Ook geen suiker meer drinken

Geen suiker meer eten betekent ook geen suiker meer drinken. Makkelijk toch? Je gooit gewoon geen suiker meer in je thee en koffie. Nee, het gaat toch wat verder. Lang niet iedereen beseft dat een behoorlijk deel van de suikerinname van de gemiddelde Nederlander te wijten is aan suikerhoudende dranken.

Lightdranken

Wie geen suiker wil drinken, kan natuurlijk zijn toevlucht nemen tot lightdranken zonder suiker. Die zijn echter wel gezoet met kunstmatige zoetstoffen om suiker te vervangen, zoals aspartaam, sacharine, cyclamaat en acesulfaam-k. Er zijn tegenstrijdige geluiden over de veiligheid van dergelijke stoffen, dus ik zou niet zomaar durven aanraden om daar veel van te consumeren. Wij kiezen er zelf voor om hiervan zo weinig mogelijk binnen te krijgen en ze vooral niet als directe vervanger te kiezen waar wij suiker schrappen.

Frisdrank met prik

Kopje thee zonder suiker
Kopje thee voortaan zonder suiker

Cola!, roepen veel mensen al snel als je naar een drank met suiker vraagt. Want dat er in een glas cola meerdere klontjes suiker gaan, is bij veel mensen al wel bekend. Maar dat geldt net zo goed voor veel andere frisdranken zoals sinas en cassis. Het etiket is je vriend, vaak staat vermeld hoeveel suiker per 100 gram een product bevat.

Sappen

Veel mensen gaan ervan uit dat vruchtensappen drinken gezonder is. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat veel fruitdrankjes in de supermarkt óók toegevoegde suiker bevatten. Het is best even zoeken als je appelsap of sinaasappelsap wilt die puur natuur is en alleen vruchtensuikers bevat. Vooral fruitdrankjes die op kinderen gericht zijn, zitten vaak boordevol suiker.

Overige dranken

Natuurlijk zijn er nog andere dranken te vinden. Yoghurtdrinks worden vaak ook volgestopt met suiker omdat het anders zo zuur wordt. Zelfs aan Nederlandse wijn schijnt suiker te worden toegevoegd om het rijpingsproces te bevorderen. Nogmaals: wil je zonder suiker drinken, controleer dan het etiket.

Alternatieven

Is er dan niets meer veilig? Toch wel, er zijn best veel alternatieven zonder suiker. Allereerst water, dat een van de gezondste dingen is die je kunt drinken. Het lichaam heeft er behoefte aan en water zuivert. Niet iedereen houdt daarvan, dus hier nog wat suggesties:

 • verse vruchtensappen, zelf bereid
 • thee (zwarte, groene of kruidenthee)
 • koffie (net als thee zonder suiker drinken natuurlijk)
 • melk (niet geschikt voor mensen met lactose-intolerantie)
 • bronwater, met of zonder koolzuur
 • ongezoete frisdranken (Spa-appel is daar naar ik meen een van)

Zelf drink ik voornamelijk water en dat bevalt me prima. Heb jij nog suggesties voor gezonde, suikervrije dranken zonder kunstmatige zoetstoffen?

58 reacties op “Ook geen suiker meer drinken” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Yoghurtdrank zelf maken, is dat misschien een idee? Ik heb het weleens gedaan (helaas wel met zoetstof! die moet je dan dus weglaten) en dat is lekker.

  Biogarde yoghurt is van nature een stuk minder zuur dan andere soorten yoghurt, die kun je dus het beste nemen. Verder wat gepureerd fruit (banaan en aardbei zijn lekker zoet!), wat water om ‘t wat dunner en drinkbaarder te maken, een mixer voor de luchtigheid, en drinken maar!

 2. Ik was zelf hiervoor al geen liefhebber van yoghurtdrankjes, maar dit klinkt als een prima optie voor mensen die daar wel van houden. Die zoetstoffen lijken me inderdaad ook niet nodig met zoet fruit erdoorheen. Leuke tip, bedankt!

 3. Diksap! (= geconcentreerd vruchtensap) Zonder toegevoegde suikers; net als bij vers sap zitten er alleen de natuurlijke fruitsuikers.
  Albert Heijn heeft meerdere smaken biologisch diksap. Bijv. appel-zwarte bes, appel-aardbei, appel-exotisch etc. (Staat meestal bij de babyvoeding.)
  Lekker om aan te maken met (bruis)water of om door de zuivel te mengen.

 4. Kook water, doe het in een kop en laat er een partje citroen invallen. Lekker! Bovendien stilt het de honger.

 5. volgens mij appelsientje en roosvice, daar zit toch ook geen toegevoegde suiker in ? ik geef dat aan mijn dochtertje, of vergis ik mij?

 6. Door roosvicee zit wel suiker. Veel nieuwe sapjes van Appelsientje bevatten geen toegevoegde suiker of zoetstoffen. Bijv. Frisfruit en Superfruit. Sourcy heeft twee frisdranken die gezoet zijn met geconcentreerd sap (appel of druif dacht ik).
  Yomild puur (soort drinkyoghurt, je moet wel de naturelversie nemen) kun je goed mengen met je favoriete diksap (hier mandarijn-passie van de AH), dan heb je superlekkere yoki-drink!
  Zoetstoffen zijn naar wat ik gehoord/gelezen heb nog veel slechter dan suiker. Als het verscheept wordt, dragen de werkers bijv. gasmaskers.

 7. Het huismerk van de Albert Heijn en van de Super de Boer heeft ook sinaasappelsap en appelsap zonder toevoegingen. Wel even goed kijken natuurlijk….

 8. Helaas zijn aan de meeste Spa dranken ook zoetstoffen toegevoegd.

  Tip:
  Ik maak regelmatig mijn eigen ‘Spa sinasappel’: half sinaasappelsap (100% sap) en half spa rood. Kun je ook met andere sappen doen, natuurlijk. Niet zo zoet en lekker fris.

 9. In roosvicee 50/50 zit geen suiker of zoetstof. Ik drink zelf vaak de smaak ‘rood fruit;. Is zelfs nog lekker als je het aanmengt met water.

 10. hoi, bij al deze drankjes kriig je wel ontzettend veel vruchtsuiker binnen. Bij dit soort hoeveelheden is dat ook niet zo goed voor je.
  Blijft dan alleen water over?

 11. Voor alles geldt dat teveel niet goed is, zelfs water (in grote hoeveelheden, bijv. 5 liter per dag is meestal niet goed voor je). Ik zou sterk aanraden om qua fruitsuikers alleen echt verse vruchtensappen te drinken en dan inderdaad met mate. Elke dag twee liter water is waarschijnlijk gezonder dan twee liter vruchtensap. Maar een glas water minder en daarvoor in de plaats een glas vruchtensap is natuurlijk prima.

 12. Hallo,

  er blijft dan niet zoveel over wat je wel veilig kan drinken inderdaad.
  Hoe zit het met ranja dan? kan je dat beter drinken dan bijv. cola of ice tea?

 13. Daniel, ik ben zelf van mening dat er geen sprake is van ‘beter’ zolang er suiker op de ingrediëntenlijst staat. Ik heb al heel lang geen ranja op, maar bij mijn weten zit daar gewoon toegevoegde suiker in, hoe verdund je het ook drinkt. Je kunt natuurlijk heel precies gaan uitrekenen hoeveel gram suiker er in een glas ranja en een glas cola zitten, maar het blijft suiker.

  Mijn advies is vanzelfsprekend om te proberen helemaal geen geraffineerde suiker meer te eten en drinken; echter, als je kiest voor sterk minderen met suiker, denk ik dat het beter is om gewoon de hoeveelheid die je van suikerhoudende producten neemt te verminderen, dan moeilijk te doen met overstappen naar producten die iets minder suiker hebben. Afbouwen van twee flessen cola per week naar eentje, van vier repen chocola per week naar twee, dat soort dingen.

 14. Allereerst mijn complimenten voor jullie informatieve site!
  De pakjes ‘sap’ (eigenlijk fruit smoothie) van Innocent zijn wat mij betreft ook een aanrader, mijn dochter smult er van en het is alleen puur fruit zonder toevoegingen. Te koop bij Appie.

 15. Agnes,

  Ik heb eens gehoord, dat Muscadet sur Lie een witte wijn is, die relatief erg weinig suiker bevat. Wikipedia zegt over Muscadet:
  “Muscadet wines are often light bodied and almost always dry with very little, if any residual sugar”. Ik weet uit ervaring, dat deze wijn gortdroog is.

 16. Als je helemaal geen suiker wil drinken kom je al heel snel terrecht bij al die nieuwe No Sugar producten, waarin de suiker vervangen is door aspartaam.

  Ik weet niet of dat nu veel beter is dan suiker, want er word vaak beweerd dat dit schadelijke stoffen bevat en slecht voor je is.

  Maar volgens de overheid is het niet schadelijk zolang je je aan de ADH houd.
  Het probleem is alleen dat er nooit opstaat hoeveel aspartaam er in zit zoals ze bij suiker altijd moeten doen. Dus hoe weet je of je teveel binnen krijgt ofniet ?!?

 17. haa, wat ik mij afvroeg zijn er hier mensen een beetje bekende met Cocktails? ik zou namelijk graag een cocktailtje drinken maar het is moeilijk te vinden.

 18. Hallo, interessant en goed, geen suiker meer. Graag wil ik jullie wijzen op het bestaan van biologisch eten en drinken: dat zijn – in ieder geval bij de bio-winkel – producten waaraan vaak geen suikers zijn toegevoegd. Sapjes bevatten alleen de vruchten en hun suikers, stroop en jam bevatten ook alleen de vruchten(suikers) etc.
  Mochten jullie het nog niet ontdekt hebben: ga eens in een biologische winkel kijken. Naast suiker zijn er nog wel meer zaken te vinden in de gangbare voeding die wij tot ons nemen (chemische toevoegingen, hormonen, bestrijdingsmiddelen etc.) en waarmee je je lichaam zwaar tekort doet en waar je in biologisch eten geen last van hebt. Toch bezig met je gezondheid? Dan misschien ook deze volgende stap nemen op weg naar bewust eten.
  Mij bevalt het in ieder geval zeer goed. Succes ermee.

  Vriendelijke groet,
  Jolanda Veen

 19. Ik ben helemaal geen drankorgel, maar soms bij een feestje of tijdens een diner wil ik wel eens een wijntje/ biertje drinken. Is er bekend in welke soorten wijn/ bier/ alcohol GEEN suiker is toegevoegd? Klopt het bijvoorbeeld dat de druif ook een soort slechte suiker wordt als het tot alcohol wordt verwerkt?
  En zit er in champagne en prosecco echt geen suiker?

  Het is voor mij in ieder geval onbegrijpelijk waarom de horeca in het algemeen niet inspringt op suikervrije dranken? Drinken mensen met diabetes dan echt alleen water buitenshuis?

  Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen?

 20. Is alcohol niet per definitie een suiker?

  Biologische groentesappen, sojamelk en karnemelk! In de laatste twee giet ik zo af en toe een klein scheutje biologische diksap.

 21. @Pleunie: Mensen met diabetes mogen wel degelijk een beperkte hoeveelheid suiker per dag tot zich nemen. Dus ook buitenshuis hoeft een diabeet zich niet alleen tot water te beperken.

  En misschien zou je je kunnen wenden tot alcohol vrije wijn en bier. :-) Geen idee hoe het zit met suikers daarin, maar is al gezonder -bij mijn weten- dan ‘gewone’ wijn en bier.

 22. In Frankrijk vond ik in de supermarkt bij toeval een fles bronwater (koolzuurhoudend) met een ‘vleugje citroen’. Zonder suiker en … zónder zoetstoffen. Lekker.

  En ook in Nederland trof ik afgelopen week een soortgelijke fles aan van Bar-le-Duc. Nu maar hopen dat het een blijvertje is :)

 23. wat denken jullie van de drankjes/ijsjes en straks snoepjes van slimpie?
  http://www.slimpie.com
  daar zit geen suiker in, maar op welke andere zoetstoffen moet je letten als je suikervrij wilt leven?

 24. bij de natuurvoedings-winkel verkopen ze ook vruchtensappen van Ekoland. Die zijn zonder toegevoegde suikers. En erg lekker!
  En verder drink ik diksap of groentesap (zonnatura).

 25. Hallo!Je hebt hele lekkere blikjes cola, gember, frambozen priklomo bij onze natuurwinkel, ongezoet! (nou ja er zit wel wat agvae siroop in dat moet ik toegeven) maar voor af en toe, als ik eens zin heb in een cola achtig drankje: prima!

  Groetjes

 26. ja ik zoek allemaal drinken zonder suiker maar ik kan niks vinden dus alleen deze website kunnen julie een scema maken met drinken zonder suiker

 27. Ik heb ontdekt dat roosvicee 50/50 ook geen suikers bevat (alleen van nature) ook het AH merk is een alternatief en smaakt goed.

 28. hak heeft momenteel een groente/fruitsap op de markt waar niks aan is toegevoegd.
  In drie smaken en in de supermarkt te krijgen. even zoeken bij de afdeling houdbare sappen.

 29. Ik kwam van de week in Duitsland zuurkoolsap tegen.
  Erg lekker, weinig caloriën en echt eens wat anders.
  Heeft iemand dit al eens in Nederland gezien?

 30. Jumbo: Biologische jus d’orange en appelsap. Puur natuur.
  Lidl:Smoothies in verschillende smaken zonder toevoegingen. In de koeling. Zijn wel niet biologisch :(, maar wel heel lekker! :)

 31. Hallo, aspartaam schijnt niet te worden afgebroken door het lichaam. Dus dat blijft ergens achter. Weet iemand misschien welke ketchup geen suiker bevat?
  Groetjes.

 32. Mirre, ik denk dat je conclusie niet klopt. Als iets niet afgebroken/verteerd wordt (zoals bijvoorbeeld ook voedingsvezels), verlaat het je lichaam weer door de achteruitgang ;) Maar gezien de discussie die over aspartaam blijft bestaan, hoeven wij het sowieso niet.

  Je zou eens bij een biowinkel kunnen kijken voor suikervrije ketchup, of het anders zelf maken!

 33. Ik had het ook maar ergens gelezen of gehoord. Van iemand die vitamine shakes verkocht en vooral niet die van herbalife ivm de aspartaam. Weet niet of het daar nog in Zit. Hoe zit het met die 50/50 roosvice? Is dat sap troebel want het schijnt dat sap zonder vezels net zo slecht is als suiker. Gelezen in het ebook goede voeding

 34. Sanne, waarschijnlijk heb je gekeken naar de voedingswaardetabel i.p.v. de ingrediëntenlijst, zie https://suikerwijzer.nl/suikers-koolhydraten-en-volgorde-op-de-ingredientenlijst/. Op deze site hebben we het over toegevoegde, geraffineerde suiker, die je dus in de lijst met ingrediënten terugziet. In principe zou dat er niet in moeten zitten, maar fabrikanten wijzigen hun receptuur wel eens en per merk diksap kan het verschillen of ze misschien toch suiker toevoegen. We raden daarom iedereen aan om inderdaad altijd even de ingrediëntenlijst te controleren en niets blind aan te schaffen.

 35. Al die producten met “natuurlijke” fruitsuikers ofwel fructose hebben voor het merendeel dezelfde nadelige effecten als geraffineerd suiker. Je lever ziet nl weinig verschil tussen de twee soorten. En dus een te hoge inname ervan zet je lever dit om in vetcellen terwijl het het signaal dat de hersenen vertelt dat je vol zit blokkeert. Je gaat dus meer naar binnen werken dan je qua energie nodig hebt en wordt al gauw dikker (o.a. obesitas epedemie is daaraan te wijten).

  Wil je iest zoets? Neem dan een stuk fruit … Dan krijg je tenminste ook nog de benogde voedingsvezels, vitaminen en enziemen binnen.

  Andere dingen die je kunt drinken en wel gezond zijn:
  – groente sappen
  – kokosnoot water

 36. sinds een paar maanden letten wij op kunstmatige kleur geur en smaakstoffen maar als deze weggelaten worden kom je overmatig suiker tegen.
  lidl appelsap zonder kunstmatige toevoegingen wel vruchtensuiker ,
  weet iemand of er een gecombineerde lijst bestaat met geen slechte e nummers en geen suiker

 37. Helaas, helaas, helaas, maar ook vers vruchtensap is niet een goed advies. Hoewel vruchtensuiker geen glucose maar fructose is en dus de alvleesklier niet belast, is fructose (in geïsoleerde vorm en dat is het als je de vruchten uitperst) wel een enorme belasting voor de lever en die wil je, net als je alvleesklier, ook graag gezond houden.
  Fruit is alleen maar gezond als wholefood, omdat alleen de hele vrucht ook stoffen bevat die de ongezonde stofjes weer neutraliseren. Verder is het drinken van iets anders dan water om je dorst te lessen ook niet zo gezond, omdat vruchten(sap) voor je lichaam voedsel is en geen drank en je lichaam in de war kan raken als het dorst heeft maar voedsel krijgt (gevolg kan zijn dat op den duur je lichaam een hongersignaal gaat afgeven als het eigenlijk dorst heeft).

 38. Hallo Marger,
  Hoe zit het nu precies met wijn, rood en wit? en 50/50?
  alvast bedankt …

 39. Ik drink overdag veel groene thee, warm en zomers ook koud. Je kan hier honing in doen of citroen. Verder veel water met een citroen erin uitknijpen. Lekker en dorstlessend. Er zijn veel sappen bij de Lidl die geen suiker bevatten (behalve natuurlijke) en die wel heel lekker zijn.

  Vroeger dronk ik veel Slimpie, zag ik ook iemand iets over zeggen maar dat is hartstikke slecht voor je. Zit heel veel aspartaam is wat kankerverwekkend is.

  Water, water, water. Dat is het allerbeste. Je moet het jezelf gewoon aanwennen.

 40. Vraag me af of roosvicee slechte suikers bevat. (geraffineerde) Op het etiket staat geen kunstmatige zoetstoffen.

 41. Wat ik nou echt lastig vind is wat je kids te drinken kan/mag geven. Bij het ontbijt krijgen ze thee. Ze krijgen water mee naar school. Dat vinden ze zozo. Tussen de middag krijgen ze schoolmelk. Uit school mogen ze 1 glas limonade. Dat heb ik van Teisseire. Er staat op zonder suiker en aspartaam. Is dat een goed alternatief? Of kan ik dan beter karvan cevitam geven? Of zijn er betere alternatieven? Verder krijgen ze water.

 42. Let op: Sinds afgelopen week zit ook in roosvicee 50/50 in het kader van verbeterde receptuur en minder calorieen toegevoegde suiker!!!

 43. Tip voor aanmaaklimonade: het merk ‘slimpie’. Of het goed is om er veel van te drinken, maar als je eens iets anders zou willen als water is dit een goed alternatief. Lekker en ze hebben verschillende smaken. Niet in alle supermarkten te koop helaas.

 44. Veranderingen doorvoeren vind ik m.n. bij de kids lastig… ze zijn best gehecht aan hun schoolbeker gevuld met ‘aanmaak’. Waar ik tegenwoordig vooral op let is dat er geen glucose-fructose stroop (het amerikaanse High fructose corn sirop). Je treft het echt óveral in aan… maar Karvan Cevitam heeft steeds meer varianten zónder. Er zit overigens wel suiker in…

 45. @Mariëlle: zoals vrijwel alle aanmaaklimonades zonder suiker bevat Slimpie wel heel veel kunstmatige zoetstoffen. Wees je daarvan bewust voordat je zo’n product kiest. Zelf laten wij kunstmatige zoetstoffen links liggen.

 46. Holy Soda is een heerlijke frisdrank met weinig calorieën en alleen maar natuurlijke zoetstof, namelijk stevia. Ik drink zelf de appel/cranberry met soms een klein beetje wijn er in. Het is zonder suiker en kunstmatige zoetstoffen, puur natuur! Het heeft ook geen vervelende nasmaak o.i.d. Heerlijk!

 47. Heeft iemand ervaring met Tönisster? Ik heb er tot nu toe alleen over gelezen, maar z bieden flessen aan met bronwater met een smaakje, zonder km toevoegingen en zonder
  Suiker…hoop op reacties!

 48. In Tönisster met een smaakje zitten ook kunstmatige zoetstoffen. In Holy Soda appel/cranberrie of appel/framboos niet, alleen de natuurlijke zoetstof Stevia. Stevia heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel.

 49. Dag,
  Blij met alle informatie, ik zou graag een concreet lijstje zien wat wel goed is om te drinken behalve water.
  Ik zou graag willen weten welke dranken er zijn die je 1x per dag een glas van zou kunnen drinken. En dan zonder suiker.

  Graag u reactie.

 50. Dag jolanda
  Dat is een goede vraag dat zou ik ook wel willen hebben.
  Ik ga wel even Google als ik wat vind zal ik het laten weten .
  Ik hoor het ook graag als iemand all info heeft

  Gr leandra

 51. Bolero SAP zit beslist geen suiker in ook geen E nr wat wel in slimpie zit de moeite waard om is op bolero site te kijken zijn zakjes met heel veel smaken verdunnen met water heb je 1 1/2 liter drinken hopelijk heeft iemand hier iets aan

 52. Hallo allemaal,ik hou het gewoon bij water,(kruiden)thee en koffie.dit zijn geen dikmakers.ben best tevreden over mijn keuze en het houdt mij monter.ik beveel het iedereen aan.groetjes van leandra

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.