Het lichaam is perfect

 

Om inspiratie op te doen en meer te leren over suikervrij eten, krijg ik graag ideeën en tips van anderen. Een van de manieren om deze te krijgen, is het lezen van boeken over gezond eten.

boek_annemarieHet lichaam is perfect (2007)
Annemarie Postma

Ik hoorde de laatste tijd redelijk veel over Annemarie Postma en las op internet een aantal enthousiaste reacties op haar boek ‘Het lichaam is perfect’, dat maakte mij nieuwsgierig. Vooral was ik benieuwd wat zij van geraffineerde suiker vindt. Dus ik ben haar boek gaan lezen.

Twee soorten eten

Annemarie schrijft: ‘Je hebt twee soorten eten. Dat wat je dichter bij jezelf brengt en dat wat je bij jezelf vandaan haalt.’ Om een voorbeeld te noemen: veel mensen zijn emotie-eters, die proppen van alles in hun mond als ze zich verdrietig of boos voelen. Het liefst ‘slechte’ dingen als ijs, koekjes en friet. Dat soort eten helpt je lichaam niet, je eet het eigenlijk om je hoofd tot kalmte te brengen in plaats van om je lichaam te voeden. Ik geloof dat je inderdaad twee manieren hebt om te eten. De ene doe je met je hoofd en de ander voor je lichaam. Ik wil graag eten om mijn lichaam te voeden met voeding waar het iets aan heeft. Suiker hoort daar niet bij. Ook Annemarie adviseert om zo weinig mogelijk geraffineerde producten te eten, dus geen wit meel, paneermeel, suiker en geen kant-en-klaarproducten.

Geraffineerde producten

Annemarie schrijft in haar boek dat het belangrijk is om zoveel mogelijk levend voedsel te eten. Daarmee bedoelt ze vers en onbewerkt, rauw of kort gekookt. Anders bevat het voedsel nog maar weinig ‘levenskracht’. Ik begrijp hieruit dat producten als geraffineerde suiker ook voor haar vallen onder ‘eten waar je lichaam niets aan heeft’. Geraffineerde suiker bevat geen levenskracht.

7 weken eetplan

Het lichaam is perfect bevat een 7 weken eetplan. Het is geen dieet, maar het aanleren van nieuwe eetgewoonten. Het wordt allemaal voor je omschreven, van ontbijt tot en met het avondeten. Ze neemt elke dag een powerjuice of supersmoothie als ontbijt, gebruikt voedingssupplementen, gezonde vetten, veel groente en water en geen geraffineerde producten, kunstmatige zoetstoffen en vlees. Om haar eetplan te volgen zul je veel nieuwe voedingswaren moeten aanschaffen, zoals omega-vetzuren, Goji-berry’s en kokosolie.

Geraffineerde olie

Over olie gesproken, Annemarie waarschuwt ervoor dat je geen geraffineerde oliën moet gebruiken. Deze zijn volgens haar nog slechter voor je dan geraffineerde suikers. Gebruik daarom alleen extra vierge olie en koud geperst. Ook mag je sommige oliën niet verhitten. Olie die geschikt is om te verhitten moet zo min mogelijk meervoudig onverzadigde vetzuren bevatten.

Conclusie

Ik heb haar eetplan zelf niet gevolgd, maar ik denk dat het een gezonde en goede manier van eten is. Vooral handig voor mensen die willen leren om gezond te eten, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Vervolgens kun je je eigen eetplan maken. Ik vind het goed dat ze niet simpelweg met een dieet komt aanzetten. Ze heeft een hele duidelijke reden om te eten zoals ze doet en deelt dat graag met de rest van de wereld.

Koop ‘Het Lichaam Is Perfect’ online

7 reacties op “Het lichaam is perfect” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Hoi,

  ik ben alvast benieuwd naar het boek,
  ik heb hem besteld!!
  En dan starten maar.
  Ik laat jullie alvast weten hoe het verder gaat.
  MVG,Vero.

 2. Héy,

  Ik heb het boek reeds gelezen en ik moet toegeven dat ik nog nooit zo vlug een boek volledig uitgelezen heb,
  het is een schitterend boek met de waarheden des levens,
  alleen vergeten we dit allemaal door het gestreste leven dat we leiden,
  Voor mij persoonlijk kan ik dit niet volledig volgen maar ben toch al goed op weg om ‘smorgens smoothie’s te maken en fruit te eten,
  dit is al een verslaving,echt waar!!
  De volgende week ga ik mij concentreren op de groenten-smoothie’s,
  om eens een dag of twee te ontgiften,
  ik kijk er eigenlijk al naar uit,
  ik moet dit wel doen als ik thuis ben,
  met mijn ploegen-werk lukt dit allemaal niet zo correct,
  maar ik doe mijn best,
  Ik laat jullie het vervolg weten,
  Vero.

 3. Mooie titel heeft dat boek….Het lichaam is perfect….Hoe zou dat toch komen in deze wereld waar perfectie zo moeilijk te vinden is, zodra de mens er zich mee bemoeid, zeker ook als het om de voeding gaat…???…daar heeft onze grote vriend Darwin vast wel een antwoord op….

 4. Geweldig boek goede aanvulling op mijn reeds ingeslagen weg naar een gezondere levensstijl……voel me super …..

 5. Wie weet waar ik het boek nog kan bestellen van annemarie postma,mijn lichaam is perfect

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.