Minder zout of vet = meer suiker?

Fabrikanten adverteren nooit de ongezonde ingrediëntenFabrikanten van voedingsmiddelen doen niets liever dan inspelen op de wens van consumenten om gezonder te eten. Regelmatig zien we dan ook in grote letters ‘VERNIEUWD’ op een verpakking staan, of ‘Verbeterde receptuur’. Daarmee wordt onze aandacht er dan op gevestigd dat het product voortaan minder suiker, vet of zout bevat, aangezien teveel daarvan niet gezond is. Blijkbaar heeft de fabrikant ons met de oude receptuur stelselmatig vergiftigd, maar geen zorgen, vanaf nu kunnen we dat vergeven en vergeten! :|

Lang niet iedere consument beseft dat dergelijke fabrikanten vaak werken met de formule:

Rotzooi A eruit = Rotzooi B erin

Minder suiker? Dan gooien we het product toch vol met chemische zoetstoffen en vet. Minder vet of zout? Mooi, dan kunnen we er weer een voorraad suiker in pompen.

Paprikachips

Toen ik nog chips at, meldde ik eens op deze site dat de standaard paprikachips van Lays als een van de weinige geen suiker bevatten. Gisteren ontdekten we op de verpakking daarvan de tekst ‘25% minder zout’. Reden om alle alarmbelletjes te laten rinkelen en terecht, zo bleek. Op de ingrediëntenlijst waren opeens twee soorten geraffineerde suiker te vinden, die er voorheen niet stonden.

Je wordt dus gewoon voor de gek gehouden. Door mooie sier te maken met een verlaagd zoutgehalte wekt Lays de indruk dat de chips gezonder zijn geworden. Grote onzin natuurlijk als je er een lading pure suiker overheen strooit. Als onze website een award voor SluikSuikeraar kende, had Lays hem bij deze te pakken.

Let ook op etiketten die je al kent

Bovendien leert dit soort praktijken dat je als suikervermijder altijd etiketten in de gaten moet blijven houden, ook van producten die je als suikervrij kent. De fabrikanten zijn blijkbaar niet te vertrouwen en zijn ten allen tijde bereid om achterbaks toch goedkope suiker in hun product te pompen. Ik heb ze echter nog nooit in grote letters op de verpakking ‘NU MET MEER SUIKER’ zien schrijven.

Ik ben natuurlijk des te blijer dat ik al ruim een jaar geen chips meer eet. Het enige voordeel van deze nepperij van Lays: als ik ooit toch weer behoefte zou krijgen aan chips, heb ik nu een extra reden om er toch niet naar te grijpen :)

12 reacties op “Minder zout of vet = meer suiker?” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. De award lijkt mij een prima idee!
  In de vorm van een eng beest graag.

  Ook zo naar; een ingredient aanprijzen (meestal fruit) waarvan
  vervolgens nog geen 5 procent van het product uit bestaat.
  Het zou verboden moeten worden.
  ‘cranberrysap’ alleen wanneer er ook minimaal 25% cranberries inzitten.

 2. Het blijft voor mij echt een raadsel WAAROM fabrikanten zoveel suiker
  gebruiken? ik heb afgelopen weekend een heeeeerlijke en vooral super gezonde zelfgemaakte tomatensoep in elkaar gedraaid, omdat ik nergens suikervrije tomatensoep kan vinden, maar hij smaakt echt geweldig. Heel rijk van smaak, vult goed, lekker gewoon… dus waarom stoppen fabrikanten dan in tomatensoep suiker als het ook zonder heel lekker is? Is dat nou echt alleen commercie?
  Gelijk met bouillion blokjes… Ik heb echt stad en land afgezocht naar suikervrije blokjes, van de zotte toch? WAAROM is het nodig om suiker in een blokje bouillon te stoppen, serieus? Can anyone fill me in?

 3. Twee maanden geleden ben ik toevallig jullie site tegengekomen. Ik gebruik al jaren geen suiker meer, maar wilde nu nog bewuster met zoet omgaan door de etiketten op verpakkingen te controleren.
  WAT EEN LEUKE SITE! Dank voor alle tips. Trouwens, WAT HEBBEN JULLIE EEN PRACHTIGE ZOON. Maar dat wisten jullie al…. Alsnog gefeliciteerd. Ik wens jullie veel geluk en plezier samen.
  Lieve groet,
  Eugenie Ponjee

 4. Hey, ik vond in een blad van de natuurvoedingswinkel een advertentie over kokosbloem suiker. Als je het leest denk je echt dat het heel goed en gezond is.
  Maar hebben jullie er al iets over gehoord of misschien al ervaring mee? Het heeft een lage glykemische index van 35 en bevat volgens de advertentie veel anti-oxidanten. Ik hoor graag van jullie. groetjes dirkje

 5. Zeer goed initiatief deze site. Ik ben ook van het gezonde eten. Met uiteraard zo nu en dan een ongezonde uitzondering. Volgens mij weten nogal wat mensen niet wat ze zoal naar binnen werken aan troep.

 6. Ik heb nav dit artikeltje een mailtje gestuurd naar Lays, kreeg 6 weken een reactie, nl dat er altijd al suiker in hun chips verwerkt zat. Zij doen regelmatig onderzoeken bij de consumenten en die geven aan dat ze er graag suiker in willen hebben. Ja ja dacht ik….. Maar goed, het heeft geen zin de discussie verder aan te gaan denk ik. Ik heb iig geen oude verpakking van de lays paprika waarop geen suiker vermeld staat.

 7. Tja, de kans is groot dat de betreffende medewerker je mail niet nauwkeurig heeft gelezen en/of niet goed genoeg op de hoogte is. Laten we daar maar op hopen, want anders zou dat betekenen dat Lays de consumenten jarenlang heeft voorgelogen door op de verpakking geen suiker te vermelden en die er wel in te stoppen.

 8. Ik ben 7 jaar geleden gestopt met suiker en toen
  zat er suiker in paprika chips. Zeker weten,
  toen las ik alle ingredienten-lijstjes van producten.

 9. Dat is heel goed mogelijk, Hester. Toen wij twee jaar geleden stopten, zat er in vrijwel alle paprikachips suiker, volgens de ingrediëntenlijsten. Behalve in de Lays paprika, die in dit artikel genoemd wordt en momenteel (weer?) wel suiker bevat.

 10. Die bedoel ik ook, misschien was Lays toen nog Smiths,
  maar dat is wel de lekkerste chips. Ik eet nu alleen de naturel,
  en die is eigenlijk ook best lekker.

 11. Ik hoor jullie veel over toegevoegde suikers maar niet over smaakversterkers die je smaalpupillen stumeleren naar meer dat je niet meer kan stoppen met eten dat je steeds eet zonder dat je vol raakt E621 En de verborgen MSG se zorgen ook voor dat je overghewicht krijgt. Zoals ■mononatriumglutamaat
  ■glutamaat
  ■glutamaatzuur
  ■plantaardige gehydrogeneerde olieen en vetten
  ■gehydrogeneerde eiwitten
  ■gelatine
  ■calcium- of natriumcaseinaat
  ■toegevoegde gist
  ■gistextract
  ■monokaliumglutamaat

  ■moutextracten voor voedingsdoeleinden
  ■bouillons
  ■moutaroma’s
  ■kunstmatige aroma’s
  ■natuurlijke aroma’s
  ■natuurlijke aroma’s van kip of varken
  ■specerijenextracten
  ■eiwitten uit tarwe
  ■’overige kruiden of specerijen’
  ■maltodextrine
  ■sojasaus
  ■citroenzuur
  ■maissiroop

 12. Ik had op een gegeven moment 3 verpakkingen naast elkaar liggen van Lays paprikachips met … jawel…. 3 keer verschillende ingrediënten. Over moe ergens van worden gesproken. En ja, er zat in het verleden GEEN suiker in.
  De paprikachips uit de Reformzaak zijn overigens zonder suiker (Molenaartje).
  Maar inderdaad, ik controleer iedere keer weer alle verpakkingen die ik koop, want ze veranderen het zo weer.
  Overigens zijn MamaMia’s (Smits), Dugagdoos en Käseln (Chio), HulaHoops BBQ (Croky) op dit moment ook suikervrij. Zeker voor de kinderen biedt dit mogelijkheden om toch lekker met wat variatie met een bakje chippies op de bank te zitten af en toe. Ook tortillachips met gesmolten kaas uit de oven is trouwens een succes bij ze ;).
  Wij zijn nu 8 jaar bezig met suikervrij voor onze kinderen (ze worden er echt ziek van) en gelukkig komt er wel steeds meer suikervrij (en zoetstofvrij) in de supermarkten. Ik het wel het idee dat het bewustwordingsproces flink op gang aan het komen is. Gelukkig maar, het is af en toe best lastig voor ze op school en bij vriendjes als ze weer niet mee kunnen doen. AH heeft nu ook lekkere fruitrepen in het schap liggen trouwens en gedroogde vruchtenmixen.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.