Het Heden Ik kookboek

Om inspiratie op te doen en meer te leren over suikervrij eten, krijg ik graag ideeën en tips van anderen. Een van de manieren om deze te krijgen, is het lezen van boeken over gezond eten.

Het Heden Ik kookboek (1994) – Lekker eten ondanks ME, candidiasis, hypoglykemie en voedselallergieën
Anne Marie Reuzenaar

Meerdere lezers van suikerwijzer.nl vertelden met dat ze bij het stoppen met suiker veel hebben gehad aan Het Heden Ik kookboek. Dat wekte mijn interesse en daarom haalde ik het boek in huis. Anne Marie Reuzenaar (orthomoleculair voedingsdeskundige en ex-candidapatiënt) vertelt dat in Nederland tienduizenden mensen lijden aan ME, candidiasis (chronische candida), hypoglykemie of voedselallergieën. Het volgen van een bepaald dieet biedt verlichting van hun klachten. Men mag veel dingen (waaronder geraffineerde suiker) dan niet meer eten en dat is moeilijk vol te houden als je geen goede alternatieven kent. Die alternatieven geeft Reuzenaar in haar kookboek.

Geraffineerde suiker en suikerhoudende producten vermijden
De schrijfster begint met een uitgebreide uitleg over de verschillende aandoeningen waarvoor dit kookboek verlichting kan bieden. Over het algemeen raadt ze aan zo min mogelijk suiker en suikerhoudende producten te gebruiken, omdat voor de verwerking ervan voedingsstoffen uit de reserves van je lichaam gehaald moeten worden. Daardoor kunnen tekorten ontstaan. Daarnaast is het eten van ongeraffineerde (volkoren) producten belangrijk, genoeg groenten en onverzadigde vetten. Verder zegt ze dat je matig moet zijn met koffie, ‘gewone’ thee, alcohol en cacao en geur- en smaakstoffen en/of conserveringsmiddelen. Deze adviezen zijn naar mijn idee voor iedereen belangrijk, of je nou wel of geen bepaalde aandoening hebt.

avocado'sAvocadosoep
Om meer te kunnen zeggen over dit kookboek, moest ik natuurlijk een paar van de recepten uitproberen! Daarom maakte ik avocadosoep en een mokkataartje. Toen ik het recept voor avocadosoep las, werd ik niet heel enthousiast. Ik was toch nieuwsgierig hoe het zou smaken. Ik volgde precies het recept en vond het een beetje flauw smaken. Daarom heb ik er zelf nog wat ingrediënten aan toegevoegd om het op smaak te maken. Toen was het prima te eten, maar ik vond het niet lekker.

Suikervrij mokkataartje
De volgende dag maakte ik het kleine mokkataartje. Dit was nog interessanter dan de soep, want dit is een suikervrij taartje (het is eigenlijk meer een cake). Mijn oma maakte vroeger altijd een mokkataart bij feestelijke gelegenheden, met lange vingers en koffie erin. Heerlijk vond ik die, maar deze mokkataart zat vol met suiker. De mokkataart van Reuzenaar bevat onder andere glutenvrij meel, rijstemeel, carobepoeder, sojamelk en appeldiksap als zoetmiddel. Dit recept is niet moeilijk om te maken, maar helaas ook niet echt lekker. Er zit wel een beetje koffie in, maar ik vond het nauwelijks naar mokka smaken. De appeldiksap maakt het taartje niet zoet genoeg, waardoor het geheel nogal vlak smaakt. Daarom deed ik er nog een beetje rijststroop overheen en dat maakte het meteen een stuk smakelijker (maar dan verhoog je ook de glycemische waarde van het taartje en is het waarschijnlijk niet geschikt voor mensen met genoemde aandoeningen). Mijn mede-proevers waren ook niet zo enthousiast over dit taartje.

Conclusie
Ik denk dat dit boek best een fijne handleiding kan zijn voor mensen met ME, candida, hypoglykemie of een voedselallergie die echt niet weten waar ze moeten beginnen. De schrijfster geeft bijvoorbeeld een weekmenu en een productenlijst, zodat je precies weet wat je moet maken en waar je de ingrediënten kan kopen. Voor een persoon die vanwege een aandoening Het Heden ik kookboek streng moet volgen, zijn de recepten helaas geen echte goede alternatieven voor het ‘normale’ eten. Er zitten vast recepten tussen die wel lekker zijn, maar naar aanleiding van de recepten die ik maakte en doorlas, word ik niet erg enthousiast.

De recepten zijn over het algemeen vrij ouderwets. Zo was ik teleurgesteld toen ik bij de vegetarische recepten ‘gevulde paprika’s’ zag staan. Als je zo’n tien á vijftien jaar geleden in een restaurant was en vertelde dat je vegetarisch wilde eten, kreeg je standaard gevulde paprika met rijst, of een omelet. Ontzettend fantasieloos vond ik dat. Nu zijn er gelukkkig veel meer creatieve koks in de restaurants.

Dit kookboek vind ik geen aanrader, maar kan wel een begin zijn voor mensen die een streng dieet moeten volgen en echt niet weten waar ze moeten beginnen. Ik wil Reuzenaar niet afschrijven vanwege dit gedateerde kookboek. Daarom ga ik het boek Smikkelen & smullen (kookboek voor kinderen met voedselallergieen) van dezelfde schrijfster eens proberen, dit boek komt uit 2004 en zou dus wat modernere recepten moeten bevatten.

Koop ‘Het Heden Ik kookboek’ online

2 reacties op “Het Heden Ik kookboek” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. Hoi Anna,

    Een paar maanden geleden ben ik erachter gekomen dat ik hypoglykemie heb, net als mijn moeder en tante. Ik wilde in het begin niet geloven dat het zo was, want ik was een zoetekauw. Ik was gek op chocola (nog steeds wel, maar minder) en het leek me verschrikkelijk om te moeten stoppen met suiker eten. Maar ik ben toch begonnen aan een streng dieet. De eerste 8 weken heb ik alle producten die ‘slechte suikers’ bevatte laten staan. Ik heb daar heel veel moeite mee gehad, ik heb echt af moeten kicken van suiker. Toen ik daarna voor het eerst een chocoladereep van Molenaartje (die maken nooit gebruik van kunstmatige zoetmiddelen of riet- en bietsuiker) at, vond ik het flauw smaken. Ik werd er somber van. Maar ik ben er inmiddels helemaal aan gewend en vind het nu wel zoet. Ook de koekjes en snoepjes zonder suiker smaken me vele malen beter dan een half jaar geleden. Het is dus niet zo dat de recepten van Het Heden Ik Kookboek flauw zijn, maar je eigen smaakpupillen zijn te gewend aan de zoetheid van de geraffineerde suikers. Dat kun je veranderen, en zo houden door je aan het dieet te houden. Een enkele keer zondigen geeft niet, zolang je daarna maar niet terugvalt in je oude gewoontes.

  2. Knap hoor om dit te doen..heb het een keer gedaan voor drie weken, omdat ik erge schimmel had in mn darmen wat zich weer in andere problemen uitte. Wil nu weer beginnen, maar wil niet elke dag weer diezelfde groenten eten en de gerechten in Het heden ik, vond ik best eentonig en vaak lustte ik het niet. Ik maakte dus steeds wokgroenten en gevulde paprika met zilvervliesrijst.. maar dat gaat na een week ook vervelen…ben dus op zoek naar andere gerechten… iemand een idee??

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.