Makkelijker suikervrij eten zonder reclameprikkels

WortelreclameHoeveel reclames of advertenties voor voedingsmiddelen met suiker heb jij de afgelopen week gezien? Waarschijnlijk best veel en misschien nog meer dan je denkt, omdat we onbewust aan veel meer reclame worden blootgesteld dan we denken. En hoeveel reclame voor komkommer, spinazie of welke verse groente dan ook heb je gezien? Net zoveel als in een heel jaar zeker?

Crap Sells

Verse groenten, fruit, onbewerkte noten en zaden en andere producten die puur natuur zijn worden vrijwel nooit aangeprezen in reclames. Alleen als onderdeel van een bewerkt product (“Bóóóórdevol verse groente”) of als er een nationaal overschot is van iets dat gezond lijkt, maar eigenlijk niet voor het menselijk lichaam bedoeld is (de witte motor). Ik ben erg benieuwd wanneer de eerste landelijke campagne gestart wordt om van een overschot biologische boerenkool af te komen (Sint Juttemis?).

Álle voeding waarvoor reclame wordt gemaakt, is bewerkt. Een fabrikant bewerkt dingen, gooit ze bij elkaar, stopt alles in een potje, bakje, pakje, zakje, flacon, emmer of wat dan ook. Liefst aangevuld met scheepsladingen suiker en andere goedkope troep om maximale winst te behalen. In de portemonnee dan, niet in de gezondheid van de argeloze consument.

Omdat de meeste mensen intuïtief wel aanvoelen dat smurrie in een potje geen goede voedingskeuze is, wordt er een leuk plaatje op de verpakking gezet en voor veel geld reclame gemaakt voor het product. Allemaal om ons het verhaaltje te laten geloven dat onze intuïtie het mis heeft, dat we dit écht moeten eten.

Ik weet niet hoe het voor jou is, maar mij kost het veel energie om de boodschappen te negeren die reclames en advertenties in mijn hoofd proberen te krijgen. Natuurlijk heb ik zélf geen zin om allerlei troep te kopen, maar als er elke dag honderden keren iemand aan me vraagt: “Wil je het toch kopen?”, moet ik in feite honderden keren ‘Nee’ zeggen of op zijn minst weglopen van die personen. Daarom maak ik het mezelf makkelijker.

Schrap alle reclame en advertenties

Als je moeite hebt om te stoppen of minderen met suiker, komt dat misschien wel omdat jou 2000 keer per dag wordt verteld dat suiker juist een goed idee is. Als je de neiging hebt om toe te geven aan die verleidingen, zorg dan dat je er zo min mogelijk aan wordt blootgesteld:

  • Neem een NEE/NEE- of een NEE/JA-sticker op je brievenbus zodat er geen advertenties op je deurmat vallen.
  • Lees ook geen online aanbiedingsfolders.
  • Weiger alle flyers en papiertjes die men op straat aan je wil geven.
  • Winkel alleen vanaf je vooraf opgestelde boodschappenlijst. Vermijd in de supermarkt alle gangen en schappen waar je niet hoeft te zijn.
  • Neem de zelfscankassa indien beschikbaar, daar staan vaak minder ‘impuls’-producten opgesteld én je hoeft niet te wachten op klanten voor je terwijl je toch maar die reep meesnaait.
  • Of vermijd de gewone supermarkt en koop zoveel mogelijk bij de bron, zoals de lokale boer.
  • Bezoek websites met gebruik van een ad blocker: een aanvulling voor je browser die de meeste advertenties wegfiltert, zoals Ad Block Plus.
  • Kijk niet naar etalages, posters, uithangborden en andere reclameprikkels.
  • Kijk geen tv. Als je het toch doet, probeer dan reclames te vermijden door uitgesteld te kijken en de reclames daarbij over te slaan, achteraf te kijken of de tv uit te zetten als de reclame komt. Ook TV-programma’s zelf bulken overigens van de verborgen reclame.
  • Luister geen radio. Je eigen muziek luisteren is in deze tijd makkelijker dan ooit, nu eindelijk de walkman is uitgevonden om je cassettebandjes af te luisteren ;)
  • Lees geen krant. Kranten draaien deels op advertenties en hebben er dus baat bij om jou toch te verleiden weer suiker te eten.
  • Volg op social media geen commerciële bedrijven. Hun enige belang daarbij is vroeg of laat verleiden en verkopen.
  • Gooi alles uit huis dat jou doet denken aan suikerproducten: halflege verpakkingen, knipsels van ongezonde recepten, T-shirts met snoepreclame en natuurlijk je verzameling suikerzakjes.

Welke tips heb jij om nog meer advertentieprikkels uit je leven te verwijderen?

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.