Hoeveel suiker er in ons eten zit

In de meeste producten die we eten is suiker onzichtbaar. Bij snoepjes, taart, koekjes en zo weten we vaak wel dat er suiker in zit, maar we hebben geen beeld van de hoeveelheid. Ook zijn er veel producten waarvan de meeste mensen helemaal niet beseffen dat ze suiker bevatten.

Suikergehalte in beeld

Het kan even schrikken zijn als je dan zo duidelijk in beeld ziet hoeveel suiker ergens in zit, zoals op Sugarstacks.com. Op die site zie je stapels suikerklontjes die de hoeveelheid suiker in bijvoorbeeld een blikje cola tonen. Wist je dat er in een blikje cola bijna 10 klontjes suiker zitten? Of 1 klontje suiker in een kloddertje ketchup bij je frietjes? Een fles ketchup schijnt gemiddeld 45 klontjes te bevatten. En hoe snel eet jij de 21 suikerklontjes in een bak Ben & Jerry’s ijs op?

Is er hierin nog ruimte voor melk?
Is er in deze milkshake nog ruimte voor melk?

Als je dan bij sommige producten bedenkt hoeveel men er in een week of een jaar van eet en de totale hoeveelheid suiker daarbij uitrekent, vind ik het makkelijk te begrijpen dat overgewicht en andere suikergerelateerde gezondheidsproblemen steeds drastischere vormen aannemen.

Niet altijd representatief

De site geeft op een leuke manier een soms schokkend beeld van hoeveel suiker we nu eigenlijk eten. Helaas staan er vrij veel Amerikaanse merken op die in Nederland niet worden verkocht, maar de kans is groot dat vergelijkbare producten hier ongeveer evenveel suiker bevatten. Ook als het wel om producten gaat die wij hier kennen, worden er soms Amerikaanse maten gebruikt, even opletten dus.

Let er wel op dat alle suikers in een product worden geteld, ook de natuurlijke fruitsuikers. Nu zullen die in een Snickersreep niet terug te vinden zijn, maar ik doel er vooral op dat je niet moet denken dat er aan een appel geraffineerde suiker toegevoegd zou zijn ;)

Motiverend

Voor mij werken dergelijke plaatjes extra motiverend. Niet dat ik het nodig heb nu, maar mocht ik aan het twijfelen slaan om toch weer suiker te gaan eten, dan is even rondsurfen op Sugarstacks.com waarschijnlijk genoeg motivatie om die gedachte te verwerpen!

18 reacties op “Hoeveel suiker er in ons eten zit” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Ik vind het eigenlijk wel meevallen hoeveel suiker er in de meeste producten zit op de sugarstacks-site. In ijs zit veel, uiteraard, omdat de koude temperatuur ervoor zorgt dat je de suiker niet zo goed proeft.

  Is op voedingscentrum.nl geen overzicht te vinden van hoeveel suiker er in Nederlandse producten zit?

 2. Ha Nicole,

  als ik bedenk hoe zoet ik nu bijvoorbeeld cola light vind smaken (niet te drinken) en hoe normale cola met suiker dus moet smaken, vind ik het ook weer opvallend hoe weinig suiker in zo’n blikje cola zit. Qua smaak zou ik zeker het dubbele verwachten! Maar in absolute zin vind ik het wonderbaarlijk dat het zo normaal is om gedachtenloos 10 klontjes achterover te gooien met een zo’n blikje.

  Op http://www.voedingswaardetabel.nl/ staat van veel voedingsstoffen aangegeven wat voor dingen er allemaal in zitten, waaronder suikers. Ook hier worden wel meestal natuurlijke en toegevoegde suikers samen gerekend, dus de 7,5 gram suikers in watermeloen zijn niet opeens geraffineerd.

 3. in cola licht (alle licht producten zit aspartaam dat geeft doe goore zoete smaak.

 4. Goed artikel. Naar mijn mening zijn er te weinig mensen bewust van suiker. Suiker is de nummer 1 killer van onze samenleving. Het zuigt vitaminen uit het lichaam. Je bloedsuikerspiegel stijgt na 1 blikje cola of 1 mars al zover dat het je lichaam het niet meer aankan. Je lichaam maakt allerlei stoffen aan om dit gif te verteren. Als je het maar lang genoeg vol houdt en steeds korter achter elkaar dan komt je lichaam er vanzelf niet meer bovenop. Na 1 mars gaat je lichaam al die stoffen al aanmaken. Ik eet never nooit suiker, behalve fruitsuiker. Altijd juiste dosering eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten. Nooit van 1 teveel nemen.

 5. Waarom laat da overheid dit allemaal gebeuren.
  Zij moeten afspraken hier over maken met de fabrikanten.
  Als het suiker geen waarde toevoegt dan alleen een zoete smaak laat het dan verboden worden om het nog in producten te stoppen.Mensen zijn gewend aan die zoete smaak,zodra het eruit is en niet meer verkrijgbaar is word het heus wel verkocht.
  Mensen moeten hun smaak gaan veranderen en dat kost tijd ,een gewoonte af leren kost altijd tijd maar je gaat er op ten duur aan wennen.smaak kun je veranderen ik dronk vroeger suiker in mijn thee lusten het niet zonder,maar nu als ik er suiker in heb dan ga ik over mijn nek zo vies.
  De overheid is de schuldige die onze kinderen te dik maken, zij laten dit gebeuren .
  je kunt geen drinken of eten kopen in de supermarkt zonder suiker.
  HAAL DIE SUIKER ERUIT ,HET IS NIET NODIG EN MENSEN WENNEN WEL AAN PRODUCTEN ZONDER SUIKER.

 6. “je kunt geen drinken of eten kopen in de supermarkt zonder suiker”
  Graag wil ik reageren op deze zin. Bronwater bevat geen suiker, evenals een pak koffie en zakjes thee (alhoewel er over die laatste ophef is mbt het merk Lipton, daar zou wel suiker in zitten). Ook zit er in verse groente, fruit, aardappelen, peulvruchten, rijst, gedroogd fruit geen suiker. De smaakmakers tomatenpuree, kruiden (let op, de mixen bevatten heel veel zout!), specerijen, gember, knoflook, sojasaus (wel etiket checken) zijn sukervrij. Verse noten en naturelchips zijn heerlijke suikervrije snacks. De echte vleessoorten als hamlappen, rundvlees en kip bevatten geen suiker. Gewone melkproducten als melk, yoghurt, karnemelk en kwark zijn ook suikervrij. Gemak dient de mens? Zoek dan tussen de conserven, ook daar is zat keuze in als je geen suiker tot je wilt nemen.
  Het is niet zo moeilijk, je moet alleen even je best doen. Tip: als je iets goeds gevonden hebt, schrijf het op, dan hoef je niet iedere keer het wiel opnieuw uit te vinden. Wel etiket blijven controleren, fabrikanten schijnen het leuk te vinden om te veranderen.

 7. Ik las net ook over karvan cévitam in 1 vles zitten maarliefts 144 suikerklontjes! Dus als je wilt afvallen drink beter water of wat coca cola daar zitten er maar 27 in.

 8. Een fles karvan cevitam verdeel je natuurlijk over veel meer glazen omdat het aanmaaklimonade is. Als je geen of minder suiker wilt binnenkrijgen, is het net zo’n slecht idee als cola.

 9. Beste meneer of mevrouw Suikerkul,

  Hoe kun je de overheid nu de schuld geven dat mensen suiker eten? Dat raakt echt kant noch wal. Sinds wanneer hebben mensen geen eigen autonomie meer om te bepalen wat ze willen? Los van het feit dat ik ook bijna geen suiker eet, zie ik niet zitten dat een controlerende overheid over mijn schouder meekijkt. Mensen ‘moeten’ niets, je kunt ze slechts adviseren en zelf laten beslissen.

 10. hallo marger
  mijn vraag is hoeveel suikerklontjes zitten er in een glas sinas

 11. Als we massaal geen suikerprodukten kopen,
  stort de markt vanzelf in en komen fabrikanten
  met iets anders, of ze gaan er onderdoor…

 12. zelfs in fruit zit suiker het is wel natuurlijk maar als nog het is fructose. in alles zit suiker (glucose of fructose) thee bijvoorbeeld. Of tomatenpurree en gedroogt fruit zit
  suiker in coffee,pannekoeken, poffertjes, melkproducten en dan heb je nog colydraten ook ongezond.

  Eigenlijk is vet heel erg gezond voor je en eiwitten. Ik hoor ook heel vaak dat mensen iets niet lekker vinden omdat iets zuur is. Maar dat moet je gewoon leren eten.

  Fabrieken verwerken in alles zuiker om dat iets dat zoet is eerder gel opleverd dan iets dat bitter is bijv. Spruitjes.

 13. Sportdrank is ook geweldig… Extran een halve liter bevat gewoon meer dan 5 suikerklontjes. De fabrikant geeft gewoon aan Koolhydraten 5,5 Gram waarvan suikers 5 Gram! Dat alles per 100ML maakt dat eer je het flesje van 500 ML de halve liter op hebt je eigenlijk voor niets gesport hebt. Een suikerklontje weegt namelijk 4,4 gram x 5 = 22 gram Suiker! Per klontje 24 kcal maakt 120 kcal…. Als je een beetje serieus aan Spinning doet kun je in 1 uur 800 kcal verbranden maar dat wordt dan 680 kcal na de sportdrank…

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.