Houd je lichaam niet voor de gek

goochelaarAls ik naar een goochelshow kijk, vind ik het leuk om me te laten foppen. Iedereen weet dat een goochelaar je illusies voorspiegelt, maar we vinden het leuk om erin te trappen. Ik heb daarentegen geen enkele behoefte om door mijn eten gefopt te worden. Toch is dat precies wat er gebeurt met o.a. geraffineerde suiker.

Onze hersenen zijn ingesteld om positief te reageren op zoete smaken. Zoet betekent in de natuur rijp, veilig en rijk aan koolhydraten. Heel handig als je flink wat spek moet kweken om de barre winter in een koude grot door te brengen.

Gelukkig weten onze hersenen ook prima te signaleren wanneer we genoeg gegeten hebben. Naast de suikers in bijvoorbeeld fruit zitten er allerlei stoffen in gezonde voeding die ervoor zorgen dat je normaal gesproken ongeveer eet wat je lichaam echt nodig heeft.

Stoorzenders

Er zijn verschillende invloeden die dit systeem ontregelen. Geraffineerde producten hebben daar een belangrijk aandeel in. Als we gefabriceerd voedsel eten met veel toegevoegde, geraffineerde suiker, ontbreken in dat voedsel meestal de gezonde afremstoffen die ervoor zorgen dat je niet teveel eet. Daardoor blijven we heel makkelijk dooreten nadat we eigenlijk al voldoende binnen hebben gekregen.

De meeste mensen weten hoe makkelijk is om een pak koekjes of een zak drop achter elkaar leeg te eten. Je hersenen schreeuwen: “Meer, meer…hmm, misschien is het genoeg…meer, MÉÉR!”. Denk je dat het natuurlijk is om een zak drop te legen?

Je wordt gefopt door wat je eet.

Fabrikanten

Voedselfabrikanten zijn bedreven in deze goochelarij. Ze weten precies wat ervoor zorgt dat wij meer gaan eten van hun producten, er meer van kopen en dus meer geld naar ze sturen. Ook de fabrikanten willen meer, méér.

Daarom worden veel producten in de supermarkt volgepropt met liefst een combinatie van vet, zout en suiker. Waarom bevat ‘naturel’-chips zout? Waarom zitten light-producten met ‘minder vet’ vol met suiker? Hoezo moet er suiker aan de aardbeienyoghurt worden toegevoegd?

Om je laatste weerstand weg te nemen voegt men graag nog wat smaakversterkers toe aan de producten. Denk aan ve-tsin (ook wel E621, Mononatriumglutamaat, MSG of Ajinomoto genoemd), dat erg populair is in Aziatische keukens. Dat soort stoffen zijn er gespecialiseerd in om je hersenen op hol te jagen en elke overgebleven remming om door te eten, weg te nemen.

Kies bewust

Als je de neiging voelt om je vol te stoppen met koekjes, taart, snoep en ander gefabriceerd voedsel, bedenk dan eerst nog even dat:

  • je je voor de gek laat houden door de samenstelling en smaakcombinaties van het eten
  • je als gewillig slachtoffer de fabrikant enthousiast sponsort om nog meer van dit soort goochelarij te ontwikkelen

Hoe voorkom je nou dat je in deze val loopt? Weiger simpelweg de goochelshow te bezoeken. Met andere woorden, koop al die producten niet die zo mooi afgestemd zijn op het ontregelen van jouw hersenen en lichaam. Koop zoveel mogelijk producten die direct uit de natuur komen en geef je lichaam daarmee echte voeding. Om maar wat te noemen:

  • verse groenten
  • vers fruit
  • ongebrande en ongezouten noten (vooral geen borrelnootjes)
  • peulvruchten en bonen
  • voor de niet-veganisten: biologische eieren en heel af en toe biologisch vlees en vis.

Eten is ook een keuze: kies je voor jouw lichaam, of voor de portemonnee van de fabrikanten?

Eén reactie op “Houd je lichaam niet voor de gek” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. Beste Marger…,

    Interessant artikel. Uiteraard in het start van het nieuwe jaar ga je vol goede moed sporten en “gezonder” eten.
    Het is echter, naast andere gewoontes, een verslaving welke je moet afleren.
    Het “echt” gezond leven vraagt een hoop nee zeggen tijdens verjaardagen en andere sociale bijeenkomsten.
    Het is zo makkelijk om een stuk cake of andere lekkernijen te pakken.
    Je moet je bewust worden van het feit dat er in veel producten rommel zit en daarnaast moet je “afkicken” en je moet sociale “druk” kunnen weerleggen. Allemaal facetten die de mens moeilijk vindt.
    Het is tenslotte makkelijker om lui achterover te hangen en je vol te stoppen.

    Sporten helpt overigens bij het afkicken en als je daarbij de resultaten er van ziet ben je extra gemotiveerd om nee te zeggen en “gezond” inkopen te doen!

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.