Havermoutrepen zonder suiker

Deze havermoutrepen zijn alleen gezoet door middel van de vruchten die erin zitten. Ze zijn echt erg lekker, ik heb ze al meerdere keren gemaakt. Goed als tussendoortje, voor als je zin hebt in iets lekkers en zoets.

HavermoutrepenHavermoutrepen (voor 8 repen)

  • 120 gram boter
  • 125 gram appelstroop (zonder toegevoegde suiker! bijvoorbeeld van Zonnatura)
  • 225 gram havermout
  • 100 gram noten, in stukjes hakken (bijvoorbeeld amandelen, walnoten, pistachenoten)
  • 12 gedroogde abrikozen, in stukjes

Smelt de boter en stroop in een pannetje op laag vuur.

Meng in een kom de havermout, noten en gedroogde abrikozen.

Als de boter en stroop helemaal gesmolten zijn, deze goed roeren en dan van het vuur afhalen. Het havermoutmengsel in het pannetje overdoen en goed mengen met het botermengsel.

Leg onderop een cakevorm een strook bakpapier dat over de zijranden heen valt en giet het mengsel erin. Het mengsel moet een hoogte hebben van ongeveer anderhalve c.m., dit met de bolle kant van een lepel aandrukken en gladstrijken.

In een oven van 170-180 graden Celsius bakken gedurende 20 minuten, tot de havermoutplak een middenbruine kleur heeft. Haal cakevorm uit de oven en trek bakpapier er voorzichtig uit, samen met de havermoutplak. Leg op een rooster en laat 2 uur afkoelen.

Snij in repen. Bewaar in een goed afgesloten plastic bak.

Hulp nodig bij stoppen met suiker?

banner voor cursus 40 dagen zonder suikerDe cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie.

Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

18 reacties op “Havermoutrepen zonder suiker” - Geef jouw reactie

  1. ik begrijp dat laatste zinnetje over bewaren niet zo goed. Hoezo bewaren? Volgens mij zou dit bij mij niet lang blijven liggen :)
    Fijne kerst en een ontsuikerd 2009!

  2. Ben heel blij met deze recepten. Heb ook een lekker suikervrij gerecept gevonden van “Geroosterde muslie”

    http://www.trifles.nl/2005/10/02/maison-dorre-granola/

    Ik maak deze muslie ook wel met dadelstroop.

    In de havermoutrepen gebruik ik appelstroop van AH huismerk er zijn geen suikers aan toegevoegd.
    Als ik het goed heb is het Rinse stroop.

    Verder de complimenten voor deze site.
    De aubergine salade is ook heerlijk.

    Grtjs. Marie-Jose.

  3. hoi, dit is echt lekker zeg. Met dit soort recepten wordt het steeds makkelijker en leuker.groetjes

  4. Hallo,
    Dank voor dit lekkere recept. Ik ben er gisteren mee aan de slag gegaan en de smaak is uitstekend. Echter, bij mij wordt het geheel niet helemaal hard. Ik blijf een beetje een zacht, kleverig geheel houden.

    Weet je misschien wat ik fout heb gedaan?

    Groetjes Emilie

  5. Hoi Emilie,
    Graag gedaan!

    Waarschijnlijk moet je de repen iets langer in de oven bakken. Elke oven is weer anders, dus een precies advies in baktijd kan ik niet geven in mijn recepten. De volgende keer dat je ze maakt, zou ik ze 5 minuten (dus totaal 25 minuten) langer bakken. Kijk wel na 20 minuten even of ze niet te donker worden. Als dat het geval is, leg dan een stukje alumuminiumfolie over de repen voordat je ze die 5 minuten extra bakt.

  6. Ha Anna,

    Wat een super website zeg! Heb net een aantal recepten uitgeprint. Wij wonen in Chili en hier heb ik nog geen appelstroop kunnen vinden. Heb je een idee waardoor ik dat zou kunnen vervangen?
    Alvast bedankt,

    Geertje

  7. Geertje,
    Leuk dat je zoveel met onze website kan! En dat helemaal vanuit Chili :-)

    De appelstroop in dit recept zorgt voor een groot deel van de smaak. Daarom moet je misschien wat verschillende alternatieven uitproberen om erachter te komen wat het lekkerste is.

    Als je geen appelstroop hebt, zijn er misschien wel stropen van andere vruchten (bijvoorbeeld peer of pruim)? Zo niet, dan zou ik de appelstroop vervangen door diksap (zeer geconcentreerde fruitsap), of anders rijststroop of (aangezien je daar ook geen agavesiroop kan krijgen) stevia.

    Ik denk dat het lekker is om half appeltje heel fijn te snijden en te bakken in boter met wat kaneel. Voeg er vervolgens wat diksap, rijststroop of stevia aan toe te. Dat mengsel kan je vervolgens gebruiken in plaats van appelstroop.

  8. @ Anna dus in plaats van de appelstroop de geraspte appel meebakken in de boter die je smelt en dan een paar druppels stevia toevoegen of een puntje van de theelepel steviapoeder?

    Ik heb wel rijststroop en agavestroop, maar die appelkick lijkt mij wel fris en lekker.

  9. @Olivia Ja, precies! Een paar druppels, of een beetje steviapoeder en dan proeven of je het zoet genoeg vindt. Dan kan je er altijd nog een klein beetje bijdoen, als dat nodig is. Laat je weten hoe ze zijn geworden?!

  10. Ik heb ze ook met sinaasappel gemaakt. En zelfs het sap erdoor gedaan. Ook met olie in plaats van met boter en ze zijn niet onaardig. Met boter vind ik ze te vet smaken en met sinaasappel lekkerder dan met appel. Het is heel puur en geen enkele zoetmaker toegevoegd.

    Met de stroop erbij schiet het heel erg hoog in de voedingswaarde. Dat is ook een overweging geweest om het niet toe te voegen. De stevia ben ik vergeten en eigenlijk is het niet nodig want nu proef je de noten en gedroogde vruchten goed samen met de sinaasappel.

  11. Hoi
    Dank voor het recept Het is lekker!
    Alleen ik heb het zelfde probleem als Emilie Het wordt niet hard. Ook niet op 180 gr en iets langer in de oven.
    Kan het komen omdat ik puur appelstroop gebruik waar helemaal geen suiker inzit? Rinse appelstroop is gemaakt van suikerbieten dus daar zit het wel in.
    De smaak is heel lekker maar lastig mee te nemen onderweg.

  12. Ze zijn erg lekker. Vallen wel uit elkaar maar het smaakt er niet minder door.
    Kan ik ze ook invriezen?

  13. @Loes, wat voor boter heb je gebruikt?

    @Marielle, ik heb nog niet geprobeerd ze in te vriezen, maar ik zou het gewoon proberen als ik jou was! Ik denk dat het prima kan.

  14. Gebruik roomboter maar druk het tegenwoordig goed hard aan met een klein snijplankje en maak de plaat niet zo dik meer. Gaat nu een stuk beter zo. En vanuit de koelkast is het wel stevig om te eten.

  15. Heerlijke repen…. maar met 120 gr kokosolie wel een kcal bom..

    Kan ik de boter vervangen met iets anders ?

  16. Hoi Anouk, ik heb dit recept al heel lang niet meer gemaakt. Ik zal het eens proberen met kokosolie, ik denk dat dat prima werkt!

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.