Meer zoet door minder suiker

tongue-twisters1Waarom proef je meer zoet als je geen suiker meer eet?

Sinds ik geen geraffineerde suiker meer eet, smaken veel pure voedingsmiddelen ineens een stuk zoeter. Het gaat om bijvoorbeeld wortelen, doperwtjes en ook water! Het moet een vorm van gewenning zijn. Sommige mensen gooien bijvoorbeeld altijd een paar suikerklontjes in hun thee, waardoor het zo zoet wordt dat ze de thee niet meer proeven. Wanneer deze mensen de suiker weglaten, moeten ze een week lang erg wennen en vervolgens vinden ze thee met suiker zelfs vies.

Gewenning

Kok Pierre Wind heeft een boek over zijn afvalmethode geschreven. Hierin pleit hij ervoor geen geraffineerde suiker te eten: ‘Ik ben er heilig van overtuigd dat zoet eten een gewenning is. Wie jarenlang koffie met suiker drinkt en hiermee stopt, zit eerst effe naar lucht te happen. Maar het is te trainen. Zodra je aan de overkant bent, mis je de suiker niet meer. Voor mij waren de eerste twee suikervrije weken het zwaarst. Nu taal ik er niet meer naar. En mijn smaak is veranderd: ik kan zoete smaken nu beter onderscheiden. Zo proef ik nu dat sommige koffiesoorten van nature zoet zijn. Van zo’n zoete kop koffie kan ik enorm genieten.’ (http://voeding.web-log.nl/voeding/2007/03/ik_denk_nooit_v.html)

De smaak verzoet

Veel koks vinden dat er minder suiker gebruikt moet worden in onze voeding. Doordat er zoveel suiker gegeten wordt (zowel toegevoegde suiker als de grote hoeveelheden suiker die verborgen zit in allerlei voedingsmiddelen), proef je ‘puur natuur’ producten namelijk niet zo goed.

Smaakpapillen

Waarschijnlijk komt dit doordat de smaakpapillen wennen aan veel suiker, waardoor je niet meer proeft hoe zoet sommige producten eigenlijk zijn. Als je geen suiker meer eet, herstellen je smaakpapillen zich en kom je erachter hoe zoet sommige producten van zichzelf al zijn.

Smaakpapillen zijn zenuwuiteinden op je tong, deze kleine uitsteeksels kun je op je eigen tong zien zitten. Je hebt ongeveer elke 10 dagen geheel vernieuwde smaakpapillen en voor elke smaak zijn er andere papillen of groepen smaakpapillen. De papillen die de zoete smaak waarnemen, zitten op het puntje van je tong.

3 reacties op “Meer zoet door minder suiker” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Dag,

  dit is inderdaad waar,
  ikzelf heb het ondervonden dat je als je vééél zoet en suikerwaar eet dat je eigenlijk geen “normale” smaak meer hebt en alles zomaar in de mond stopt zonder dat je er kan van zeggen hoe het eigenlijk smaakt,
  je smaakpapillen kunnen als het ware niet meer normaal functioneren.
  Nu eet ik drie weken weinig tot geen suiker meer en inderdaad ik heb vanalles dat natuurlijk zoet smaakt een betere smaak en ik geniet meer van natuurlijke suikers oa in ananas en wortelen.Deze smaken waren voorheen gewoon weg.
  En nog een meerwaarde is mijn gewicht smelt als sneeuw voor de zon.
  Bij mij was het nu ook echt nodig hoor.
  En de “over”-zoete dingen vind ik nu zelfs niet meer zo lekker als voorheen.
  Echt een knaller deze site!!!!!!!!!

 2. Zeker waar! Ik eet nu al bijna een half jaar bijna geen suiker/ producten waar suiker aan is toegevoegd en mijn smaak is echt zoveel beter geworden. Het is zo echt een vicieuze cirkel omdat ik gezonde producten veel lekkerder nog vind dan eerst dus die ook veel liever wil eten. Ik vind het soms echt verbazingwekkend hoe goed sommige producten smaken zoals roggebrood, echt heerlijk!

  Ik kan het iedereen aanraden, het is in het begin even moeilijk maar als je volhoudt heb je er op den duur bijna geen behoefte meer aan. Overigens als extra tip: het is makkelijker (tenminste dat vind ik) om alle suiker te schrappen dan te minderen. Als ik nu iets neem met suiker krijg ik automatisch weer meer zin erin.

 3. Heej,

  Het schema dat aangeeft met welke delen van je tong, je wat kan smaken (zoet, zout, etc) klopt niet, ookal wordt het nog vaak en in vele handboeken gebruikt.
  Je kan zoet dus niet enkel met de top van je tong smaken.

  Verder wel een erg informatieve site. Dinsdag begin ik met Sterker dan suiker (de 21-dagen kuur van Sonja Kimpen om van suiker te ontwennen) en hopelijk blijf ik daarna erg weinig suiker eten!

  Groeten,
  Tine

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.