Moe worden van suiker: suikerdip na de suikerpiek

hyper-kindEen van de belangrijkste redenen om te stoppen met geraffineerde suiker eten was voor mij de suikerdip. Op het moment van stoppen wist ik al een hele tijd dat ik met suikerdips kampte, maar inmiddels heb ik gemerkt dat niet iedereen er last van heeft. De een knikt herkennend als ik het woord suikerdip alleen maar noem, de ander blijft vragend kijken als ik de vermoeidheidsverschijnselen uitleg.

Ik neem dus aan dat er tenminste drie groepen mensen zijn: mensen die wel een suikerdip krijgen en dat weten, mensen die geen suikerdip krijgen en mensen die er wel een krijgen, maar zich daar niet van bewust zijn. Voor twee van die groepen zal ik hieronder uitleggen hoe het zit en wellicht hebben de mede-suikerdippers onder jullie er nog iets aan om andere ongelovigen hiernaar te verwijzen ;)

Hoe het werkt

Als ik suiker at, bijvoorbeeld een reep chocola of een stuk taart, leverde dat een korte energiepiek op, die bij mij doorgaans misschien een kwartiertje duurde, soms nog korter. De oorzaak van die suikerpiek is dat geraffineerde suiker kort na het eten ervan in je bloed terechtkomt. De bloedsuikerspiegel stijgt tijdelijk heel snel, wat een extra energiek gevoel geeft. Dit in tegenstelling tot complexe koolhydraten zoals in volkoren producten: deze koolhydraten worden langzaam verteerd, waardoor de energie veel gelijkmatiger in je bloed terechtkomt en geen enorme piek oplevert.

moe-kindIn ons dagelijks leven doen wij doorgaans niets met zo’n extra energiestoot. Daarom geeft de alvleesklier een dosis insuline zodat het teveel aan suiker in het bloed sneller wordt opgenomen in de lichaamscellen. De bloedsuikerspiegel daalt daardoor weer. Hoe sterk die daalt, wisselt blijkbaar per persoon. Bij Anna en mij daalde de bloedsuikerspiegel na de suikerpiek zodanig, dat we er een vermoeid en slap gevoel van kregen, dat veel langer duurde dan die snelle suikerpiek: de suikerdip.

Geen suiker = geen dip

De oplossing is inderdaad zo simpel voor ons: door geen geraffineerde suiker te eten, hebben we ook geen last meer van de bijbehorende suikerdips. Sinds wij alleen nog maar producten zonder geraffineerde suiker eten, bestaat mijn dag niet meer uit een aaneenschakeling van korte pieken en lange dalen in mijn energieniveau, maar voel ik mij veel constanter energiek. Behalve dat dit veel fijner voelt, geloof ik dat ik op deze manier mijn lichaam veel minder zwaar belast nu al dat geschommel verdwenen is.

Verborgen suikerdip?

Ik vraag me regelmatig af hoeveel mensen last hebben van zo’n suikerdip, maar het niet beseffen. Sommige mensen denken dat dergelijke dagelijkse inkakmomenten bij het leven horen, anderen proberen die momenten weg te drinken met sloten koffie en veel mensen gaan simpelweg zoetigheid eten als ze een energiedip voelen. Wat bij mensen zoals Anna en ik weer zou leiden tot nog meer energiegebrek, hoe tegenstrijdig dat ook lijkt.

Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen. Ben jij vaak vermoeid en heb je daarbij nog nooit aan je suikerinname gedacht? Leef jij ook energiek en zonder suiker? Hoe kijk je hier tegenaan als je zelf geen suikerdips kent?

96 reacties op “Moe worden van suiker: suikerdip na de suikerpiek” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Hai Marger,

  Ik ken ze wel de suikerdips. Ik krijg ook dips van het eten van witbrood. Vanavond nog: ik was lekker energiek en maakte (weliswaar heerlijke) pizza’s van witte oppiefstokbroodjes. Niet alleen at ik er teveel van, maar binnen het uur na de maaltijd was ik volledig ingestort, futloos en gaperig.
  Met witte rijst en pasta heb ik minder last, misschien omdat ik er dan meer groenten en eventueel ook vlees of vis bij eet, wat het pieken van de bloedsuiker wat af dempt. Ik ben hierover momenteel een boek aan het lezen van Yann Rougier “Slank zijn zit tussen je oren”. Hierin staat (heel kort door de bocht samengevat) dat je de piekwaarde van je maaltijd of tussendoortje met ingrediënten die de bloedsuiker sterk doen stijgen kunt verlagen door er onderdelen aan toe te voegen die dat veel minder doen: bijvoorbeeld door bij een appel of appelmoes yoghurt te eten. Suiker hoort in zijn visie tot de voedingsmiddelen die eens per maand gegeten mogen worden, maar denk ik dan, beter maar helemaal niet.

  groet, Esther

 2. Hoi Marger,
  Wat je zegt herken ik wel een beetje. Ik heb vaak een dip ‘s middags na de lunch, soms zelfs zo erg dat ik bijna zit in te dommelen! Alleen kan het volgens mij niet aan de suikers liggen (want die zitten er niet in). Ik eet meestal 2 volkorenboterhammen met halvarine en kaas of vleeswaren en iets van rauwkost (meestal tomaatjes) en/of fruit. Daarbij drink ik optimel drink waaraan volgens de verpakking geen extra suiker is toegevoegd. Dus waar die dip dan vandaan komt???? Ik weet wel dat fruit ook suikers bevat die snel opgenomen worden in het bloed, maar (volkoren)brood dan juist weer niet. En fruit is toch ook gezond…
  Ik probeer zelf zo min mogelijk producten met toegevoegde suikers te eten, alleen bij gelegenheden. Soms is het ook lastig om je er helemaal aan te houden.

  Groeten Iris

 3. Hai Iris,

  Volkorenbrood zou theoretisch geen dip veroorzaken, maar ik zelf kan overdag beter geen brood met kaas eten, want dan kan ik meteen naar bed.
  Volgens de theorie van een leven lang fit zijn bepaalde combinaties moeilijker te verteren, nl. koolhydraten met eiwitten. Fruit moet volgend deze theorie altijd apart gegeten worden, maar dat heeft dan meer te maken met het opnemen van de vitaminen, als ik me goed herinner. Ik kan wel volkorenbrood met vleeswaren eten, dat geeft mij minder vermoeidheid na het eten, maar soms toch ook weer wel. Je zou het eens met brood met Humus en tomaat of komkommer kunnen proberen en dan geen optimel erbij. Het is toch allemaal een kwestie van uitproberen wat het beste bij je past. groetjes, Esther

 4. Ik had zelf vaak dat ik na het eten zat weg te dommelen en in slaap viel. Inmiddels eet ik wat minder koolhydraten bij het eten en probeer ik ook iets actiefs te doen.

  Ik ben ook bij de dokter geweest en die had het over het parasympatisch stelsel. Dit is het stelsel dat in werking treed als je je eten verwerkt. Vaak zorgt dit er voor dat je lichaam hiervoor kiest en daar zijn energie heen stuurt, waardoor je minder energie hebt voor andere dingen.

 5. Ik weet alles van suikerdips…soms hebben we een gezellige dag, en dan meent iemand in het gezin dit nog gezelliger te moeten maken door iets ‘lekkers’ te willen halen. Moet je opletten…een kwartier na het lekkers hebben de kinderen gegarandeerd ruzie!

  Ook erg: De leraar die zei dat de kinderen voor tijdens de citotoets snoep mochten meenemen. Ik stelde dat dat zeer onlogisch is, je verpest je concentratie. Ik zei onze kinderen dat als ze per se snoep wilden, dit dan toch pas NA de citotoets te nemen en gaf ze noten en rozijnen mee als snack voor tijdens de toets.

  Ze scoorden beide VWO-niveau, de oudste zelfs als enige in de klas…
  Ik beweer niet dat het alleen van de suiker komt, maar ik weet heel zeker dat je voeding wel degelijk invloed heeft!

 6. Tja, in de belevingswereld van veel mensen zijn kinderen en suiker blijkbaar nog een goede en logische combinatie, terwijl ook veel mensen ervaren dat kinderen er slecht op reageren. Ook dat zal per kind verschillen, maar juist daarom zou een docent dat eigenlijk beter niet kunnen adviseren.

 7. Ik al sinds mijn pubertijd heb ik moeite met mijn energiebalans. Altijd een verschrikkelijke snoeper geweest. Geen chocolade, drop of ijs was mij te veel!
  Een paar jaar geleden kreeg ik een burn-out. Ik had totaal geen puf meer. Ik wist al geruime tijd dat ik erg moe wordt wanneer ik suiker gebruik. Ik dreig heel snel in een cirkel te komen: snoepen, moe worden, hangen op de bank en nog meer snoepen etc.. Ik heb toen van de ene op de andere dag de suiker laten staan. In het begin heel moeilijk, maar ik knapte zo goed op dat de artsen aan mijn burn-out gingen twijfelen en ik me in geen jaren zo fit had gevoeld!
  Het ging twee jaar goed, toen bleek dat ik ook door het eten van te veel koolhydraten (brood, pasta’s etc.) en nepsuikers vermoeidheidsverschijnselen kreeg.
  Inmiddels gebruik ik alleen volkorenproducten en zilvervliesrijst. Ook gebruik ik nog steeds geen producten met suiker en neem ook geen suikervervangers. Ik heb een lange periode echt suikerloos gegeten (bijna alle producten is wel suiker toegevoegd!), maar dat viel niet mee. Inmiddels mijd ik wel nog steeds alle producten met suiker zoals, toetjes, ijs, koek, taart etc., gebruik ik weinig producten met gist en kies bijna alleen maar meergranenproducten. Maar niet meer helemaal suikerloos. Het is een beetje schipperen en je lijf goed in de gaten houden. Ik merk het al heel snel omdat ik bij iets te veel suiker ook jeuk over bijna mijn hele lichaam krijg!! Als ik heel eerlijk ben, ben ik niet meer zo fit als toen ik suikerloos at, maar dat was zo ontzettend moeilijk! Dan kun je haast niets eten en is ook best lastig als je uit eten gaat of op visite bent.

 8. De suikerdips ken ik ook! Ik had enorme behoefte aan suiker steeds, werd daarna moe/trillerig/misselijk, wilde daarna weer suiker, etc, de bekende cirkeltjes..

  Ik voel me al tijden futloos, slaap slecht, reageer extreem geïrriteerd of prikkelbaar en blaas onbelangrijke zaken enorm op… Toen ik las over hypoglykemie dacht ik dat dat het was.. Mijn huisarts zegt “dat dat niet bestaat omdat dat niet in zijn boeken staat”. Nu heb ik sinds een week geen geraffineerde suikers meer gegeten en ik voel me fitter dan ooit! De huisarts zei dat verandering van eetgewoonten niet zou helpen etc en gaf me dan ook alleen “zakjes met vezels” mee, maar die heb ik lekker laten liggen want vezels zitten ook in gewoon eten, al moet je iets meer je best doen.

  Van heel erg afkicken heb ik geen last gehad gelukkig. Wel heb ik eerder suiker een tijd geminderd, maar ik had daarna veel meer behoefte aan suiker dan eerder, dus alle suikers de deur uit is voor mij een betere optie! En ik hou het al bijna een week vol :) *trots*

  Hoe ik dat met de aankomende feestdagen ga doen weet ik nog niet, maar daar verzin ik vast wel iets op..

  Hoe zit het met alcohol? Kan ik dat wel blijven drinken? Zo af en toe is een wijntje wel erg lekker namelijk..

 9. Hoi Marijn,
  Het is toch mooi dat je je zoveel beter voelt nu je geen geraffineerde suiker meer eet. Ik heb vaker gehoord dat artsen uit het reguliere circuit vinden dat hypoglycemie niet bestaat. Alternatieve artsen geloven over het algemeen wel in hypoglycemie en geven ook vaak aan hoe slecht geraffineerde producten voor je lichaam zijn.

  Marger en ik drinken allebei geen alcohol en daarom weet ik er niet erg veel vanaf. Ik weet wel dat aan veel wijnen suiker wordt toegevoegd en die zou ik daarom niet drinken. Dat wordt dus zoeken naar een wijn waar ze geen suiker aan hebben toevoegd! Of toch een lekker (suikervrij) druivensapje bij het eten.

 10. Hallo,

  Ik ben sinds een week ook gestart met suikervrij te eten, ook geen zoetmiddel. Ik doe dit omdat ik erge last had van een suikerdip in de namiddag en veel last had van eetaanvallen. Ik moet zeggen dat ik tijdens deze week nog geen enkele eetaanval heb gehad en mijn suikerdip tijdens de namiddag is ook al veel beter.
  Ik ben ook erg blij dat ik deze site ontdekt heb omdat er toch geen ander forum bestaat waar je ervaringen kan uitwisselen met andere die ook suikervrij eten.
  Nu was ik benieuwd of er ook andere zijn die eetaanvallen hadden in het verleden en hoe zij hiermee omgaan als ze toch terug een beetje suiker eten ( feestje, etc.).
  groetjes, An

 11. @ An…

  bij ons was het suikergebruik er de afgelopen tijd weer een beetje ingeslopen, maar ik ben er afgelopen week weer acuut mee gestopt. Ik at een snoepje en had een kwartiertje later een gevoel of ik met mijn hoofd tegen een muur geknald was: watterig, suf, confuus…alsof ik sterretjes zag. Een gevoel dat me laatst ook al overkwam, maar ik was even vergeten de link met suiker te leggen.

  Mijn zus had er laatst even genoeg van om suikerloos te eten, en had een weekje alles gegeten…maar dat viel smerig tegen. Ze is gauw weer op de gezonde toer gegaan.
  Wij worden beide ook erg kribbig en opvliegend als we suiker gehad hebben.

  Ook het verhaal van je eetaanvallen is herkenbaar… bij mij met name zo tussen 4 uur en het avondeten. Als ik zorg dat ik overdag geen suiker en weinig koolhydraten binnenkrijg heb ik ze niet. Als ik wél suiker binnenkrijg heb ik gegarandeerd ook een eetaanval in de namiddag.

  Kortom…ik ben bang dat het in mijn geval dus net zo is als bij een alcoholist: Ik kan er beter helemaal afblijven, want een ´beetje´ suiker gebruiken lukt niet. En bovendien is de uitwerking funest.

  Hopelijk heb je hier iets aan.

 12. Hallo,
  Hallo,

  Dank u voor het bericht.
  Dit is heel herkenbaar voor mij. Ik merk ook wanneer ik teveel fruit eet, ik het moeilijker heb om niet te gaan vreten. Ik heb vorig jaar het Southbeach dieet gevolgd en toen had ik ook geen last van eetaanvallen. Maar voor altijd geen koolhydraten eten vond ik te drastisch en bijna onmogelijk in onze maatschappij.
  Ik verschiet er ook van dat er in zeer veel produkten suiker aanwezig is.
  Wanneer er in een produkt een beetje suiker aanwezig is eten jullie dit dan ook niet of wel? Want in zoetzure augurken (die ik heel graag eet) zit namelijk ook een beetje suiker (2,4 g/100g).

  groetjes, An.

 13. Leuke site! Ik heb niet alle berichten gelezen, maar het verhaal is meer dan bekend. Ik zit nu echt op het moment om zoet te vermijden, maar ik vind dit ontzettend moeilijk. Van jongs af aan ben ik een enorme zoetekauw, chips doen mij niets. Daarbij ben ik een theeleut, en daar past hartig niet goed bij.
  Ik zoek steeds zoeter en zoeter, om die piek maar hoog te houden.
  Ik moet ermee stoppen, maar ik ben gewoon verslaafd aan zoetigheid.
  Ik hoop dat ik verschil merk als ik de drop chocolade, toetjes, koekjes en snoepjes laat staan, maar wel gewoon brood kan eten met bijv pindakaas.
  Maar hoe zit het met fruit, geven die suikers geen piek? En bijvoorbeeld appelstroop op brood?

 14. Hallo,

  Wat een fijne website is dit!!:) Heel fijn om te lezen over het suikerloze leven. Ik eet al ruim 3 maanden geen suiker meer en het bevalt mij prima.
  Ik had altijd veel last van fibromyalgie-achtige klachten en deze zijn sinds ik geen suiker meer gebruik bijna geheel verdwenen (de laatste 3 weken eigenlijk helemaal pijn vrij)
  groetjes en succes!

 15. Gisteravond had ik weer eens een eetbui, die kwamen nogal vaak voor de laatste maanden en ik gaf daar de drukte van me werk de schuld van. Vanmorgen werd ik om half elf wakker, brak, moe, lusteloos.
  Ik ben gaan google en kwam hier op terecht. Zie je wel dat ik niet gek ben. Had t al eerder in de gaten wanneer ik bijvoorbeeld iedere ochtend 2 evergreens at. Daarna was mijn concentratie op het werk weg.
  Omdat ik geen routine werk heb en altijd scherp moet zijn, had dit invloed op mijn presteren, en dan maar niet te sprekren over de verjaardagen op t werk met gebak.

  Ik wil per vandaag mijn eetgedrag omgooien en verbeteren. Weet alleen niet goed hoe… noten als tussendoortje? cup a soup? alleen maar bruin brood? Wat geef ik mijn zoontje als tussendoortje mee naar school?

 16. Hoi Claire,

  Een van de belangrijkste dingen is voor mij: zorgen dat je goede alternatieven hebt als je dingen uit je eetpatroon schrapt. Altijd veilig: verse groenten, vers fruit en andere onbewerkte producten, zoals verse, ongezouten noten.

  Op onze site staan meer dan 100 artikelen met informatie, tips en recepten, hopelijk vind je door hier rond te neuzen al veel antwoorden. Ook belangrijk als je minder of geen suiker wilt eten: kijk goed op de ingrediëntenlijst en leer welke namen er voor suiker zijn. Cup-a-soup bevat gewoon suiker en lijkt mij dus geen goed idee. Wit brood bevat in feite alleen snelle koolhydraten, daarom eet ik dat nooit, in plaats daarvan alleen volkoren brood. Een banaan of appel vind ik een uitstekend tussendoortje voor op school, maar tussen onze recepten staan ook dingen die je zelf kunt maken die meegenomen kunnen worden.

 17. Hoi allen,

  Jullie verhalen zijn allen zo herkenbaar. Jaren heb ik last van diverse klachten zoals vermoeidheid, schimmels, vage pijnklachten, verstoorde stoelgang, hoofdpijn, depressies..

  Na wat speurwerk destijds kwam ik informatie omtrent de Candida Albicans schimmelinfectie tegen. Ook hier wordt de link naar suiker (en gist)gelegd. De voedingsbron voor de aanwezige schimmel die in het lichaam overwoekert is, waardoor diverse klachten ontstaan.
  Het volgen van “stop candida met bloedgroepdieet” was zwaar, maar ik voelde me destijds wel veel beter!

  Eigenlijk zou ik de draad weer op moeten pakken….. Ik zit weer in het aloude circeltje!

 18. Hallo,

  Ik ben sinds 3 dagen gestopt met suiker in mijn koffie en eet (even) geen brood, aardappelen en pasta. Met name de suiker in mijn koffie lijkt een beetje overdreven om te noemen, maar in mijn geval niet. Ik drink al jaaaaren gemiddeld 6 x koffie op een dag met 3 hele grote scheppen suiker. Zo lang ik me kan herinneren ben ik vaak moe en lusteloos. Op advies van een goede kennis ben ik meer gaan bewegen en eet dus al (!) 3 dagen geen suiker meer. Snoepen doe ik eigenlijk niet veel, dus dat is het probleem niet. Ik had me verheugd om me beter te gaan voelen, maar ik voel me alleen maar meer moe en futloos, ben nu zelfs een beetje misselijk en draaierig. Ik denk dat ik aan het afkicken ben, maar weet niet zeker of dat zo is. Hoe lang duurt het gemiddeld wanneer je er iets van merkt? Wat ik nu voel lees ik net over de suikerdip na het gebruik van suiker..maar dat kan het dus niet zijn.

 19. Beste Inge,

  In ons artikel over afkickverschijnselen kun je lezen hoe het afkicken voor mij ging, maar in de reacties onder het artikel vertellen ook een aantal mensen hoe het voor hun was (kijk ook bij Older Comments onderaan). Het varieert dus schijnbaar nogal van niet al te veel fysieke klachten tot een paar weken flink afzien.

  Máár: je moet natuurlijk wel voldoende calorieën binnenkrijgen! Opeens geen brood, aardappelen, pasta en suiker meer, dat betekent dat jij waarschijnlijk dagelijks nu véél minder calorieën eet. Als je dat niet compenseert, is het heel goed mogelijk dat je simpelweg te weinig eet om voldoende energie te hebben voor een hele dag! Je hebt veel koolhydraten geschrapt en die vormen wel een belangrijke energiebron, zeker als je ook nog eens meer bent gaan bewegen. Ik adviseer je om je huidige eetpatroon even met de huisarts te overleggen of direct naar een diëtist te stappen, die kan precies aangeven of je wel voldoende eet en of je genoeg binnenkrijgt van de nodige voedingsstoffen.

 20. Hoi Marger,

  Echt heel erg bedankt voor je reactie. Ik ga hier zeker iets mee doen. Ik ben idd misschien wat te drastisch te werk gegaan. Mijn doel was/ is om af te vallen. Ik ben altijd heel slank geweest en sinds een jaartje (ws de leeftijd) (43) vliegen de kilo ‘s eraan. Ik ga je advies zeker opvolgen.

 21. Bedankt voor je reactie. Ik zal zeker eens gaan rond neuzen op de site voor goede alternatieven. Ik had juist het idee gevat om rustig aan te beginnen en niet te drastisch want dan weet ik dat ik het niet lang zal volhouden. Ik ben gestopt met chocola (zucht), koekjes, chips en snoep, ontbijtkoek en evergreens
  Mijn volgende stap zou inderdaad zijn de overige producten zijn die ik nuttig, zoals cup a soup, augurk, pasta enz.

  blij dat er mensen zijn die deze site hebben opgezet.

 22. bedankt voor het verhaal, ik heb al langer last van dagelijkse moeheid en de dokter kon niks vinden, ik heb toen zelf besloten eens te gaan experimenteren door heel gezond te eten met zo min mogelijk zoetigheid, nu 4 dagen, het lijkt te helpen!

 23. Erg interessant! Ik voel me altijd vermoeid en ben een chocolade verslaafde. Vanaf vandaag na het lezen van jullie verhaal heb ik besloten om een tijdje geen chocolade meer te eten en hoop me beter te gaan voelen na verloop van de tijd.

 24. Verhelderend stukje. Ik voel me standaard moe (het liefst wil ik dan gewoon echt even slapen) na het eten van veel suikers, in bijv. snoep. Ik heb de vermoeidheid meteen aan het snoepen gelinkt omdat het gewoon enorm opviel. Misschien toch maar niet meer doen.

 25. Welaan,tig keer kukelde ik de strooppot+bammetjes in de vuilnis- vat want na dezen kon ik te bed gaan daar ik oververmoeid was!En steeds hield ik me voor,ik heb het nodig,het is 1 verslaving!Maar terwijl je het aan den-lijve onder- vindt en er toch niet aan toegeeft zeg ik,wie doet met me mee:laten we a.u.b. Stoppen met Suiker,want het is vergif voor ons!!

 26. Dag allemaal,

  Alles wat ik hier lees is zo ontzettend herkenbaar voor mij. Heb al een keer eerder een berichtje gepost over mijn willen stoppen met suiker, een tijdje volgehouden, maar ook weer begonnen. Why oh why? Mijn hele lichaam zegt “nee” tegen suiker, maar toch vind ik het moeilijk om vol te houden. Sinds gisteren weer gestopt n.a.v. veel lichamelijke klachten. Met kerst en oud en nieuw uiteraard teveel gesnoept met als gevolg: moeheid, last van m’n darmen en maag, vlekkerig gezicht, jeuk over m’n hele lijf, opgeblazen gevoel etc. Ik merk wel dat, nu ik het met andere mensen bespreekbaar heb gemaakt, het ook makkelijker is om suiker inname te beperken. Want stiekem kijken mensen er altijd van op wanneer je met een verjaardag een stuk taart overslaat. Denken ze dat je op dieet bent. En dat is juist wat ik niet wil: dieeten. Ik wil gewoon gezonder en bewuster leven.

  Gisteren en vanochtend heerlijk ontbeten met biogarde, frambozen, cranberries, lijnzaad, walnoten en amandelen. Lunch met een salade en een gebakken eitje en dineren met een groenterijke ovenschotel en zilvervliesrijst..heerlijk eten zonder toegevoegde rotzooi. Ik ben van plan dit vol te houden :)

  Heel veel succes allemaal met het niet-eten van suiker en geluk in het nieuwe jaar!

  Groet,
  Agnes

 27. Dit is Deddo speaking.De hele dag denken wij aan eten en zeer veel aan zoetigheid:keukenstroop,bam @metjes,chocola en graag zullen we hier van verlost zijn.Maar niet meer doen dus-De wij-vorm is,,,want we zijn met velen-doei- doen jullie evenzo.

 28. Ook ik weet sinds enige tijd dat mijn dips worden veroorzaakt door suiker. Ik heb de zoet-inname drastisch geminderd maar ik kan niet totaal suikervrij door het leven, daarvoor vind ik het veel te lekker. Maar ik vraag me af wat je zou kunnen doen om de suikerdip te verkorten. Wat kun je nemen als tegenhanger om de dosis insuline te verminderen, veel water drinken ?? zout eten ?? of is dit echt onzin??
  Ik heb ook het idee dat als ik nu een x flink suiker eet (gebakje ofzo) dat mijn dip dan nog heftiger is dan voorheen omdat mijn lichaam nu veel minder suiker gewend is. Klopt dit?

 29. Mij is geen manier bekend om te zorgen dat je lichaam minder insuline aanmaakt, behalve dus geen of minder snelle koolhydraten eten.

  Het is natuurlijk goed mogelijk dat voor jou de dip heftiger is nu het lichaam niet meer zo afgestompt is door grote hoeveelheden suiker. Wij hebben gemerkt dat we beter zijn gaan proeven en ook veel minder zoet nodig hebben sinds we gestopt zijn met suiker. Dat is ook een manier waarop het lichaam zich aanpast aan de nieuwe toestand, dus jouw ervaring verbaast me dan niet. Ik denk zelf dat dat juist de natuurlijke toestand is, maar dat we in de Westerse wereld zo gewend zijn aan veel suiker dat we de schommelingen in de bloedsuikerspiegel niet meer zo heftig registreren. Ik zou het opvatten als een sein van je lichaam, dat aangeeft dat het niet vrolijk wordt van wat je er nu in hebt gestopt!

 30. ik weet dat als ik s’middags na de lunch iets zoets eet bijv taart of snoep ik een enorme dip krijg. Ook krijg ik het bij het eten van Mc Donald. Ik was al niet zo’n fastfood fan,maar na een laatste keer een half jaar geleden weet ik echt dat het door het voedsel daar komt. Wat ik daar ook eet, na 5 minuten kan ik maar beter gelijk mijn bed in duiken omdat ik dan zooo moe ben dat je alleen maar wil slapen.
  Ja het is inderdaad zo dat sommige mensen er echt geen weet van hebben over wat zoetigheid met zich doet en dan inderdaad zoet eten als ze juist energie nodig hebben. Nou dan pak ik liever toch een appel of neem ik een boterham. Ik heb deze hele week al suiker vermeden. nou ja ik heb in iedergeval al 2 stukken taart afgeslagen en eigenlijk verlang ik ook niet echt naar koekjes.
  Heb koekjes gekocht die geen suiker bevatten,maar een beter alternatief als rijststroop of die fruitus reepjes. Die wachten op een moment dat ik trek ga ik krijgen.

  Ik heb ook nog gekeken voor palmsuiker. Bij een toko verkochten ze het,maar er stond op dat er ook rietsuiker inzat. vond ik een beetje raar, heb het dus niet gekocht.

 31. Ter voorbereiding op een yogaweekend eet ik zo min mogelijk suiker. Deze website heeft mij enorm geholpen. Nu weet ik hoe ik ingredièntenlijstjes moet lezen. Soms ook frustrerend om erachter te komen dat je bijna niets kan kopen in een normale supermarkt! Bij de gloednieuwe biologische supermarkt in Zwolle (Gooody Fooods) is het daarentegen geweldig boodschappen doen :-).

  Ben nu 1 week bezig, voelde me in het begin down van geen suiker eten. Ik heb niet bewust last van suikerdips, maar ik ga er nu wel op letten hoe ik me voel. Vooral na de lunch en ‘s avonds.

  @Agnes: Jouw stukje – Want stiekem kijken mensen er altijd van op wanneer je met een verjaardag een stuk taart overslaat. Denken ze dat je op dieet bent. En dat is juist wat ik niet wil: dieeten. Ik wil gewoon gezonder en bewuster leven.- geldt voor mij precies zo! Mooi om te lezen! Let’s do it!

 32. This is Deddo speaking-zijn er hier onder ons nog zielen die misschien mij 1 hart onder de riem kunnen steken:ik heb steeds vaker 1 dip(geen suikerdip,maar dat ik veel moet denken aan bammetjes met Keukenstroop maar ik weet dat ,k er de volgende dag spijt van heb en troost zoek bij m,n lieve poesje Isolde,zielig hë?

 33. Grappig, de suikerdip is een standaard thema in The Simpsons http://www.thesimpsons.com/.
  Steeds als Bart en Lisa op de een of andere manier in een snoepparadijs zijn beland, snoepen ze zich wezenloos, daarna zijn ze helemaal hyper en vervolgens totaal uitgeput.

 34. Goed verhaal dat van die suikers. Ik merk dat als ik een week geen suiker heb gegeten, ik geen behoefte meer heb aan suiker. Je lichaam went er gewoon aan. Ik volg nu een cursus gewichtsconsulente en inderdaad is het zo dat als je snelle koolhydraten tot je neemt zoals suiker je bloedsuikerspiegel snel omhoog schiet. Dit is niet gunstig voor mensen, want het is een belasting voor het lichaam. Ongeraffineerde produkten zorgen ervoor dat koolhydraten langzamer worden opgenomen waardoor pieken in het bloed worden voorkomen. Voedingsvezels helpen hier ook bij. Niet alleen blijft de bloedsuikerspiegel gelijkmatig, ook voorkomt het obstipatie (mits je er voldoende bij drinkt) en bovendien helpt het om de cholesterol te verlagen en verhoogt het de goede cholesterol (ja goede cholesterol bestaat ook)

  In ieder geval blijft het energiepeil constant als je bloedsuikerspiegel geen pieken en dalen meer vertonen. Dus inderdaad zoetigheid vermijden is hierbij heel verstandig.

 35. hallo
  ik had al 3 jaar last van verschijnselen van moeheid depri enz enz bij mij is nu hypoglokemie vastgesteld ik neem nu helemaal geen suiker meer maar ik merk dat het heel moeilijk is om producten zonder suiker te vinden ik hoop dat deze site mij uitkomst bied

 36. Hoi,

  ook bij mij is hypoglicemie vastgesteld. Daar is even overheen gegaan, voor ze erachter waren. Ze begonnen met een angststoornis, Antidepressiva en uiteindelijk wist mijn homeopaat dat het aan m’n voeding lag. fijn dat deze site er is, want er lopen denk ik meer mensen rond met psychische klachten, waarvan de oorzaak in voeding ligt. Ik ga in ieder geval lekker de recepten napluizen :D

 37. hoi evelien
  hoe herkenbaar nu vraag ik me af ik heb ook pms er door ontwikkeld en heb gewoon 2 weken in de maand dat ik me heel depri voel en heb dan ook moeite om mijn suikerspiegel op orde te houden terwijl ik dan net zo eet als in de andere weken ben zeer beniewd naar tips en adviezen die mensen mij kunnen geven ook slaat het bij mij op de spieren heb dan gelijk weer overal spierpijnen
  gr renate

 38. Hoi Renate,

  Het is altijd fijn om contact te hebben met mensen met dezelfde problemen :D
  ik wil je wel mijn mailadres geven, dan kan ik je misschien wat tips geven over wat ik doe en ervaringen uitwisselen. Twee weten meer dan één.
  Je kunt mij mailen op evelien_van_dam@hotmail.com.

  groetjes,
  Evelien

 39. Heel erg herkenbaar! Ik weet al jaren dat het slecht voor me is, en na een grote lichamelijke dip van een paar weken geleden probeer ik ook bewuster te eten. Maar wat is al die suiker verslavend! Het is frustrerend te stoppen met het eten van suiker als je erachter komt dat het echt overal in zit! Punt is: als ik een paar dagen geen suiker eet, heb ik er geen behoefte meer aan. En dan denk ik, ach 1 stukje kan wel met als gevolg dat ik weer helemaal terug bij af ben. Dus de enige optie, helemaal geen suiker meer. Maar het feit dat je dan zoveel dingen niet kan eten.. erg frustrerend.

  Dat het uberhaupt nog mag, al die stiekeme toegevoegde suikers in ons eten. Ben er van overtuigd dat het in 80% van de gevallen ook zonder kan.

 40. @ renate & evelien,

  Ik ben sinds vandaag informatie over hypoglykemie en pms aan het opzoeken op internet, omdat ik de laatste tijd steeds vermoeider ben, duizelig, stemmingswisselingen in de 2 weken rondom mijn menstruatie en veel (spier)pijn aan mijn benen heb.
  Ik heb een artikel gevonden, die het eten van suiker wel in verband brengt met pms.
  Google maar eens op pms en suiker.
  Ik ga me hier even helemaal in verdiepen, want als het aan mijn voeding ligt, moeten de problemen op te lossen zijn. Gelukkig!

 41. drink net suiker, en de dip was nu erg duidelijk want ik heb vakantie en ben thuis. heb gegoogled op suiker en vermoeidheid, en kwam hier terecht. ik weet dat ik het al langer heb, maar nu is het me duidelijk waarom

 42. Hoi,

  Ik denk dat ik ook zo’n iemand ben..
  Ik heb best veel suiker in mn koffie en drink ook nog eens veel koffie…
  Ben vandaag (of eigenlijk nu net) overgestapt op zoetjes in mn koffie.
  De reden is dat ook ik altijd moe en futloos ben. En gister de tip kreeg van iemand om eens te minderen met de suiker.
  Ik ging nu eens googelen om te kijken of het inderdaad zo kon zijn, en kwam hier terecht.
  Drink nu mn tweede bak koffie met zoetjes!!
  Ik hoop dat het gaat werken, want eeuwig moe zijn komt mn oren uit ;)

  Groetjes Wendy

 43. hallo
  ipv zoetjes kun je ook stevia gebruiken dit is natuurlijk en net zo lekker als zoetjes het is in een reform winkel te verkrijgen in druppelvorm kan overal in gebruikt worden
  gr renate

 44. Ik herken dit probleem. Het heeft jaren geduurd voordat ik door had dat dit door mijn eetpatroon kwam. Ik ben/was een enorme zoetekauw. Ik volg nu een aantal weken het Dokter Frank dieet en merk dat ik geen last meer heb van suikerdipjes, doordat ik heel veel minder suikers binnen krijg. Ik heb nu veel meer energie en geen last meer van wegtrekkers. Bizar om te merken hoe je lichaam werkt en hoeveel invloed suikers hebben op je gemoedstoestand. Ik heb tot voor kort altijd gedacht dat ik iemand was die na de lunch of avondeten altijd even een tukkie moest doen.
  I.p.v. uitgeteld ‘s avonds op de bank liggen, stap ik nu op de fiets om naar de sportsschool te gaan. Het is voor mij echt een keerpunt geweest.
  Groet,
  Pirelli

 45. Ja, ik ben ook een suikerdipper. Na een boterham met zoetigheid of een gebakje, zoete snack volgt gegarandeerd een geeuw half uurtje, de ene keer blijft het daar bij, de andere keer is het zo erg dat ik echt even moet gaan liggen. Ook tijdens gourmetten bijv. (met veel bakjes salades) moet ik na een half uurtje onderuit gaan hangen en zou ik het liefst even gaan liggen. Trouwens ook op dagen dat ik niet regelmatig eet volgt hetzelfde probleem. Nu ik al een tijdje sonja bakker en regelmatig eet zonder zoet voel ik me een stuk energiker, en regelmatiger zeg maar, zonder ups en downs.
  Ik hoor dus bij de groep die wel degelijk weet wat de gevolgen zijn van het eten van zoetigheid voor mij :-)

  groetjes,

  Yvonne

 46. Ik slik nu bijna 2 weken magnesium pillen ( eentje bij het ontbijt ) .als je lage bloedsuikerspiegel hebt zijn deze goed voor je.ik merk echt verschil. Ik ben nu ook niet Meer zo duf na de maaltijd. Heel prettig

 47. Ik weet sinds een tijdje dat ik hier ook last van heb. Echter heb ik er vooral last van na een grote maaltijd, en is het veel zwaarder als ik ook moe ben. Bij mij helpt een beetje suiker nuttigen dan wel, als het maar beperkt blijft tot een kleine hoeveelheid. Een half klontje suiker in een kop koffie bijvoorbeeld (de koffie zelf helpt nauwelijks). Hiermee zwak ik als het ware de dip wat af. De dip die het gevolg is van de nieuwe suikerinname is navenant kleiner en nauwelijks meer merkbaar.

 48. Oh ja: Wat bij mij erg hielp is ten eerste veel minder eten tijdens de lunch, en wat meer kleine dingen (fruit, koekje) verspreid over de dag. Daarnaast volkorenbrood eten. Geen meergranen- of witbrood, of ander fantasiebrood met kleurstof en wat korreltjes graan die je moeten doen geloven dat het gezond is! De vezels in echt volkorenbrood kosten tijd om afgebroken te worden tot suikers in je lichaam, waardoor de suiker veel gelijkmatiger opgenomen wordt.

 49. Ik herken de suikerdip zeker! Mooiste voorbeeld is dat ik na een maand geen suiker gegeten te hebben bezweek voor de zelfgemaakte tiramisu bij een vriend van me en vervolgens prompt in slaap viel op zijn bank terwijl we film zaten te kijken, ik kon letterlijk mijn ogen niet openhouden, was meer een soort suikercoma :).

  Suikervrij eten bevalt prima en deze site helpt daar goed bij!

  Bedankt voor alle adviezen en recepten!

 50. Ik was een enorme zoetekauw. Na elke maaltijd wilde ik het liefst nog een flink stuk chocola of andere zoetigheid. En dit dus het liefste na elke maaltijd. Het voelde niet goed. Ik voelde met echt een suikerverslaafde (en was dit waarschijnlijk ook)
  Ik ben nu maanden gestopt met het eten van geraffineerde suiker. Slechts heel af en toe.
  Laatst kreeg ik een vriendin op de koffie en die had heerlijk gebak bij zich. Na het eten van slechts een stuk gebak merkte ik dat ik misselijk werd en een heel hyper gevoel kreeg dat wel 2 a 3 uur aanhield. Ik denk dat mijn lichaam na maanden veel minder insuline aanmaakt en de suiker langer in mijn bloed blijft. Dat is dus weer een nadeel van gestopt te zijn.
  Wie heeft hier ervaring mee?
  Groetjes Alja

 51. Toevallig ben ik op deze site terecht gekomen omdat ik ging zoeken naar tips om te stoppen met suiker. Ik heb er zo’n enorme moeite mee. En dan met name chocolade en cola. Geen light versie. Behalve dat ik suikeropslag heb gekregen en dus wat zwaarder ben geworden, voel ik me ook niet fit. Ik probeer van alles, minderen, chroom tabletten…..niets helpt m

 52. Wie heeft de gouden tip……ik wil me weer goed voelen. Alvast bedankt

 53. Hey Bianca, misschien is het een goed idee om lekkere vervangende dingen voor je zelf te maken. Recepten genoeg op deze site.
  Misschien wordt het wat makkelijker als je niet het gevoel hebt dat je alles moet laten staan. Verwen jezelf eens met wat lekkers van deze site.

 54. En, Bianca, wees trots op jezelf. Jij gaat deze stap nemen om je leven te verbeteren en dat is op zich al een pluim waard. Zet ‘m op!

 55. Ik realiseerde me al heel lang dat ik van suiker een dip kreeg (en niet te vergeten: hoofdpijn en een onrustig gevoel) maar was te verslaafd aan snoep om er mee te kunnen stoppen. Tot drie weken geleden – ineens was het genoeg. De eerste week had ik verschrikkelijk veel zin in zoetigheid en ben zelf suikervrije snacks gaan maken, dat hielp en is ook nog erg lekker. Het gaat steeds gemakkelijker en ik voel me nu al zo veel beter! Ik ben niet gestopt met alle suiker en eet wel af en toe ketchup bijvoorbeeld, of chips. Maar geen snoep, koek, frisdrank, tomatensoep of andere suikerbommen. Als ik zin heb in iets zoets eet ik druiven of een stukje zelfgemaakte suikervrije carrotcake en dat is eigenlijk veel lekkerder.
  Ik kan het alleen maar aanraden!

 56. Fijn om hier de reacties en het verhaal van de site te lezen.
  Bij mijn dochter (inmiddels 12) is twee jaar geleden ADD gediagnostiseerd. De kinderarts stelde dit binnen één kwartiertje ondervraging als een feit. Met een briefje
  voor Ritalin van de apotheek gingen we weer naar huis terug.
  Zelf had ik hier helemaal geen goed gevoel over en we kwamen bij een natuurgeneeskundige terecht. Hij stelde voor geen suiker ( en al helemaal geen zoetstoffen!!!) varkensvlees witbrood (alleen volkoren produkten) chocolade te gebruiken.
  Nu is dit voor onze dochter (na 2 jaar) nog altijd enorm moeilijk om de suikers te laten staan, maar wij merken wel degelijk een groot verschil in haar gedrag.
  Jammer dat de omgeving niet echt meewerkt en haar nog steeds zoet aanbied!!!!

 57. Sinds kort weet ik dat ik last heb van suiker en witmeel. Nu ik dit uit mijn voeding laat zijn mijn darmen weer rustig en ben ik veel minder moe. 2 avonden 3 chocolaatjes op gesabbeld, na de 1ste avond dacht ik er geen last van te hebben maar vandaag merk ik dat ik 2 dagen moeite heb om uit bed te komen. terwijl het zo goed ging. Duidelijk voor mij. Chocola is voor mij niet goed.
  Ben blij dat ik deze website vanochtend vond. Fijn met de recepten. Komt bij de favorieten.

 58. Ik ben een heuse zoetsmoel en heb al eerder gemerkt met bepaalde snoepjes dat ik er gewoon ziek van wordt. Moe, misselijk, bonkende hartslag, en dan ongeveer een halfuur tot een uur na het eten hiervan. Ik heb zojuist een heel nieuw zakje weggegooid (van die schuimachtige snoepjes) omdat ik na het eten van een aantal snoepjes me al weer beroerd begon te voelen. Ik had het vroeger ook met van die ouderwetse halfzachte geel/oranje gladde botersnoepjes in de vorm van een bol/ovaal. Voor de rest heb ik er trouwens geen last van. Voordeel.. deze eet ik nooit meer..

 59. zeer herkenbaar, had altijd 1x op een dag een enorme (suiker)dip; energie was totaal weg en had enorme behoefte aan suiker ( lees chocolade ). Ben een nogal energiek persoon dus vond ( vind ) dit echt akelig.
  Ben sinds ( pas ) 2 dagen gestopt met het chocolade eten, dronk al 2 jaar geen fris meer; alleen thee, melk en water. Eet veel fruit ( waar ook veel natuurlijke suikers in zitten )., maar merk nu al dat mijn lichaam niet om de chocolade vraagt; raar om mee te maken… haha..

 60. Sinds een week of 6 let ik op de suikerinname (en e-nummers). Daar begon ik mee vanwege de ADHD van mijn zoon. En ik deed uit solidariteit met hem mee. Het heeft even geduurd voordat ik een goed assortiment vervangende producten had gevonden, maar nu heb ik een goed evenwicht.
  Wat mij nu opvalt is dat, als ik in het weekeind eens iets eet waar wel suiker in zit, ik erg humeurig word. De volgende dag wil ik dan hele dag door ‘snaaien’. Als ik dan maar alleen suikervrije dingen snaai is die trek na een dag weer over.
  Herkent iemand dit?

 61. Hallo,

  Ik heb dit ook als ik veel koolhydraten eet dus niet van suikers alleen. Als ik iets teveel eet wil ik niets anders doen dan eten. Ik denk dat dit is omdat suiker verslavend is en wanneer je lichaam er iets van heeft gehad er gewoon meer om vraagt. Wanneer ik iets van suikers eet krijg ik eetaanvallen. Dus voor mij geen suikers en enkelvoudige koolhydraten meer.

  Groetjes

 62. Hallo,

  Hadden jullie ook erg veel last van vermoeidheid na het stoppen met suiker en dat je een enorme drang naar zoet krijgt hierdoor?

  En hoe doen jullie dat als je ergens anders eet? Meld je het van te voren of neem je zelf iets mee? Vind dat behoorlijk lastig namelijk vooral ook om er van af te blijven als je ergens bent want blijft dan gewoon zeuren bij je.

  @Grietje Ik herken het heel erg van de snaai aanvallen de volgende dag. Wil het liefst alles eten wat los en vast zit. Voel me daardoor ook niet lekker in mijn vel zitten.
  Wat eet jij vaak als je echt trek hebt in zoet bijvoorbeeld. Soms is het weer zo een uitdaging om te bedenken wat je gaat eten omdat echt overal suiker in zit.

  Groetjes

 63. Hoi! Allereerst heel erg bedankt voor het opzetten van deze site. Ik voel mij al heel lang precies zoals hierboven is beschreven. Het is heel fijn om te lezen dat het dus niet tussen mijn oren zit of dat ik een lui persoon ben ofzo maar dat het misschien bij mij ook lukt om mij gezond en fit te voelen zonder die rare suikers! Ik heb best veel bloedonderzoeken gehad bij de huisarts en daar kwam nooit iets uit, altijd heel frustrerend! Hebben jullie ooit een onderzoek gedaan waaruit kwam dat jullie hypoglykemie hebben? Bij mij is die test namelijk nooit gedaan! Maar heb ook ergens gelezen dat artsen dat niet erkennen!
  Ik ben nu ruim 4 dagen gestopt met het eten van suiker. Het is wel even een gezoek naar suikervrije producten! Al die etiketten lezen gaat wel maar ik koop mijn vlees en vleeswaren altijd bij de Keurslager. Zit er in die vleeswaren dan ook suiker?
  Verder heb ik geen last van drang naar suiker maar ik voel mij niet goed! De klachten zijn erger als normaal en mn maag protesteerd hevig! Dit zullen allemaal wel afkickverschijnselen zijn dus ik zet gewoon door!! Op naar een gezond slank lijf en levensstijl!
  Groetjes!

 64. Lies, zo’n test heb ik nooit gedaan, ik heb ook begrepen dat de medisch wereld die niet eensgezind erkent. Door te stoppen met suiker werd mij snel duidelijk dat mijn lichaam er enorm bij gebaat is, ongeacht wat zo’n test zou zeggen.

  Vleeswaren van de supermarkt bevatten meestal wat suiker of dextrose. Bij de Keurslager kan dit bij bepaalde vleeswaren ook het geval zijn. Vraag het gewoon aan de slager zelf, die moet dat weten!

  Hoe staat het er nu voor, voel je je al beter?

 65. Hoi,
  In juni 2012 ben ik 12 weken geheel suikervrij geweest. Geen witmeel dn geen gist. In het begin ook geen zuivel en geen fruit.
  Wat een openbaring!!! Alle problemen/klachten bijna geheel opgelost.
  Toen tijdens de zomer werd ik zwak.
  Nu is mijn plan 2013 er weer voor te gaan. Ik wil mijn leven terug. Tot nu toe lukt het goed. Ekoplaza is een geweldige winkel.
  Aankomende week laat ik ook het brood achterwege. Ik at volkoren zuurdesembrood. Maar vertrouw het niet helemaal. Mijn opgezette buik blijft. Of het is de yoghurt. Dat moet ik testen.

  Succes ermee allemaal. Ik weet wat kk moet doen. Dit is de oplossing!! Suiker is vergif!!!
  Lfs manja

 66. Ik heb ook het idee dat ik last had van suikerdips voordat ik 1,5 maand geleden stopte met suiker. Komt ook omdat ik het niet makkelijk bij een beetje suiker houd. Ik had tot voor kort de neiging om hele pakken koekjes in één avond leeg te eten, of om een zak snoep te kopen en voor de helft op te eten als ik me verdrietig voelde. Daarna was ik dan doodmoe en dat is al helemaal niet goed voor je stemming. Lag ik daar een beetje lamlendig op de bank.
  Ik merk geen dramatische effecten nu ik geen suiker meer eet (maar ik eet nog wel allerlei reguliere supermarktproducten waar een beetje suiker in zit). Maar ik heb wel het idee dat mijn energieniveau stabieler is. Twee weken geleden heb ik toch een stukje taart en een latte (waar suiker in zat) besteld. Ik kreeg het ten eerste niet op omdat het ineens zo machtig smaakte. Ten tweede werd ik er ontzettend lamlendig van, terwijl ik er juist zo naar had uitgekeken om lekker koffie te gaan drinken in de stad. Toen dacht ik: dit doe ik gewoon niet meer. Volgende keer gewoon een (suikervrije) chai latte of een verse muntthee. Daar word ik veel gelukkiger van. Producten met suiker vind ik nu ook ineens vies zoet.

 67. Wat een fantastische site, heb veel aan de reacties van de mensen.
  Wat Manja Heeskens zegt over suiker klopt. Suiker is inderdaad vergif!!
  Ton

 68. Hallo, ik ben suikerverslaafd en blijf chocolade eten tot ik er hoofdpijn van krijg. Ik voel me moe, geen fut, geen energie.
  Telkens ik chocolade eet of koeken met chocolade wil ik nog méér.

  Heeft er iemand tips om van de suikerverslaving af te raken ?
  Voedingssupplementen zoals zink of chroom zouden helpen ?
  Weet iemand raad.

 69. Leuke site.
  Suiker is vergif en moet verboden worden!
  Om er vanaf te komen heb je wilskracht nodig.
  En dat heeft iedereen en alleen red je dat vaak niet.
  Maar als je diabetes wil dan moet je doorgaan met suiker eten.
  Je leeft maar 1 keer en je wil toch lang en gezond leven?
  Wordt planten eeter dan hoef je ook niet meer bang te zijn om dik te worden.
  En je krijgt weer energie.
  Genesis1.29 eet planten en zaden.
  Wij zijn niet gemaakt om suiker te eten en vlees en zuivel.
  Maar wel groente en fruit en noten.
  Probeer het voor 5 weken maar doe het alleen als je gezond oud wilt worden.

 70. ik merk dat, als ik op een dag teveel zoetigheid heb gegeten, dat ik dan “raar” in mijn hoofd word. Een soort zweverig gevoel.Als ik dan opnieuw iets zoets eet, wordt dat echt extreem erg. Herkent iemand dit?

 71. Hoi Yvonne,
  Deze reactie is voor mij herkenbaar; ik voel het in mijn hele lijf als ik veel suikers (vooral chocola) heb gegeten, maar het ‘rare’ gevoel in mijn hoofd is nog wel het naarst. Gelukkig is dat gevoel wel redelijk snel over, maar het onbestemde gevoel in mijn hoofd/lijf blijft wel lang nazeuren. De gevolgen zijn nog zeker een dag merkbaar.
  Ik let wel op, maar kan zeker niet zeggen dat ik geen suikers binnenkrijg. Maar sinds ik echt minder suikers eet dan eerder (een echte snoeperd was ik) krijg ik dus van wat meer suikers meteen deze reactie.

 72. leuke site,

  Ik ben geprikt voor mijn suiker, maar alles was goed aan waardes, maar ik werd vaak wakker in de nacht, in de ochtend slappe armen, benen, hoofdpijn, draaierig, soms om 6uur in de ochtend moest ik wat eten en dan viel ik in slaap, moeilijke start in de ochtend totaal geen energy pffff, maar steeds het gevoel over dag om wat te moeten eten, ik ben naar de accupuntuur geweest heeft mij getest, ze merkte meteen dat ik niet tegen suiker kan,in de medische wereld kijken ze naar een waarde die moet bij iedereen passen, maar jij kan wel veel te laag zitten op die waarde, iedereen is anders, ik mag geen suikers geraf,suikers koffie, alcohol, ik slik 2tabletten van NUTRIN GLUCOCARE om het in balans te krijgen,
  Ben nu 2weken bezig, slaap weer heerlijk, er zijn weer betere momenten, dat ik weer energy heb, maar in het begin kan je afkick verschijnselen krijgen want je lichaam krijgt geen suiker, die moet het nu uit je vetten halen, maar het schijnt dat je je al beterder gaat voelen,het is lichamelijk en psygisch wat er invloed op heb, zijn er nog mensen die ook geprikt zijn waar niets uit kwam.

 73. Zo, dit is een bekend verhaal. Ik heb ook moeten stoppen met het nemen van geraffineerde suiker. Maar bij mij bleek er nog veel meer aan de hand te zijn. Gluten en lactose allergie hebben er mijn hele leven voor gezorgd dat ik altijd buikpijn had en ik er steeds meer klachten bij kreeg. Zoals misselijkheid, hoofdpijn en ook hele ernstige vermoeidheidsklachten. Ik kon niet meer normaal functioneren en raakte vreselijk snel in paniek en ervoer constante stress. Op mijn 19e kwam ik erachter dat ik simpelweg voedselallergieen had in plaats van chronische vermoeidheidssyndroom of prikkelbare darmsyndroom. Toen ben ik een lang traject ingegaan van streng diëten, sporten en school etc. weer opbouwen. Je verbaasd je erover hoeveel invloed het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen heeft. Op mijn 15e had ik vreselijk last van suikerdips. Het enige wat ‘hielp’ was een volkorencracker. Nu weet ik wel beter. Niet alleen geraffineerde suiker veroorzaakten suikerdips, ook graanproducten zorgden voor een kick. Het nadeel daarvan was dan weer da het veel moeilijker afgebroken kon worden. En, nou ja, door mijn lichaam dus uiteindelijk helemaal niet meer. Nu leef ik op groente en fruit, vlees en vis, en alleen de zetmelen zoals aardappels, rijst, mais, en nog wat andere gluten en lactosevrije producten. Helaas zit in bijna alles geraffineerde suiker. En als ik me niet prettig voel of het is vakantie en er is een feestje. Tja… dan is het makkelijk om iets met suiker en veel vet te eten. Want je wilt mee doen. Iedere dag kom ik er weer achter dat het gewoon niet kan! Ik krijg meteen klachten terug; buikpijn, hoofdpijn en het afgelopen jaar krijg ik na een paar dagen vreselijk ernstige acné. Dat komt mijn sociale leven nou ook niet echt ten goede en mijn zelfvertrouwen evenmin. Nu stelt dat me gerust, als ik het niet neem dan hoef ik er ook niet over na te denken. Maar als ik het weer genuttigd heb dan raak ik in paniek en weet ik niet hoe ik het goed moet maken. Een paar dagen later weet ik, dat gaat vanzelf over. Maar het duurt wel lang.

 74. Bedankt voor de vele uitleg. Ik kan wel wat reminders gebruiken en las met veel interesse wat jullie schreven.
  Ik ondervond jaren geleden dat ik ontzettend moe was van het drinken van witte wijn. Ik dronk niet zo vaak, maar toch af en toe tijdens de weekends. Die moeheid duurde telkens twee tot drie dagen.
  Dat was een begin van het bewust zijn van een soort allergische reactie van mijn lichaam op alcohol, maar waarschijnlijk vooral op suiker.
  Daarna merkte ik, dat alle geraffineerde suiker me moe maakt en schrapte zo veel mogelijk.
  Ik dacht lang dat ‘s avonds wat snoepen wel kon, maar ondertussen weet ik wel beter.
  Van het vreemde gevoel in mijn hoofd (zoals hierboven beschreven) heb ik vroeger ook last gehad: een hoofdpijn die geen hoofdpijn is, maar wel een continu zweverig gevoel. Bij mij was aspartaam (en aanverwanten) de boosdoener. Ik ben daar volledig mee gestopt. Met stevia heb ik jammer genoeg een gelijkaardig gevoel, als ik er te veel van gebruik. Erg vind ik dat, maar niks aan te doen.
  Voor het overige; ik eet geen brood, geen aardappels, geen rijst. Wel veel groenten, noten, havermout met amandelmelk, fruit en kleine hoeveelheden vlees, kip, vis, ei.
  10 gram pure dus erg zwarte chocolade per dag kan geen kwaad, denk ik. Maar een reep melkchocolade, bijvoorbeeld, zorgt voor een dip die langer dan een dag kan duren.
  Dat zijn mijn bevindingen van de laatste jaren.
  Bedankt om mijn geheugen nog eens op te frissen, succes met de site en ook succes gewenst aan iedereen!

 75. ik had vanmorgen 3.2 zelf gemeten mijn klacht weet niet waar het vandaan komt eerst helder dan zak ik alsof ik in coma raak alles is mij dan weer teveel wil dan wel weer slapen maar ik moet mijn werk in huis toch kunnen doen zie overal tegen op geen energie niet meer concentreren vele lichamelijke klachten alsof ik om kiep sávonds naar bed kan ik niet links liggen slapen, heel naar in hoofd mijn nek en hoofd voelt zwaar ga zomaar door wie heeft hier een oplossing voor raad het voelt niet goed durf niks te ondernemen.

 76. Hallo,

  Zojuist enorme suikerdip gehad. Had lekker broodje gegeten tijdens de lunch en half uur daarna aantal snoepjes soort grote tumtums, ik kreeg me net een vermoeidheidsgevoel, zo moe dat ik wel kan slapen. Ben toch naar buiten gegaan maar voel het nog wel maar het neemt volgens mij af. Ik heb paar glaasjes water gedronken, hopen dat dat helpt. Ik voel het vaker dat er iets gebeurt in mijn lijf als ik iets met geraffineerde suiker neem, tegenwoordig gebruik ik kokosbloesemsuiker voor bv. de koffie en daar heb ik geen last van…

 77. Ik heb een enorme suikerverslaving, is sterker dan mezelf . Ik krijg daarna zo een terug slag van vemoeidheid die wel 3 of 4 uren kan duren . Ik begin te snoepen en kan niet ophouden . Als ik dan een dag of 2 niet snoep begint het hoofdpijn en alle ongemakken die je maar kan hebben bij ontwenning. Hopelijk geraak ik er vanaf .

 78. Ooit wel eens eerder geprobeerd met suiker te stoppen, maar helaas toen toch niet vol gehouden. Vier weken geleden ook weer voor twee weken gestopt met suiker. Maar ook toen weer overstag gegaan. Ik merk heel erg PMS verschijnselen en ook die eeuwige vermoeidheid en prikkelbaarheid. Ben nu sinds vorige week maandag (weer) gestopt met suiker en wil dit nu echt volhouden. Begon me wel iets beter te voelen. Maar vanmiddag heb ik een cracker met kaas met roomboter gehad en biogarde yoghurt met lijnzaad en banaan. En vol moe nu zo moe! Wat zijn jullie ervaringen?
  Hoelang duurt het voordat je je weer wat beter voelt, meer energie, vrolijker enz. Wel merk ik dat ik al beter slaap ‘s nachts. Ik vind het overigens erg fijn om te lezen dat er meer mensen zijn die ook aan het worstelen zijn om van de suiker af te blijven. Gedeelde smart is halve smart. Stuiten jullie ook op onbegrip van je omgeving? Als je weer eens iets afslaat. (“Jij hoeft toch niet afvallen”).

 79. ik voelde me altijd veel fitter als ik aan de lijn deed. als ik ziek was , at ik eerst beschuit met suiker, van moeder geleerd. maar telkens begon mijn hart erg te kloppen en viel ik erg terug in diepe vermoeidheid. toen ik zwanger was, viel het me ook erg op dat ik telkens na het eten van beschuit met suiker, erg vermoeit en duizelig werd, zodat ik een poos op de bank moest gaan liggen. het was dus duidelijk na het eten van suiker.

 80. Dit heet hypoglycemie. Zijn heel interessante artikelen over. Mijn oudste dochter heeft diabetes type 1. Zij heeft dus een bloedsuikermeter. Een keer had ik zo’n “suikerdip” en heeft zij mij gemeten, zat ik op 2!! De huisarts zei later dat dit normaal is, jaja. Niet dus. Zeer triest dat huisartsen niet wijzen op te hoge suikerinname!! Willen ze dat niet zien of mogen ze het niet zeggen, omdat er zoveel geld omgaat in de suikerindustrie??!! Wij gaan iig met zijn allen over op alleen gezonde suikers, in fruit bijv!!! Hoera, leve onze gezondheid!!! (wisten jullie trouwens al dat suiker kankercellen voedt?? zeer angstaanjagende gedachte…. weg met die zooi dus!!)

 81. Ik sluit me helemaal aan bij alle reacties, zo heb ik ook binnen een kwartier na het eten een suf hoofd en ben ik ontzettend slaperig.
  Zo futloos dat de huisarts zelfs over een depressie begon, ondanks dat ik helemaal geen depressieve gevoelens heb.
  Enfin, ik heb zelf ontdekt dat het na het eten is.
  Maar vervelend genoeg heb ik het ook na yoghurt of gedroogd fruit en noten. Dat snap ik dan niet helemaal.
  Een tijdje terug maakte ik worteltaart met kokosbloesemsuiker ipv geraffineerde suiker (uit een kookboek vol recepten zonder geraffineerde suikers) maar ook daar van kreeg ik een slag van de hamer en was ik doodmoe na 1 mini cupcake formaat.
  Het beperkt mij echt in mijn leven met 2 kinderen onder de 3 jaar.
  Ik zeg altijd tegen mijn man, het lijkt wel alsof ik nog steeds borstvoeding geef. Tijdens het voeden werd ik ook altijd extreem moe en viel ik gewoon zittend in slaap! bij borstvoeding is het iets hormonaal, dat weet ik, maar het is exact wat ik heb na het eten. Staand of zitten gewoon dichtvallende ogen.

 82. ben ik weer. Ik kan niet van suikerhoudende dingen afblijven, het lukt me niet! Wel voor een groot deel, maar eet nog steeds elke dag iig 1x iets met suiker. Nu merk ik dat ik daar al meer last van krijg.
  s Nachts heb ik een dorst, word paar keer wakker met een vreselijk droge keel, ik stik dan bijna. Nu ben ik vanmorgen bij de huisarts geweest, die kende het idd niet, vond het maar vreemd. Maar hij ging akkoord met een glucose intolerantietest! Ik houd jullie op de hoogte van de uitslag! Ik moet dus wo morgen 8 uur nuchter in het lab komen vh ziekenhuis. Dan wordt mijn bloedsuiker gemeten en daarna krijg ik een suikerdrankje te drinken (sorry lijf…) dan zijn er in de vlg 2 uren een paar bloedsuikermetingen… Ben echt benieuwd wat eruit komt! Ook wel zenuwachtig, want ik zal zeker n hypo krijgen en mag dan niets eten, wat ik anders altijd gelijk doe! (N banaan ofzo) ik laat jullie weten!

 83. Ojee… 2 uur na dat supervieze suikerdrankje zat ik niet laag (in die twee uur me ook niet bibberig gevoeld, wel moe) maar te hoog! 9.7… Straks moet ik m’n huisarts bellen.. Kijken wat ie zegt, heeft ie het gelijk over diabetes type twee, of pre-diabetes, of wil hij nader onderzoek?

 84. Martin, je hebt gewoon gelijk! Iedereen die hier suiker afschaft voor zichzelf: je houdt echt diabetes type 2 vrij zeker buiten de deur, hebt er iig veel minder kans op!! Mijn HB1Ac was normaal. Toch twijfelt huisarts, hij is een beetje in de war van mijn lijf. Maar ik weet natuurlijk precies wat er aan de hand is! Mijn HB1Ac (gemiddelde bloedsuikers over 3 maanden) is goed doordat ik zo op m’n suikerinname let de laatste tijd!! Maar m’n lichaam reageert slecht op suikers (slechte suikers) en daarom was de bloedsuiker na dat vieze drankje hoog! Wat we nu gaan doen is een dagcurve. De huisarts zei dat ik maar goed moest ontbijten en lunchen met warm eten ipv de zielige 2 boterhammen met kaas die ik altijd nuttig. En een toetje!! Dus ik ga er maar gewoon een zondig genietdagje van maken! Eea gaat morgen al gebeuren, dus veel lekkers in huis gehaald! Ik voel me enigszins schuldig tegenover m’n lijf, want het is superslecht natuurlijk, maar van 1 dagje ga ik niet dood en ben niet gelijk weer verslaafd aan zoet. Ik denk nl dat ik het toetje, de chocomelk – voor bij ontbijt- en de appeltaart veel te zoet zal vinden, want mijn smaak is zeker al verfijnt!
  Ik heb trouwens het gevoel dat niemand dit meer leest, hihi. Jammer dat ik geen respons krijg!

 85. Hoi Bea,

  Ik kom deze pagina nu voor het eerst tegen. Ik snap je verhaal helemaal.
  Ik eet sinds een maand geen normaal brood meer. en met een week merkte ik dat ik geen dipjes na het eten had. Omdat ik mijn brood wel mis en een zoontje heb die alles kopieer. wilde ik toch brood eten, dus nu kalorie-arm brood aan het eten. en dat gaat goed. Ben nog wel aan het zoeken, wat wel en niet kan. Maar eet bijna geen kalorieen meer en mijn leven is heel erg veranderd in positieve zin. Bijna tot niet moe meer, niet zo negatief. uitgeslapen mijn bed uitkomen.
  Moet wel meer eiwitten eten , anders redden mijn spieren het niet. Heb nu een paar facebooksites waar ik lid ben geworden, meer voor inspiratie voor recepten,ivm afvvallen want ik wil geen kilo’s kwijt en dat past in weinig ‘dieet’.
  Ik ben benieuwd of je dit nog lees ;-)

 86. Qua brood neem ik hooguit 2 sneetjes per dag, het donkere brood van de Aldi, wat ze in halfjes verkopen. Ik merk echt dat als ik geen of heel weinig suikers neem, ik me veel beter voel. Als ik nl (s avonds vind ik het het moeilijkst) zondig qua suikers, krijg ik s avonds voordat ik naar bed ga honger. Een keer werd ik 4 uur s nachts wakker en was flauw van de honger, moest echt m’n bed uit.. Maar wat eet je op zo’n moment? Kan moeilijk m’n ontbijt (havermoutpap) al gaan maken. Dus maar voor n banaan gekozen. Wel lastig, dus toch maar weer strenger voor mezelf geworden.. Wie heeft recepten voor gezonde tussendoortjes?

 87. Ik eet ‘savonds nu stukjes kaas of tucjes. en dan gaat het goed.
  Merk wel sinds ik dar kha brood eet ik meer producten met zout moet nemen. tussen de middag veel een geklutst ei met veel fijne roerbakgroente.
  Bananen worden door dieetiste afgekeurd ivm te snel werkende suikers, snel een piek omhoog van suiker maar weer snel verbrand. Ik moet langzaamwerkende suikers gaan zoeken. om de pieken en dalen zo stabiel mogelijk te houden.
  Ik weet niet of je Facebook heb zijn echt wel. weet niet of ik hier de site mag plaatsen, anders kan ik je altijd uitnodigen als je Facebook heb ;-)

 88. Ik heb idd Facebook. Ik heet daar Gloria-Bea Verhage. Maar bananen blijf ik gewoon eten, ik heb zoiets van: ik schaf al een hoop af, natuurlijke dingen, groente en fruit, ga ik niet sorteren, want dan blijft er niets over…

 89. Bea, ik heb u een pb gestuurd op facebook staat waarschijnlijk in overige berichten

 90. Dit ziet er een interssant artikel uit. Ben op zoek naar gezonder eten, maar k weet nie hoe te beginnen. Alvast bedankt voor dit artikel. Vriendelijke groetjes Rita.

 91. Ik heb het ook extreem, dat ik me zo lamlendig voel en geen zin heb in wat dan ook. Slapen zou ik ook zo kunnen op die momenten en alles lijkt ook negatief te worden.

 92. Hetzelfde hier. Vroeger had ik deze niet, maar door m’n eetstoornis heb ik op veel momenten heel wat suikers binnen gehad die eigenlijk veel te veel waren. Sindsdien heb ik last van die dip, maar besef het nog maar enkele maanden.
  Na het eten van bv. Hagelslag met bruine boterhammen of gewoon chocolade, kan het zijn dat ik nadien zo moe ben dat ik een paar uur slaap.
  Heb dit net nog gehad, heb 3 uur geslapen…
  Ik probeer hierdoor het heel sterk in te perken en ga ook terug naar een diëtiste, maar door die eetstoornis is het nog moeilijker om hiervan af te blijven…
  Dus hopelijk ooit beter…

 93. Net een klein flesje chocolademelk genomen. Had ik echt een keer zin in. Ben geen zoetekouw. Maar goed, ik kon na een minuut of 10 niets meer en moest op bed gaan liggen. Doodmoe en zweten. Na een halfuur is het probleem opgelost. Ik kan er dus echt niet tegen. Mijn bloedsuiker is trouwens nooit erg hoog. En heb geen diabetes.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.