14 dagen zonder suiker in je koffie en thee

Drink jij suiker in je thee of koffie? Wil je hiermee stoppen, maar weet je niet hoe? Ik raad je aan om 14 dagen geen suiker of andere zoetmiddelen in je koffie en thee te doen. In die tijd wen je aan de smaak van pure thee en koffie. Na de twee weken is er een grote kans dat je nooit meer suiker in je koffie en thee wilt. In dit artikel lees je meer informatie over deze ‘ontwenningskuur’ en tips om je erbij te helpen.

suikerklontjes80 suikerklontjes per maand

Als je elke dag 3 kopjes koffie drinkt met in elk kopje 1 suikerklontje, dan gebruik je ruim 80 suikerklontjes in een maand. De meeste mensen beseffen niet dat ze op die manier zoveel suiker binnen krijgen. Stoppen met suiker in je koffie en thee is een vrij makkelijke manier om je suikerinname te verminderen en om eventueel wat kilo’s af te vallen.

Geen vieze koffie en thee meer

Ik kan me voorstellen dat de thee en koffie uit het automaat op je werk of op school heel bitter of wrang smaakt en je er daarom suiker in doet. De oplossing is eigenlijk heel simpel: drink geen vieze koffie en thee meer. Ga naar de winkel een koop echt lekkere thee en/of koffie. Neem het mee in een thermosfles, of maak het ter plekke met een waterkoker of koffiezetapparaat. Er zijn echt hele lekkere soorten thee en koffie zonder suiker.

Specerijen in plaats van suiker

Als je wilt wennen aan thee en koffie zonder suiker, kan je bepaalde specerijen gebruiken in plaats van suiker. Dat is heel natuurlijk, lekker en niet duur. Sommige kruiden hebben een zoetige smaak en zijn ideaal voor mensen die ontwennen aan suiker in hun koffie en thee. Welke specerijen? Kaneel, zoethout, anijs en steranijs. Nog een andere optie is rozenwater of zelfs rozenblaadjes (koop wel de eetbare en suikervrije soort).

Je kan zelf wat van de kruiden in je thee of koffie doen, bijvoorbeeld een kaneelstokje in een kopje thee. Ook zijn er allerlei theesoorten te koop waar een of meerdere van deze specerijen inzitten. Kijk wel even op het ingrediëntenlijstje of er geen suiker is toegevoegd aan de thee.

TheemutsEr zijn ook mensen die kardemom in hun koffie en thee doen om deze minder bitter of wrang te laten smaken. Ik heb dit zelf geproeft en kreeg dit effect niet, het deed mijn drankje zelfs meer bitter smaken.

Melk

Melk zorgt ervoor dat koffie en thee minder bitter smaken. Melk is van zichzelf ook een beetje zoet en kan dus ook helpen bij het ontwennen aan thee en koffie zonder suiker. Je kan ook rijstemelk proberen, dat smaakt nog zoeter dan koemelk, maar niet iedereen vindt dit lekker door de koffie en thee.

Zoetjes?

Je kan suiker vervangen met ‘zoetjes’, maar dit raad ik je niet aan. Zoetjes zijn kunstmatige zoetstoffen. Ze zijn over het algemeen niet gezond voor je lichaam, ze smaken vaak niet lekker en helpen je niet om aan een minder zoete smaak te wennen.

Sommige mensen gebruiken zoetjes om af te vallen, maar dit werkt niet echt goed. Waarom? Je proeft iets zoets, waardoor je lichaam denkt dat je suiker eet, maar krijgt het niet. Daardoor gaat je lichaam meer suikers opnemen uit koolhydraten (zoals brood, pasta, rijst).

Stevia, honing of een ander natuurlijk alternatief?

Sinds kort is stevia vrij verkrijgbaar als zoetmiddel. Het heeft verschillende voordelen boven suiker, is een natuurlijk product. Maar net als bij ‘zoetjes’ ontwent je lichaam niet aan zoet als je dit gebruikt.

Maar als je perse iets zoets wil in je koffie en thee, is het een goede vervanger voor suiker in je koffie. Ook kan je agavesiroop gebruiken, maar dat vind niet iedereen lekker in z’n warme drankje. Biologische honing is ook een alternatief voor suiker, maar dit zoetmiddel verhoogt je bloedsuikerspiegel in snel tempo, waardoor je pieken en dalen in je energieniveau kan krijgen. Wat dat betreft werkt honing vrijwel hetzelfde als witte suiker. Gebruik daarom liever de bovengenoemde specerijen of melk.

Gepost in rubriek Tips

28 reacties op “14 dagen zonder suiker in je koffie en thee” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Het klopt niet wat je schrijft over honing. Als je rauwe/koudgeslingerde honing koopt, heeft dit een GI van 30, waardoor je suikerspiegel dus niet gaat schommelen. Dit gebeurt wel bij de geraffineerde honing (biologisch of niet), aangezien die een GI heeft van 70.

  Stevia en rauwe/koudgeslingerde honing zijn dus geen probleem voor je lijf.
  Ook palmsuiker is een goed alternatief, aangezien die een GI heeft van 35.

 2. Ik vraag me dan af waarom het zoet uit zoetjes je lichaam opeens het idee geeft dat er wat koolhydraten onderweg zijn en opgenomen moeten worden, terwijl dit niet het geval zou zijn bij zoetsmakende specerijen of stevia oid??

 3. @Yvonne: als ik je goed begrijp, klopt de informatie die Anna geeft dus wel, maar is deze niet helemaal volledig. Rauwe/koudgeslingerde honing was bij mij in elk geval nog niet bekend en als ik zo rondkijk op internet, zijn rauw en koudgeslingerd niet altijd hetzelfde. Voor zover ik zie moet je echt op zoek naar dit product en geldt de hoge GI wel degelijk voor de algemeen verkrijgbare honing.

  @Lenna: Lees het gedeelte over stevia nog eens, je aanname klopt niet.

 4. Rauw en koudgeslingerd zijn, zover ik weet, wel het zelfde: het betekend dat het ongeraffineerde honing is (er zijn dus geen extra suikers toegevoegd in de fabriek).
  De Traay verkoopt koudgeslingerde honing in vele soorten en maten en smaken. De beste honing is natuurlijk rechtstreeks bij de Imker vandaan. Is ook het lekkerst, maar smaken verschillen natuurlijk.
  De hoge GI geldt inderdaad wel degelijk voor de geraffineerde algemeen verkrijgbare honing, simpelweg omdat het bewerkt is met suiker.

 5. Twee weken zonder suiker? Ik vier deze week m’n twee jaar zonder suiker! :)
  In die tijd ben ik 34 kilo afgevallen, ik ben veel minder vaak ziek (1x/6 maanden vs 1x/2 maanden) en geen onverklaarbare pijnen (keelpijn, spierpijn) meer. Jay!

  En jullie bedankt voor alle lekkere recepten, dat helpt enorm!
  xxx

 6. Hallo,

  Zo blij om eindelijk jullie website te hebben ontdekt!
  Sinds enkele jaren doen wij moeite om ons suikergebruik te minderen (o.m. op basis van het polariteitsdieet). Mede hierdoor zijn we ook in aanraking gekomen met stevia en tagatesse/tagatose.
  Hebben jullie met deze laatste ervaring?

  Sinds kort hebben we een voedingsdeskundige geraadpleegd en deze heeft ons ook rijstsiroop aangeraden om in de havermoutpap,… te doen. Wat denken jullie hiervan?

  Ik ben echt ontzettend blij jullie website te hebben ontdekt!
  Ik vind het zelf niet altijd even gemakkelijk, want ben een zoetebek, maar ik ben er ook rotsvast van overtuigd dat suiker ons geen goed kan doen! Dus ik ga aan de slag met de suikervrije desserts en ga ook voor een suikervrij bestaan, joehoe!

  Bedankt en nog veel succes!

  Groetjes, Carolien

 7. Ook mijn ervaring is dat suiker niet goed voor je is! Ik probeer mijn kinderen dan ook zo min mogelijk suiker binnen te laten krijgen.

  Voor mijn jongste dochter (2 jaar) gaat dat nog redelijk makkelijk, maar de oudste (4 jaar) zit inmiddels op school. Praktisch iedere traktatie is met snoep/cake etc. met suiker dus. En ook als ze bij anderen speelt, krijgt ze bijna standaard snoep of koek als tussendoortje. En als 4-jarige vind je het dan wel errug lekker :-) Dus haar smaak is in die zin helaas al verknald…
  Eigenlijk wil ik niet dat ze die troep binnenkrijgt, maar ik weet ook niet zo goed hoe ik dat voor elkaar moet krijgen.

  Hoe gaan andere ouders hier mee om? Hou je je suikervrij alleen thuis aan of zijn er andere ideeen? Ik lees het graag! Vast bedankt!

 8. @Carolien Bedankt voor je complimenten! hier vind je meer informatie over rijststroop. Ik gebruik het weleens en vind het erg lekker smaken. We hebben geen ervaring met tagatesse.

  @Sandra Ik ben van plan om mijn zoontje thuis suikervrij eten en drinken te geven en hem vooral goed te vertellen wat geraffineerde suiker met je doet en waarom we ervoor kiezen het niet te eten. Ik zal hem niet zeggen dat hij absoluut geen producten mag waar suiker aan is toegevoegd. Ik denk dat als je te streng bent in dit soort dingen, er een grote kans is dat het een tegengestelde werking heeft (en je kind bijvoorbeeld stiekem gaat snoepen).

 9. Als ervaringsdeskundigen zou ik jullie even willen vragen om jullie licht te laten schijnen op o.a. het volgende: http://www.damhert.be/tagatose.cfm?page=tagatose_watishet. Dus m.a.w. meer informatie over Tagatose.
  Ik heb zelf goede ervaringen hiermee en hiermee bedoel dat het lekker smaakt,… maar ik vind het nog steeds belangrijk dat het ook gezond is. Ik vermijd suiker en kunstmatige zoetstoffen om een reden, maar ik weet niet of Tagatose een atuurlijk vervangmiddel of ook kunstmatig is.. Zelf ben ik helaas een leek, waardoor dit mij absoluut niet duidelijk is na het lezen van deze uitleg… (en is deze ook objectief?).

  Alvast bedankt!

  Groetjes, Carolien

 10. als ik iets echt een beetje wil zoeten, gebruik ik een beetje appeldiksap, bv in havermoutsepap.
  iemand hier ook ervaring mee?

 11. Je schrijft aan het einde van het artikel: “Sinds kort is stevia vrij verkrijgbaar als zoetmiddel. Het heeft verschillende voordelen boven suiker, is een natuurlijk product. Maar net als bij ‘zoetjes’ ontwent je lichaam niet aan zoet als je dit gebruikt.”

  dit vindt ik misleidende informatie, want anders dan bij de meeste alternatieven, verminderd Stevia juist het hongergevoel en heeft het een gunstig effect op je bloedsuiker en bloeddruk. Het is dus heel goed te gebruiken als suikervervanger, en het is nog gezond ook.

 12. @Carolien In tagatose is isomalt toegevoegd, dat is een kunstmatige zoetstof. Dat is sucralose in wezen ook en dat zit ook in tagatose. Sowieso heeft tagatose dan wel een natuurlijke bron, maar is erg geraffineerd. Het heeft een laag glycemische waarde, waardoor je bloedsuikerspiegel er niet zo van gaat schommelen, zoals dat bij witte suiker wel gebeurt (waarvan je energiepieken en -dalen krijgt). Met de redelijk beperkte kennis die ik over tagatose heb, zou ik het niet echt aanraden.

  @Cleo appeldiksap (zonder toegevoegde suiker) gebruik ik af en toe om iets wat te zoeten. Lekker!

 13. Ales je echt lekkere thee wilt drinken moet je bij Puritea zijn. (www.puritea.nl) Niet alleen erg lekker, maar zij geven een percentage van hun omzet terug aan de bevolking van Sri Lanka vis de stichting Carelanka. Echt een aanrader.

 14. overal waar ose achterstaat is slecht voor je gezondheid,gelezen in het boek van dr atkins.een aanrader om het te lezen gr tiny

 15. overal waar ose achter staat bv,,lactose maltose sucrose ,fructose enz is fout het doet de bloedspiegel stijgen groetjes tiny

 16. Fructose zou ik niet in mijn koffie of thee doen, omdat het in fruit zit. Maar om te zeggen dat het fout is gaat mij te ver. Ieder mens moet elke dag fruit eten, en daar zit nu eenmaal fructose in. Alle chemische suikers zijn per definitie fout, maar een suiker wat voorkomt in fruit kan nooit fout zijn.
  Alle suikers die door mensen gemaakt zijn, zijn wat mij betreft wel fout (maar dat is mijn persoonlijke mening). Alles wat in een fabriek “gemaakt” wordt, is dus in mijn persoonlijk mening slecht voor je gezondheid. En dat geldt dus niet alleen voor suiker.

  Stevia in pure vorm is gezond voor je. Maar het is alweer zo bewerkt dat het zijn gezonde waarde alweer verloren heeft.
  Als je bedenkt dat een stevia blaadje groen is, hoe kan het dan dat jij het wit koopt? Juist, omdat het alweer zodanig bewerkt is, dat het zijn gezonde aspect alweer verloren heeft.
  Het schijnt pas gezond te zijn als het 95% pure stevia R. bevat, en er is bijna geen stevia te koop die dat nog bevat.
  Vroeger was agava ook gezond, en nu ook al niet meer. Pas dus goed op wat je koopt. En onthoudt dat stevia over 25 jaar ook wel weer het grote gif genoemd kan gaan worden.

  Vroeger stonden overal sigaretjes bij mensen op tafel. Voor de gezelligheid, iedereen rookte. Jaren later werd er pas bekend hoe slecht het allemaal voor je is.
  Wat dus vandaag gezond kan zijn, kan over 25 jaar vergif blijken te zijn.

  Ik haal het persoonlijk dus het liefst uit natuurlijke producten. Zelf gebruik ik dus het liefst koudgeslingerde honing. En zo zal ieder mens zijn/haar eigen persoonlijke voorkeur hebben voor iets.

 17. Ik vind je laatste opmerking nogal naïef, Yvonne. Jazeker, fructose zit in fruit, maar dat wil niet zeggen dat het gezond is. In de kleine hoeveelheden die in fruit voorkomen, kan het weinig kwaad, maar als toegevoegde suiker wèl. Fructose wordt namelijk niet in de maag afgebroken, maar in de lever en die kan grote hoeveelheden niet aan. De fructose wordt dan opgeslagen als buikvet (slecht voor de gezondheid) en bij gebruik van fructose neemt de kans op diabetis sterk toe.

  Verder nog een opmerking over natuurlijk versus door de mens gemaakt.
  De natuur beschermt zich tegen roofdieren, onder andere door gif. Een rauwe aardappel bevat giftige stoffen die door koken (menselijke bewerking) verdwijnen. En tientallen mensen in Europa leggen jaarlijks het loodje door het per ongeluk eten van giftige paddestoelen. Een natuurlijke vliegenzwam is beduidend slechter voor je gezondheid dan een in de fabriek gemaakt zoetje.

 18. Sinds februari, dus nu zo’n 8 maanden gebruik ik geen suiker meer en geen kunstmatige (lees verpakte) voeding, trouwens ook geen melkproducten (wegens de caseïne) en geen gluten en soja.
  Ik eet nu zo’n 90% biologisch en als het kan graag fair trade. Bij mijn keuze hiertoe ben ik het dieet van Jesse van der Velde gaan gebruiken.
  Ik heb me eerst laten testen door Lucas Flamend die een, voor europa, unieke testmethode heeft om te onderzoeken welke voedingsstoffen (gluten, caseine, soja) en uiteraard suiker, jouw dopaminesysteem overbelasten.

  Regelmatig kijk ik op jullie site voor informatie en vindt het ZEER informatief. Ik heb hele slechte ervaringen met stevia en wil dit graag noemen. Mijn ontlasting werd heel erg vreemd en waterig en werd een soort buikloop. (Dr. Ozz zei immers altijd naar je ontlasting kijken) Het was een heel uit gezoek omdat ik zoveel in mijn eetgewoontes had veranderd had, maar het bleek de stevia te zijn. Nu gebruik ik in mijn drie kopjes koffie per dag agavesiroop en heb geen klachten meer. Ben lekker op gewicht (15 kg afgevallen in 3 maanden), sport 3x per week, heb toch wel weer een buikje en denk toch dat dit weer van de agavesiroop komt die suikers omzet in vet.
  De resultaten van mijn veranderde eetgewoontes waren na 3 maanden ook in een van de testen van Lucas Flamend terug te zien. Ik ben nog niet waar ik wezen wil, maar dat heeft haar tijd nodig. Hartelijke groet.

 19. Hallo,
  ik heb even een vraag, ik heb al alles afgezocht maar jan er nergens iets over vinden.
  Ik gebruik al heel lang rietsuiker en heb al veel langer pijn in mijn benen door allerlei oorzaken nu had ik laatst mijn suiker op en heb uit nood een week zoetjes gebruikt, na die week heb ik weer suiker gebruikt en viel het mij op dat ik weer meer pijn in mijn benen kreeg, kan dit veroorzaakt worden door suiker?? Ik laat nu de suiker weg uit voorzorg. Alvast bedankt claudia

 20. Hallo Claudia,
  Ik had dat ook, spierpijn alsof ik de marathon had gelopen, en dat verdween toen ik met suiker stopte. Het heeft ermee te maken (heb ik uitgelegd gekregen) dat geraffineerde suiker op microniveau voor ontstekingen zorgt, waardoor onder andere de spieren verzuren. En sommige mensen reageren hirr sterker op (zoals wij) dan andere mensen.
  Ik heb wel al een paar keer gehad dat mensen klaagden dat ze die dag spierpijn hadden zonder verklaring, bij doorvragen bleek dat ze extra gesnoept hadden de dag ervoor.
  Groetjes, Ilona

 21. Hallo dames, sinds oktober vorig jaar ben ik zonder suiker omdat het voor mij ten strengste verboden werd door mijn Moermanarts. Oeh, dacht ik, dat wordt een probleem want ik ben een nogal ‘zoetekauw’. Maar het lijkt allemaal erger als dat het is. Een mens kan zo makkelijk zonder suiker maar we zijn er natuurlijk mee verwend. En over dat verwend zijn heb ik zo een vraag. Aangezien ik zo’n zoetekauw ben eet ik dus nog steeds wel iets zoets, maar gezoet, uitsluitend met honing of tarweglucose…..? Maar deze producten in de reformwinkel zijn natuurlijk 2 of 3 keer zo duur als gewone koekjes of wat dan ook. Ik ben aan het zoeken geweest naar recepten om bijvoorbeeld koekjes ta bakken met honing ipv suiker niet dus. Hebben jullie, of weten jullie waar ik dit kan vinden.

  Alvast heel hartelijk bedankt. Groetjes Aart

 22. Aart, heeft je moermanarts geen tips gegeven over zoetmiddelen? Ik weet namelijk niet wat je precies wel en niet mag volgens de arts. Op deze site staan allerlei recepten van o.a. koekjes met natuurlijke zoetmiddelen, daar kan je eens op kijken om te zien of je dat interessant vindt. Honing gebruiken wij zelf heel weinig. Over het waarom kan je ook lezen op deze site.

 23. Anna,
  Dank je wel voor de tips. Tips ga je krijgen als je alternatieven gaat zoeken. De meeste tips krijg ik in onze reformwinkel. Zo is acasiahoning de meest neutrale honing. Ideaal om te zoeten. Thee of lekker door de yogurt. Maar t gaat mij om dingen zelf te bakken met honing ipv suiker. Ik ga je tips nazien en dan geef ik wel weer een reactie. Dank je wel.groetjes Aart

 24. Het klopt voor wat betrefd de honing in de winkel. Dit staat ook op de potjes vermeld dat het honing is uit eeg en niet eeg landen. Dit houdt in dat van de gehele wereld alles wordt samengegooid en vaak ook verontreinigingen bevat en toegevoegde suikers. Zie het als wijn in frankrijk een specifieke wijn uit 1 wijngaard smaakt goed en is controleerbaar gooi je alles bij elkaar van frankrijk dan krijg je bocht. En is niet controleerbaar en kan dus van alles bevatten. Met honing van de imker heb je het puur en zonder toevoegingen van suikers enof rotzooi. Daarom smaakt de honing ook vele malen lekkerder dan winkelhoning. Zet altijd een potje neer met winkel honing en de mijne en keer op keer zeggen ze ik proef het verschil. Ze halen het dan ook voortaan bij mij ipv de winkel. Ook de GI waardes zijndananders want er zitten geen toegevoegde suikers in en de honing is onverhit de pot in. Gr willem de imker.

 25. Goedemorgen

  Een ontzettend interessant forum dit en ook ben sinds kort het ‘gevecht’ met suiker aangegaan. Heb nog niet alles gelezen maar @Anna; als vrachtwagenchauffeur heb ik regelmatig ibc’s (kleine kunststof containers) vervoerd met Sucralose, wat ook voornamelijk richting de frisdrank-industrie verdwijnt, maar dit wordt gewonnen uit suikerbieten en is dan toch niet kunstmatig??

 26. Gerrit, sucralose wordt gewonnen uit suikerbieten, maar heel erg verwerkt met allerlei processen tot het sucralose is. Daarom noem ik het een erg geraffineerde zoetstof.

 27. ik heb laatst vernomen dat je honing niet eens mag verwarmen omdat er dan giftige stoffen vrij komen. lijkt me ook niet gezond voor het lichaam dan.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.