Dit recept maakte ik van biologische ingrediënten. Ik maakte het in de eerste week van 100% biologisch eten voor 100 euro per week.
Glutenvrije en suikervrije pannenkoeken
Ik wil graag een van mijn glutenvrije recepten met jullie delen. Natuurlijk is ‘ie ook suikervrij (ook het beleg)! Als je glutenvrij moet (of wil) eten, is het soms niet makkelijk. Er is zoveel keuze voor iemand die alles kan eten, maar als je geen gluten mag dan sta je daar: ‘En nu?’. Ook zijn glutenvrije producten vaak niet lekker. Voor onze oudste zoon hebben we bijvoorbeeld verschillende soorten brood gekocht en de meeste soorten zijn gewoon echt niet lekker. Gelukkig vonden we uiteindelijk een merk brood dat wel lekker is (je kan ook zelf glutenvrij brood maken).
Een ander gerecht dat ik heel graag lekker wilde maken voor hem, was pannenkoeken. Ik heb veel verschillende soorten glutenvrije pannenkoeken gemaakt. De ene lekkerder dan de andere. Dit recept maak ik nu regelmatig, omdat ze gewoon hartstikke lekker zijn. Of je nu glutenvrij eet of niet.
Tegenwoordig kan onze zoon ook wat gluten verdragen en voeg ik wat kamutmeel toe aan het pannenkoekenbeslag. Kamutmeel heeft heel weinig gluten, maar zorgt wel voor een iets krokantere pannenkoek. Het kamut is helemaal niet nodig als je de pannenkoeken 100% glutenvrij willt maken. Allebei de varianten zijn heel erg lekker.
Pannenkoeken (suikervrij, ongeveer 8 stuks)
alle ingrediënten kan je biologisch kopen
180 gram boekweitmeel
50 gram rijstmeel (of kamutmeel als het niet 100% glutenvrij hoeft te zijn)
1/2 tl baking soda
2 eieren
400 ml melk (ik gebruik plantaardige melk)
kokosolie (of andere olie/boter) om de pan in te vetten
- Meng de twee soorten meel met de baking soda
- Voeg de eieren toe en roer door
- Voeg de melk toe en roer door tot je geen klontjes meer hebt. Het beslag voor deze glutenvrije pannenkoeken is iets dikker dan dat voor ‘gewone’ pannenkoeken. Als je nog klontjes hebt, kan je het beslag even met een staafmixer glad mixen
- Maak de pan goed heet en voeg dan voor de eerste pannenkoek 1 el olie toe
- Bak de pannenkoeken aan beide kanten lichtbruin
- Voor de volgende pannenkoeken kan je wat minder olie gebruiken om de pan in te vetten
- Tip: Als je alle pannenkoeken hebt gebakken, spoel dan even je beslagkom af. Glutenvrij beslag is lastig af te wassen als het is opgedroogd.
Een pannenkoek suikervrij beleggen
In onze maatschappij zijn we gewend om stroop, suiker en andere geraffineerde suikers op onze pannenkoeken te doen. Maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn geweldig lekkere gezonde producten om je pannenkoeken extra lekker te maken! Je kan vers fruit op je pannenkoek doen, of kaneel, cacaopoeder. Ook kan je kokosbloesemsuiker, kokosbloesemnectar, agave of rijststroop op je pannenkoek doen. Een appelpannenkoek is zoet door de appel, je kan er wat kaneel opdoen. Een kaaspannenkoek heeft geen zoetigheid nodig.
Appelpannenkoeken
Schil een appel, snijd hem in dunne plakjes. Giet een dunne laag beslag in de pan, dan wat appelpartjes erop, dan nog wat beslag erover en bakken maar. Een appelpannenkoek is wat lastiger om te draaien in de pan, maar ik weet dat je het kan! De appel schaven en door het beslag heenroeren kan ook, maar dan proef je de appel minder duidelijk. Als de appelpannenkoek op je bord ligt, kan je er bijvoorbeeld kaneel overheen doen.
Kaaspannenkoeken
Snijd plakjes kaas (ik gebruik jongbelegen) tot je 30 gram kaas per persoon hebt. Giet een dunne laag beslag in de pan, dan de plakjes kaas erop, dan nog wat beslag erover en bakken maar. Een kaaspannenkoek is wat lastiger om te draaien in de pan, maar ik weet dat je het kan! De kaas schaven en door het beslag heenroeren kan ook. Als de kaaspannenkoek op je bord ligt, kan je er bijvoorbeeld paprikapoeder overheen doen.
Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
Leuk idee, zo’n week. Jammer alleen dat het zo’n verschrikkelijk hoog bedrag is. 100 euro per week, dat kan de gemiddelde Nederlander helemaal niet betalen.
Hans, bedankt voor je reactie. Volgens het nibud geeft een gezin van 4 personen gemiddeld 100 euro aan hun voeding uit per week. Ik wil graag laten zien dat je van hetzelfde bedrag ook helemaal biologisch kunt eten.
Hoi Anna,
Mijn oma, en later mijn moeder (en nu ikzelf), bakten/bakken vaak pannenkoeken met appel en spek. Eerst een plakje spek uitbakken, het vet dat daaruit komt is dan voldoende voor het bakken van eerst de stukjes appel (beetje zacht en bruin laten worden), beslag erover. Aan 1 kant bruin laten worden, dan met behulp van een deksel/bord de pannenkoek uit de pan laten glijden, en omgedraaid terug in de pan doen.
Zeker voor glutenvrije pannenkoeken is de deksel methode een handige, daar glutenvrij nogal breekbaar is. Overigens is het breekbare wel wat minder wanneer je ipv rijstmeel, tapiocameel gebruikt. Tapioca beslag is een beetje plakkerig/elastisch en daardoor breekt het minder snel. Je kunt het kopen in de Indische toko (ook online).
Door de appel hoeft er verder geen beleg meer op. Overigens smaakt uitgebakken spek en gebakken appel ook lekker op een boterham.
Voor mijn vegetarische vader, gebruiken wij rook tofu ipv spek. Het wordt niet knapperig zoals spek, maar de smaak ontloopt elkaar niet veel.
Groeten van
Ilonka
Hoihoi. Ik wil de pannenkoeken graag maken, maar heb geen rijstmeel. Kan dit? En waar is de baking soda voor in dit recept? Hoor het graag. Alvast bedankt.