Hoe smaakt suiker als je niet gewend bent het te eten?

Dit was een vraag die wel eens bij me was opgekomen de afgelopen maanden. Ik heb gemerkt dat mijn smaakpapillen anders zijn gaan reageren, ik kan smaken beter onderscheiden en intensiever ervaren en de natuurlijke zoetheid van allerlei voedsel proef ik nu veel beter. Ik was daarom benieuwd of ik de smaak van suiker anders zou ervaren als ik dat weer zou eten, maar heb geen enkele behoefte om suiker te eten.

Ik was dus zeker niet van plan om het antwoord op die vraag te gaan ontdekken, maar kwam er onverwacht toch achter. Zelfs als ervaren suikerontwijker kun je er soms toch blijkbaar niet aan ontkomen. Bij vrijwel alles dat ik buiten de deur eet, vraag ik specifiek of er geen suiker in zit, maar soms ligt het zo voor de hand dat het suikervrij zal zijn, dat ik dat niet doe.

Zo ook in een restaurant in Londen, waar ik na het diner een cappuccino bestelde, zoals ik wel eens vaker doe. Een mooie kop, rijk bedekt met melkschuim en bestrooid met een laagje pure cacao werd me voorgezet. cappuccinoDacht ik, want toen ik uit gewoonte een hapje uit het melkschuim met cacao nam, proefde ik een enorme zoetgolf. Blijkbaar hadden ze i.p.v. pure cacao iets als gebrande suiker over het melkschuim gedaan.

Ik schrok van de intensiteit van zo’n theelepeltje schuim met een miniem laagje suikerspul. Ongeveer wat ik zou hebben geproefd als ik een jaar geleden in één hap twee Marsen in mijn mond had gestopt, denk ik, en dat had ik toen ook niet zo prettig gevonden.

Vies dus en véél te sterk, maar aan de andere kant wel leuk dat mijn vraag in elk geval beantwoord is. Ik had best verwacht dat suiker me nu wat sterker zou smaken, maar dit was veel extremer en onsmakelijker dan ik dacht.

Deze ervaring bevestigt voor mij hoe mijn smaak voorheen was afgestompt door het eten van veel suikerproducten. Een jaartje terug had het me niets gedaan: ik zou wel iets zoets hebben geproefd, maar meer op de achtergrond en niet zo’n zware, overheersende smaak. Waarschijnlijk is dit moeilijk te geloven voor lezers die nog gewoon suiker eten (of lezers die mij wel eens hebben zien snoepen ;) ), maar ik ben ervan overtuigd dat voor mij (en waarschijnlijk meer mensen) suiker een enorm afstompende werking heeft gehad op de smaakbeleving en dat ik zonder suiker veel makkelijker kan genieten van eten.

4 reacties op “Hoe smaakt suiker als je niet gewend bent het te eten?” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Herkenbaar! Wat ik zoet vind, vinden suikereters smakeloos, en wat suikereters zoet vinden, vind ik VIES! Ook als je een suikervrij ijsje besteld, hebben de ijsmakers er meestal zoveel zoetstoffen in gegooid dat het niet meer eetbaar voor me is. Want ja, wat weten ijsmakers nou over de rijke smaakwereld der suikerlozen?

  Overigens hebben ze bij IJs & Zopie op de Twijnstraat suikervrij frambozenijs dat behoorlijk smaakt. Gezoet met fructose, en toch nog redelijk misselijkmakend. Een betere ijsvervanger vind ik de zelfgemaakte shake met bevroren vruchten. Bij de AH koop je vrij goedkoop bevroren fruit. Dat kieper je samen met een rijpe banaan en fruit-left overs in een bak. Yoghurt erover en mixen maar. IJskoud de lekkerste!

  Oke, en dan nog 1 laatste tip: pureer eens een stuk watermeloen en schenk dat in ijsbekertjes met stokjes. Na een paar uur heb je de lekkerste meloenijsjes ter wereld.
  Fijne zomer!

 2. Hallo allemaal,

  Ik ben bij toeval hier terecht gekomen en ik moet zeggen: heel waardevol! Mijn dochtertje van net 3 jaar is namelijk overgevoelig/allergisch voor suiker (ze krijgt hiervan uitslag/eczeem en enorme jeuk) en krijgt dus niets waar suiker in zit (een héle puzzel om nog iets te vinden, zoals jullie weten!!!)

  Zij is dus ook niet gewend om suiker te eten en voor mij best moeilijk om dat toch “iets lekkers” voor haar te maken of te vinden. Er is hier in de buurt 1 ijssalon die vruchtenijs maakt gezoet met fructose, ik vind het erg lekker ook, en zij geniet er ook van als wij een “normaal” ijsje kopen daar. Wat bovenstaande betreft dat ik meteen doen, de shake, en verder: mocht je nog leuke tips hebben, mail me graag!!
  post_to_astrid at hotmail.com
  Groetjes Astrid

 3. Ik dronk een half jaar geleden een koffie verkeerd en die viel zo ‘vreemd’. Ik heb de beste man moeten vragen of er alcohol in zat (dat gebruik ik ook niet maar ik werd bijna onwel en moest toch weten hoe dat kwam). Na alleen een slokje, en als ik rook aan de koffie wist ik dat het de koffie was, de geur alleen al maakte me zo ziek.

  Uiteindelijk bleek er van die zoete dikke roomstroop in te zitten dulce leche geloof ik… heel bizar hoe als je het niet meer eet, de reaktie van maar een slokje van een met suikergemengde drank is. Echt gif dus, alleen dat merk je dus pas echt na maanden of jaren zonder :-)

 4. Ik moet zeggen, ik eet absoluut niet suikerloos, maar ik heb vanaf een heel jonge leeftijd suiker niet zo lekker gevonden. Dus ik herken die walging heel erg goed! Je neemt een nietsvermoende hap en… ja hoor, een mond vol suiker. Ik vind het bijna bitter smaken, m’n mond trekt ervan samen.

  Ook zogenaamde “0% suiker” producten vind ik afschuwelijk, het is echt alsof de fabrikanten denken dat als ze het maar zoet genoeg maken, we het massaal zullen kopen. Jakkes.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.