Hoe ga je suikervrij uit eten?

Een van de punten waar wij tegenaan liepen bij onze switch naar suikerloos eten, is eten in restaurants e.d. De kans is erg groot dat als je een willekeurige eetgelegenheid binnenwandelt, je een maaltijd te eten krijgt die suiker bevat. Nooit meer uit eten vind ik geen interessante optie, dus hoe pak je dit aan?

Waar ligt de grens?

Niet iedereen wenst helemaal te stoppen met suiker. De eenvoudigste optie is natuurlijk om alleen in restaurants voeding met suiker tot je te nemen en het daarbuiten suikervrij te houden. Zolang je niet een paar keer per week uit eten gaat, zou dat niet teveel suiker in je lichaam moeten opleveren. Zelf geef ik er de voorkeur aan om helemaal zonder geraffineerde suikers te eten, tenzij het niet anders kan. En er kan nu eenmaal veel!

Vooraf zoeken

Een mogelijkheid is om van tevoren te zoeken naar restaurants die specifiek suikervrije opties aanbieden. Via de diverse vergelijkingssites kun je nog wel eens restaurants ontdekken die daar rekening mee houden. Daarnaast is bij biologische restaurants de kans wat groter dat het geboden voedsel al zonder toegevoegde suiker is.

Vooraf bellen

restaurantOnderschat echter de welwillendheid van de kok niet. Als je graag naar een bepaald restaurant wilt, kun je gerust even van tevoren bellen of het mogelijk is om een en ander suikervrij te bereiden. Sommige restaurants zullen je dan erop wijzen dat de kaart een aantal suikervrije opties biedt. Soms is de kok bereid om gerechten op verzoek aan te passen en verzint hij een alternatief voor ingrediënten die suiker bevatten. Een kok hoort áltijd te weten welke ingrediënten hij in zijn gerechten doet en waaruit ze bestaan.

Als men dat niet wil, kan dat zijn omdat de smaken van de gerechten zo op elkaar afgestemd zijn, dat het vervangen of weglaten van suiker teveel afbreuk doet aan het eten. Of de kok is lui of niet creatief natuurlijk, maar dan ga ik liever ergens anders eten.

Ter plekke vragen

Bij binnenkomst kun je in een restaurant altijd vragen wat de suikervrije mogelijkheden zijn. Als je tijd hebt om eventueel door te gaan naar het volgende restaurant, kun je makkelijk op deze manier wat rondshoppen. Verwacht niet van de kok dat hij op stel en sprong even zijn gerechten aanpast met alternatieve ingrediënten, die moeten nu eenmaal ingekocht worden. Daarvoor is minimaal een dag van tevoren bellen wel zo netjes.

In een goed restaurant is het bedienend personeel altijd bereid om je vragen te beantwoorden of het even bij de kok na te gaan vragen. Laat je vooral niet afschepen als je echt suikervrij wilt eten: als restaurantpersoneel jouw voedingswensen niet serieus neemt, heb je daar helemaal niets te zoeken.

Eigen kennis inzetten

Een regel die altijd geldt is: gebruik je kennis over suiker, al dan niet opgedaan via onze site ;) Als je goed weet in welke producten geraffineerde suiker kan voorkomen, weet je ook waar je op de menukaart op moet letten. Natuurlijk kun je dan als je een dessert wilt restaurants mijden waar alleen taartjes e.d. op het menu staan, of specifiek naar sausjes vragen, die vaak de grootste boosdoeners zijn (bij de chinees hoef je bijv. weinig suikervrije sauzen te verwachten). Maar ook voor de nuances is het belangrijk: alledaagse dingen als vleeswaren (carpaccio, parmaham, spek), ijs en brood komen op menig menu voor en kunnen zeker toegevoegde suiker bevatten. Dat zijn dus aandachtspunten.

Bereidwilligheid

Mij is de laatste maanden opgevallen dat er in de horeca veel mensen werken die maar al te graag bereid zijn met je mee te denken. Zo aten wij in een broodjeszaak waar Italiaanse worst werd gebruikt van een naburige winkel. De bediening liep met alle plezier even naar de winkel om bij de eigenaar te verifiëren of er inderdaad geen suiker was gebruikt in de worst. Met de hulp van vriendelijk personeel kun je dus een heel eind komen.

Gepost in rubriek Tips

8 reacties op “Hoe ga je suikervrij uit eten?” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. hoi,

    ik ben via google op jullie website terechtgekomen. Ik eet nu sinds juni geen suiker (koeken, … het eten zit vol met suiker als je er op begint te letten!)meer wegens candida (volgens mij) en wilde ook geen suiker meer eten om af te vallen. Ik voel me sindsdien veel fitter en ben dus ook veel afgevallen.
    Maar dat uit eten gaan, is echt niet eenvoudig. Wat je schrijft is volledig terecht. In Waregem kan je in ieder geval gaan eten en houden ze rekening met wat je wel en niet mag eten.
    Nog veel succes met de site. Ik plaats hem bij mijn favorieten en op mijn site als ik er ooit een heb. Groetjes.

  2. Hallo,

    via de google, ik zocht suikervrije taarten kwam op jullie website. Leuk en erg interesant. Zeker omdat ik zo min mogelijk suiker wil eten. Het valt echt tegen, dat er eigenlijk overal suiker in zit. Ik kijk altijd op etiketten. Soms ontkom je er niet aan. Ik weet dat als ik suiker eet vooral smidags dat ik zo moe wordt, dat ik het liefst mijn bed in duik.
    En dan komen ze weer met een traktatie op mijn werk met taart. Ik kan het eigenlijk niet eten,maar soms doe ik dan voor hun. Stom natuurlijk. Eigenlijk moet ik het gewoon niet meer doen. voor mij is het ook een sport om lekkere dingen te eten zonder suiker erin. Nu ik heb gelezen over palmsuiker en agave siroop ga ik daar mee aan de slag in taarten en cupcakes, die nu razend populair zijn.
    Ga zo door met de website!

    groeten Annemarieke

  3. We blijven ons best doen, annemarieke!

    Suiker eten voor anderen zou ik zeker niet doen. Ik weet dat het voor veel mensen moeilijk kan zijn. Ik redeneer als volgt:

    – IK beslis wat mijn lichaam in gaat
    – ik zou ook geen sigaar roken, heroïne spuiten omdat anderen het een probleem zouden vinden als ik dat niet doe. Een vegetariër peinst er doorgaans ook niet over om ‘sociaal’ een biefstuk mee te eten. Als het mijn keuze is om suiker te laten staan, heeft een ander daar niets over te zeggen.
    – Als anderen zouden mogen beslissen dat ik maar suiker mee ‘moet’ eten, zou het rechtvaardig zijn als het omgekeerde ook het geval is. Stel je de reacties eens voor als ik anderen zou opdragen geen suiker meer te eten? Precies, dat laat men niet toe. Dus ik ook niet.

    Misschien helpt dit je om in sociale situaties je niet gedwongen te voelen toch suiker te eten. Mijn ervaring is dat veel mensen juist interesse tonen als je uitlegt geen suiker te nemen en zo niet, dan is dat hun mening en zal ik daar verder geen energie aan besteden.

  4. Ik word zelf altijd ziek als ik suiker eet. Dus ik leg ook uit als ik iets aangeboden krijg dat ik geen suiker mag hebben. IK heb echt geen zin om ziek te worden om uit sociaal oog punt suiker te gaan eten. Maar dan is het ook makkelijker nee te zeggen merk ik. Toen ik veel op dieet was zondigde ik heel vaak en alles was lekker. Maar nu ik weet dat ik ziek word van suiker kan ik het heel goed laten staan en veel beter nee zeggen.

    Succes @Annemarie met leren Nee te zeggen. En in plaats alleen Nee, kan het ook Nee vriendelijke bedankt. Je blijft dan altijd beleefd toch!

  5. Hoi dames van deze fantastische website! Ik begin me net een beetje te verdiepen in het onderwerp : suikervrij eten en dankzij jullie website heb ik in korte tijd al aardig wat duidelijkheid gekregen!

    Wel een prangende vraag: Hoe gaan jullie om met sociale situaties als verjaardagen en bijeenkomsten met vrienden en / of familie?
    Ik weet zeker dat ik door veel vrienden zou worden uitgelachen. Zelfs mijn partner heeft maar een beperkt begrip. Hij vindt het heel goed van me maar oh wee als ik perse suikervrij brood wil hebben, de calve pindakaas wil vervangen of een suikervrije cake zou willen bakken…
    Zo nu ook aanstaande zondag de verjaardag van onze dochter. Ik ga toch maar gewoon suikertaarten bakken omdat deze verandering in elk geval te snel is voor mijn omgeving. Misschien volgend jaar?

    komen jullie vaak onbegrip / spot tegen? nemen jullie zelf eten mee naar een sociale gelegenheid? En drinken jullie alcohol?

    Hartelijke groet, froukje

  6. @Froukje Dankjewel voor het compliment (Marger is trouwens een heer, geen dame ;) ). Fijn dat we je zo kunnen helpen.

    Wij komen vrijwel nooit negatieve reacties in sociale situaties als verjaardagen. Gelukkig, want negatieve reacties zijn niet fijn. Helemaal niet als ze van je vriend komen! Er zelf volledig achter staan helpt. Dan kan je denken: laat ze maar praten, ik doe wat voor mij het beste voelt. Verder bak ik vaak zelf iets als ik naar een verjaardag of iets dergelijks ga. Dan hebben we tenminste ook iets lekkers om te eten en kunnen anderen het ook proeven (en heb ik testers voor mijn recepten!). Maar het gebeurt ook vaak genoeg dat degene die ons uitnodigen zelf voorstellen iets te maken of kopen dat suikervrij is. Veel mensen vinden het heel interessant dat we geen suiker eten en willen er graag meer over horen.

    Je zou ook af en toe iets kunnen maken of kopen dat suikervrij is en dat niet aan je vriend vertellen. Eerst eens kijken of hij het lekker vindt of niet en daarna vertellen dat er geen geraffineerde suiker in zit. Zo went hij misschien aan het idee dat zonder suiker ook heel lekker kan zijn.

    We drinken allebei geen alcohol, dus dat is makkelijk voor ons. We hoeven daarbij geen rekening te houden of er misschien suiker in zit. We drinken wel sap en dergelijke. Bij sap moet je ook even controleren of er suiker of iets dergelijks in zit.

    Succes ermee. Het is een stuk makkelijker als je een omgeving hebt die met je meedoet en -denkt. Misschien kan je op een forum of iets dergelijks mensen vinden die ook net zijn gestopt/geminderd met geraffineerde suiker.

  7. Hoi,

    Ik vraag me af hoe een dagmenu er nog ongeveer uitziet als je geen suiker eet… wat eet je dan op zo’n dag?

    Groetjes Ilona

  8. Ik volgde de cursus op 1 april 2014 en voel me als herboren. Ik maak nu zelf boterhambeleg, rook zelf de zalm… Terug naar vroeger is voor mij geen optie. Die rommel komt m’n lijf niet meer in.
    De reacties in de omgeving zijn niet altijd even fijn. Ik word als ‘moeilijk’ afgeschreven. Soit. Ze weten niet wat ze missen.
    Ik hoop dat de ‘suiker-maffia’ steeds meer in de media komt en mensen wat meer over hun voeding gaan nadenken.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.