Iets feestelijks vieren zonder suiker

Bijna niemand denkt erover na, want het hoort er toch bij? Iets vieren doe je met zoetigheid, zo lijkt de algemene regel te zijn. Wie herkent het niet: als kind trakteer je je klas als je jarig bent en hoe zoeter het snoep, des te populairder de jarige. Een jarige collega? Als vanzelfsprekend krijgt iedereen gebak. Kindje geboren? Beschuit met muisjes!

Wie iets te vieren heeft, doet dat met voedsel en vaak bij voorkeur zoetigheid. Waarom zitten veel mensen zo vastgeroest in dat patroon? Kan het ook anders? Natuurlijk kán dat, maar de vraag is eerder of we dat willen en durven. Ook als je beseft dat je meedoet aan een vastgeroest gebruik, kan het best zijn dat je dat met alle plezier blijft doen. Misschien zouden sommige mensen liever zonder suiker vieren, maar zijn ze bang voor de reacties of afkeuring van de medevierders.

Feest en zoetigheid

Taarten, vlaaien en gebakjes zijn de grote feestfavorieten. Ik heb weinig verjaardagen meegemaakt waar ze niet geserveerd werden. Natuurlijk staat het iedereen vrij om een feest te vieren op zijn of haar eigen manier. Wel wil ik duidelijk maken dat suikerproducten voorzetten niet de enige optie is. In onze Recepten-rubriek staan behalve een paar suikervrije taarten ook lekkere koekjes en andere lekkernijen die je zou kunnen gebruiken.

Gebruik gerust je fantasie als je iets wilt vieren met suikervrij voedsel, er is veel meer te bedenken dan wat er op onze site te vinden is. Zoet hoeft natuurlijk niet: een zorgvuldig bereide quiche of salade vullen ook magen en kunnen heerlijk smaken, om maar wat te noemen.

Feest en eten

We lijken feesten en eten onlosmakelijk met elkaar te verbinden. Dat velen van ons een feestelijke gebeurtenis koppelen aan (zoet) eten is een kwestie van traditie, gewenning, sociale dwang of indoctrinatie zo je wilt, maar nodig is het natuurlijk niet. Je bepaalt zelf hoe je een gelegenheid feestelijk maakt.

Als jij dat liever zonder voedsel doet, waarom niet? Als je mensen uitnodigt, komen die dan voor jou of omdat ze eten van je krijgen? In het eerste geval zou er geen probleem moeten zijn als je ze geen eten voorzet, in het laatste geval zou ik me toch gaan afvragen of ik ze wel wil uitnodigen :)

Vier op jouw manier

Voel je niet verplicht om bijvoorbeeld je collega’s van taart te voorzien op jouw verjaardag, of om van hun taart te eten op hun verjaardag. Eet mee omdat je er echt van geniet, trakteer omdat je het heel erg leuk vindt om te doen en deel uit wat jouzelf aanspreekt. Als je er eigenlijk niet achter staat om iets te vieren met suiker, bedenk dan dat het nooit hoeft en er genoeg andere keuzes mogelijk zijn.

Anna en ik vieren regelmatig iets met eten: deze kerst kookte Anna een heerlijk luxe viergangendiner zonder suiker. Met de komende jaarwisseling zullen we weer de lekkerste oliebollen halen die we kennen. Oliebollen en appelbeignets van een goede bakker zijn zo lekker, dat poedersuiker als garnering volledig overbodig is.

6 reacties op “Iets feestelijks vieren zonder suiker” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Hoi Marger
  Waar halen jullie dan die overheerlijke oliebollen?
  Wat de mixen in de winkel bevatten allemaal suiker.
  Groetjes Sanne

 2. Hoi Sanne,

  in Utrecht staat tegen de jaarwisseling een klein kraampje op de hoek van de Prins Hendriklaan en de Jan van Scorelstraat. Vooral de rozijnenbollen zijn overheerlijk (naturel verkopen ze volgens mij niet). Morgen ga ik even kijken of ze er dit jaar weer staan!

 3. Hoi Marger
  De beste wensen voor 2012!
  Bedankt voor de tip. Volgend jaar ga ik er ook eens kijken.
  Dit keer had ik ze toch helemaal zelf gebakken en palmsuiker gebruikt.
  Ook erg lekker!
  Groetjes Sanne

 4. Trakteren op school
  Op de school van mijn kinderen is er sinds de oprichting van de school 25 jaar geleden een duidelijk suikerbeleid: geen suiker mee naar school, niet in de pauzehap, niet in het drinken en niet in de traktaties. En dat werkt. Iedereen is van deze regel op de hoogte, nooit hoor je kinderen zeuren als er op vers fruit of zoute popcorn wordt getrakteerd, vaak zien de traktaties er extra aantrekkelijk uit, omdat kind en ouders er samen iets moois van hebben gemaakt. Als pauzehap hebben kinderen fruit mee of een boterham, rijstwafels, etc.
  Groet,
  Mireille

 5. Fijn die recepten zonder suiker.
  Ik heb een dieet zonder suiker, gist en melk, en dat is lastiger.
  Zuurdesem mag wel, maar waar koop je dat?

 6. Oliebollen kan je natuurlijk wel zelf s.v bakken…Maar zonder poedersuiker eten???
  Hebben jullie een goed alternatief hiervoor?

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.