Is biologisch echt beter?

Terwijl we bezig zijn met vier weken 100% biologisch eten, komen er wat tegenwerpingen naar me toe. Van mensen die komen met negatieve verhalen over biologsch eten. Maar ook mijn eigen twijfels komen weer even tevoorschijn. Ik stel mezelf dan dit soort vragen:

  • Is biologisch wel echt gezonder?
  • We maken het wel moeilijker voor onszelf, want biologisch is niet zo makkelijk verkrijgbaar als niet biologisch.
  • Is het wel echt beter voor het milieu om biologisch te eten?
  • Hoe moet ik kiezen bij producten waar het prijsverschil zo groot is tussen wel en niet biologisch? Is het dan eigenlijk echt zo duur om het product te verbouwen? Of buiten producenten het biologische uit (ons product is biologisch, dus willen mensen er toch wel veel geld voor betalen)?

Onderzoek naar de gezondheidseffecten van biologisch eten
Het is heel moeilijk om echt te kunnen aantonen dat biologisch eten gezonder is. Er zijn zoveel factoren van invloed op je gezondheid. Er wordt natuurlijk uitgebreid onderzoek naar gedaan, maar echte duidelijke antwoorden zijn er nog niet. De voedingsindustrie zit ook zo in elkaar dat sommige dingen niet of juist wel worden verteld, vanwege economische belangen. Daardoor is het nog moeilijker om het gezondheidseffect te kunnen bewijzen.

Biologische voeding is niet altijd zoals de natuur het bedoelt
Biologische voeding lijkt heel logisch. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet natuurlijk. Planten en bomen groeien en bloeien in hun eigen tijd. De natuur is zo ontzettend, onbegrijpelijk slim en mooi. Alles werkt met elkaar, alles werkt. Je hoeft niets te doen, laat het gewoon groeien en het ligt voor je klaar. Niet alle producten zijn er het hele jaar, niet alle producten zijn zo mooi en groot als in de supermarkt, sommige planten worden ziek. Dat hoort erbij. Laat de natuur haar gang maar gaan, dan komt het goed. Zo doet de biologische landbouw het ook, ongeveer, toch?

Nou, niet helemaal. Er zijn er een hoop biologische boeren die de hete adem (van grote winkelketens) in hun nek voelen briesen. Ze vinden dat ze veel en snel moeten produceren. Ze pushen, experimenteren, dwingen de natuur te produceren. En bio-boeren gebruiken ‘natuurlijke’ bestrijdingsmiddelen, maar die zijn niet allemaal gezond, sommige zijn zelfs giftig. In de natuur bestaan dingen die giftig zijn voor mensen. Het is niet de bedoeling van de natuur dat wij die giftige stofjes binnenkrijgen. Maar dat gebeurt soms wel.

10 geboden voor gezond eten
Toen ik op internet zocht naar biologisch versus niet-biologisch eten, kwam ik in de Volkskrant 10 geboden van goed eten tegen. Een lijst waar ik me goed in kan vinden:

1. Eet lokaal.
2. Eet biologisch of in ieder geval producten waarvoor geen of zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.
3. Eet minder en alleen diervriendelijk geproduceerd vlees.
4. Eet producten waar geen E-nummers of andere vreemde stoffen aan zijn toegevoegd.
5. Betaal meer.
6. Kook zelf. Besteed dagelijks minimaal anderhalf uur aan uw eten.
7. Eet aan tafel, samen met anderen.
8. Probeer een deel van uw eten zelf te verbouwen, hoe klein dat deel ook is.
9. Verspil geen eten.
10. Eet lekker.

Moeite doen voor de dingen die je belangrijk vindt

gittemary

Ik kwam op instagram een leuke feed tegen: Gittemary (website http://www.gittemary.com. Zij is een Deense vrouw die (zonder het te weten) helemaal volgens de 10 geboden eet. Ze deelt haar ervaringen op een hele leuke, inspirerende manier. Ze is zo enthousiast. Het herinnert me eraan dat ik graag moeite doe voor de dingen die ik belangrijk vind.

Een van de dingen die ik belangrijk vind, is biologisch eten. Ook al twijfel ik soms en is het nog niet wetenschappelijk bewezen dat biologisch beter is. Het is leuk om te zoeken naar het gezond eten, om te zorgen dat we zo min mogelijk verpakkingen gebruiken, enz. En daar gaat het om voor mij: Met veel blij enthousiasme aandacht besteden aan de dingen die ik belangrijk vind. Gittemary liet laatst een foto zien van haar peper-plantje. Het staat gewoon binnen in haar huis, maar er groeien toch pepertjes aan (gebod 8). Dat vind ik dan weer geweldig.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.