Spaanse koekjes (zonder suiker)

spaanse-koekjes_kattenIk noem dit Spaanse koekjes, omdat ze me erg doen denken aan de koekjes die ik ooit van een vriendin kreeg. Zij had ze gekocht bij de Xenos en ze kwamen uit Spanje. Ik vond die koekjes zo lekker dat ik het pak al snel op had en er zelf nog twee bij had gekocht. Daarna heb ik ze nooit meer bij de Xenos gezien.

Bijzondere koekjes
De koekjes waren vooral zo lekker vanwege hun bijzondere en lekkere structuur. Het deeg valt als het ware uit elkaar zodra je het in je mond hebt gestopt. Dit was een jaar of vijf geleden en destijds heb ik niet opgeschreven wat de ingrediënten van de koekjes waren en nooit meer een soortgelijk koekje gevonden…

Het recept gevonden!
Laatst was ik aan het experimenteren en maakte ik koekjes met boekweitmeel in plaats van gewone bloem. Vers uit de oven proefde ik ze en toen wist ik het meteen: deze koekjes hebben dezelfde structuur als die Spaanse koekjes van de Xenos. Dat je op zo’n manier en vijf jaar later er ineens achterkomt hoe ze die speciale structuur toch in hun koekjes kregen! Met boekweitmeel dus.

Spaanse koekjes (zonder suiker)
ongeveer 7 koekjes

  • 100 gram boekweitmeel (o.a. te koop bij de C1000)
  • 75 gram roomboter
  • 1 eetlepel agavesiroop (natuurwinkel)
  • snufje zout
  • beetje koud water

Doe het meel en het zout in een ruime kom en meng. Voeg dan de boter en agavesiroop toe en kneed met je handen. Het deeg moet een samenhangende bol vormen. Als het deeg nog iets te droog is, kun je een beetje koud water toevoegen om een deegbal te vormen die niet te nat is. Indien je per ongeluk teveel water hebt toegevoegd, kun je dit oplossen door een beetje bloem toe te voegen.

Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.

Rol het deeg uit en steek er vormpjes uit of maak balletjes en druk ze plat om ronde koekjes te krijgen. Vormpjes maken is met dit deeg wel te doen, maar ze komen niet makkelijk uit het vormpje. Dat komt omdat het deeg redelijk zacht is. Dus als je vormpjes wilt maken, doe het met beleid en genoeg tijd.

spaanse-koekjesBak in de oven gedurende 15 tot 20 minuten tot heel lichtbruin.

Variatie:
Voor een wat andere smaak kun je wat kaneel toevoegen wanneer je ook de boter en agavesiroop toevoegt aan het bloemmengsel.

13 reacties op “Spaanse koekjes (zonder suiker)” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. Fijn, ook een recept zonder gluten.
    Ik eet (op aanraden van mijn natuurarts) geen suiker (dus ook een fructose, suikervervangers etc) en geen gluten. Dit omdat ik behoorlijke last had van hoofdpijn. Gelukkig heeft dit dieet een goed resultaat.
    Tevens eet ik al jaren vegetarisch.

    Er zijn nog zoveel lekkere dingen om te eten, dat ik geen gram afval.

    Onderstaand een heel lekker cakeachtig brood, dat bij veel mensen in de smaak valt. (suikervrij, glutenvrij en lactose vrij) Glutenvrijdeeg is altijd vrij vochtig. Als je het met gewone bloem wilt maken, de hoeveelheid vocht wat verminderen.

    Abrikozenbrood
    290 ml appelsap, 100 gr abrikozenjam , 90 gr gedroogde abrikozen, 100 gr amaranth, 2 eieren licht geklutst, 75 ml olijfolie, 1 geprakte rijpe banaan, 2 eetlepels honing (of agave siroop), 2 eetlepels geraspte kokos, 300 gr glutenvrij broodmix, 1 theelepel wijnsteenpoeder, snufje grof zeezout, 75 gr grof gehakte walnoten.

    Breng appelsap in een steelpan aan de kook.
    Haal de pan van het vuur en doe de amaranth en de abrikozenjam erbij en laat dit 20 minuten staan.
    Verwarm de oven tot 175 gr.
    Doe de eieren, olie, bananen en honing in een grote kom en klop goed door elkaar.
    Voeg het appelsapmengsel toe en meng goed.
    Doe het meel, wijnsteenpoeder, geraspte kokos, walnoten en abrikozen en zout erbij en roer tot een mooi mengsel.
    Doe het deeg in een ingevette brood of cakevorm en bak het brood ongeveer 65 minuten.
    Steek er een sateprikker in om te kijken of het brood gaar is.
    Laat het brood nog 5 minuten afkoelen en stort het brood dan op een taartrooster en laat verder afkoelen.

    Amaranth is een goudgele graansoort met een kleine korrel en het bevat veel eiwitten en calcium.
    Het geeft dit brood een knapperig en gespikkeld geheel

  2. Ik was op zoek naar een gluten-, lactose-, en suikervrij brood! Ik ben blij dat ik er 1 gevonden heb. Ik zou graag willen weten welke glutenvrije broodmix je gebruikt, zodat het recept niet kan mislukken!

  3. Ik ga de Spaanse koekjes maken. De katten koekjesvormen vind ik zo leuk. Zijn die zelf gemaakt of kun je deze vormen ergens kopen? en waar?

  4. Hoi Linda,
    Ik ben benieuwd wat je van de Spaanse koekjes vindt!
    De kattenvormpjes heb ik jaren geleden gekregen van collega’s op mijn werk. Ze zitten in een leuk rond, zilveren doosje, maar er staat helaas geen merk op. Bij Dille & Kamille hebben ze leuke vormpjes (ook in ronde doosjes, dus misschien dat die van mij daar ook vandaan komen). Je zou kunnen vragen of ze daar ook kattenvormpjes hebben.

  5. Hoi Anna,

    als je het hebt over Spaanse koekjes die in je mond uitelkaar vallen, dan zou je misschien de “polverones” kunnen bedoelen (“polvo” betekent “stof”). De polverones zijn een typische lekkernij rondom kerst en driekoningen – hoewel ze het hele jaar door verkrijgbaar zijn – en worden gemaakt van onder anderen varkensvet (“manteca”).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Polvor%C3%B3n

    Een recept:
    (Ik heb dit recept zelf nog niet geprobeerd, maar voor je vertaald uit het spaans van een recept dat ik van internet had gevonden.)
    http://www.gastronomiaycia.com/2008/11/17/receta-de-polvorones/

    Polvorones

    Ingrediënten
    – 250 gr bloem
    – 50 gr gemalen amandelen
    – 210 gr manteca (varkensvet, maar je kan ook roomboter gebruiken, op kamertemperatuur!) (evt een beetje meer toevoegen als het deeg niet soepel genoeg blijkt te zijn, maar niet meer dan de hoeveelheid bloem)
    – 3 gramos de Natriumwaterstofcarbonaat (bakpoeder)
    – 160 gr poedersuiker (jouw suikervrije kennis weet vast wel een manier hoe je hier op kunt variëren!)
    – half theelepeltje kaneel
    – evt. wat druppeltjes anijs(likeur) naar voorkeur

    Bereiding:

    Eerst de bloem en de gemalen amandelen roosteren. Hiervoor de oven op 160ºC aanzetten. Als die op temperatuur is, de bloem en de amandelen in de oven zetten (apart of gemixed) op een bakplaat, verspreid over een zo groot mogelijk oppervlak. Zo nu en dan omroeren zodat het gelijkmatig geroosterd wordt. De bloem en de amandelen volledig af laten koelen.

    Meng de op kamertemperatuur zijnde roomboter met de poedersuiker en kneden. Vervolgens de bloem, de amandelen, het bakpoeder en de kaneel er aan toevoegen, zo’n 10 minuten kneden en tot een bol vormen. Laat het dan 20 minuten staan, afgedekt met een doek.

    Eén van de karakteristieken van polvorones is zijn kruimelijke structuur, dus is het normaal als het een beetje moeite kost om de massa bij elkaar te houden. Na de 20 minuten rust moet je het deeg gelijkmatig uitrollen op een glad oppervlak met een dikte van ongeveer 1 cm.

    Gebruik een rond of ovaal deegvormpje om de polvorones uit te snijden, en leg ze op een bakplaat met antiaanbaklaag of bedek hem met bakpapier.

    Bak de polvorones op de grillstand op 180ºC gedurende 10 tot 15 minuten of totdat je ziet dat het oppervlak van de polvorones beginnen te kleuren. Als ze klaar zijn, haal ze uit de oven en bestrooi ze met poedersuiker.

  6. Eva,
    Wat lief dat je het recept helemaal voor me hebt vertaald! Ik ga er binnenkort mee aan de slag. Ik ben erg benieuwd of ze overeenkomen met de Spaanse koekjes die ik destijds had.

  7. hallo menskes!
    Die spaanse koekjes, waarover het hier gaan,
    zijn mantecados & zijn zaliggg

  8. Marlène en mel, wat fijn dat jullie de koekjes zo lekker vinden! Leuk om te weten!

  9. hallo!!!
    bedankt voor het recept… ik heb het lichtjes moeten aanpassen…
    want ik mag ook geen melkproducten van dieren… (dus geen roomboter) ik heb de boter vervangen… door kokosboter (onttrokken van smaak en geur,aangezien ik niet altijd voor die kokos smaak te vinden ben… ook te koop bij je natuurwinkel) aangezien ik deze boter een beetje moest smelten (hij is kei hard) was mijn deegje ook erg plakkerig ik zou aanraden om 10gr minder kokos boter te gebruiken dan roomboter.
    Maar… de roomboter dus vervangen door kokosboter. en de agavesiroop is hier ook vervangen door ahornsiroop… en een snuifje kaneel… en mmmmmmm heerlijk!!!!!
    zalig dat ik nu ook snoep koekjes heb!!!

    mijn recept;
    100gr boekwijtmeel
    65gr kokosboter
    – (moet je op voorhand smelten want is kei hard en dan ook even laten koelen)
    1 en halve eetlepel ahornsiroop
    snuifje zout
    snuifje kaneel…

    alles mengen met de hand, uitrollen, vormpjes steken… bakken… (25min op 170gr)
    en …. smullen!!! (ze zijn wel erg breekbaar,maar in je buik is het toch donker! ;-) )

    jammmmieee!!!
    bedankt voor de tip!!!

  10. Nikka, bedankt voor je aangepaste recept! Wat leuk dat je het zo hebt aangepast, zodat jij het ook kan eten. Ik ga je recept een keer proberen!

  11. Ze gaan zo de oven in. Ben erg benieuwd wat ons manneke van de koekjes vindt. Ik heb de agavesiroop ook vervangen door ahorn, want ik had geen agavesiroop in huis.
    Compromis is wel dat we ze versieren met van die stiften van dr.Oetker :-) Het helemaal suikervrij is nog niet helemaal doorgevoerd hier.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.