Oud-Hollandse koekjes (zonder suiker)

Oudhollandse-koekjesHet meisje van suikerwijzer heeft iets nieuws: oud-Hollandse koekjes! Authentieke koekjes gemaakt van natuurlijke ingrediënten én zonder suiker. Ze smaken alsof het recept al heel lang bestaat en ze zijn zo lekker dat je er niet vanaf kunt blijven. Dit komt door een aantal ouderwetse ingrediënten: speculaaskruiden, appelstroop en boekweitgrutten! Dus heb je echt zin in wat lekkers? Tastoe! En ik fluister je nog toe: “Ik bedacht dit recept pas kortgeleden, dus zo oud is het stiekem niet. Maar ach, oud of nieuw, ze zijn gewoon erg lekker!”.

Oud-Hollandse koekjes (zonder suiker)
10 stuks

100 gram meel
100 gram boekweitmeel
50 gram boekweitgrutten
3-4 theelepels kaneel
1 theelepel speculaaskruiden
125 gram roomboter
50 gram appelstroop (zonder suiker. Probeer een zoet smakende variant te vinden, bijvoorbeeld de appelperenstroop van Zonnatura)

  • Meng meel, boekweitmeel en boekweitgrutten door elkaar in een ruime kom. Meng dan de kaneel en speculaaskruiden erdoorheen.
  • Snij de boter in blokjes en voeg aan meelmengsel toe. Voeg ook de appelstroop toe en kneed samen tot een deeg.
  • Leg bakpapier op een bakplaat.
  • Verdeel het deeg in 10 stukken en rol van elk deel een bolletje. Druk elk bolletje in je handpalm plat tot een koekje van ongeveer 6 c.m. doorsnede en leg ze op de bakplaat.
  • Bak de koekjes in een voorverwarmde oven van 210 graden Celsius gedurende 10-15 minuten. De koekjes zijn dan licht gebruind.

17 reacties op “Oud-Hollandse koekjes (zonder suiker)” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. Hmmm, kreeg vandaag iemand op bezoek die geen suiker mag eten en heb je koekjes gebakken. Lekker!!! (en ook nog eens zoveel goedkoper dan suikervrije koekjes in de winkel).

  2. Wel lastig, en streng zijn!
    maar de moeite waard erop te letten geen bietensuiker tot je te nemen.

    Geen jeuk meer hoera
    mvg Cora

  3. Hallo,

    Ik ben heel erg blij met jou recept van de oud hollandse koekjes! Ik heb een pittig dieet voor mijn darmen waarbij ik o.a. geen suiker (ook geen honing of rijstsiroop/ahornsiroop etc), gedroogd fruit en gist mag eten. Dat maakt het erg lastig om iets zoetigs te maken. Sinds een week mag ik appelstroop, dus ik ben meteen gaan uitproberen. Ze smaken prima. Ik heb deze koekjes met havermout gemaakt ipv boekweitgrutten (had ik niet in huis), dit is ook erg lekker. Mocht je nog meer tips voor mij hebben, dan hoor ik het graag! Groetjes Esther

  4. Hoi Esther,
    Er staan volgens mij wel wat meer recepten op deze site van lekkere dingen die je wel mag eten. Bijvoorbeeld de pepernoten! Achja, ze liggen ook alweer een week bij de supermarkt, dus mag je ze nu in september ook al wel zelf maken ;-)

    Je kan kijken bij onze recepten of er nog meer voor je bijstaat!

    Veel succes met het dieet voor je darmen. Hopelijk gaat het snel beter.

  5. Ik heb een erg lekkere variant op dit recept!
    Ik vond de koekjes namelijk iets aan de zure kant door de appelstroop, vooral omdat ik nog niet zo lang suikervrij eet. Voor die tijd at ik juist erg veel suiker.
    Daarom heb ik de helft van de appelstroop vervangen door bijenhoning, en rozijntjes en kleine stukjes appel door het deeg gemengd. Echt super lekker!!

  6. super bedankt voor de recepten! mijn moeder mag geen gerafineerde (schrijf je dat zo???) suiker dus ik ga een van deze lekkere dingen voor moederdag maken!(en misschien ook wel voor haar verjaardag!)
    bedankt+groetjes, Kim

  7. ek is van Suid Afrika. Ek soek een resep vir Spritjes en Spitsrokens. Help asseblief!

  8. Je schrijft Oud-Hollandse koekjes (zonder suiker)maar in appelstroop zit epic veel suiker

  9. Ik eet sinds kort geen geraffineerde suiker meer…in ieder geval ik doe erg mijn best ;-)) Ik mis wel koekjes en taart :-) Nu heb ik dit recept net gemaakt…ze staan in de oven…en ze ruiken ontzettend lekker:-)

  10. Hoi Anna,

    Dank voor je recept. Ik heb het nu twee keer gemaakt. De tweede keer met wat rozijnen erdoor. De koekjes smaken lekker (ze zijn voor mijn zoontje van 1), maar zijn wat brokkelig, vallen gemakkelijk uiteen. Weet jij hoe ik ze wat steviger kan krijgen?

    Dank voor je antwoord, Frank

  11. Ik heb deze koekjes nu in de oven staan. Met ipv boekweitmeel griesmeel en een banaan aan het deeg toegevoegd.

    Ben benieuwd :-)

  12. Ik heb deze koekjes gebakken maar ze zijn bij mij gortdroog.
    Niet weg te krijgen zonder iets erbij te drinken.
    Doe ik iets fout of is dit een kenmerk van deze koekjes?

  13. Vanmiddag deze koekjes gemaakt, samen met de kids. Ik heb de boekweitgrutten vervangen door havermout.
    De koekjes waren enorm droog, daardoor niet lekker. Er zou iets toegevoegd moeten worden om dat tegen te gaan… iemand een idee???

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.