Kokoskoekjes (zonder suiker)

kokoskoekjes1Deze kokoskoekjes zijn een van de suikervrije recepten die wij kregen van een lezer van suikerwijzer.nl. Suikervrije recepten zijn altijd zeer welkom bij ons! Deze lekkere kokoskoekjes zonder suiker zijn al een tijdje een groot succes bij ons in huis en ook je gasten (die gewend zijn suikerproducten te eten) vinden deze koekjes heerlijk.

Kokoskoekjes (zonder suiker)
een bakplaat vol

  • 100 gram boter
  • 150 gram geraspte kokos
  • 100 gram bloem
  • halve theelepel zout
  • 2 eetlepels jam zonder suiker
  • 1 ei
  • eventueel een beetje water

Smelt de boter samen met de jam in een steelpannetje op een laag vuur.

Meng ondertussen de rest van de ingrediënten in een ruime kom. Als de boter is gesmolten, voeg dit dan toe aan het bloemmengsel in de kom. Kneed het goed tot een samenhangende bal. Als het deeg nog te kruimelig is, voeg dan een klein beetje water toe.

Leg bakpapier op de bakplaat. Maak koekjes van ongeveer 5 cm doorsnede en leg ze op de bakplaat. Leg de kokoskoekjes niet strak tegen elkaar aan, maar hou een kleine ruimte tussen de koekjes.

Bak de kokoskoekjes in de oven op 175 graden Celcius, gedurende 10-12 minuten tot ze gaar zijn en heel lichtjes bruin beginnen te worden. Zet de oven uit. Laat de koekjes vervolgens 5 minuten nagaren in de oven. Daarna mag je ze eruit halen.

Als ze zijn afgekoeld, kun je ze in een doos bewaren.

Zonder versiering zijn ze erg lekker, maar als je iets extra’s wil doen kun je de koekjes versieren met dezelfde jam als die je in het deeg hebt gebruikt. Doe deze versiering erop kort voordat je de koekjes opeet.

Hulp nodig bij stoppen met suiker?

banner voor cursus 40 dagen zonder suikerDe cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie.

Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

25 reacties op “Kokoskoekjes (zonder suiker)” - Geef jouw reactie

  1. Ik ben benieuwd naar je recept voor suikervrije scones, want normaal zit er suiker in het deeg. Hoe zorg je ervoor dat ze toch zoet smaken?

  2. De scones zelf hoeven van mij niet zoet te zijn, als je er toch (suikervrije) jam bij eet + eventueel clotted cream.

    Soms doe ik er een beetje ahornsiroop doorheen (of honing, zit ik me nu te bedenken, zou ook moeten kunnen). Waar staat honing ook al weer bij jullie op het lijstje?

  3. We gebruiken geen honing, maar willen binnenkort wel agavesiroop gaan uitproberen.

  4. in jam zit fruit en daarin zit zoiezo suiker dus helemaal suikervrij is het niet helaas..:(

  5. Beste W,
    Als je goed leest wat wij op onze website schrijven, zal je erachter komen dat Marger en ik geen geraffineerde suiker eten. In fruit zitten weliswaar suikers, maar geen geraffineerde suiker. We eten dus wel fruit en daarmee ook jam (zonder toegevoegde geraffineerde suiker).

    Het vermijden van alle soorten suikers is naar mijn mening onnodig en bovendien niet gezond. Zie voor meer informatie dit artikel van Marger.

  6. Hallo Anna & Marger,

    Allereerst complimenten voor jullie site en natuurlijk gefeliciteerd met de zwangerschap. Vroeg me af wat voor jam (welke vrucht) je hebt gebruikt bij deze koekjes? En welke koekjes uit jullie recepten zijn een tijdje houdbaar in de koektrommel. Wilde nl. voor mijn kind een trommeltje op de creche achterlaten zodat ze wat (suikervrij) lekkers heeft als er wordt getrakteerd door een jarige.

  7. Hallo Suzie,
    Bedankt voor je complimenten en felicitatie!

    Je kan elke soort suikervrije jam gebruiken die je lekker vindt. Wij gebruiken bij deze koekjes meestal aardbeien- of frambozenjam van de natuurvoedingswinkel.

    Het is nogal moeilijk om zelfgemaakte koekjes te maken die echt lang houdbaar zijn. Ik vind het wel een goede vraag! Ik raad de smulrepen aan. Als je ze in een trommeltje op een koele plaats bewaart, moeten ze minstens twee weken houdbaar (en lekker) zijn!

  8. Hallo, wat een leuke website. Eindelijk bakken zonder suiker. Daar heb ik lang naar gezocht. Ga gelijk aan de slag. Ga zo door. Ik ga het doorgeven aan iedereen die ook suikervrij wil bakken. Gr. Agnès

  9. Wat ben ik blij met deze website en dit recept. Heb net deze koekjes gemaakt en ze zijn super mjammie!
    Wilde al een hele tijd iets maken zodat mn dochter ‘ onbeperkt’ kan snoepen van koekjes ed. En nu kan dit!
    Tis niet zo dat ze suikervrij MOET eten, ik vind het gewoon beter voor dr.
    Ik ga de koekjes ook kado geven aan mn vader en moeder, leuk en lekker kerstkadootje ;)
    Voor mn stiefvaders verjaardag ga ik een stuk van het recept van de opgerolde chocolade cake gebruiken, nl. voor de vulling. Op die manier kan ook daar mn dochter lekker van snoepen en hey het is ook nog gezond voor de overige taartsnoepers hihi.

    groetjes Ilse

  10. Beste Anna en Marger,

    Ook ik zou graag meer suikervrij (niet helemaal eten/leven. Voor deze koekjes heb ik een pot cereal abrikozenjam gekocht waarbij de gewone suiker is vervangen door xowtstof maltitol. Na wat speurwerk las ik dat dit eigenlijk net zo slecht is. Hoe is jullie mening daarover? In ieder geval alvast vedankt voor de reactie én alle lekkere recepten. Zal er veel van gaan maken, al is
    het dan soms met een heel klein beetje suiker…

  11. Hoi Sabine, wij gebruiken geen maltitol, omdat het nogal geraffineerd is. Alle stoffen die je lichaam nodig heeft om het zoetmiddel juist te verwerken zijn er dan uitgehaald. Als je het heel af en toe eens gebruikt, zou ik me er geen zorgen over maken. Je kan ook bij de AH abrikozenjam van Zonnatura kopen.

  12. Ik heb deze koekjes ook gemaakt. Heb abrikozenjam gebruikt van Zonnatura. Ik vond de koekjes niet lekker. Erg vet, voelde me niet lekker na eten. Daarnaast niet smaakvol. Een andere jam beter?

  13. Hallo, graag zou ik willen weten wat voor bloem jullie in dit recept gebruiken? Zelf heb ik tarwebloem in de kast staan, zou ik dit in de zelfde categorie moeten plaatssen als witte pasta en rijst?

    Alvast bedankt
    Grt

  14. Bertine, je kan hier inderdaad tarwebloem gebruiken, of gebuild tarwemeel. Dat laatste is minder ‘wit’ dan gewoon tarwebloem.

  15. Jet, misschien heb je margarine gebruikt? Ik zou het met roomboter proberen, dat geeft een ander (beter) effect, of een van de andere koekjes! Hopelijk gaat het de volgende keer meer naar je zin!

  16. Bedankt voor je reactie Anna, zou je kunnen vertellen hoe jullie het effect van tarwebloem ervaren op jullie bloedsuikerspiegel? Ik zit nog in de opstart fase :-S van het stoppen met suiker en ben me aan het oriënteren.
    alvast bedankt!

  17. Wij gebruiken eigenlijk vrijwel geen tarwebloem meer. Ik doe soms een beetje maizena door een baksel, om het net wat minder ‘volkoren’ te maken en het bindt dan ook beter aan elkaar (ik bak tegenwoordig vooral glutenvrij, dan kan je een bindmiddel extra goed gebruiken). Ik zou zo min mogelijk tarwebloem en andere witte producten (witbrood en witte pasta en witte rijst) gebruiken. Het doet je bloedsuikerspiegel inderdaad stijgen en het vult veel minder, waardoor je de neiging hebt om ervan door te eten. Als je gewend bent om veel ‘witte’ producten te eten, zou ik wat rustig aan wennen aan de volkoren producten. Anders schrikken je darmen er teveel van, die moeten dan ook een beetje wennen.

  18. Koekjes zijn helaas mislukt. Ik heb het idee dat ik drogere kokos had, heb ongeveer 2 deciliter water moeten toevoegen en 2 extra eieren om het aan elkaar te laten plakken. Eenmaal uit de oven bleken ze enorm droog en smakeloos.. Jammer, ik ga het nog eens proberen met 50gr kokos ipv 150gr.

  19. Ook bij mij zijn de koekjes helemaal mislukt. Het deeg was heel nat, ik had iets minder kokos gebruikt maar verder alle ingrediënten zoals beschreven ook toegepast. De koekjes waren heel zompig en heel vettig, heb ze helaas allemaal weg moeten gooien.

  20. Het recept klinkt leuk, maar na alles gedaan te hebben precies zoals het er staat was het deeg gewoon veel en veel te vet. Het vet droop gewoon van mijn handen af en dat kan niet de bedoeling zijn… Toen maar heel wat bloem extra toe moeten voegen om ze droger te maken. Als we ze zo dik maakte als op het plaatje waren ze na het een hele tijd te laten afkoelen nog te zacht en vettig van binnen en zat er geen lekkere smaak aan. Daarna hebben we ze maar zo plat mogelijk in de oven gedaan in de hoop dat ze wel helemaal droog zouden worden. Ze zijn wel droog en werden zelfs een klein beetje bruin, maar de smaak… nee m’n hele mond vol met kokosrasp is niet iets waar ik van geniet.

  21. Kokoskoekjes gemaakt visite was er blij mee en ze waren goed gelukt !

    groetjes Tammy

  22. Hai,

    Koekjes geprobeerd, maar idd veeeel te vet. Minder boter in doen? Of juist meer bloem??

    Ik zou het wel leuk vinden dat ze bij mij goed gelukt zijn; ze lijken me erg lekker!

  23. Ik heb me precies aan het recept gehouden, maar helaas, smakeloos en veel te vet. Op zoek naar een ander recept!

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.