Op zoek naar meer glutenvrije en suikervrije alternatieven voor brood, dacht ik ineens aan osawa cake. Daar had ik verschillende mensen al enthousiast over horen praten. Dus ik ging snel aan de slag om een lekker recept te maken. Osawa cake is een kruising tussen cake, brood en een voedzame reep. En heel lekker!
Waarom heet het osawa cake?
Eigenlijk heet het Oshawa cake, naar George Oshawa. Dat is de oprichter van het macrobiotische dieet. Een van de belangrijke voedingswaren van dit dieet is bruine rijst. Hij suggereerde in 1963 aan een groep Amerikanen die een macrobiotische zomerkamp volgden, om ‘rice cakes’ te maken. Dat zijn rijstwafels, nu al een hele tijd in elke supermarkt te koop. Als je op osawa cake op internet zoekt, kom je alleen nederlandse recepten tegen. Zou meneer Oshawa dan zelf het recept voor Osawa cake hebben bedacht? Of zou iemand in Nederland het originele recept hebben gemaakt, geïnspireerd op de rice cakes? Ik ben er nog niet achter.
Osawa cake (suikervrij, glutenvrij, lactosevrij)
voor 1 grote cake
200 gram rijst (het liefst bruine rijst, maar andere rijst kan ook prima)
125 gram boekweitmeel
100 gram havermout
150 gram rozijnen
100 gram noten (elke mix is mogelijk, ik gebruik walnoten, paranoten en amandelen), grof gehakt
50 gram lijnzaad
50 gram sesamzaad
100 ml plantaardige melk (ik gebruik rijstemelk)
90 ml diksap
50 gram gedroogde pruimen of abrikozen, in stukjes
2 eetlepels kaneelpoeder
3/4 theelepel zeezout
1 theelepel vanille essence (optioneel)
1 eetlepel kokosolie (om de vorm in te vetten)
- Vet de vorm goed in met de kokosolie
- Verwarm de oven voor op 180 graden celsius
- Laat de rozijnen wellen in wat heet water
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af
- Rooster ondertussen de sesamzaadjes door ze in een droge pan een paar minuten te bakken op middelhoog vuur. Zodra de zaadjes een beetje beginnen te bruinen (hou ze goed in de gaten en roer regelmatig!), haal je ze uit de pan.
- Rooster in dezelfde pan de noten tot ze licht gebruind zijn
- Giet het water van de rozijnen af
- Meng in een grote kom de rijst met de rest van de ingredienten, behalve het sesamzaad
- Doe 3/4 van het sesamzaad in de vorm en beweeg de vorm, zodat overal (ook aan de zijkanten) sesamzaad vastplakt aan de kokosolie.
- Doe het rijstmengsel in de vorm
- Verspreid de rest van de sesamzaadjes over de bovenkant van de cake
- Bak de cake gedurende 45 minuten
- Laat de cake afkoelen voordat je ‘m snijdt
- Je kan de cake in plakken snijden en in de vriezer bewaren. Zo kan je elke dag 1 of meerdere plakjes uit de vriezer halen.
Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
Dit weekend gemaakt en de smaak is goed. En hij vult ook goed! Inderdaad goed idee om stukken in de vriezer te bewaren, want ik krijg ‘m niet binnen een paar dagen op.
Ageda, Leuk dat je de osawa cake hebt gemaakt en dat ‘ie lekker was!
150g Rozijnen, 50g gedroogde pruimen of abrikozen en 90ml diksap… klinkt en is niet suikervrij dus.