Vaak wordt ook heel makkelijk gedaan over de aanschaf van de “bijzondere” producten, maar ik zit met het probleem dat ik in een klein dorp in Brabant woon en dus geen natuurwinkel, grote markt, toko, enz enz in de buurt heb.
    Alleen verschillende supermarkten en een kleine markt, waar ze eigenlijk alleen verkopen wat ook in de supermarkt ligt.
    Hebben jullie de gouden tip?
    Groetjes Monique

  54. Beste Alies,

    Pure Stevia is niet te verdragen, omdat het 200 a 300 keer zo sterk is als gewone suiker.vandaar dat de samenstelling zo is gemaakt, dat de verhouding met de geraffineerde suiker hetzelfde is.
    Hiervoor hebben ze dus het extract uit de mais, gebruikt.
    Een pot Stevia is gelijk aan 0,75 kg geraffineerde suiker en bevat nog minder dan 1 koolhydraat.

  55. Ik wilde even laten weten dat ik heel blij ben met deze website. Ben nu bijna 3 weken suikervrij! Dank voor alle info!

  56. Wat een fijne website is dit, zo uitgebreid en veel interessante informatie.
    Ik ben al een hele tijd aan het minderen met suiker. Vandaag bij de homeopaat/kleurentherapeut bleek dat mijn pancreas niet goed meer werkte. Als ik stop met suiker eten kan ik hiermee ouderdomssuiker voorkomen, en zal ik me daarnaast een stuk minder moe en ‘wollig in m’n hoofd’ voelen. Zal het er dan toch echt van komen dat ik helemaal stop met suiker eten…
    Ik heb nog een vraag: heeft stevia dezelfde invloed als suiker op je bloedsuikerspiegel, of werkt het anders? Tenminste de natuurlijke stevia zonder toevoegingen bedoel ik dan.

    Zonnige groetjes en veel succes met deze mooie website.

    Anneke

  57. Beste Anna en Marger,
    Sinds meer dan een halfjaar eet ik vrij van suiker en andere geraffineerde producten. Ik ben fan van jullie website omdat die mensen bewust maakt van de negatieve effecten van bewerkte suiker. Ik heb alleen twee vragen aan jullie:
    1. Hoe doen jullie dat als jullie naar feestjes gaan, op bezoek gaan bij kennissen of naar het buitenland op vakantie gaan? Het zit in de westerse cultuur om veel suikerrijke hapjes en drankjes te serveren. Zoiets afslaan staat vaak onbeleefd en door onwetendheid van anderen kom je al snel over als ‘extremist’ of iemand met een eetstoornis. Maken jullie wel eens een uitzondering of vermijden jullie zulke aangelegenheden?
    2. Ik las dat jullie ook geen honing gebruiken, omdat het een hoge glycemische index heeft. Dit geldt echter ook voor gedroogde dadels: de g.i. daarvan ligt rond de 85 (!). Ik vraag me af hoe jullie daar tegenover staan. Het eten daarvan zorgt namelijk ook voor een sterke schommeling in de bloedsuikerspiegel.
    Ik kijk uit naar jullie antwoord.
    groeten, Linde.

  58. Hoi Linde,

    We hebben nooit echt problemen met eten op feestjes e.d. Natuurlijk zijn na drieënhalf jaar de meeste mensen om ons heen ervan op de hoogte dat we geen suiker eten, dus onwetendheid komen we nu minder tegen. Onze benadering is altijd geweest om het eenvoudig af te slaan met “Nee dank je, ik eet geen suiker.” Dat levert heel vaak nieuwsgierige reacties op, omdat mensen dan graag willen weten waarom we daarvoor kiezen en soms ook in detail wat we dan wel en niet eten. Dat levert leuke gesprekken op. Sommige mensen nemen het ter kennisgeving aan. Als mensen er echt een probleem mee hebben, dan vinden we dat ook best, maar dat is wel slechts hun beleving. Het verandert onze keuze niet. Ik zou het volstrekt belachelijk vinden om een voormalig alcoholist een borrel op te dringen, dus laat ik me evenmin iets aanpraten met suiker. Ik licht mensen met veel plezier voor over mijn keuzes over mijn eigen lichaam, maar als ze die niet kunnen accepteren zie ik dat niet als een probleem voor mij.

    Als wij vermoeden dat er niet genoeg suikervrij te eten zal zijn bij een gelegenheid, vragen we daar eerst naar. Soms wordt het dan wel geregeld voor ons, anders nemen we zelf wat te eten mee. Het blijft onze eigen keuze, dus is niemand verplicht daar rekening mee te houden bij wat ze serveren en is het logisch dat we het zelf oplossen als men dat niet wil.

    Gedroogde dadels gebruiken we maar sporadisch. Voorheen hebben we wel eens een recept geplaatst waar het in gebruikt werdt, maar vanwege die inderdaad hoge GI zijn er we geen fan van. Ik merk ook dat mijn lichaam er negatief op reageert als ik teveel dadels eet, maar als ik er bijvoorbeeld eentje op een dag eet, gaat dat zonder problemen. Als ik zou moeten kiezen tussen een taart gezoet met tafelsuiker en een taart gezoet met gedroogde dadels, zou ik wel de laatste kiezen omdat dat product een stuk dichter bij de natuur staat.

  59. @Anneke: stevia bevat geen calorieën. Dat betekent dat je lichaam het niet hoeft te verbranden en er dus ook geen insuline voor hoeft te worden aangemaakt. Als je stevia eet, zou dat dus geen schommelingen in je bloedsuikerspiegel moeten opleveren. Wat minder duidelijk is, is het effect n.a.v. de zoetprikkel. Er zijn mensen die n.a.v. aspartaam en andere calorieloze kunstmatige zoetstoffen toch effecten merken, wat zou kunnen komen doordat de hersenen puur reageren op de zoetprikkel. Als de hersenen doorkrijgen dat er zoet gegeten wordt, zou het kunnen dat er toch al insuline wordt aangemaakt om dat zoete eten te verwerken. Omdat er dan geen suikers te verbranden zijn, zou dat een dip opleveren in je bloedsuikerspiegel. Ik denk dat je zelf zou moeten ervaren of je dit effect hebt of niet. In mijn ogen blijft niet te vaak zoet eten de makkelijkste manier om schommelingen te voorkomen.

  60. Hoi Marger,

    Bedankt voor je reactie, ik ga het even bekijken. Eet het alleen af en toe als ik iets bak, nooit in thee of bij gerechten ofzo dat deed ik toch al niet toen ik nog veel suiker at. Matig zijn is sowieso het belangrijkst met heel dit gebeuren denk ik :)
    Bedankt!

  61. Geweldige site!! Ik kijk er heel regelmatig op! Veel leuke recepten en goed info.

    Ik ben een echte zoetekauw, maar wil zo min mogelijk suiker gebruiken. Ik probeer dus allerlei baksels zonder suiker, met stevia, ahornsiroop etc. Ook de steviachocolade van Cavalier is voor mij een superuitvinding!!

    Keep up the good work!

  62. Ik vind het echt een geweldige website en bied veel handvaten om aan de slag te gaan. Ik lees soms ook even op jullie site op mezelf weer een oppepper te geven.

    Wel had ik een vraag eigenlijk.
    Het ging 2 weken eigenlijk goed at geen chocolade meer en alleen fruit en gezonde voedingsmiddelen. Tot ik opeens een feest had waarbij ik de hele nacht wakker bleef, ik met mijn vriendin 2 dagen later naar de burgerking ging en ook nog een mac flurry at. Sinds die tijd is het weer terug bij af en wordt ik echt gek van de vraag naar zoetigheid en ben ik steeds moe. In de ochtend wil ik het liefst al chocolade eten. Voor mijn gewicht hoef ik het niet te laten dat is goed alleen die drang is om gek van te worden. Ik wil gewoon die gifstoffen niet in mijn lijf. Hoe kan je het beste na een terug val weer de draad oppakken en die drang verminderen? Toch door meer eiwitten te nuttigen?

    Merk ook dat als ik een dag te weinig heb gegeten de vraag naar suiker veel hoger is. Soms is dat op de dag zelf maar kan ook de dag erna zijn dat ik opeens veel meer trek heb in zoet.

    Nemen jullie echt nooit meer iets van snoep, gebak of dergelijke? Ik krijg namelijk bij mij zelf het idee dat als ik maar 1 keer weer iets verkeerds doe mijn lichaam er gewoon zo heftig op reageerd en je meteen gestraft wordt.

    Alvast heel erg bedankt voor jullie reactie.

    Groetjes Luus

  63. Bedankt Anneke en Marger,

    Wat een heerlijke, suikervrije recepten allemaal! Daar word ik helemaal blij van! :) Dank je wel, ik ga in het weekend meteen aan de slag! Kijk, dat ik suikervrij wil leven is natuurlijk prima, maar mijn gezinsleden zijn wel snoep-uit-de-supermarktbehoeftig, maar nu kunnen we dus weer goed samen aan de bak!
    Dank je wel voor jullie inspirerende site, jullie staan onder de favorieten! :)

    Groetjes,
    Peet

  64. Beste Anna en Marger,

    super bedankt voor alle fijne recepten zonder suiker! Sinds 1 juli eten mijn man en ik geen suiker meer. Sindsdien kan ik wonderwel van de chocola afblijven :). We vallen ietsje af, maar niet met kilo’s tegelijk. Maar dat is ook niet ons doel. We voelen ons wel beter en fitter, we slapen goed, ik heb minder last van hoofdpijn en van buikpijn.

    Ik heb alle koekjesrecepten van jullie site uitgeprint en bak nu zo’n twee keer per week een van de vele varianten. Vooral de abrikozenkoekjes met amandel en cardemom vinden we superlekker! De chocoladekoekjes heb ik ook al een paar keer geprobeerd, maar die blijven bij mij zacht. Het lukt maar niet om ze krokant te krijgen. Je moet ze op 160 graden bakken, maar mijn oven biedt mij de keuze tussen 150 of 175 graden… Heb al geprobeerd ze de eerste acht minuten op 175 te bakken en daarna op 150, maar ook dat is nog niet de oplossing. Hebben jullie nog een tip?

    groetjes,
    Ruth

    PS: ook ik heb jullie site onder de favorieten staan.

  65. Hoi, fijn dat deze website er is! Ik vraag mij af of “afkickverschijnselen ” bekend zijn bij het stoppen met het eten van suiker. Is jullie daarover iets bekend? Ik ben nu een paar dagen bezig en heb veel hoofdpijn, ondanks dat ik veel water drink en iedere paar uur iets eet.

  66. Hoi,
    ik wil even zeggen dat ik ontzettend blij ben met jullie website en dan vooral met jullie koekjesrecepten. Ik kan zelf niet tegen suiker, word er echt ziek van en daardoor vallen er veel koekjes af. nu heb ik deze woensdagmiddag weer besteed aan het bakken van koekjes, samen met mijn meiden. heerlijk!! het recept van de ouderwetse koekjes is super, echt het beste recept tot nu toe! Bedankt!
    groetjes Wendy

  67. Wauw! Wat kan er in een paar weken veel veranderen. Na jaren van vermoeidheid was in 2011 een drukke periode op het werk de laatste druppel. Een druk leven in combinatie met “jezelf verwaarlozen” maakte dat ik in de zomer van 2011 voor vier maanden thuis kwam te zitten (een fysieke oorzaak was reeds uitgesloten). Na wat bezoeken aan een (arbeids)psycholoog en het “hervinden” van verwaterde hobby’s als lezen en sporten, krabbelde ik langzaam weer overeind. In het voorjaar van 2012 was ik weer volledig aan het werk en ging het ook echt beter. Echter, tegen de zomervakantie en in de weken daarna sloeg de vermoeidheid weer hevig toe. De gedachte “terug bij af” drong zich op en daar kreeg ik het Spaans benauwd van. Ik wilde niet weer naar de baas/huisarts/bedrijfsarts! En aan de drukte op het werk en thuis kon het nu echt niet liggen!

    Maar wat dan? Er zijn wel 100 ernstige en minder ernstige oorzaken te verzinnen voor vermoeidheid. Maar omdat ik verder niks lijk te mankeren, ging ik op zoek naar een aantal “eenvoudige” opties. Optie 1: een vitamine B12 tekort. Maar daarvoor moest ik naar de huisarts en daar staat mijn hoofd nog even niet naar. Optie 2: Iets in de voeding….suiker misschien? Dat was te proberen: niet geschoten, altijd mis en baat het niet, het schaadt ook niet!

    Drie weken geleden dus rigoreus gestopt met suiker eten. En wat een verschil! Binnen een paar dagen al! Ben om 9 uur ‘s morgen niet meer “al weer toe aan even liggen”, geen dips meer in de middag, en ‘s avonds vaak ook nog in de weer met vanalles en nogwat. Ook mijn gewrichten lijken wat minder stijf. Wat een verademing!

    Ik ben meer van de hartig, dan van de zoet, dus het lukt me ook erg goed om dit vol te houden. Veel producten die we al in huis hadden, blijk ik nu nog gewoon de kunnen eten. De rest laat ik nu moeiteloos staan of daar heb ik een vervanger voor gezocht (vaak is het kiezen van een ander merk voldoende). Waar gezond eten met het doel om af te vallen me nooit lang lukte, gaat het nu in de strijd tegen de vermoeidheid zo makkelijk! Ik was echt helemaal klaar met het moe zijn.

    Soms denk ik wel eens dat het “tussen de oren zit”, maar WHO CARES!!! Om het zeker te weten zou ik eigenlijk een paar dagen wel weer suiker moeten eten, maar dat staat me zo tegen, dus voorlopig ga ik nog maar even door :-).

    Anna en Marger, bedankt voor jullie verhalen en informatieve website!

    Groetjes,
    Maria
    (38 jaar)

  68. Hallo!

    Ben helemaal geinspireerd door jullie verhaal! Ben na een leven lang buikklachten met het hoogtepunt in december 2011/januari 2012 ten einde raad naar een natuurgeneeskundig therapeut gegaan. Ik was al lang bezig met een gezondere leefstijl (te beginnen met het afschaffen van zoetstoffen) maar doordat ik bij hem ben helemaal!
    Heel verhaal maar in ieder geval…..als jullie naar een verjaardag gaan, slaan jullie dan ook het taartje over of bij een traktatie van iemand op het werk of zondigen jullie weleens? Ben benieuwd!

    Groetjes van Jeanine!

  69. Hallo!

    Heb inmiddels het antwoord al gelezen ;) Waarvoor dank!
    Mag ik alle “lijners” onder ons eens wijzen op Grip Op Koolhydraten. Dit in de lijn van suikerarm eten. Dit is het enige “dieet” (zeg maar liever levenswijze) waarbij je GEEN honger hoeft te lijden en geen dure repen, poeders, drankjes, pleisters of pilen hoeft aan te schaffen.
    Dit is ideaal voor mij, want ik weiger honger te lijden daar dit alleen maar leidt tot meer eten….Ik kwam erop nadat ik het idee had verslaafd te zijn aan brood, eenmaal op Google kwam ik op de volgende site en dat heeft mijn leven veranderd. Je valt niet erg snel maar heel geleidelijk en mooi van af en je lijf voelt als nieuw.
    Kijk maar eens op: http://www.gripopkoolhydraten.nl

    Heel simpel gezegd: je mag heel de veel lekkers eten (bijv. veel kaas, groenten, vlees) en 1 keer per dag 1 uur mag je koolhydraten, dus je hoeft je fruit, pasta, aardappels en rijst bijvoorbeeld niet te missen! Dit werkt helemaal voor mij, ook in een druk gezin….
    De Stevia wordt hier erg aangeraden (de goede Stevia uiteraard) maar omdat ik dat niet lust wil ik voortaan ALS ik suiker ga/moet gebruiken Sukrin proberen.
    Verder ga ik per 1 oktober (mooie datum) proberen jullie voorbeeld te volgen maar als fanatiek taartenbakster ben ik bang dat ik niet voor de volle 100% kan gaan. Doe wel voor 100% mijn best! Hopelijk kan ik veel steun uit jullie volgens ontvangen door hun motivatie keer op keer te lezen (dat helpt echt!).

    Liefs, Jeanine.

  70. Inmiddels de Sukrin in huis. Hij smaakt absoluut minder zoet maar ook geen bijsmaak! Erg lekker door de yoghurt!

    Jeanine

  71. Allereerst, hartelijk dank voor alle info en recepten. Wat ik me afvraag: Hoe natuurlijk is Sukrin? Is dit net zoiets als tagetesse, dus eigenlijk toch weer niet helemaal natuurlijk? Of kan ik het veilig zonder gezondheidsrisico’s gebruiken? Ik hoor graag jullie mening!
    M.vr.gr. Kyta

  72. Super jullie website!
    Ik heb al vele recepten uitgeprobeerd en vele ervan print ik uit en plastificeer ik dan, maar zo krijg je wel een grote hoeveelheid kaarten.
    Bestaat er ook een receptenboek van jullie of komt die er nog eens, ik zou er menigeen incl. mijzelf enorm blij mee kunnen maken?! Smakelijke groet, Marja

  73. Ik vind allemaal zo knap van jullie. Ik houd het gewoon niet vol om de hele dag geen suiker te eten. Ik maak veel van de recepten die op je site staan echt allemaal lekker Maar aan het eind van da dag grijp ik toch een sprits uit de trommel. Ik heb het allemaal in huis omdat mijn man en mijn zoon niet met mij mee willen doen en dat hoeft natuurlijk ook niet. Ga vooral door met deze inspirerende site en ik zal mijzelf een goed moeten aanpakken

  74. Als je in de supermarkt loopt zou je bijna gaan geloven dat het heel normaal is om zoetigheid te eten. De meeste schappen zijn gevuld met suikerhoudende producten. Het is daarom goed om eens gewezen te worden op het feit dat we dit giftige goedje niet nodig hebben en dat ons lichaam er zelfs ziek van wordt.
    Door het lezen van alle informatie op deze informatieve site heb ik net een aangebroken pakje paaskoekjes in de vuilnisbak gegooid :-) Vanmorgen had ik al besloten om te stoppen met al dat snaaiwerk, maar zo’n open pakje lonkt toch om leeggegeten te worden; WEG ERMEE!
    Nu ik, na alles wat ik hier gelezen heb, aan zoetigheid denk, gaat mijn maag bijna in de kreukels. Ik ben hooggevoelig en kan me nogal makkelijk iets voorstellen. Op die manier ben ik 20 jaar geleden ook gestopt met roken.
    Ik vertel dit omdat er misschien mensen zijn die niet goed weten hoe te beginnen aan stoppen met een verslaving: stel je de suiker voor als een gif dat via je mond in het binnenste van je lichaam/maag terechtkomt en daar zijn werk doet: vergiften dus.
    Als het me lukt om net zo drastisch te stoppen met suiker eten zoals destijds met het stoppen met roken, zal ik waarschijnlijk snel van een hoop kwaaltjes af zijn.

    Voor nu, hartelijk bedankt dat jullie zoveel goeds met iedereen willen delen en ik wens iedereen een lang en gezond leven toe.

  75. Beste Marger en Anna,

    Sinds een maand ben ik begonnen met suikervrij eten. Mijn vriend is nu ook zover dat hij wel mee wil doen. Jullie website is erg informatief om te lezen en de recepten zijn enorm handig, bedankt! Het beperken van de suikerconsumptie geeft mij eerder handvatten en minder stress dan dat ik het gevoel heb beperkt te worden.

    Misschien nog een leuke tip. De informatie in het boekje ‘Wat zit er in uw eten’ is handig om te gebruiken in de supermarkt. Laatst hebben we ingrediënten van een blikje cola-light opgezocht in het boekje en zeker driekwart van de stoffen werd sterk afgeraden te consumeren. Ongelooflijk wat voor rotzooi er in de supermarkt zit.

    Nogmaals, bedankt!

  76. Wat fijn dat jullie een website hebben opgericht. Ik ben een stevige eter en dus krijg ik veel suiker waarschijnlijk binnen. Ik wordt haast altijd tussen of na de maaltijd moe. Dit vind ik echt niet leuk. Als ik niet gaat slapen, hoelang het ook zij, krijg ik hoofdpijn. Soms krijg ik prikkels rond mijn mond tijdens het eten. Eerst at ik sesambrood, maar toen ik dat niet aan kon ben ik Tarvo gaan eten. Dat is almiddels ong. drie jaar geleden. Toch worden de klachter wel steeds erger. Binnenkort ga ik misschien mijzelf test voor S.allergie. Hopelijk weet ik dan waar ik aan toe ben…

  77. Dag Anna en Marger,

    Wat een interessante site! Ik heb een vraag, wat zijn gezonde crackertjes om tussendoor te eten? Ik ben verslaafd aan de pakjes witte crackertjes van LU, maar deze lijken mij niet gezond? Weten jullie een geschikt alternatief?

    Groetjes van Sterre

  78. Beste Sterre,

    Gezonde zoete crackers kun je heel makkelijk zelf maken, namelijk van Amandelmeel.
    Van te voren maak je eerst Amandelmelk en van de prut maak je de crackers.
    Amandelmeel is wat zoetig, omdat Amandel van nature ook wat zoet zijn en het vult
    ontzettend, je hoeft er maar heel weinig van.
    Er zit namelijk wel verschil in Amandelmeel:
    Je hebt Amandelmeel wat is gefilterd, hier is de olie uit gehaald en( dit meel ligt helaas in vele winkels )
    Je hebt meel wat puur van gemalen Amandelen is, deze kun je herkennen aan de vliesjes die door het meel zitten.

    Groetjes Lena

  79. Leuke site met erg interessante informatie. Ik kan me erg vinden in de content die jullie plaatsen.

    Super website, ik blijf jullie zeker volgen!

  80. Geweldig dat jullie dit zo doen.
    Het is zo belangrijk dat kinderen gezond eten. Als oudere en denkend dat ik altijd wel gezond at, helemaal niet zo veel zoet!!! eigenlijk wel een de schijf van vijf en zeker ook groenten en fruit. Toch is dat niet goed genoeg bleek afgelopen jaar toen ik in het ziekenhuis belandde. Maar het gaat nu goed nadat ik mijn voeding nog radicaler heb aangepast. Helaas weten dokters echter niets van dit onderwerp. En het CBS bevestigt nog wel in hun statistieken dat de levensverwachting weliswaar stijgt maar de gezonde levensverwachting wordt steeds korter. Wie doet er wat aan? Ga zo door met deze website.

  81. Hallo,

    Zo na enige jaren geleden een candida dieet gevolgd te hebben, langzamerhand weer gewend aan” gewoon” voedsel.
    Vorig jaar febr. begon ik last te krijgen van jeukende handen en voeten vooral in de avond nachten en vroege ochtend. Verder veel last van een jeukende huid met ook weer in de avond galbulten overal en nergens. Ook de bekende vermoeidheid en andere vage klachten staken weer de kop op.
    Sinds vorige maand begonnen zoveel mogelijk allergeen vrij te eten, denk dat tarwe een van boosdoeners is gebruik nu speltproducten, verder zoveel mogelijk de (koe) zuivel vervangen door geitenkaas melk en yoghurt en uiteraard suikervrij al is dat nog best lastig.
    Ik heb de indruk dat de huidproblemen verbeteren dus dat is winst, ik vind het zo frustrerend dat je in een gewone supermarkt bijna je boodschappen niet meer kunt doen want aan alle verpakte producten is suiker toegevoegd, op een pak HARTIGE koekjes tel ik 3 soorten toegevoegde zoetstoffen.
    Misschien wordt het tijd om de voedingsindustrie eens op het matje te roepen.

  82. Hallo,

    Wat geweldig! Suikervrij!
    Mijn ervaring: Vorig jaar februari 2013 heb ik alles met suiker aan de kant gezet en ben gewoon gezond gaan eten. Geen snoep, koek, gebak, zoet brood beleg en geen frisdrank meer. Ik woog toen 123 kilo. Ik voel mij nu in allerlei opzichten veel fitter, zowel mentaal als fysiek. Ik slaap veel beter, ben nagenoeg nooit ziek en als ik wat grieperig dreig te worden, ben ik er heel snel van af. Ik had maandelijks wel eens een flinke hoofdpijn wat uitmonde in overgeven van de pijn. Dat heb ik totaal niet meer. Mijn huid voelt veel gezonder en mijn spijsvertering is veel regelmatiger. En als ik een keer erg hard moet werken of weinig kan slapen, dan herstel ik binnen 24 uur terwijl ik daarvoor na een paar nachtdiensten soms een week nodig had om te herstellen.

    O ja, en ik weeg nu 86 kilo, maar dat vindt ik veel minder belangrijk dan alle andere positieve effecten die het suikervrij voedingspatroon hebben opgeleverd! Gewicht was voor mij ook geen doelstelling. Ik heb er geen begeleiding bij gehad, heb geen website gevolgt, ben niet extra gaan sporten en gebruik geen pilletjes en/of poedertjes, extra vitamines of andere maatregelen om gezonder te eten en te leven. Gewoon dagelijkse hoeveelheid brood en avondeten waarbij ik er op probeer te letten dat ik de benodigde voedingsstoffen binnen krijg.

    Hier ben ik zo positief over, dat ik er vanuit mijn opleiding Bedrijfskunde een onderzoekje van heb gemaakt. Daarvoor heb ik ook een Facebookpagina opgezet met de naam: Sander Tulp Suikeronderzoek. Welkom iedereen daarop! Door dit onderzoek ben ik heel wat wijzer geworden. Dat ga ik in een volgend berichtje op deze site vermelden.

    Iedereen succes met het minderen of zelfs helemaal weg laten van toegevoegde suikers. Het is meer dan de moeite waard!

  83. Beste Anne en Marger,
    Jullie hebben deze site opgezet ivm gezonder leven en er zijn heel veel mensen die zich aangetrokken voelen tot dit ‘bewuster suikergebruik’. Ik bezoek de site ook nog regelmatig voor recepten en om opnieuw gemotiveerd te raken tot minder suikergebruik:-) Maar, hoe is het nu met jullie? Zijn jullie nog net zo gemotiveerden als bij de start?
    Hoe dan ook, nogmaals bedankt voor het opzetten van deze site en, omdat het voor iedereen belangrijk is op de hoogte te zijn van de schadelijkheid van suiker zouden jullie er een Facebook likebutton aan toe kunnen voegen.
    Liefs en succes verder.

  84. Hallo,

    Zoals beloofd zou ik nog in gaan op resultaten uit mijn “suiker” onderzoek.

    Een aantal dingen zijn mij erg duidelijk geworden die ik graag met iedereen deel.
    1. Er is geen resultaat van een wetenschappelijk onderzoek te vinden waaruit blijkt dat er doormiddel van proefpersonen een geden onderzoek heeft plaats gevonden naar de effecten van suiker op de gezondheid, mentale/fysieke fitheid, maatschappelijke/arbeids aspecten. Het enige concrete resultaat is een onderzoek waaruit blijkt dat 2 of meer glazen suikerhoudende frisdrank per dag er meetbaar sprake is van nierschade.

    2. Door de hoeveelheid frisdrank die wordt geconsumeerd door de respondenten uit ons onderzoek blijkt dat 17% 2 of meer glazen frisdrank per dag consumeert.

    3. Er is geen wetenschappelijk onderzoek te vinden waaruit blijkt dat suikerconsumptie significant bijdraagt aan overgewicht. Wel wordt door het RIVM gesteld dat het zeer aannemelijk is dat overmatig suikerconsumptie bijdraagt aan overgewicht.

    4. Suikerproducenten en producenten van suikerhoudende levensmiddelen zijn actief de strijd aangegaan om de “mogelijke” effecten van suiker te bagetaliseren. Coca Cola is daar het sterkste voorbeeld van. Hiermee voldoen deze producenten niet aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid die zij hierin hebben.

    5. De overheden op nationaal en op Europees niveau hebben nog geen maatregelen getroffen om de enorme vloed aan hypothetische informatie over de effecten van suiker te laten onderzoeken. Het is namelijk zeer aannemeleijk op basis van de enorm grote hoeveelheid informatie uit verhalen/ervaringen van individuen waar internet mee vol staat, dat er wel degelijk sprake is van een relevant aantal effecten van suiker. De vermoedelijke maatschappelijke belasting en economische kosten door de mate waarin suiker en suikerhoudende producten worden geconsumeerd zijn zeer waarschijnlijk hoger dan de kosten van het nemen van maatregelen om de mate van suikerconsumptie te verminderen.

    6. Uit ons onderzoek is gebleken dat de respondenten 40% minder suikerconsumptie opgaven dan de 32 kilo per jaar die jaarlijks door de gemiddelde Nederlander wordt geconsumeerd. Hieruit valt op te maken dat men het kennelijk moeilijk vindt om zicht te hebben op de hoeveelheid suiker die geconsumeerd wordt, of men vindt het moeilijk of wil niet eerlijk zijn over de mate van suiker consumptie of de gestelde 32 kilo zou naar beneden moeten worden bijgesteld. De laatste verklaring is de minst waarschijnlijke.

    7. Uit de enquêteresultaten is verder gebleken dat het merendeel (95,6%) van de respondenten in meer of mindere mate wel bewust is van de mogelijke effecten van suikerconsumptie, terwijl 37,74% van alle respondenten hier weinig tot niet bewust let op de mate van suikerconsumptie. 32% geeft daarbij ook aan dat zij het niet zo goed of zelfs slecht vinden dat de media hier aandacht aan schenkt.

    8. Uit de enquêteresultaten is gebleken dat van de mannelijke respondenten vanaf 18 jaar, 38,71% te zwaar is c.q. (zwaar) overgewicht heeft waarbij het opvalt dat een te hoog BMI hoofdzakelijk voorkomt in de leeftijdscategorie van 41 tot en met 55 jaar. Van de vrouwelijke respondenten vanaf 18 jaar is 92,95% te zwaar is c.q. (zwaar) overgewicht heeft waarbij het opvalt dat een te hoog BMI hoofdzakelijk voorkomt in de leeftijdscategorie van 26 tot en met 30 jaar en van 51 jaar en ouder.

    Wie hier meer over wil weten is van harte welkom op de speciaal hiervoor opgezette Facebookpagina Sander Tulp Suikeronderzoek.

  85. Al 100 jaar geleden werd dit suiker probleem onderkend. Dr. Price, een tandarts, reisde de wereld rond en schreef een boek over zijn bevindingen. Hij zag de resultaten van mensen die gewoon de lokale voeding aten en mensen die al voeding aten die van buitenaf werd geimporteerd, waaronder dus ook geraffineerde granen.
    In 1939 werd zijn boek gepubliceerd. http://gutenberg.net.au/ebooks02/0200251h.html
    Nutrition and Physical degeneration is de titel. http://ppnf.org is de website waar je nog meer kunt vinden.

  86. Beste Anne en Marger,

    Na een suiker-low vandaag die me echt belabberd deed voelen, ben ik op jullie site terecht gekomen.
    Ook ik probeer zoals zovele mensen bewust te eten. Echter is het moeilijk om die suikerverslaving af te zweren.
    Misschien lukt het als ik in plaats van te focussen op wat “niet meer mag”, te focussen op welke nieuwe recepten ik hier al gevonden heb.
    Sowieso vind ik het super welke info ik hier gevonden heb!

  87. Geachte mijnheer/mevrouw,

    Ik zit met een klein probleempje. Ik heb al ongeveer een jaar last van spanningshoofdpijn (doffe gevoel in mijn hoofd, band om mijn hoofd). Dit heb ik dagelijks. Ik heb er alles aan gedaan om er vanaf te komen, huisarts, prikken, fysiotherapeuten, masseurs, manuele therapie, etc. tot nu toe heeft niks geholpen. De huisarts noemt dit ‘spanningshoofdpijn’. Ik heb gelukkig niks ernstigs.

    Nu, dacht ik, misschien zou het door suikers kunnen komen (witte suiker), ik drink namelijk heel veel thee, voornamelijk Marokkaanse thee, dat is hartstikke zoet, soms drink ik daar 4/5 glazen van per dag, en daarnaast nog koffie en soms andere zoetigheid, zoals een chocolade reepje enz. Ik eet ook veel brood.

    Ik wil graag weten of de hoofdpijn door suiker kan komen en hoe ik van suikers af kan komen? Als ik ermee ga stoppen, zullen er afkickverschijnselen ontstaan? Welke? Ik probeer nu zoveel mogelijk suikers te vermijden, en merk dat de hoofdpijn soms wel toeneemt, zou dit een afkickverschijnsel zijn. Ook ben ik het hele jaar, hartstikke moe, dag en nacht. Zwak.

    Anwar.

  88. In mijn zoektocht naar hulp om van mijn suikerverslaving af te komen kwam ik jullie site tegen. Wat veel herkenning voel ik hierin, met name de vermoeidheid en mijn lage energie level….
    Het versterkt me in mijn beslissing om er serieus werk van te maken. De recepten zijn ook zeker van nut.
    Bedankt… Ik zal nog zeker vaak langskomen…

  89. Hallo Anwar en Wil,

    Wat goed dat jullie dit ook doen. Graag wil ik jullie met mijn kijk hierop en mijn ervaring ondersteunen.

    Het is niet altijd gemakkelijk om hier consequent in te zijn. Op verjaardagen ‘nee’ zeggen tegen gebak, kinderen die je uit liefde een snoepje willen geven, de traditionele dingen zoals oliebollen, pepernoten, paaseieren en een heerlijke sorbet als dessert aan het einde van een avondje uit eten. Het kan jullie helpen om daar al over na te denken. Ik bedankt alternatieven die leuk uit pakten. Zelf suikervrije pepernoten bakken, kwaliteit pure chocolade eieren (met nagenoeg geen suiker), rauwkost creaties, zelfgebakken bollen in de oven gevuld met vers zoet (net gezoet) fruit zoals abrikozen of sharonfruit en op verjaardagen, tja, gewoon excuseren en soms accepteren dat sommige mensen dat moeilijk vinden.

    Februari 2014 ben ik begonnen met suikervrij voedingspatroon. Tegelijkertijd lette ik op de voedingsstoffen die ik wel nodig heb en probeer over het verloop van een week voldoende variatie te vinden. Ik vul het niet aan met supplementen. Omdat ik studeer heb ik geen tijd voor intensieve sport, maar probeer wel de momentjes te pakken (op de fiets naar de winkel, elke dag iets actiefs in huis of in de tuin en kwaliteit pakken door met gezin of vrienden simpel wat te wandelen of fietsen. Het effect: ruim 40 kilo minder in 9 maanden, veel meer energie, hooguit eens per jaar een griepmoment (tegenover drie aan vier keer daarvoor), veel sneller herstel van intensieve inspanning (of nachtdiensten), emotioneel/mentaal nog sterker geworden en gewoon in totaal een stuk gelukkiger geworden.

    Door wat onderzoek is het mij opgevallen hoe deze suikerindustrie is ontstaan en hoe het ongeveer werkt. Suikerbusiness is maar op 1 ding gericht en dat is winst, maar dan niet voor de consument. De mens is van nature er op gericht om suikers te pakken die het kan vinden om in de energiebehoefte te kunnen voorzien en tijden te kunnen doorstaan als het minder voorhanden is. Dat is nu niet meer zo, de schappen liggen er het hele jaar vol mee en het kost erg weinig. Het verkoopt gewoon goed, dus blijft het een aantrekkelijk verkoopproduct. Mensen willen er ook meestal niet te veel over nadenken omdat er al zo veel is wat men bezig houdt. Totdat je ontdekt wat het verschil is als je het nalaat.

    Suiker is glucose, een molecuul die ons lichaam gebruikt om te voeden met energie. De hoeveelheid energie is belangrijk om te weten, maar ook de vorm waarin het in ons lichaam komt. De meest eenvoudige benadering is die van de snelle en trage suikers. Koolhydraten zijn ook moleculen die in ons lichaam worden afgebroken tot glucosemoleculen en als brandstof wordt gebruikt. Alleen heeft ons lichaam er meer tijd voor nodig om dat af te breken totdat het als brandstof gebruikt kan worden. En dat is gunstig. De geraffineerde suiker is al zo ‘panklaar’ dat ons lichaam er veel te veel tegelijk van binnenkrijgt en het opslaat in spieren en lever. Dat heeft weer met de oorspronkelijke oer situatie te maken. Voor die tijden dat er minder energie voorhanden is. Maar die zijn er niet!!! Dus, reserves zijn niet nodig, dus is elke overmaat en te snelle suiker niet slim voor ons lichaam. Tenzij er natuurlijk situaties ontstaan dat het wel aan de orde is zoals een zware outdoorvakantie of sportinspanning. Maar zelf professionals op dat gebied richten zich dan niet op geraffineerd suiker, maar op vijf, zes of zelfs zeven keer per dag eten van ‘trage’ energiebronnen zoals pasta’s.

    Opmerking van Wil: “verslaving”, en dat is het ook en maakt het zo moeilijk om die blinde vlek van de suikerindustrie te bestrijden. Wat helpt is wekelijks er iets over schrijven en het verschil soms zichtbaar maken. Niet te breed presenteren, want dat roept bijna altijd weerstand en onbegrip op. Maak dagelijks een beetje een plan hoe je voedingspatroon er uit gaat zien, zonder suikerhoudende producten. Je merkt na een tijdje dat het vanzelfsprekend wordt.

    Nou, veel succes en benieuwd naar jullie ervaringen in de komende tijd.

  90. Interessante website en goed initiatief! er zijn inmiddels zoveel recepten waarin veel suikers benodigd zijn.
    Is het mogelijk om deze suikers dan te vervangen door andere ingredienten?
    Daarnaast zal ik de recepten op deze site goed in de gaten houden!

  91. Mag ik jullie iets vragen over de Algave siroop die ik tegenkom op jullie site.
    Internet vertelt dat ze nog slechter is dan suiker.
    Agave-siroop heeft het imago van natuurlijk en biologisch, maar dit is misleidend. De siroop zit vol chemisch geraffineerde fructose en dat is ongezond.
    Heb net een flesje gekocht en ben nu bang dat ik het beter weg kan geven of door de gootsteen moet spoelen.

    Overigens geniet ik volop van jullie heerlijke recepten.
    Misschien hoor ik iets..

    groet,

    Chinta

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.