Gezond bakken van Amber Albarda

Nadat ik een tijd lang elke week een bericht op suikerwijzer plaatste, was er de afgelopen twee weken geen artikel verschenen. Ik had even geen motivatie, maar eigenlijk (daar kwam ik later achter) was ik me aan het bezinnen. Waarom doe ik al dat werk voor de website? Wat wil ik ermee bereiken? Hebben mensen er wel wat aan? Er wordt sinds een paar jaar veel geschreven over suikervrij eten. Hebben wij dan nog wel toegevoegde waarde? De antwoorden op die vragen begonnen te komen toen ik bezig was met deze recensie over een boek van Amber Albarda. Veel van haar redenen om te schrijven over gezond eten, zijn dezelfde als die van mij.

Anderen helpen om gezonder te eten

Wat ik wil met deze website, is anderen helpen om gezonder te gaan eten en zich daardoor fijner te voelen. Op zich was dat mijn reden al toen we begonnen met deze website. Maar het is goed om dat weer duidelijk voor ogen te hebben. Zo kan ik bekijken of ik nog aan dit doel kan voldoen of niet. En misschien verzin ik nog een paar nieuwe, leuke manieren om mensen te helpen gezonder te eten.

Nu is hier mijn recensie van het boek ‘Gezond Bakken’ van Amber Albarda.

gezondbakken

Wat staat er in het boek?

Suikervrij eten is vooral een uitdaging als het gaat om feestjes, snoepjes en koekjes bij de thee. Wat een goed idee om daar een heel boek over te maken, vol met recepten! Amber noemt in het begin van het boek een aantal ingrediënten die ze veel gebruikt en die erg lekker en gezond zijn. Die beschrijft ze heel duidelijk, zoals kokosolie en verschillende natuurlijke zoetmiddelen. Ook vind je in het begin van het boek recepten voor plantaardige melk. Dat is handig, want die gebruikt ze vaak en is (zonder allerlei toevoegingen) moeilijk verkrijgbaar in de winkels.

Wat volgt is een grote hoeveelheid lekkere recepten, ingedeeld naar soort lekkernij. Koekjes, taart, brownies, brood, feestdagen en toetjes/snoepjes. Als ik een nieuw koookboek heb, ga ik er altijd zo snel mogelijk mee aan de slag! Ik heb dan ook al flink wat recepten uit dit boek gemaakt. Soms pas ik ze een beetje aan, zo ben ik dan weer. Afhankelijk van de ingrediënten die we in huis hebben en van waar ik zin in heb. Zo zie ik een kookboek ook, je kan de recepten precies volgen en je kan geïnspireerd raken door de recepten. Dat is allebei erg leuk!

Lekkere recepten?

De recepten in dit boek zijn erg lekker. Een aantal ervan zijn favoriet. Toen ik nog eens door het boek bladerde, bleek de bladzijde met het recept van suikervrije karameltoffees het meest besmeurd. Want de toffees heb ik het vaakst gemaakt en vind ik erg lekker. Marger vindt ze juist niet zo lekker. Ik denk dat dat komt omdat ze iets weg hebben van roomijs en dat is ook iets wat hij niet lekker vindt. Andere favoriete recepten, die we wel allebei (en de kinderen ook) erg lekker vinden, zijn de chocolade munt koekjes en courgettemuffins met chocolade. Het enige wat voor mij niet goed werkte uit dit kookboek, zijn baksels met appelmoes erin. Ik vind het dan een beetje taai smaken en het geeft me weinig voldoening.

Het boek heeft mooie, inspirerende foto’s en originele recepten. Nu ik door het boek kijk, denk ik dat ik vanavond de focaccia met tomaat en basilicumolie ga maken. Het is een soort glutenvrije pizza, die er heerlijk uitziet!

Zijn de recepten suikervrij?

Ja. Volgens Amber zijn de volgende suikervervangers niet alleen ‘niet slecht’, maar ze leveren je zelfs gezondheidsvoordelen op: rauwe honing, kokosbloesemsuiker en palmsuiker, ahornsiroop, lucuma (een tropische vrucht), gepureerd fruit, medjoul dadels en rauwe agave. De recepten in dit boek zijn trouwens niet alleen suikervrij, maar ook tarwevrij en grotendeels glutenvrij & lactosevrij.

Iets meer over Amber Albarda

Amber Albarda wil mensen leren om gezond te eten, om goed voor onszelf te zorgen. Toen ze door verkeerd eten en stress behoorlijk ziek was geworden, zocht ze hulp bij verschillende specialisten. Die hebben haar manier van eten volledig veranderd. Ze kreeg daardoor veel meer energie, voelde zich goed en viel ook nog wat af. Ze werd er zo enthousiast van, dat ze haar baan opzegde en zich volledig ging inzetten om haar ervaring en kennis over gezond eten te delen met anderen. Ze schrijft boeken, geeft workshops en lezingen en organiseert evenementen. Ze doet dus van alles om anderen te helpen gezonder te eten en zich daardoor fijner te voelen.

Koop ‘Gezond Bakken’ online

4 reacties op “Gezond bakken van Amber Albarda” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. Mijn zus heeft haar boek ook. De toffeetaart is hier wel een succes!

  2. Lijkt me een geweldig boek! En ga vooral door met je blog. Je motiveert me nog altijd, en je recepten zijn heerlijk!

  3. Ga zo door graag ;)
    Kwam via Google hier terecht en heb en bij favorieten gezet!

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.