Wij eten zonder geraffineerde suikers, maar we leven op andere gebieden ook bewust. Zoals met verzorgingsproducten. Deodorant is een van de verzorgingsproducten die je makkelijk kan vervangen voor een gezondere en milieuvriendelijkere variant. Wij gebruiken al een hele tijd baking soda als deodorant. Dat is een rijsmiddel (het lijkt op bakpoeder) die je goed kan gebruiken bij het bakken, maar wonderbaarlijk goed werkt voor veel andere doeleinden. Zoals schoonmaken, als shampoo, in tandpasta en als deodorant.
Wat is baking soda?
Baking soda heeft ook de namen natriumbicarbonaat, zuiveringszout, sodium bicarbonate, dubbelkoolzure soda en E500. Baking soda wordt al eeuwen gebruikt. De originele baking soda wordt gewonnen uit natron, dat je kan vinden aan de randen van bepaalde zoutmeren. De meeste baking soda van tegenwoordig wordt samengesteld in het laboratorium.
Baking soda wordt vooral gebruikt bij het bakken, omdat het ervoor zorgt dat er lucht in je baksels komt. Er moet er wel een zuur aan de ingrediënten zijn toegevoegd om het te laten werken (zoals een klein beetje citroensap). Baking soda bindt het zuur, wat betekent dat deze wordt geneutraliseerd. Dat is niet alleen handig voor het bakken, maar ook om vieze geurtjes te neutraliseren. In vuil zitten namelijk zuren, waardoor het vies gaat ruiken. Dit is handig voor vieze geuren in huis, maar ook bij zweetgeur. Baking soda maskeert de geur dus niet, maar verwijdert de zweetgeur echt.
Ik gebruik baking soda al een hele tijd als deodorant en ben er echt tevreden over. Het werkt niet 100%, soms ruik ik nog een beetje naar zweet. Maar dat was bij gewone deodorant ook. En ik vind baking soda beter werken om de zweetgeur tegen te gaan.
Baking soda is goedkoper
Baking soda is goedkoper dan deo uit de winkel. Hoeveel goedkoper ligt eraan welke baking soda en deodorant je hebt. Je kan de goedkoopste baking soda gebruiken. Die kost minder dan 2 euro per pak (450 gram) tot een biologische en veganistische (zodat je weet dat die niet op dieren is getest) en die kost ongeveer 6 euro per pak (250 gram).
Deo kan gevaarlijk zijn voor onze gezondheid
Toen ik wat meer las over deodorant, leerde ik dat er een verschil is tussen deodorant en antitranspirant. De eerste is eigenlijk een soort parfummetje die de zweetgeur verdoezelt. Dat werkt dus sowieso niet zo goed. De antitranspirant zorgt ervoor dat je echt minder gaat zweten. Om dat voor elkaar te krijgen, doen ze aluminium in het product. Dit blokkeert continu de zweetkliertjes. Dat lijkt me niet gezond. Je lichaam zweet niet voor niks, het moet het zweet kunnen afvoeren. Met antitranspirant wordt die afvoer geblokkeerd. De grote gezondheidsorganisaties zeggen dat het geen kwaad kan. Maar ze raden wel aan om antitranspirant niet elke dag te gebruiken.
Omdat er in deodorant parfum zit, kan dat gaan irriteren en zorgen voor een rode huid. Het ligt eraan hoe gevoelig je huid is onder je oksels. De producten waar aluminiumzout en producten waarin alcohol is verwerkt, zorgen voor nog meer irritatie.
Als je gaat zoeken naar de mogelijke gevaren van van deodorant, kom je best wat tegen. Vooral dat het borstkanker en alzheimer kan veroorzaken. Het ene verhaal zegt dat je echt geen antitranspirant moet gebruiken, de ander zegt dat die verhalen onzin zijn. Er werden onderzoeken gedaan naar het verband tussen antitranspirant en borstkanker en alzheimer, maar die zijn het ook al niet eens. Toch zegt het National Cancer Institute dat de studies naar de relatie tussen deodorant en borstkanker tegengestelde resultaten opleveren en dat daarom meer onderzoek nodig is.
Als je een nierziekte hebt, moet je wel echt oppassen met aluminium. De FDA (the Food and Drug Association) raadt mensen met slecht werkende nieren aan om eerst met een arts te overleggen voor ze antitranspirant (deodorant met aluminium) gebruiken. Zij kunnen de aluminium minder goed uitscheiden via de urine dan mensen met ‘normaal’ werkende nieren. Ook geven ze aan dat je goed moet oppassen dat kinderen onder de 3 jaar zo min mogelijk in contact komen met dit aluminium. De reden hiervoor is dat de nieren van jonge kinderen nog niet zo sterk werken. Dus moeders die borstvoeding geven, moeten naar mijn idee ook geen deo met aluminium gebruiken. Ook al zouden het inderdaad alleen deze twee gevallen zijn waarbij je moet oppassen met antitranspirant, dan vind ik het toch ook een beetje zorgbarend voor de rest van de mensen. Er komen blijkbaar stoffen je lichaam in die niet goed voor je zijn, die je lichaam vervolgens moet verwijderen. Het is niet aangetoond dat dit spul gevaren oplevert. Het is aan jou om je eigen conclusies te trekken.
Ohjee, geen deo?!! Maar dan ga ik stinken!
Toen ik nog wat meer over zelfgemaakte deodorant ging lezen, viel me op dat sommige mensen die het probeerden al snel weer ‘gewone’ deodorant gingen gebruiken. Niet omdat de zelfgemaakte versie niet werkte, maar omdat ze zo gestressd raakten. Ze waren de hele dag door bang dat ze toch naar zweet zouden ruiken. Ze wilden liever snel van die stress af. Dat vond ik wel bijzonder. Ik had dat nog niet zo bedacht en ik had daar gelukkig geen last van. Ik wilde natuurlijk wel weten of baking soda echt werkte om zweetgeur tegen te houden. Dat ging heel goed, dus bleef ik ermee doorgaan. Je kan een goed afsluitbaar potje meenemen in je tas als je af en toe wat extra nodig denkt te hebben.
Baking soda geeft geen vlekken, deo wel
Toen ik nog de deoroller uit de winkel gebruikte, kreeg ik op den duur witte vlekken op mijn kleding. Op de plekken die tegen de oksels aankomen. Dat gebeurt niet met baking soda.
Baking soda is milieuvriendelijker
Baking soda is beter voor het milieu. Je hoeft niet steeds een nieuwe roller of spuitbus met deodorant te kopen, maar je kan steeds opnieuw je eigen potje gebruiken. Het enige wat je verbruikt, is heel af en toe een kartonnen verpakking van de baking soda.
Hoe gebruik ik baking soda als deodorant?
Ik maak mijn wijsvinger een beetje nat, haal een hoopje baking soda op mijn wijsvinger en smeer dat onder mijn oksel uit. Daarna hetzelfde met de andere oksel. Gebruik niet veel baking soda, want daar kan je huid droog van worden. Wil je een lekkere geur bij je deodorant? Dat kan, voeg dan je wat etherische olie toe aan de baking soda. Je kan er ook kokosolie en/of shea butter aan toevoegen, zodat het een smeerbare en extra verzorgende substantie wordt. Je kan via google allerlei recepten vinden.
Veganistische baking soda (proefdiervrij)
Het is niet helemaal duidelijk welke merken baking soda wel of niet getest zijn op dieren. Deze merken zijn in elk geval dierproefvrij: Bob’s Red Mill, Ener-G en Jacob Hooy. De goedkopere baking soda kan je onder andere kopen bij de toko en allerlei online winkels. Biologische baking soda koop je bij de bioloigsche winkels.
Referenties
http://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/myths/antiperspirants-fact-sheet
http://www.gezondheidsnet.nl/zweten/zin-en-onzin-over-deodorant
http://www.beautylab.nl/baking-soda-verrekte-handig/
http://www.fda.gov/OHRMS/DOCKETS/98fr/03-14140.htm
Wat je allemaal met baking soda kan doen: http://www.duurzaamthuis.nl/wondermiddel-baking-soda
Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
Ik heb je artikel gelezen en ook dat van gezondheidsnet. Als ik dat laatste stuk lees vind ik het nog wel meevallen eigenlijk met deodorant…
Toevoeging: mogelijk ga ik het wel proberen met baking soda MAAR wat ik me dan afvraag is of dat NIET de huid afsluit en normale afvoer van het zweet hindert?
Goed artikel. Ik gebruik maizena als deo poeder, DIY met een luchtje van etherische olie erin.
Wat ook heel goed werkt is een beetje Molkosan (of de versie van het Kruitvat: Wei en melkzuur) op een wattenschijfje en ‘s ochtends je oksels in wrijven. Het ruikt eventjes zuur, maar dat is snel verdwenen. In de beginperiode ruik je mogelijk nog wat zweet, het is net of je lijf dat nog kwijt moet. Ik gebruik het al jaren naar tevredenheid. Geen Deo meer voor mij.