Voordat wij stopten met geraffineerde suiker, had ik een paar gerechten die ik zelf het liefste kookte. Daarbij maakte ik gretig gebruik van saus uit een zakje of een potje. Een van die gerechten was kip met rijst en pikante tomatenroomsaus (een van de varianten van de welbekende Chicken Tonight). Het leek mij een goed idee om hier een suikervrije variant van te maken, aangezien het origineel behoorlijk wat suiker bevat. Overigens is mijn persoonlijke variant ook kipvrij, want ik gebruikte zelf in dit recept kalkoen.
Kip met rijst en pikante tomatenroomsaus (zonder suiker)
voor 2 personen
Dit is een van die schaarse momenten waarop je een recept van mijn hand leest. Anna eet geen vlees, dus dit gerecht heb ik altijd zonder haar gegeten. Aan mij daarom de nobele taak om dit recept te delen met de niet-vegetariërs onder jullie! Overigens, dat zwarte bord op de foto is niet megagroot. De porties zijn op mijn eigen eetgewoonten afgestemd en voor sommigen waarschijnlijk aan de kleine kant, dus voel je vrij om wat meer groente, vlees of rijst te gebruiken.
Ingrediënten:
200 gram kipfilet/kalkoenfilet
80 gram zilverliesrijst
300 gram champignons
1 flinke paprika
1 blikje tomatenpuree
1 á 1,5 blikje water (formaat tomatenpureeblikje)
tamari (Japanse sojasaus, te koop bij de toko en grotere supermarkten)
zwarte peper
sambal (zonder suiker)
oregano
1 grote eetlepel crème fraîche
olijfolie
Bereiding:
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snijd de kipfilet, paprika en champignons in stukjes.
- Bak de kipfilet in 2 eetlepels olijfolie 3 minuten op middelhoog vuur, tot het vlees mooi wit of een beetje goudbruin is.
- Voeg de paprika en champignons toe en bak samen nog 3 a 4 minuten door, tot de champignons geslonken zijn.
- Voeg de tomatenpuree en het water toe en roer goed door elkaar.
- Zet het vuur laag.
- Voeg een scheut tamari, een halve theelepel sambal en 1 eetlepel oregano toe en roer door elkaar.
- Voeg als laatste een forse eetlepel crème fraîche en wat zwarte peper toe. Wij hebben een pepermolen die ik een keer of 7 draai, geen idee hoeveel kilo dat is ;)
- Zet het vuur middelhoog en roer 1 minuut lang alles nog eens goed door elkaar.
- Serveren en eten maar!
Als je net als ik wel houdt van wat pittiger eten, kun je in plaats van een halve theelepel sambal een hele nemen. Mocht je extra zure tomatenpuree hebben gebruikt, dan kun je overwegen om een halve eetlepel agavesiroop door de saus te roeren.
Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
Er zit in Creme fraiche toch lactose? Klopt het dan niet dat het dan niet suikervrij is?!
Nee, dat klopt niet. Lactose komt van nature voor in crème fraîche en is dus geen toegevoegde, geraffineerde suiker.
Dank je wel! Ik ben ook vegetariër maar zo’n saus kun je ook maken met b.v. blokjes quorn of tofu. Leuk om een alternatief te hebben.