Wanneer je besluit geen geraffineerde suiker meer te eten, vraag je je waarschijnlijk als eerste af hoe dat dan moet met al die lekkere koekjes en taarten. Daar zit immers veel geraffineerde suiker in, maar je zou ze wel graag blijven eten. Dat is de reden waarom ik zelf recepten ben gaan maken van koekjes en andere lekkernijen zonder geraffineerde suiker.
Maar veel mensen beseffen zich niet dat je ook best veel suiker binnenkrijgt via het ontbijt, lunch en avondeten. Kijk bijvoorbeeld eens naar de ingrediƫnten van een pakje met saus of een maaltijdsalade. Grote kans dat daar suiker in zit. Daarom wilde ik mijn suikervrije recepten voor ontbijt, lunch en diner ook graag met jullie delen. Ik eet zelf geen vlees, maar het vegetarische vlees kan je in de meeste recepten prima vervangen door gewoon vlees (dat geef ik per recept aan). Hieronder het recept voor hartige taart (zonder suiker).
Hartige taart met prei en (vegetarisch) gehakt
2 personen
4 plakjes roomboter bladerdeeg (zonder suiker)
1 kleine prei
1 kleine paprika
100 gram vegetarisch gehakt of rundergehakt
40 gram geraspte kaas (het liefst oude kaas)
1 ei
1 afgestreken theelepel paprikapoeder
1 theelepel tijm
snufje zeezout en peper
- Haal de plakjes bladerdeeg uit de oven en leg ze ergens neer waar ze kunnen ontdooien.
- Vet een ronde bakvorm (ongeveer 16 cm doorsnede) in met een beetje boter.
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Was de prei en snij deze in vrij dunne ringen. Bak de prei in een koekepan met wat olijfolie tot de prei zacht is geworden.
- Was de paprika en snij deze in kleine blokjes. Voeg toe aan de prei en laat even meebakken.
- Breek het ei in een bakje open en kluts deze met een vork of garde. Voeg de paprikapoeder, tijm, peper en zout toe en roer.
- Leg de 4 plakjes bladerdeeg in de vorm tegen elkaar aan en druk de randen dicht. Zorg dat de bladerdeeg over de rand heenvalt. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Leg het gehakt erin. Als je geen vegetarisch gehakt gebruikt, moet je dit eerst even bakken (en als er veel vet in je pan blijft, dit even afgieten).
- Doe het prei-paprikamengsel er bovenop.
- Giet vervolgens het eimengsel er voorzichtig overheen. Zorg dat je dit goed verdeelt tijdens het gieten.
- Strooi daar de geraspte kaas overheen.
- Vouw de randen van het bladerdeeg eroverheen, zodat je een soort dakje op je taart hebt. Dit hoeft niet helemaal af te sluiten als het niet gaat.
- Zet in de oven en bak gedurende 15 minuten. Als het bladerdeeg lichtbruin is geworden en je geen vloeibaar eimengsel meer ziet, is de hartige taart gaar.
- Haal de hartige taart uit de oven en snij in vier stukken. Ieder krijgt twee stukken taart. Eet smakelijk!
Variaties:
– Je kan deze taart met allerlei verschillende groenten vullen. Groenten die wat meer vocht bevatten (zoals courgette en prei) moet je van tevoren even bakken. Groenten die wat meer tijd nodig hebben voor ze gaar zijn (zoals broccoli) moet je van tevoren even kort (5 minuten) koken.
– Als je de taart niet op kan, is deze prima de volgende dag op te eten. Zowel koud als opgewarmd is ‘ie nog steeds lekker!
Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
Hallo,
Ik ga morgen de hartige taart maken, hier in het noorden vriest de oven niet.
Groetjes Yvonne
Hallo,
Nou de hartige taart smaakte prima, ik heb wel wat andere kruiden gebruikt, maar het komt vast en zeker weer op tafel.
Dit is de 4de suikervrije dag, en tot nu toe gaat het prima.
Vanavond op bezoek bij mijn schoonouders, neem de koekjes zelf maar mee.
Groetjes Yvonne
Fijn dat het recept is bevallen, Yvonne! Succes met alle nog volgende suikervrije dagen, bedenk dat als het toch even lastig wordt, het na verloop van tijd alleen maar makkelijker en vanzelfsprekender wordt.
Hier in belgie vriest de over ook niet hahahaha. Ik ga het recept wel een keer proberen!
misschien zinnetje ff veranderen?
Waar haal je suikervrije bladerdeeg?
Hillie, de meeste bladerdeeg is zonder toegevoegde suiker. Ik vind de Koopmans roomboter bladerdeeg het lekkerste. Die kan je gewoon in de supermarkt kopen.