Noten als kleine maaltijd of tussendoortje zonder suiker

Als je op je voeding let, kan het soms moeilijk zijn om maaltijdopties te bedenken. Zeker ook als je geen geraffineerde suiker eet, zoals wij. Suiker zit in zoveel producten die veel mensen dagelijks gebruiken, dat het soms kan lijken alsof er niets meer over zou blijven als je echt suikervrij gaat eten.

Puur natuur

Voordat we met suiker stopten, zijn we al gaan nadenken over welke alternatieven er voor ons zouden zijn. Wat kun je nog wel eten? Je komt al snel uit bij producten die zo natuurlijk mogelijk zijn: hoe minder ze behandeld zijn, des te kleiner de kans dat er ergens in het proces suiker is toegevoegd.

Gemengde noten
Gemengde noten

Dat geldt ook voor noten. Allereerst vind ik het belangrijk om alleen rauwe, ongezouten en ongeroosterde noten te eten. Dat betekent dus goed op de verpakking kijken, als ze geroosterd en/of gezouten zijn, staat dat er doorgaans op vermeld.

Er zijn maar weinig Nederlanders die te weinig zout binnenkrijgen, dus dat extra zout op de noten heb je zeer waarschijnlijk niet nodig. Rauwe noten zijn het meest natuurlijk en zijn beter voor je spijsvertering. Geroosterde noten zijn flink verhit geweest, waardoor ze voor een zure spijsvertering schijnen te kunnen zorgen. Voor de meeste natuurproducten geldt sowieso dat ze na verhitting minder overhouden van de goede voedingsstoffen. Daarnaast vind ik noten naturel erg lekker, maar dat is persoonlijk.

Gezond

Veel noten zijn erg gezond. Ze bevatten vaak veel goede, onverzadigde vetten, waar je lichaam dagelijks behoefte aan heeft. Volgens voedingswaardetabel.nl bevatten amandelen bijvoorbeeld per 100 gram maar liefst 19,5 gram eiwitten, 46,5 gram onverzadigd vet, 10,6 gram vezels en allerlei vitamines en mineralen.

Meerdere noten hebben die goede eigenschappen.  Pinda’s zijn overigens geen noten, maar peulvruchten. Die eet ik alleen in mijn biologische pindakaas en verder sporadisch, omdat die meestal gebrand worden.

Verschillende noten

Ik combineer meestal meerdere soorten noten tot één tussenmaaltijd en eet dat bijna elke dag. Ik eet dan een flinke hand noten, waarvan ik heb berekend dat het samen ongeveer 300 calorieën bevat (per soort afwegen en in de voedingswaardetabel opzoeken). Mijn notenkeuze:

 • Amandelen (biologische winkel, merk Horizon)
 • Cashewnoten (ongezouten, AH huismerk)
 • Paranoten (AH huismerk)
 • Walnoten (Californische, LIDL)

Ook bijvoorbeeld hazelnoten, pecannoten en macadamianoten zijn gezond, maar de laatste schijnen voor sommige mensen wel moeilijk te weerstaan te zijn.

Lege maag

Mijn ervaring is dat noten het beste vallen op een lege maag. Als ik mijn portie noten eet nadat ik al iets substantieels in mijn maag heb, of kort na het eten van noten nog iets anders eet, krijg ik een onprettig gevoel in mijn maag-darmstelsel, alsof het allemaal wat verstopt raakt. Daarom eet ik de noten pas een tijdje na iets anders, als ik weer trek krijg, en wacht ik daarna met eten van andere dingen tot ik weer trek heb. Dat kan na zo’n portie noten makkelijk twee tot drie uur duren, het is een goede snack om een tijdje op te teren.

Gepost in rubriek Tips

7 reacties op “Noten als kleine maaltijd of tussendoortje zonder suiker” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. ik ervaar dit ook als een lekker tussendoortje, ik haal bij de Aldi een zakje gemengde noten, die zijn ongezouten en voor zover ik kan zien ongebrand (staat bv geen olie bij de ingredienten, ze smaken ook niet gebrand) en… ze zijn helemaal niet duur: 1 zo’n zakje kost eh… 1-euro-nog-iets!!!
  groetjes, Mascha

 2. gebruik ook dezelfde combo van noten altijd; eet wel maar een klein aandeel dagelijks.

  Je kan ook nog gebroken lijnzaad eten, pompoenpitten en sesamzaadjes :)

  Pindakaas is ook wel goed; natuurlijk is het wat meer verwerkt, maar je moet ook niet overdrijven.

 3. Nog wat reklame voor paranoten:
  Paranoten worden geoogst in het woud in Brazilië,waar ze aan een boom groeien die alleen bevrucht kan worden door wilde bijen/wespen. Omdat ze die boom gewoon niet kunnen laten groeien in kunstmatige omstandigheden, bescherm je op die manier de natuur.
  Koop je dan ook nog eens paranoten van Max Havelaar, heb je lokale mensen die redelijk betaald worden voor hun diensten. Het enige minpunt is de kerosine om het produkt hier te krijgen.
  Voor de rest niks dan voordelen!

 4. Een kleine toevoeging: houd je er wel rekening mee dat veel noten een hoog gehalte hebben aan fytinezuur? Dit anti-nutriënt bindt ijzer en mineralen, en maakt die daardoor minder opneembaar.
  Noten worden beter verteerbaar als je ze weekt en daarna terug droogt. Meer week, maar wel gezonder!

  Zeker als je er veel van eet, is dit belangrijk. Een beetje fytinezuur is, als je voldoende ijzer en mineralen binnenkrijgt, niet zo’n probleem, maar in grote hoeveelheden kan het wel zorgen voor tekorten. Overigens bevatten niet alleen noten fytinezuur; ook volkorenbrood en andere granen, zilvervliesrijst, bonen en o.a. Sesam hebben dit bestanddeel.

 5. Hoewel het originele bericht al een paar jaar oud is wil ik tochn og even reageren: op de markt kun je ook vaak ongebrande noten kopen. Lekker vers en niet duur.
  Verder wil ik jullie complimenten geven voor jullie website

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.