Geen suiker meer

SuikerklontjesWaarom geen suiker meer? Omdat ik dat al jaren van plan ben, omdat ik steeds meer lees over de negatieve effecten van suiker op je lichaam, omdat ik moe word als ik veel suiker eet, omdat ik wil weten of het fysiek en mentaal verschil uitmaakt wanneer ik zo min mogelijk suiker eet. Voor mij zijn dat genoeg redenen om geen suiker meer te eten.

Testperiode
Begin december ging de testperiode in, een maand waarin Marger en ik uitproberen hoe het is om suikervrij te eten. We hebben nog allerlei producten met suiker in huis en ik heb niet de behoefte die allemaal ineens weg te gooien. Ook waren er producten waarvan ik niet wist dat er suiker in zit en die ik daarom nog at. Het is een maand waarin mijn lichaam langzaam kan wennen aan het eten zonder suiker. Bovendien moet ik er mentaal aan wennen. Als ik bijvoorbeeld verdrietig of geïrriteerd ben, heb ik nog de neiging naar iets lekkers met suiker te grijpen. Ik wil leren om anders om te gaan met dit soort emoties.

Hoe ver wil je gaan?
In de maand december doe ik mijn best zo min mogelijk suiker te eten, maar eet de producten met suiker die we nog hadden zonder probleem op (maar ik koop geen nieuwe). Ook gebruik ik deze maand om te bepalen hoe ver ik erin wil gaan. Wil ik alleen de koekjes en snoepjes met suiker laten staan? Of ook de meer dagelijkse producten waar de suiker in verstopt zit, zoals ketchup, toastjes, sojasaus, enz. enz.? Het is nu eind december en ik heb het voornemen om voor dat laatste te kiezen. Ik weet nu hoe lastig dat is. Veel producten die voor de meeste mensen heel gewoon zijn, moet ik laten staan of er een alternatief voor vinden. Bij natuurvoedingswinkels hebben ze veel suikervrije producten, die bij de normale supermarkt suiker bevatten (zoals ketchup). Dus daar kan ik een aantal alternatieven vinden. Daarnaast vind ik het leuk om te koken en te bakken, dus experimenteer ik met suikervrije koekjes en dergelijke.

Januari
Het is bijna januari en dan is de testperiode voorbij. Toch valt er nog een hoop te leren over eten zonder suiker. Op deze site lees je onze ervaringen en kun je wijzer worden over eten zonder suiker.

37 reacties op “Geen suiker meer” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. wat een dapper project in de december maand die ongeveer uit alleen maar suiker bestaat!
  ik heb ook een paar maanden geen suiker gegeten, lang geleden en inderdaad, ik voelde me fitter en viel heel erg af (Dat laatste was niet helemaal de bedoeling). Ik merkte wel dat het echt óveral in zat, daar werd ik een beetje gek van.
  En hoe doe je het dan met je chocomelk-project? ook zonder suiker dus? mag honing wel???

 2. hey marger en anna,

  interesting jullie website!
  ik heb zelf vanaf half 2005 tot eind 2006 zonder suiker gegeten. heel raar in het begin omdat het bijna in alle produkten zit.
  binnen 2 wkn kreeg ik een betere huid, geen ontstekingen/pukkeltjes etc meer. dat viel me direct op. afvallen komt er ook nog bij.
  gr natalja

 3. Marger en ik zijn de maand december best makkelijk suikervrij doorgekomen. Oliebollen zonder poedersuiker zijn namelijk ook erg lekker ;-)

  Honing mag op zich wel, maar ik eet het liever niet (omdat het de glucosespiegel in je lichaam erg verhoogt). Hoewel het inderdaad lastig is dat suiker in zoveel producten zit, zorgt dat ook weer voor een leuke uitdaging om voedingsmiddelen te vinden en maken die suikervrij zijn.

  Chocolademelk zonder suiker (die ook nog lekker smaakt), daar heb ik me nog niet mee bezig gehouden. Ik mag namelijk tijdelijk geen zuivel (lactose-intolerantie). Ik maak wel dingen met cacaopoeder in plaats van chocolade (zoals suikervrije chocoladekoekjes).

 4. Hallo,

  Ik wil even zeggen dat ik het erg knap van je vind om in december ook suikerloos te eten.
  Ik ben dus ook pas 2 januari begonnen..!!
  En idd, de kilo’s vliegen eraf.
  Ik eet ook veel fruit , en eet geen aardappels, maar wel rijst, en geen brood maar crackers, drink veel water, en thee.

  Suc6 er mee.

  Groetjes, Alette

 5. Ik ben nu ruim een week geleden gestopt met snoepen en suikergebruik.
  Voel me veel beter, mijn vreetbuien zijn minder geworden. En bijna geen last meer van lage bloedsuikers. Eigenlijk blijf je je hele leven verslaafd. Dus nooit meer beginnen met de eene koekje.

 6. Wauw Marion, al na een week zo’n verschil merken! Hopelijk word je vanaf nu verslaafd aan het je goed voelen ;) Geen last van afkickverschijnselen? Hopelijk houd je het ook makkelijk vol, net als wij. Zorgen dat je verder wel goede voeding eet en gezonde alternatieven hebt om je smaakpapillen eens extra te verwennen kan veel helpen.

 7. Hallo,
  Ik heb vandaag te horen gekregen dat de cellen in mijn lichaam niet goed de suikers opneemt, waardoor de suikers niet worden omgezet in energie! Ik krijg nu medicatie én mag geen suiker en producten die suiker bevatten nuttigen. Maar hoe weet ik nou welke producten ik niet meer mag, kan ik dat ergens vinden?
  Groeten Mirjan

 8. Je kunt zien of suiker in producten zit door de etiketten goed te lezen. Op vrijwel elk product dat in de supermarkt verkocht wordt, staan de ingrediënten vermeld. Suiker kan onder verschillende benamingen op een etiket vermeld zijn, we hebben hier een artikel over geschreven: https://suikerwijzer.nl/slechte-suiker-de-verschillende-soorten-herkennen/.

  In het begin was ik wel even bezig met het lezen van al die etiketten, maar al snel wist ik wat ik wel en niet kan eten en valt het allemaal erg mee. Als je geen suiker eet, kun je de koekjes uit de supermarkt ook niet meer nemen. Toch is het lekker af en toe een koekje of taartje te eten (zonder suiker). Recepten daarvan vind je ook op onze site!

 9. “geen suiker meer”

  Dan mag je ook geen fruit meer eten, want daarin zit óók suiker.

 10. Wat een geweldige site!
  Ik ben nu sinds 2 maanden helemaal suikervrij. Aanleiding, bij een bezoek aan een homeopaat werd ik even met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik dacht nergens last van te hebben en ging eigenlijk alleen mee omdat ik het vermoeden had dat mijn man en kinderen iets van een melk allergie hadden. Als er tijd over zou zijn wilde ik ook graag even “doorgelicht”worden. Eigenlijk gewoon om te horen dat ik nergens last van had.
  Uitslag: man en 3 kids: caseiine waarvan man en 2 kids ook een citrusallergie.
  En toen ik: suiker en zoetstoffen.
  Een boekwerk aan lijsten mee naar huis en meteen aan de slag. Eigenlijk viel het allemaal wel mee met koken en ook zonder melk waren er genoeg snacks te vinden alleen zonder suiker……..
  Gelukkig kan ik nu ook voor mezelf aan de slag. Straks even chocolade koekjes bakken met plantaardige boter en agavesiroop. Hebben we eindelijk weer allemaal wat lekkers!
  Achteraf wel heel blioj dat ik geen suiker meer eet. Voel me een heel stuk beter dan voorheen (het kon dus nog beter) en bijna alle kilotjes die er door 3 zwangerschappen stiekem aan waren gesnoept zijn zonder enige moeite verdwenen.

 11. Brigitte,
  Wat leuk om te lezen! En wat goed dat het stoppen met suiker en zoetstoffen je (toch) een beter gevoel geeft. Eet smakelijk van de chocolade koekjes!

 12. Beste Anna. Door een echtscheiding. woon ik nu in Hoek v Holland.
  daar heb ik en vrouwelijke arts ontmoet deze woont naast mijn. Zij vertelde pressies wat jij vertelde. Ik voel me ook moe en lusten loos. Ik heb je website als favorieten toegevoegd. suiker is slecht voor de mens. omdat overal suiker in zit, en voor alles geld TE Veel is slecht. en suiker breekt je lichaam af. daarom gaat ik nu december het het met suiker afbouwen en wil in in januari 2011 gaan leven zonder suiker. in geval tot het minimum te beperken. Ik zoek daarom een Lijst waar alle eten en drinken in staan zonder suiker. Vraag: wil jij een lijst of link naar mijn toesturen aub. waar alle eten en drinken in staan zonder suiker Bedankt anna

 13. Hallo Willem,
  Er wordt ons wel vaker gevraagd of we een lijst hebben met alle producten waar suiker in zit. Dat is helaas onmogelijk, omdat fabricanten de ingrediënten van hun producten nogal eens wijzigen. Wij kunnen dat niet allemaal bijhouden. Bovendien is het heel goed om zelf de ingrediënten op verpakkingen te lezen. Zo leer je vrij snel te herkennen of ergens suiker (of suiker met een andere benaming) in zit. Als je over specifieke producten tips wilt, dan kan ik je misschien beter helpen.

  Veel succes met je goede voornemen voor januari 2011!

 14. Zijn suikervrije en 0%cal producten gemakkelijk te verkrijgen momenteel? Of zou een website die deze specifieke productgroep verkoopt wel degelijk een aanwinst zijn?

  Bedankt

 15. James, ik zou niet weten wat je met producten zonder calorieën zou moeten. Leuk dat allerlei fridrankfabrikanten hun light-troep proberen te verkopen met dat label, maar gezond durf ik het niet te noemen met al die kunstmatige zoetstoffen. Water en kruidenthee zijn de enige gezonde calorievrije producten die ik ken.

 16. Beste Anna,
  Na lezing van het boek Giftig van William Reymond, (waar ik overigens erg van ben geschrokken en ik een absolute aanrader vind voor iedereen die zich afvraagt waar die explosie van obesitas vandaan komt die we nu meemaken, en níet alleen in de USA!) ga je vanzelf op zoek naar meer informatie over suiker op internet en stuitte zo op jullie site. Erg leuk, informatief en zeer praktisch, vooral de recepten.

  Ik heb alleen een vraag hoe ik alcolhol moet plaatsen als je suikervrij wilt eten. Ik lees daar niets over, maar kan me moeilijk voorstellen dat niemand daar een vraag over heeft. Dat er suiker nodig is om alcolhol te maken is duidelijk, maar hoe schadelijk is het vervolgens? (Behalve dan voor de lijn, want dat mag ook als bekend worden verondersteld).

  Monique

 17. Hoi Monique,
  Ik ken het boek van Reymond nog niet, ik zal er eens naar kijken!

  Marger en ik drinken geen alcohol, omdat we er geen behoefte aan hebben. Maar er zijn wel vaker mensen die vragen over suiker en alcohol. Ze schijnen vaak suiker toe te voegen aan wijn, om het rijpingsproces te versnellen. In likeur is veel suiker toegevoegd. Verder is het suikergehalte dat van nature in bier zit erg hoog. Nu ik dit zo schrijf, denk ik dat ik er misschien toch een keer een artikel over maak…

 18. Hoi, hoi,

  Ik wil eerst even zeggen hoe blij ik ben met jullie site!
  Samen met mijn 2 zoontjes mag ik geen suiker meer of in ieder geval zo min mogelijk. Een hele opgave vooral voor mijn 4 jarig zoontje die natuurlijk al meerdere malen met snoep en koek in aanraking is gekomen. Dankzij jullie site hebben we gelukkig al veel alternatieve lekkernij gevonden want ik houd erg van bakken en mijn oudste ook :-) Nu heb ik alleen een vraag. Hebben jullie ook recepten met oersuiker? Of kan ik de recepten met palmsuiker vervangen door oersuiker?

  Nogmaals bedankt en ga zo door!!

  Veel liefs,
  Daphne

 19. Hoi Daphne,
  Wat fijn dat jullie zoveel hebben aan onze website! Echt leuk om te lezen dat ook de kleintjes er profijt van hebben. Je kan de palmsuiker vervangen door oersuiker. Het is wel zo dat oersuiker je bloedsuikerspiegel meer doet stijgen dan palmsuiker (waardoor je meer schommelingen kan krijgen in je energieniveau).

 20. Hoi Anna,

  Ik zit er over te denken ook te stoppen met suiker. Ik heb een klein vraagje: doen jullie ook niet aan zoetstoffen en dergelijke?

  Bedankt!

  Groetjes Noortje

 21. Noortje,
  Wij gebruiken geen kunstmatige zoetstoffen, wel natuurlijke zoetmiddelen zoals agave, rijststroop en dergelijke. Hier lees je meer over op deze site (je kan het invullen in het zoekvenster).

 22. Karin,
  Bij onze veelgestelde vragen staat een antwoord op je vraag over ons gebruik van agave.

 23. Koen en Luc zijn intolerant aan suiker. Ze kunnen het wel verdragen maar in kleine maten. Luc kreeg erge buikkramp als baby zijnde en Koen krijgt eczeem en wordt daar hangerig van. Bij beide is het ook meer het feit dat koemelk de grootste boosdoener is en suiker-intolerantie hierdoor versterkt is. Door gebruik te maken van palmsuiker, oersuiker of agavesiroop krijgt koen minder eczeem en nog belangrijker zijn energie-level blijft constanter. Ik heb hierdoor een nog prettiger kind voor terug gekregen dan ik al had. Doordat de mineralen er nog in zitten bij oerzoet, hoeft het lichaam deze essentiële vitamine en mineralen niet te gebruiken vanuit het eigen lichaam om de suiker weer af te breken. (ikzelf heb gemerkt dat ik daardoor binnen 5-6 mnd volledig op mijn gewicht terug was van voor mijn zwangerschap, altijd een leuke bijkomstigheid naast de extra energie die ik ervoor terug krijg ;-) ) Ik denk dat de bewustwording van wat je eet en daar voor jezelf de juiste weg in te vinden het belangrijkste is…

  Iedereen in ieder geval succes met het mindere of geheel weglaten van de geraffineerde suikers of gewoon met het bewuster eten.

  groetjes Daphne

 24. Hoi,
  Wat een fijne en handige site in mijn zoek- en speurtocht naar onformatie over suiker en suikervrij eten. Ik wil hier graag aan beginnen. Ik hoop dat mijn gezondheid erop vooruit zal gaan. Dat kan haast niet anders. Ik ben een enorme zoetekauw en hoop dat dat nu ook om zal slaan. Wel heb ik een vraagje. Volgens mij zijn de meeste suikervrije producten of natuurvoedingswinkels erg duur. In september ga ik op kamers in Rotterdam. Ik kan dan heerlijk zelf bepalen wat ik eet, meer nog dan ik nu toch al doe (ik ben niet vaak thuis met avondeten bijv.). Maar als student en ook nu heb ik natuurlijk niet zo’n groot budget. Heeft iemand tips? Is veel dingen zelf maken de juiste oplossing? Maar veel ingredienten zijn ook duur. Ik hoop dat het suikervrij eten mij gaat lukken. Morgen ga ik van start! Alvast bedankt voor een reactie. Groetjes!

 25. @ Marisa, soms lijkt het duurder maar een peperkoek van de AH kost bijvoorbeeld 2,69. Een honingkoek van de natuurvoedingswinkel kost bijv 2,49. Er zit niet meer zoveel verschil in. In het begin is het alleen erg veel etiketten lezen. Ik merk dat sommige huismerken minder toevoegingen hebben dan de A-merken. Dit scheelt ook weer in de prijs. Met een beetje creativiteit hoef je echt niet alles zelf te maken om toch lekker en gezond te kunnen eten. Het is even een zoektocht maar dat maakt het ook weer leuk als je dan eindelijk iets gevonden hebt wat binnen je voedingspatroon past EN binnen je budget.

  Succes met alles!
  Groetjes Daphne

 26. @Daphne, bedankt voor de reactie. Ik heb mij nog niet zo heel vaak naar een natuurvoedingswinkel begeven, maar ik dacht dat de prijzen aan de hoge kant waren. Blij te horen dat dat niet zo is! Het etiketten lezen vind ik eigenlijk best leuk en interessant. Ben er hier in huis al mee begonnen. Zo zag ik bijv. dextrose bij de AH pindakaas staan, dat wordt hem dus ook niet meer. Ik hoop dat het mij gaat lukken! Vooral nu nog thuis en het lijkt me lastig als je niet zelf kunt bepalen wat je eet. Groetjes, Marisa

 27. @Marisa, wat ik in huis heb is bijv de calve pindakaas en de rinse appelstroop van canisius. Wij drinken veel roosvicee 50/50 hier zitten voor zover ik weet geen toegevoegde suikers in. (dit haal ik allemaal bij de nettorama en dat scheelt heeel veeel :-) ) Rundergehakt van de EmTe bestaat bijv ook uit 100% rundergehakt zonder toegevoegde E-nrs of conserveringsmiddelen. Als je toch etiketten leest probeer dan ook E621 te mijden (is een smaakversterker die alles behalve gezond is) Aspartaam en E202 ook bekend als kaliumsorbaat. Het boekje wat via deze link te bestellen is. Helpt ook om je voedingspatroon gezonder te krijgen

  http://www.bol.com/nl/p/wat-zit-er-in-uw-eten/1001004005600642/

  1 ding is wel duidelijk. VERS eten is lekkerder en gezonder.

  palmsuiker, agavesiroop, rijstestroop zal idd wel duurder zijn dan bijv de gewone suikers maar je hoeft er minder van te gebruiken omdat het zoetgehalte vele malen hoger is.

  Mocht je nog meer willen weten dan weet je mij te vinden :-)
  groetjes Daphne

 28. @Daphne, bedankt voor de reactie met tips. Nou gister is het mij al niet gelukt. Ik had nog even geen alternatief voor mijn plak ontbijtkoek in de ochtend. Heb inmiddels het recept van deze site gebruikt. Wil vandaag echt beginnen want het blijkt maar weer wat voor verslavende troep het is. Ook heb ik het gevoel dat alles wat ik eet aan mijn buik plakt. Over de E-nummers en zoetstoffen heb ik ook info gelezen. Bizar waar die e621 allemaal in zit net als suiker. In een pakje vleeswaren! Gelukkig at ik dat al niet. Van e202 had ik nog niet gehoord. Ik weet niet echt of het de bedoeling is dat ik hier teljens weer reageer, maar goed. Ik moet vandaag echt beginnen met suikervrij, nu heb ik een beetje een stok achter de deur naar degene toe die dit leest! Groet.

 29. Marisa, zo te lezen ben je lekker bezig! Het is in het begin inderdaad even uitzoeken en wennen. En het geeft helemaal niks als het een keer ‘niet lukt’ met suikervrij eten, want daar leer je weer van. Van Daphne heb je al allerlei goede tips gekregen, waar je vast wat mee kan.

  Soms helpt het inderdaad om je streven op een website als deze op te schrijven en het te delen met anderen!

 30. @ Marisa, het is elke keer zoeken naar dat wat bij je past en waar je goed of juist slecht op reageert. Elk lichaam is anders en reageert ook anders op de diverse voedingsmiddelen. Succes in ieder geval met proberen en houd ons op de hoogte. Is altijd leuk om te lezen :-)

 31. Bedankt! Ik vind het best lastig en helemaal suikervrij wil nog niet zo lukken. Ik heb mezelf nu voorgenomen om als ik in augustus op mezelf ga wonen ik er makkelijker mee aan de slag kan. Wat ik dan niet in huis haal (met suiker), kan ik ook niet eten. Toch blijf ik prima af van chocola, koek, broodsmeersels en chips met suiker. Ik vind het echt interessant om etiketten te lezen. Alleen ook echt wel frustrerend om dan weer te zien in een hartige snack bijv: suiker.
  Ik had nog even een vraagje over rinse appelstroop, die had ik gekocht voor het recept ontbijtkoek van de site. Maar ik heb het idee dat rinse niet de goede is…
  Bedankt voor deze site!

 32. Het hoeft niet allemaal meteen perfect te lukken. Over de appelstroop: het ligt eraan wat er op het ingrediëntenlijstje staat. Als daar suiker of een ander woord voor suiker bijstaat, zou ik een andere kopen. Ik neem zelf bijna altijd de appelperenstroop van Zonnatura. Die is gewoon te koop bij de supermarkt.

 33. Ik drink af en toe nog suiker in mijn koffie, en ik ben dol op koekjes, maar na dit allemaal gelezen te hebben, ga ik weer opnieuw aan de slag. Ik heb ook twee kinderen die er niet tegen kunnen, dus zodra Sinterklaas in het land is begint het gehoest ook weer en de uitslag. Als ik twee keer fruit tussendoor geef gaat het al beter. Sla en tomaat bij de lunch helpt ook en bij het avondeten veel groente en salade en ook al zijn ze dol op aardappel, niet altijd aardappel. We ontbijten met meusli maar chocopasta is echt nummer een bij de jongste. Ik schrok echt toen ik ontdekte hoeveel suiker daarin zat. Nu nog een goed alternatief. Leuk om gelijkgestemden te ontmoeten.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.