The Kind Diet

the kind dietOm inspiratie op te doen en meer te leren over suikervrij eten, krijg ik graag ideeën en tips van anderen. Een van de manieren om deze te krijgen, is het lezen van boeken over gezond eten.

The Kind Diet (2009)
Alicia Silverstone

Ik kende Alicia Silverstone als actrice, vooral van de film Clueless uit 1995. Ze acteert nog steeds en is in de tussentijd veganiste geworden. Hierover schreef ze een geweldig kookboek. Ik kreeg het voor mijn verjaardag van Marger. Het is het beste kookboek op het gebied van ‘suikervrije recepten’ dat ik tot nu toe ben tegengekomen. Echt een aanrader! Het is met een eerlijk hart geschreven, ze heeft duidelijk veel onderzoek gedaan, de recepten zijn echt lekker én vernieuwend. Dus als je nog iets zoekt voor op je verlanglijstje, dan zou ik dit boek erop zetten! Het is alleen verkrijgbaar in het Engels, dat zal voor de meeste mensen geen probleem zijn.

Veganistisch
Het is een veganistisch kookboek, wat betekent dat er geen dierlijke producten in de recpten worden gebruikt. Als je veganistisch bent, kijk je verder dan dat. Alicia gebruikt dan ook geen geraffineerde suiker, maar vervangt dit door onder andere agavesiroop en bruine rijststroop.

Suiker is een drug
Witte suiker is erg geraffineerd, wat wil zeggen dat er vele verwerkingsprocessen nodig zijn om witte suiker te verkrijgen, waarbij belangrijke voedingsstoffen uit de plant verwijderd worden. Het lichaam raakt door de war wanneer het geraffineerde suiker binnenkrijgt, het gaat de missende stoffen uit z’n eigen voorraad halen en raakt daardoor uit balans. Wat Alicia Silverstone duidelijk wil maken, is dat het niet gaat om de plant waar suiker vandaan komt, maar om het raffineren. Dat zorgt ervoor dat suiker in feite hetzelfde werkt als drugs. Je krijgt er even een ‘rush’ van en daarna voel je je nog ellendiger dan voordat je de suiker at, waardoor je nog meer suiker gaat eten. Hetzelfde geldt voor andere geraffineerde producten, zoals witte pasta en witbrood.

Symptomen na het eten van suiker
Alicia vertelt in het boek dat ze een aantal duidelijke (lichamelijke en mentale) negatieve symptomen krijgt wanneer ze suiker eet: hoofdpijn, in gewicht aankomen, na de ‘rush’ voelt ze zich moe, de ochtend erna heeft ze wallen onder haar ogen en een beetje depressief, nog even later voelt ze zich chagrijnig en krijgt ze de behoefte aan meer suiker. Dat bevestigt dat suiker een drug is.

Natuurlijke zoetmiddelen
Met ‘suiker’ bedoelt ze geraffineerde suiker, high fructose corn syrup, organic evaporated cane juice en honing. Zoetmiddelen die ze wel gebruikt zijn onder andere bruine rijststroop, ahornsiroop, agavesiroop en fruit. Voor haar is het heel belangrijk om regelmatig iets lekkers te eten. Ik ben het daar helemaal mee eens, een lekkernij is goed voor je gezondheid! Maar eet het met natuurlijke zoetmiddelen.

Recepten
Er staan veel nuttige informatie en tips in dit boek over veganistisch eten en over eten zonder suiker. Daarnaast een hele hoop recepten, zowel voor ‘beginners’ als voor de geheel overtuigde veganisten. Gerechten voor elk moment van de dag. Lekkernijen als heerlijke coffee fudge brownies, oatmeal/walnut/dried plum cookies en voor de superheroes onder andere candied ginger pears. Ik maakte bijna alle recepten minstens een keer en sommigen zijn hier al vaak op tafel gekomen. Onder andere Alicia’s Magical Healing Soup, die echt helpt als je lichaam wat extra’s nodig heeft.

Website The Kind Life
Alicia heeft niet alleen dit boek gemaakt, ze heeft ook een leuke website: thekindlife.com met een blog, recepten en informatie. Als je een paar recepten wilt uitproberen voordat je het boek koopt, kan dat via haar website.

Koop ‘The Kind Diet’ online

5 reacties op “The Kind Diet” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Ik heb dit boek recentelijk ook gekocht. De inhoud sprak me aan en ik kan Clueless ongeveer helemaal meepraten, dus dat Alicia Silverstone het geschreven heeft, maakte het meteen aantrekkelijk.
  Ben er eveneens erg enthousiast over. De polenta ovenschotel (die ik overigens zonder ondergrond van seitan maak) is mijn absolute favoriet. Leuk dat je een review van dit boek gepost hebt!!

  Willemijn

 2. Ik heb net snel haar blog bekeken en dat vind ik zeker al de moeite waard om bij mijn favorieten te zetten, dan kan ik daar nog eens op mijn gemak rond snuffelen. Bedankt voor de tip! En het boek hou ik ook in gedachten!

  Groeten, Sandra

 3. Naar aanleiding van dit artikel heb ik dit boek gekocht en ik ben erg enthousiast. Sinds ik het boek uit heb eet ik naast geen suiker ook geen dierlijke producten meer en dat bevalt enorm!

 4. Hallo Anna,
  Je schreef eerder dat je ooit eens zelf een kookboek wilt schrijven.
  Ben je al begonnen?
  Misschien kun je “beginnen” met de vertaling van The kind diet?
  Ik ben best leuk in een woordje engels, maar een heel boek (levenswijze) in het engels doorworstelen vind ik nogal wat.
  Ik heb de site ook bekeken en ben best enthousiast. Hopelijk wordt het boek dus een keer vertaald!
  Groetjes Monique

 5. Ben door toeval op deze site gekomen, begonnen met lezen en niet meer gestopt!

  heb net ook de website van kindlife bekeken…en wat een boel recepten!

  ben er pas achter dat ik een suikerallergie heb, en ben nog ontzettend mijn weg aan het zoeken in een leven zonder suiker..maar met al deze tips hier en op de site van alicia moet me dat zeker gaan lukken!!

  dankjewel!

  germaine

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.