Minder suiker eten of helemaal stoppen

Regelmatig vragen mensen ons: “Ik begrijp wel dat het goed is om minder geraffineerde suiker te eten, maar waarom zijn jullie daar helemáál mee gestopt?” Die vraag komt waarschijnlijk voort uit de gedachte dat je door een slechte factor te verminderen veel resultaat haalt zonder veel ongemak. Je hoeft dan niet te veel soorten eten te laten staan en behaalt toch gezondheidswinst. 

Minderen vinden wij niet fout

Wij vinden dat een goede gedachte. Als je nadeel ondervindt van je suikergebruik, is lang niet iedereen gemotiveerd om suiker maar helemaal te schrappen. Dan kun je beter minder suiker gaan eten en je daar prettig bij voelen, dan geforceerd gaan stoppen met suiker terwijl je daar misschien niet echt achter staat.

Onze redenen om helemaal te stoppen

Onze keuze was echter om geen geraffineerde suiker (en kunstmatige zoetstoffen) meer te eten. Dat had met een aantal dingen te maken.

 • Als eerste vroegen wij ons af: waarom wel? Waarom zouden we een beetje suiker blijven eten? Niet omdat je lichaam het nodig heeft: het redt zich uitstekend zonder geraffineerde suiker. Omdat je ervan geniet? Wij hadden bedacht dat het ook mogelijk moest zijn om allerlei lekkere dingen zonder suiker te maken, dus om te genieten is suiker ook niet nodig.
 • Wij hebben ervoor gezorgd dat we allerlei lekkere alternatieven zonder suiker hebben. Daardoor kunnen we nog altijd veel verschillende en smakelijke dingen eten en hebben we niet het idee dat we iets tekort komen.
 • Verder suikerstrooierwaren wij benieuwd of helemaal stoppen haalbaar was en dat ontdek je het beste door zelf de proef op de som te nemen. Al bijna een jaar merken we dat het inderdaad haalbaar is en na de beginfase helemaal niet zo moeilijk.
 • Ook wilden wij het maximale effect bereiken: we zijn ervan overtuigd dat minder suiker eten positieve gevolgen heeft en kozen ervoor om daarin het hoogst haalbare na te streven.
 • Steeds als je geraffineerde suiker eet, krijgen je hersenen die suikerprikkel. De ervaring leert dat – in elk geval bij ons – de hersenen daardoor naar meer gaan vragen. Daardoor is het veel moeilijker om maat te houden met suiker, ook als we bijvoorbeeld alleen in het weekend suiker zouden eten. Wij hadden geen zin om dan de overige tijd het verlangen aan de kant te moeten drukken en wilden helemaal van dat suikerverlangen af zijn.
 • Voor mij gold daarbij nog dat ik in het verleden al eens een paar maanden veel minder suiker had gegeten, maar door mijn suikerverslaving daarna toch langzaam weer meer suiker ging eten tot ik weer in mijn oude gewoonte zat. Ik geloof dus niet dat ik een suikerverslaving kan laten verdwijnen door te minderen, dus koos ik voor helemaal stoppen.
 • Wij zouden naar ons idee meer energie moeten steken in het bewaken van de grens als we hadden geminderd, dan nu in het opletten dat we geen suiker eten. ‘Af en toe’ een koekje zou al gauw leiden tot ‘ach, eentje extra kan wel’ of ‘een klein stukje taart is toch niet erg’. Dat gedoe hebben we nu niet.

Stoppen of minderen

Van ons moet niemand minder of geen suiker gaan eten. Wel denken we dat veel mensen baat zouden hebben bij een lagere suikerinname. Als jij je geweldig voelt bij je huidige eetpatroon, hartstikke mooi! Als je minder suiker wilt gaan eten, juichen wij dat van harte toe en hopen we dat je steun vindt in alle informatie en recepten op deze website. Als je helemaal wilt stoppen met suiker, geldt precies hetzelfde. In dat geval heb je wellicht nog meer aan onze artikelen, aangezien wij precies dezelfde weg bewandelen.

Gepost in rubriek Tips

14 reacties op “Minder suiker eten of helemaal stoppen” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Dat vind ik nou ook. Het is simpeler om alles te schrappen. Je hoeft dan niet telkens in conclaaf met jezelf: Zal ik wel…of zal ik niet?
  Dat soort dingen zorgt voor onrust, en bij onrust ben ik al snel geneigd om in de verwarring toch maar toe te geven. Een vaste regel is dan een stuk makkelijker.

  (Over “Onrust en eten” heeft Meijke van Herwijnen een mooi boek geschreven.)

 2. Hallo Anne en Marger,

  Ik heb de afgelopen 2 weken flink wat gelezen op jullie site.
  Deze periode ben ik ook bezig om de suikers een halt toe te roepen.
  Mijn motivatie? Ik heb medicijnen voor mijn maag, en ik kan gewoon zien dat mijn darmen daardoor meer te verduren hebben. Daarbij komt dat mijn BMI daarmee ook flink is gestegen.
  Ik ben al een poosje op zoek naar een manier om me lekker in mijn vel te voelen, en daar hoort gewichtsverlies standaard bij.
  Mijn schoonzusje is vorig jaar flink in gewicht afgenomen door middel van Atkins, maar daar sta ik echt niet achter. Het resultaat spreekt me uiteraard wel aan, maar ik werk bij een bakker, kan echt niet zonder brood. En dan zonder fruit? NO WAY! Ik heb een man en een dochter en ik wil ook eigenlijk niet dat hun er wat van hoeven merken.
  Bij de bibliotheek zag ik het boekje staan van Wind. Een uitleg over suikers, dat sprak me wel aan, dus boekje geleend en gelijk gelezen. Ook heb ik toen direct de beslissing gemaakt. DIT WIL IK OOK.
  Niet zo makkelijk in het begin, maar ik begin er nu ook de gemakken van te ondervinden.
  Boodschappen doen was de eerste dagen een drama, maar door met te verdiepen in jullie uitleg, gaat met dat ook steeds sneller af. Op het werk (overal zoetigheid en broodjes) merk ik dat ik helemaal “snaai-trek” heb. Mijn collega’s snappen er niks van haha.
  ’s Avonds tegen een uur of half 10 nam ik altijd wat te knabbelen. Nu neem ik een glas sap en ik trek mijn neus op voor eten. (kan het werkelijk zo makkelijk zijn?)
  In eerste instantie wilde ik het voor mezelf doen, maar langzaam ben ik mijn dochter (6) thuis andere voeding aan het geven. Ook zij dacht de hele dag aan eten. Ik heb de juiste sapjes in huis gehaald die ze ook mee naar school krijgt. Een rijstwafeltje is nu tegenwoordig voldoende. Normaal vroeg ze bijna elk uur wel om wat lekkers! En dat na een week.

  Wat ik dus eigenlijk wil zeggen is dat ik heel veel heb aan jullie site.
  De suikervrije recepten klinken goed, alleen daar waag ik me nog niet aan, ik ben bang dat ik de suikersmaak nog te lekker vind om van suikervrij te genieten. Dat ga ik proberen als ik weet van mezelf dat ik zoet niet meer kan waarderen.

  Groetjes Marretje

 3. Leuk dat je je verhaal wilde delen, Marretje! Hartstikke mooi dat onze artikelen nuttig voor je zijn, daar doen we het voor. Ik ben erg benieuwd naar hoe het je op de lange termijn vergaat, als je in zo’n korte tijd al verbeteringen merkt. Doe het vooral allemaal in je eigen tempo en laat ons ook even weten hoe de recepten bevallen als je daar aan toe bent :) Overigens staan er natuurlijk ook een aantal hartige suikervrije recepten op de site en daarvan zullen er de komende tijd meer volgen.

 4. Het zou heel veel mensen met name kinderen van hun problemen af helpen door te stoppen met suiker eten.
  Veel kinderen hebben tegenwoordig ADHD.
  Wij hebben een zoon van 10 met ADHD.
  We hebben al een lange weg met hem bewandeld om de juiste weg met hem te vinden.
  Medicijnen kon hij niet tegen, dus zijn we op zoek gemoeten naar een andere oplossing.
  Door hulp van een natuurgeneeskundige gaat het nu geweldig met hem.
  Hij moet gezond eten en drinken en hij moet de koekjes, snoepjes en frisdrank laten staan.
  Dat valt niet altijd mee, maar als je ziet hoe het nu met hem gaat dan is het zeker de moeite waard om al die zoetigheid te laten staan.
  Alles is het huis uit, dus hij wordt ook niet meer uitgedaagd om iets te pakken.
  We hebben veel andere lekkere dingen voor hem als vervanging gevonden en dat accepteerd hij ook.
  Veel mensen denken wel dat je kunstmatige suikers als vervanging kunt pakken,maar dat werkte bij onze zoon helemaal averechts.
  Zoek iets met natuurlijke suikers, is gezond en het lichaam accepteerd met veel beter.
  Ik was op zoek naar suikervrije recepten en kwam bij jullie terecht.
  De recepten van jullie ga ik zeker een keer met mijn zoon samen maken, want er zitten lekkere dingen bij voor hem.

  Groetjes Pascale

 5. Hey mensen :)
  Ik ben 18 en ik wil lekker vroeg beginnen met een suikerloos (of bijna suikerloos) leven om veel gezondheidsproblemen te vermijden!

  Ik eet/drink al jaren gewoon suiker producten en vind het ook hartstikke lekker. Ik begon toen ik ongeveer 15 was, ZAKKEN en ZAKKEN met snoep te kopen (Chocola, Drop, Koeken..allemaal met veel suiker erin.)
  Maarja toen ik naar de tandarts moest voor een paar grote behandelingen voor gaten in m’n kiezen begon ik erover te denken hoe enorm slecht het is voor je gebit (en natuurlijk veel andere dingen), dus ik begon minder te snoepen, ik ben in ieder geval gestopt met het kopen van zoveel snoep, ik koop dus veel minder nu. :)

  Ja heel mooi nou krijg ik minder suiker binnen maar uuh.. ondertussen zit ik me eigenlijk als nog vol te proppen met dat gifstofje.. Thee met suiker, veel chocolademelk, halfvolle melk waar ook altijd suiker in zit, koeken waar natuurlijk meestal ook veel suiker in zit, ENZ ga maar door ik kan zo enorm veel dingen bedenken :(

  Nou wil ik eigenlijk EGHT stoppen met dat vieze gebitsvernietegende middeltje!
  Maar er zijn wat dingetjes die mij in de weg zitten. Zoals 1, mijn ouders blijven natuurlijk dingen maken met suikers erin, 2 waarschijnlijk vinden mijn broers en mijn ouders het een achterlijk idee en lachen mij uit en irriteren zich er vervolgens ook nog mateloos aan.

  Kort gezegt ze begrijpen waarschijnlijk gewoon niet waarom ik het niet wil hebben. :(

  Dat moest ik even kwijt, als er iemand nog tips voor mij heeft zou dat heel mooi zijn :)

 6. hallo,
  wat een leuke site, ik heb onlangs te horen gekregen dat ik geen suiker/vervangers meer mag eten en drinken, maar ook geen volkoren, melk, soja, tomaat en nog een paar dingen. door jullie site te bekijken heb ik toch nog een paar dingen kunnen vinden die ik wel kan eten/drinken. bedankt.

  groeten nancy

 7. @Pascale: we zijn benieuwd wat je zoon vindt van de recepten!

  @Erwin: Wat goed dat je nu al bewust naar je voedingspatroon kijkt, ik was daar zelf een stuk later mee. Het is jammer dat je denkt dat je omgeving je er niet in zou steunen. Mijn ervaring is dat veel mensen je kunnen verrassen met hun reacties als je van tevoren denkt dat die negatief zullen zijn. Als het toch zo is, kun je ze misschien eens wat artikelen van deze website laten lezen, wie weet helpt dat om ze te laten beseffen dat het een serieuze kwestie voor je is. Wie begrijpt waarom iets speelt kan het misschien beter respecteren. Andersom is het natuurlijk hun keuze om hun voeding niet aan te passen en dat zou ik dan ook respecteren en ze niet willen opleggen om geen dingen met suiker meer te maken. Dat kan het voor jou een grotere uitdaging maken om minder suiker te eten vanwege de verleiding, maar als je omgeving je keuze respecteert, kunnen ze zich in elk geval inspannen om je geen suikerproducten meer aan te bieden. Succes met de uitvoering!

  @nancy: leuk om te lezen, hopelijk heb je in de toekomst ook nog veel baat bij de artikelen en recepten die nog gaan komen!

 8. Beste Anne en Marger,

  Ik vind dit een razend interessante site en ben erg geneigd om ook een poosje zonder suiker te leven, als proef op de som. Omdat ik net als jullie moeite heb met maat houden (helemaal verbieden werkt bij mij beter dan met mate toestaan) wil ik dus ook proberen om een periode totaal suikerloos te zijn.

  Ik zie echter wel wat obstakels. Een: ik ben studente en heb dus erg weinig tijd, maar ook niet bijzonder veel geld. Natuurwinkels afstruinen zit er voor mij dus niet in: ze zijn te ver weg, ze zijn vaak duurder en ik heb geen tijd om alle etiketten te lezen.

  Twee: ik heb een vriend die niets geeft om diëten, van welke aard ook. Hij wil gewoon eten en ‘s avonds zijn M&M’s. Dat is prima, maar ik begrijp dat hij weinig begrip zal kunnen opbrengen voor mijn extra werk als ik suikervrij ga leven en koken. Want dan moet ik dus twee soorten brood kopen (allinson, dat niet zo lekker maar wel suikervrij is, en normaal voor hem), en ben ik langer bezig met koken. Hij steunt me wel als ik wil afvallen, maar als ik met zoiets kom als ‘geen suiker meer’ vindt hij dat alleen maar heisa. Het zou enorm helpen als hij ook suikervrij zou willen leven, maar ik kan hem niet dwingen…

  Hebben jullie tips?

 9. Patatski, het eerste deel kan zeker lastig zijn. Het kost nu eenmaal tijd en moeite om je bewust te worden van wat je allemaal aan suiker binnenkrijgt. Ik denk niet dat je daar omheen kunt. Het zal je ook wel wat meer geld kosten, maar als je nu veel snoep e.d. koopt spaar je ook weer het een en ander uit. Bij de supermarkt kun je natuurlijk uitstekend groenten, fruit en naturel noten kopen: niet biologisch, maar nog steeds gezond en suikervrij. Als je daar brood en andere suikervrije granen aan toevoegt, ook te krijgen bij de supermarkt, heb je al gauw 80% van je voeding per dag gedekt. Voor broodbeleg moet je wellicht wat meer moeite doen, afhankelijk van je voorkeur. M.a.w. je hebt niet per se dure natuurvoedingswinkels nodig om suikervrij te eten. Als je ervoor kiest om zelf dingen te gaan bakken en daarbij graag iets als agavesiroop wilt gebruiken, ben je er echter vaak wel op aangewezen.

  Als ik jou was, zou ik toch eens aan je vriend vragen waarom hij er wel achter staat als je dunner wilt worden, maar niet als je je beter wilt voelen de hele dag. Ik kan me niet voorstellen dat hij je daar echt niet bij wil steunen, zeker als je het als proef doet. Als daarna blijkt dat je je niet beter voelt, is het snel weer over en als blijkt dat je je wel beter voelt, zal hij toch inzien dat je dat suikervrij eten niet zomaar doet.

 10. Ik zit met verbijstering jullie site te lezen…..wat een openbaring! Ik ben met minder suikers eten begonnen, omdat het me niet meer aanstond! Paar jaar geleden begonnen met geen suiker meer in me thee, vorig jaar alle aspertaam uit mijn eten en drinken gegooid……

  Zelf flink wat lich. Klachten waardoor veel antibiotica en prednison kuren…..mijn buurvrouw zei tegen mij heb jij geen candida?!? En idd mijn klachten die lijken hier erg op, en dus gestopt met suikers eten…..wat blijkt ontlasting is normaal ( na jaaaaaaren diaree e.d) maar ik heb de touwtjes laten vieren en voor ik er erg in had, at is weeer suikers!! Ik voel me de hele week weer niet goed, pijn in mijn buik en diaree al de hele week……

  Nu ik jullie site zit te bekijken ben ik des te meer gemotiveerd om suikers te laten staan net als zoetstoffen!! Ik begin met vermijden van snoep en koek e.d ik heb gemerkt dat ik het beetje, bij beetje moet doen, dan hou ik het langer vol!!

  En de recepten die ga ik allemaal uitproberen!!

  Bedankt!!!

 11. wat ben ik blij met deze site! Ik kwam er toevallig op doordat ik iets zocht over gezonde suikervervangers. Door het boek ‘suikerweeën’ heb ik tig jaar suikervrij gegeten, d.w.z. dat ik de normale suikerbevattende producten liet staan, maar nog wel eens ‘verborgen’ suiker kreeg. Eigenlijk n.a.v. mijn bezoek aan de dietiste(!) ben ik toch weer suiker gaan gebruiken, maar een beetje wordt bij mij al spoedig meer en al gauw was ik weer grenzenloos aan de suiker met alle negatieve gevolgen. Ik weet dat ik suikervrij moet, omdat door het suikergebruik een groot deel van mijn lichamelijke klachten worden versterkt. Via een vriendin kreeg ik een link over 40 dagen suikervrij eten. Nu wil ik niet 40 dagen suikervrij eten, maar de rest van mijn leven. Deze site helpt daarbij. Ik wil jullie bedanken voor het delen van jullie kennis en je bemoedigen om vooral door te gaan. Ik en vele anderen zijn er dankbaar voor!!!

 12. Ook ik ben heel blij met deze site! Ik heb heel veel van het bovenstaande gelezen. Dus ik ben heel wat wijzer geworden. Zelf ben ik echt geen snoeper en gebruik ik ook weinig of geen suiker. Ik heb een vraag? Is er een verband tussen het gebruik van suiker en migraine? Bij zo’n hoofdpijn heb ik soms wel trek in een paar slokjes Cola.
  Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

  Sandra.

 13. Hallo,
  Via de santé kom ik op jullie site terecht oeffffffffff dat is nogal wat.
  Natuurlijk weet ik dat suiker niet goed is maar ik moet zoet liefst nog zoeter.
  Ik let al heel erg op mijn voeding vanwege darmen, zou ook van de suiker af willen.
  Ga jullie site zeker vaak bekijken en kijken wat ik er mee kan doen. Geweldig kan er veel van leren en nu nog doen in de praktijk.

  Lieve groet Marianne

 14. Ik kan iedereen aanraden om minder geraffineerde suikers te gebruiken. Als je dan toch suikers wil blijven gebruiken neem dan rietsuiker. Rietsuiker bevat vezels en vitamines die nodig zijn om om de suikers in je lichaam af te breken. Bij geraffineerde suiker zijn deze vezels en vitamines verwijderd om zo een meer zoetere en intense smaak te creëren. Het nadeel is dat je lichaam veel meer moeite moet doen om deze suiker af te breken. Je eigen vitamine reserve wordt dan onnodig aangesproken en je alvleesklier maakt overuren!

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.