SuikerWijzer https://suikerwijzer.nl Gezonder suikervrij Mon, 04 Dec 2017 10:06:22 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.8 111800698 Lentil crisps Simply 7 https://suikerwijzer.nl/lentil-crisps-simply-7/ https://suikerwijzer.nl/lentil-crisps-simply-7/#comments Mon, 04 Dec 2017 10:06:22 +0000 https://suikerwijzer.nl/?p=5656 Natuurlijk zijn chips niet supergezond, maar als je er dan wat van wilt eten zijn deze chips een goede tip. Ze zijn erg lekker, vegan, er zitten geen rare toevoegingen in en de prijs is te doen voor af en toe (zo’n 2 euro). Ik was voor jullie op zoek naar een webwinkel waar je […]

Lentil crisps Simply 7 is een artikel geschreven door: SuikerWijzer Hulp nodig bij stoppen met suiker? De cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie. Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

]]>
Natuurlijk zijn chips niet supergezond, maar als je er dan wat van wilt eten zijn deze chips een goede tip. Ze zijn erg lekker, vegan, er zitten geen rare toevoegingen in en de prijs is te doen voor af en toe (zo’n 2 euro).

Ik was voor jullie op zoek naar een webwinkel waar je de chips kan bestellen, maar er is niets over te vinden in het Nederlands! Zelfs op de website van de Jumbo niet, terwijl dat de plek is waar ik ze koop. Dus tja, ik hoop dat de Jumbo bij jou in de buurt ze ook verkoopt. Zo niet, dan zou je ze het kunnen voorstellen om deze Simply7snacks aan hun assortiment toe te voegen.

Ik vind vooral deze smaak het lekkerste van de soorten die ik heb geproefd. Ze hebben ook chips van andere soorten groenten en van hummus.

Dit zijn de ingrediënten van de linzenchips met zeezout: Linzenbloem (40%), aardappelzetmeel, saffloerolie, zonnebloemolie, zeezout.

 

Lentil crisps Simply 7 is een artikel geschreven door: SuikerWijzer Hulp nodig bij stoppen met suiker? De cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie. Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

]]>
https://suikerwijzer.nl/lentil-crisps-simply-7/feed/ 1 5656
Courgettepannenkoeken / Zucchini pancakes https://suikerwijzer.nl/courgettepannenkoeken-zucchini-pancakes/ https://suikerwijzer.nl/courgettepannenkoeken-zucchini-pancakes/#respond Fri, 30 Jun 2017 12:39:03 +0000 https://suikerwijzer.nl/?p=5637 Courgette pannenkoeken zijn geweldig om als avondeten te maken. Het is namelijk makkelijk, gezond en de kinderen vinden het geweldig! Ik maak ze zonder geraffineerde suiker, zonder gluten en zonder zuivel. Zucchini pancakes for dinner! No gluten, no refined sugar, no dairy. They contain healthy ingredients and the kids love them! Voor 8 pannenkoeken * […]

Courgettepannenkoeken / Zucchini pancakes is een artikel geschreven door: SuikerWijzer Hulp nodig bij stoppen met suiker? De cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie. Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

]]>
Courgette pannenkoeken zijn geweldig om als avondeten te maken. Het is namelijk makkelijk, gezond en de kinderen vinden het geweldig! Ik maak ze zonder geraffineerde suiker, zonder gluten en zonder zuivel.

Zucchini pancakes for dinner! No gluten, no refined sugar, no dairy. They contain healthy ingredients and the kids love them!

Voor 8 pannenkoeken
* 1 middelgrote courgette, in stukken gesneden
* 125 ml melk (ik gebruik rijstemelk)
* 1 ei
* 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
* 1 ½ eetlepel olijfolie
* 150 gram boekweitmeel (OF tarwemeel)
* 40 gram rijstemeel (OF tarwemeel)
* 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
* 1 theelepel kaneelpoeder
* snuf zout
* snuf nootmuskaat

– Mix alles in de keukenmachine goed door elkaar. Mix tot er geen stukjes courgette meer in zitten. Nu heb je een vrij dik pannenkoekenbeslag.
– Maak een koekenpan goed heet, doe voor elke pannenkoek een scheutje olijfolie (of kokosolie) in de pan.
– Doe voor elke pannenkoek zo’n 3 eetlepels beslag in de pan. Spreid het beslag voorzichtig uit met je spatel.
– Bak de pannenkoeken aan beide kanten tot ze gaar zijn en licht gebruind.

Dit recept zal ook te vinden zijn in ons allereerste kookboek! Die is binnenkort te koop als e-book!

Makes 8 pancakes

 • 1 zucchini, cut in pieces
 • 125 ml milk (I use rice milk)
 • 1 egg
 • 1 tbsp coconut blossom sugar
 • 1 and a half tbsp olive oil
 • 150 gram buckwheat flour (OR plain flour)
 • 40 gram rice flour (OR plain flour)
 • 1 tsp baking soda
 • 1 tsp cinnamon powder
 • sprinkling of salt
 • 1/4 tsp nutmeg

– Mix the ingredients in your food processor until everything is smooth.
– Heat your frying pan and add 1 tbsp of olive oil (or coconut oil).
– Scoop 3 tbsp of batter into the pan and spread with your spatula.
– Bake until they’re well baked and light brown.

This recipe is part of our first cookbook! You’ll be able to buy it very soon.

Courgettepannenkoeken / Zucchini pancakes is een artikel geschreven door: SuikerWijzer Hulp nodig bij stoppen met suiker? De cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie. Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

]]>
https://suikerwijzer.nl/courgettepannenkoeken-zucchini-pancakes/feed/ 0 5637
Boekweitmeel van Ma vie sans gluten https://suikerwijzer.nl/boekweitmeel-van-ma-vie-sans-gluten/ https://suikerwijzer.nl/boekweitmeel-van-ma-vie-sans-gluten/#respond Fri, 26 May 2017 08:14:51 +0000 https://suikerwijzer.nl/?p=5592 Wij maken al jarenlang verschillende recepten glutenvrij. Eerst was dat vooral vanwege de kinderen die niet of slecht tegen gluten konden, maar inmiddels eet ik ook al bijna twee jaar vrijwel geen gluten meer. Om glutenvrij te bakken, heb je regelmatig behoefte aan meel dat geen gluten bevat. Wij gebruiken dan meestal boekweitmeel en/of rijstmeel. […]

Boekweitmeel van Ma vie sans gluten is een artikel geschreven door: SuikerWijzer Hulp nodig bij stoppen met suiker? De cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie. Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

]]>
Wij maken al jarenlang verschillende recepten glutenvrij. Eerst was dat vooral vanwege de kinderen die niet of slecht tegen gluten konden, maar inmiddels eet ik ook al bijna twee jaar vrijwel geen gluten meer.

Om glutenvrij te bakken, heb je regelmatig behoefte aan meel dat geen gluten bevat. Wij gebruiken dan meestal boekweitmeel en/of rijstmeel. Zoals je aan de verschillende glutenvrije recepten SuikerWijzer kunt zien, zijn daar heel veel lekkere dingen mee te maken. Zoals mijn favoriete chocoladekoekjes, een variant op een oud recept van Anna. Bij Anna ook wel bekend als de vieze koekjes, omdat het niet haar smaak is zoals ik ze maak ;)

Waarom boekweitmeel gebruiken?

Boekweit is een plant met voedzame zaden. Het meel van die zaden bevat koolhydraten die langzaam verteerd worden en dus geen pieken in de suikerspiegel opleveren. Daarnaast bevat het een behoorlijke hoeveelheid eiwit en verschillende vitamines en mineralen. Kijk op https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=1 voor meer informatie over de voedingswaarde.

Goed boekweitmeel is voor ons dus belangrijk. Wij kopen ons boekweitmeel meestal bij de biologische molen bij ons in de buurt, maar die luxe heeft lang niet iedereen. We besloten eens een ander product te testen voor onze lezers die wel graag hoge kwaliteit biologisch boekweitmeel willen gebruiken, maar dat niet even bij een molen kunnen halen.

Meel van Ma via sans gluten

Webwinkel Ecomarkt (zie verderop in dit artikel voor een kortingsactie) stuurde ons een zak boekweitmeel om uit te proberen. Het is van het merk ‘Ma vie sans gluten’ uit Frankrijk, van fabrikant Ekibio. Dat merk biedt verschillende biologische producten zonder gluten. Dit meel is afkomstig van boekweit dat in Frankrijk geteeld en verwerkt wordt.

Het meel zit verpakt in een plastic zakje. Wij houden niet van plastic verpakkingsmateriaal, maar je ontkomt er niet aan bij producten die echt glutenvrij zijn, omdat men op die manier vervuiling met gluten voorkomt. In de verpakking zit 500 gram, genoeg om een aantal keer mee te bakken. Het boekweitmeel van Ma vie sans gluten is heel fijn van structuur, wat doet vermoeden dat het minder ambachtelijk wordt gemalen dan in onze lokale molen.

De kwaliteit

Zo uit de zak smaakt boekweitmeel niet zo spannend, maar het geeft aan bakproducten wel een licht, kenmerkende smaak. Die is bij dit meel helemaal in orde. Ik proefde nauwelijks verschil met het boekweitmeel dat wij gewend zijn en dat is positief. Ook de structuur van bijvoorbeeld de koekjes die ik bakte, was prima met dit meel. De koekjes in kwestie horen zacht brokkelig te zijn, waardoor een hap bijna uit elkaar valt in je mond. Dat lukte goed met het meel.

Behalve het boekweitmeel van onze lokale molen hebben wij ook wel eens supermarktmerken geprobeerd. Die waren duidelijk van mindere kwaliteit en laten we dan ook links liggen. Dit boekweitmeel van Ma vie sans gluten komt voor ons veel beter voor de dag en is een aanrader voor wie biologisch boekweitmeel eenvoudig online wil bestellen.

Korting

Ecomarkt.nl geeft je 10% korting als je dit boekweitmeel via hun gaat kopen. De korting geldt alleen op je eerste bestelling, maar wel voor alles in je winkelwagen. Vul bij het bestelproces de kortingscode HAPPY in.

Naar ecomarkt.nl om dit boekweitmeel te kopen.
boekweitmeel

Boekweitmeel van Ma vie sans gluten is een artikel geschreven door: SuikerWijzer Hulp nodig bij stoppen met suiker? De cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie. Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

]]>
https://suikerwijzer.nl/boekweitmeel-van-ma-vie-sans-gluten/feed/ 0 5592
Eten zonder suiker en verspilling https://suikerwijzer.nl/eten-zonder-suiker-en-verspilling/ https://suikerwijzer.nl/eten-zonder-suiker-en-verspilling/#respond Fri, 12 May 2017 07:14:15 +0000 https://suikerwijzer.nl/?p=5586 Suiker wordt door de voedselindustrie niet alleen veel gebruikt om de smaak van de producten te beïnvloeden. Fabrikanten zijn er ook dol op om met suiker de houdbaarheid van voedingsproducten te vergroten. Mocht je per ongeluk in je achtertuin een potje suiker uit de 18e eeuw opgraven, dan kun je het waarschijnlijk nog gewoon gebruiken, […]

Eten zonder suiker en verspilling is een artikel geschreven door: SuikerWijzer Hulp nodig bij stoppen met suiker? De cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie. Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

]]>
Suiker wordt door de voedselindustrie niet alleen veel gebruikt om de smaak van de producten te beïnvloeden. Fabrikanten zijn er ook dol op om met suiker de houdbaarheid van voedingsproducten te vergroten. Mocht je per ongeluk in je achtertuin een potje suiker uit de 18e eeuw opgraven, dan kun je het waarschijnlijk nog gewoon gebruiken, aangezien witte suiker zelf niet bederft. Producten waar het aan wordt toegevoegd, worden in de regel dan ook langer houdbaar.

Is bederf iets goeds?

Lange houdbaarheid wordt als iets positiefs gezien en natuurlijk is het praktisch dat je bepaalde dingen jaren in de voorraadkast kunt leggen en nog steeds kunt gebruiken. Maar heel erg natuurlijk is het niet. Het voedsel dat de natuur zelf produceert, is kort houdbaar. Een stuk fruit kan een aantal dagen, soms weken goed blijven, maar onvermijdelijk zal het bederven.

Dat vinden we vies, rot fruit, maar het is een proces dat helemaal past in hoe de natuur dat aanpakt. Een vrucht wordt door de natuur aan de natuur gegeven, dus óf dieren eten het op, óf andere organismes zoals schimmels. Wanneer die organismes hun neus ophalen voor een voedingsproduct, zouden we ons serieus moeten afvragen waarom het voor hén niet goed genoeg is, maar voor mensen wèl…

Bewust suikervrij eten, bewust minder verspillen

Anna en ik geven de voorkeur aan veel voeding die vrij snel bederft. Recht uit de natuur voelt voor ons het beste. Als jij ook minder of geen geraffineerde suiker eet, zul je er waarschijnlijk regelmatig tegenaan lopen dat suikervrije producten minder lang houdbaar zijn. Waar je eerst gewend was dat een pot jam of mayonaise maandenlang goed bleef, kan het zomaar zijn dat je die verwachting flink moet bijstellen met producten waar géén suiker aan is toegevoegd.

Wij vinden het belangrijk om gezond te eten, maar ook om zo weinig mogelijk voedsel weg te gooien. Om voedselverspilling tegen te gaan gaan we heel bewust om met dingen als boodschappen doen en restjes opmaken. Avondeten dat overblijft eten we bij voorkeur de volgende dag alsnog op i.p.v. het weg te gooien en regelmatig eten we gerechten die zijn gemaakt met verschillende groente waar van elk nog een beetje ongebruikt in de koelkast lag.

Ook kiezen we bijvoorbeeld voor verpakkingen die passen bij de snelheid waarmee wij iets opmaken. Jam eten we met zijn vieren bij elkaar genoeg om een familiepot te kopen, maar 5 kilo aardappelen zullen wij niet inslaan omdat we dat simpelweg niet opkrijgen voordat het bederft.

Voedselverspilling is zonde voor je portemonnee én voor het milieu. Alles wat je koopt kost grondstoffen en geïnvesteerde tijd van bijv. de boer. Wij doen ons best om die investeringen eer aan te doen door zo weinig mogelijk weg te hoeven gooien. Als we dat allemaal zouden doen, zou er minder landbouwgrond nodig zijn om dezelfde bevolking te voeden en dus meer ruimte zijn voor echte natuur. Om het nog maar niet te hebben over bestrijdingsmiddelen e.d.

Als je bewust eet en bijvoorbeeld je suikerinname beperkt, wil je misschien ook bewuster kijken naar wat je allemaal aan voedsel weggooit. Juist een bewuste keuze zoals producten kopen zonder toegevoegde suiker, kan ertoe leiden dat je meer gaat weggooien als je niet oplet, omdat sommige dingen nu eenmaal korter houdbaar zijn zónder toegevoegde suiker.

Eten zonder suiker en verspilling is een artikel geschreven door: SuikerWijzer Hulp nodig bij stoppen met suiker? De cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie. Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

]]>
https://suikerwijzer.nl/eten-zonder-suiker-en-verspilling/feed/ 0 5586
Recensie van de Optimum 700 juicer https://suikerwijzer.nl/review-optimum-700-juicer/ https://suikerwijzer.nl/review-optimum-700-juicer/#respond Fri, 05 May 2017 10:28:22 +0000 https://suikerwijzer.nl/?p=5496 Een juicer, heb jij er ooit een kunnen uitproberen? Een tijdje geleden vroeg Froothie of wij hun Optimum 700 cold press slowjuicer (zie verderop in dit artikel voor een kortingsactie) wilden testen. Ja, natuurlijk! En nu hij alweer een paar weken geleden teruggestuurd is, mis ik ‘m! Ultiem vers sap In de zomer is deze juicer geweldig om […]

Recensie van de Optimum 700 juicer is een artikel geschreven door: SuikerWijzer Hulp nodig bij stoppen met suiker? De cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie. Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

]]>
Optimum 700 juicer in het rood

Een juicer, heb jij er ooit een kunnen uitproberen? Een tijdje geleden vroeg Froothie of wij hun Optimum 700 cold press slowjuicer (zie verderop in dit artikel voor een kortingsactie) wilden testen. Ja, natuurlijk! En nu hij alweer een paar weken geleden teruggestuurd is, mis ik ‘m!

Ultiem vers sap

In de zomer is deze juicer geweldig om er tropische sapjes mee te maken met wat gember en wat groente. In de herfst heb ik een heleboel appelsap gemaakt van de appeltjes die in grote hoeveelheden van ons appelboompje afvielen. In de winter kan je er heerlijke sappen van maken van groenten en fruit. En echt, na zo’n glas vers sap krijg je een gezonde energiestoot.

De smaak van vers sap uit deze juicer is niet te vergelijken met voorverpakt sap uit de winkel. Ook als je het vergelijkt met de luxere sappen met dure namen wint een zelfgeperst fruitsapje uit de Optimum 700 juicer het altijd. Wij genoten er met het hele gezin van. De kinderen vonden het ook erg leuk om zelf het sap te maken. Wat ook opviel, is hoe mooi zo’n vers sapje eruit ziet!

Een fruitsapje op zijn tijd is natuurlijk heerlijk, maar het lijkt ons niet gezond om dat te vaak te nemen. Als je zelf een juicer hebt of wilt nemen, duik dan vooral eens in de wereld van groentesappen. Misschien even wennen, maar heel gezond en vaak is het makkelijk wennen als je er ook een beetje fruit in verwerkt.

Gebruik

Natuurlijk is vers sinaasappelsap of sap van andere citrusvruchten makkelijk te maken met een citruspers. Maar appels, peren, bleekselderij en haast alle groenten en fruit die je maar kunt bedenken pers je daar niet mee uit. In een blender kun je alles malen, maar daarmee wordt het sap niet van de pulp gescheiden.

Daarvoor neem je dus een juicer. De Optimum 700 juicer werkt geweldig! Je kan er grote stukken groenten en fruit in doen en het wordt allemaal met gemak gemalen. Je hoeft dus heel weinig voor te bereiden aan de ingrediënten, omdat het apparaat als een onverstoorbare krachtpatser alles perst dat je erin gooit.

Dat gaat in een rustig tempo met opvallend weinig geluid. Het heerlijke sap komt netjes in een reservoir en het apparaat deponeert de overgehouden pulp van de groente en het fruit in een ander bakje.

Schoonmaken

Sommige mensen vinden het schoonmaken van zo’n apparaat een probleem. Nou ja, het kost inderdaad wat tijd om het schoon te maken nadat je er sap mee hebt gemaakt, maar ik vind het eigenlijk erg meevallen. Wat ik wel steeds deed is meteen na het juicen alles schoonmaken. Dan blijft het allemaal niet zo plakken en is het daardoor ook snel klaar.

Andere mogelijkheden

Ik heb ook getest of het apparaat goed noten kan malen tot een soort grof meel. Ja, dat werkt ook geweldig! Het schoonmaken is daarna wel wat lastiger, daarom maal ik noten weer gewoon in de keukenmachine, die is daar geschikter voor vind ik.

De juicer wordt geleverd met een aantal losse accessoires voor verschillende toepassingen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor helder sap of troebel sap. Oh ja, en ik bedenk nu dat je van dat verse sap in de zomer ook hele lekkere ijsjes kan maken! Hmmm, Froothie mag ik de juicer weer terug?!

Korting

Als lezOptimum 700 juicer in het gouder van SuikerWijzer krijg je nu € 20,- korting als je de Optimum 700 Geavanceerde koude persjuicer bestelt op froothie.nl. Gebruik dan bij het afrekenen de kortingscode SW-Optimum-Apparaten-20. Vóór de betaling wordt het kortingsbedrag dan van de prijs afgehaald.

-> Naar de Optimum 700 juicer op Froothie.nl.

Disclaimer: Froothie Nederland heeft de juicer gratis aan ons uitgeleend in ruil voor een recensie. In dit artikel vind je onze eerlijke mening over deze juicer, zonder enige invloed van Froothie Nederland op de inhoud van de tekst.

Recensie van de Optimum 700 juicer is een artikel geschreven door: SuikerWijzer Hulp nodig bij stoppen met suiker? De cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie. Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

]]>
https://suikerwijzer.nl/review-optimum-700-juicer/feed/ 0 5496
Brownies met kikkererwten (with chickpeas) https://suikerwijzer.nl/brownies-met-kikkererwten-chickpeas/ https://suikerwijzer.nl/brownies-met-kikkererwten-chickpeas/#comments Mon, 20 Feb 2017 18:32:03 +0000 https://suikerwijzer.nl/?p=5501 Dit weekend had ik kikkererwten over en maakte er heerlijke brownies van! Ze zijn echt super lekker, mijn kinderen (testpanel!) zijn het helemaal met me eens. Ze zijn vrij van geraffineerde suiker, gluten en zuivel! I made a new brownie recipe, with chickpeas! It’s really delicious, believe me!!  My children love them too. They’re sugarfree, […]

Brownies met kikkererwten (with chickpeas) is een artikel geschreven door: SuikerWijzer Hulp nodig bij stoppen met suiker? De cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie. Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

]]>

Dit weekend had ik kikkererwten over en maakte er heerlijke brownies van! Ze zijn echt super lekker, mijn kinderen (testpanel!) zijn het helemaal met me eens. Ze zijn vrij van geraffineerde suiker, gluten en zuivel!

I made a new brownie recipe, with chickpeas! It’s really delicious, believe me!!  My children love them too. They’re sugarfree, glutenfree, dairyfree. Yay!

Brownies
voor ongeveer 8 stuks

250 gram kikkererwten (uit blik of zelf gekookt)
100 gram kokosolie
70 gram speltbloem (voor een glutenvrije versie vervang je dit door boekweitmeel)
30 gram cacaopoeder
50 gram kokosbloesemsuiker
25 ml agave of ahornsiroop
halve theelepel wijnsteenbakpoeder
2 eieren

 • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 • Neem een bakvorm van ongeveer 15 x 15 cm, leg een stuk bakpapier op de bodem.
 • Doe alle ingrediënten behalve de eieren in de keukenmachine en mix goed door elkaar.
 • Voeg de eieren toe en mix nog even goed door elkaar.
 • Giet het beslag in de vorm.
 • Bak gedurende 30 minuten in de oven. Prik er met een vork in, als deze er droog uitkomt zijn de brownies gaar.
 • Laat het afkoelen en snij ze dan in stukken. Yummm!
 • Bewaar ze in een afgesloten bakje in de koelkast.

Brownies
approx 8 pieces

250g chickpeas (from a can)
100g coconut oil
70g spelt flour (if you want gluten free brownies, use buckwheat flour instead of spelt flour)
30g cacao powder
50g coconut blossom sugar
25 ml agave or maple syrup
half teaspoon aluminum-free baking powder
2 eggs

 • Start by pre-heating the oven to 180C.
 • Put all the ingredients except the eggs in your food processor and mix until smooth.
 • Add the eggs and mix for a while in the food processor untill it’s totally mixed.
 • Place into a lined baking dish (approx 15 x 15 cm) and bake for about thirty minutes, until you can pierce the brownie with a fork and bring it out dry.
 • Remove the dish and allow it to cool.
 • Remove the brownies from the tray and leave to cool completely before  cutting it, dig in and enjoy!

Save

Brownies met kikkererwten (with chickpeas) is een artikel geschreven door: SuikerWijzer Hulp nodig bij stoppen met suiker? De cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie. Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

]]>
https://suikerwijzer.nl/brownies-met-kikkererwten-chickpeas/feed/ 2 5501
Suikervrije kerstkoekjes https://suikerwijzer.nl/suikervrije-kerstkoekjes/ https://suikerwijzer.nl/suikervrije-kerstkoekjes/#respond Wed, 21 Dec 2016 07:45:26 +0000 https://suikerwijzer.nl/?p=5482 Wat is jouw favoriete kerstkoekje? Voor mij zijn het de koekjes die ik als kind met mijn moeder maakte en versierde met glazuur. Maar daar zit veel geraffineerde suiker in en ik heb nog nooit een recept voor kerstkoekjes gevonden die suikervrij zijn en even lekker (of lekkerder, dat mag ook!). Ik geloofde ook niet […]

Suikervrije kerstkoekjes is een artikel geschreven door: SuikerWijzer Hulp nodig bij stoppen met suiker? De cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie. Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

]]>

Wat is jouw favoriete kerstkoekje? Voor mij zijn het de koekjes die ik als kind met mijn moeder maakte en versierde met glazuur. Maar daar zit veel geraffineerde suiker in en ik heb nog nooit een recept voor kerstkoekjes gevonden die suikervrij zijn en even lekker (of lekkerder, dat mag ook!). Ik geloofde ook niet dat ik een recept zou kunnen maken om dat voor elkaar te krijgen. Maar de kerstelf kwam blijkbaar langs, want ik heb het toch voor elkaar. Hier zijn superlekkere kerstkoekjes waar je niet vanaf kunt blijven! Je kan ze versieren met mijn glazuur-recept (zie hieronder) én je kan ze ook in de kerstboom hangen!

Kerstkoekjes (zonder suiker)
Voor een bakplaat vol koekjes

200 gram speltbloem
50 gram roomboter
50 gram kokosolie
50 gram tahin
70 gram rijststroop
30 gram kokosbloesemsuiker
1 theelepel kaneel (optioneel)
snuf zout

 • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius
 • Smelt de kokosolie op heel laag vuur.
 • Doe de roomboter in een ruime kom en snij het in kleine stukjes
 • Voeg de rest van de ingrediënten toe en kneed met je handen door elkaar tot een bal
 • Doe het deeg in een bakje en laat het ongeveer 30 minuten in de koelkast wat harder worden. Het deeg moet nog wel goed kneedbaar zijn.
 • Je kan er een rol van maken en daar koekjes (plakjes) van snijden of je kan de bal uitrollen en met vormpjes koekjes maken. Voor het uitrollen wat speltbloem op het aanrecht uitspreiden en wat speltbloem op de deegroller. Het deeg uitrollen tot de plak ongeveer 1 c.m. dik is.
 • Leg de koekjes op het bakpapier op de bakplaat. Leg ze een stukje (minimaal 1 c.m.) van elkaar af.
 • Als je de koekjes in de kerstboom wilt hangen, prik er dan nu een gaatje in dat ruim genoeg is om er na het bakken en afkoelen een draadje doorheen te kunnen rijgen.
 • Bak de koekjes gedurende 12-15 minuten tot ze licht gebruind zijn.
 • Laat de koekjes afkoelen tot je ze van de bakplaat afhaalt.
 • Je kan de koekjes in een trommel bewaren of versieren met glazuur (zie recept hieronder) en eventueel in de kerstboom ophangen aan een leuk draadje.

Variatie: als je de koekjes wat witter wilt, gebruik dan geen kaneel. Op die manier kan je het glazuur beter zien op de koekjes.

Glazuur (zonder suiker)
Voor een bakplaat vol koekjes

2 eetlepels rijststroop
2 afgestreken theelepels arrowroot
voedingskleurstof of een natuurlijk kleurmiddel (bijvoorbeeld bietensap of -poeder voor roodroze)

 • Meng alles goed door elkaar
 • Versier er de koekjes mee, bijvoorbeeld met een spuitje. Dat kan je ook zelf maken.

Save

Save

Save

Save

Suikervrije kerstkoekjes is een artikel geschreven door: SuikerWijzer Hulp nodig bij stoppen met suiker? De cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie. Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

]]>
https://suikerwijzer.nl/suikervrije-kerstkoekjes/feed/ 0 5482
Eerlijk eten kookboek https://suikerwijzer.nl/eerlijk-eten-kookboek/ https://suikerwijzer.nl/eerlijk-eten-kookboek/#respond Sat, 22 Oct 2016 05:54:34 +0000 http://suikerwijzer.nl/?p=5445 Eerlijk eten is een kookboek met 80 recepten van verschillende Nederlandse chefs en foodies die eerlijk eten heel belangrijk en leuk vinden. Veel van de ingrediënten in dit boek zijn fairtrade en door deze te kopen, zorg je ervoor dat iedere schakel in de productieketen juist behandeld wordt. De gehele opbrengst van het boek gaat […]

Eerlijk eten kookboek is een artikel geschreven door: SuikerWijzer Hulp nodig bij stoppen met suiker? De cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie. Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

]]>
eerlijketen

Eerlijk eten is een kookboek met 80 recepten van verschillende Nederlandse chefs en foodies die eerlijk eten heel belangrijk en leuk vinden. Veel van de ingrediënten in dit boek zijn fairtrade en door deze te kopen, zorg je ervoor dat iedere schakel in de productieketen juist behandeld wordt. De gehele opbrengst van het boek gaat naar een kinderdagverblijf op een fairtrade theeplantage in Sri Lanka.

Floortje Dessing: “We hopen dat het mensen inspireert om bewuste keuzes te maken bij het doen van inkopen, waardoor boeren en arbeiders aan de andere kant van de wereld kunnen investeren in een betere toekomst”.

Chefs en foodies

Ik was benieuwd: wie zijn nou die chefs en foodies die de recepten maakten? Zij voeren niet de boventoon in dit boek, eerlijk eten vinden de makers belangrijker. Dus je moet even in het boek bladeren om erachter te komen wie achter de recepten zitten. Het zijn Lisette Kreischer (een van mijn favorieten als het om voeding gaat!), Samuel Levie (professioneel worstenmaker en culinair journalist), Kasia Vermaire (thee sommelier), Yolanda van der Jagt (chef), Sacha de Lint (eigenaar van GreenAge, biologische producten), Carlijn Claire Potma (‘Hyper curious heavy dreamer with an intrinsic desire to create‘, dat is nou een originele beschrijving van jezelf!) en Nadia Zerouali & Merijn Tol (kookboek auteurs).

eerlijketen2

Info

Bij elk recept staat vermeld of het vegetarisch, vegan, glutenvrij, suikervrij en/of lactosevrij is. Handig voor mensen die bepaalde dingen liever niet eten of een allergie/intolerantie hebben.

Lekker?

Het boek bevat recepten voor elk deel van de dag. De recepten zijn nogal divers, dus je kan je eigen favorieten kiezen en af en toe iets aparts proberen. Ik probeerde bijvoorbeeld de tosti met pindakaas, banaan en sambal. Heel makkelijk, inderdaad eens wat anders, niet geweldig, maar wel leuk om een keer je smaakpapillen wat anders te laten proeven. Ik vond de pasta met walnotenpesto erg lekker. De kedgeree met makreel en khao pad heb ik al een paar keer gemaakt, heeft lekker veel smaak en wordt ook opgegeten door de kinderen. Onze favoriet is de feel-good chocolademousse, die is heerlijk en bevat ook allemaal gezonde ingrediënten.

Conclusie

Ik vind het mooi om een kookboek te zien dat aandacht heeft voor fairtrade ingrediënten. Zodat je niet alleen lekker eet, maar ook meehelpt aan een goede levenskwaliteit voor de mensen die het eten verbouwen.

Wat ik nou van het boek vind… ik ben niet razend enthousiast, maar zou het ook niet afraden om het te kopen. De foto’s zijn mooi, de recepten zijn best makkelijk en goed geschreven. Ik vind ongeveer 20% van de recepten erg lekker en 10% leuk om een keer uit te proberen en de rest ga ik zeer waarschijnlijk nooit maken (deels omdat we grotendeels vegetarisch eten).

Koop ‘Eerlijk Eten’ online

Eerlijk eten kookboek is een artikel geschreven door: SuikerWijzer Hulp nodig bij stoppen met suiker? De cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie. Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

]]>
https://suikerwijzer.nl/eerlijk-eten-kookboek/feed/ 0 5445
Chocolate Banana Muesli Minis: Made Good https://suikerwijzer.nl/chocolate-banana-muesli-minis-made-good/ https://suikerwijzer.nl/chocolate-banana-muesli-minis-made-good/#comments Thu, 13 Oct 2016 06:02:02 +0000 http://suikerwijzer.nl/?p=5427 Bij de Albert Heijn zag ik een mooi geel pakje in de schappen staan. Het zijn deze Chocolate Banana Muesli Minis van het merk Made Good. Ze zijn biologisch, zonder geraffineerde suiker, gluten, pinda’s, noten, melk, soja, eieren en sesam én ze zien er leuk uit. We kochten ze om ze uit te proberen en omdat […]

Chocolate Banana Muesli Minis: Made Good is een artikel geschreven door: SuikerWijzer Hulp nodig bij stoppen met suiker? De cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie. Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

]]>
madegood

Bij de Albert Heijn zag ik een mooi geel pakje in de schappen staan. Het zijn deze Chocolate Banana Muesli Minis van het merk Made Good. Ze zijn biologisch, zonder geraffineerde suiker, gluten, pinda’s, noten, melk, soja, eieren en sesam én ze zien er leuk uit. We kochten ze om ze uit te proberen en omdat ze in de aanbieding waren, want het kost best wat: 2,99 euro voor een pakje waar de balletjes in zitten verpakt in 4 losse zakjes.

Dit soort uitprobeersels worden meestal zo snel mogelijk opengemaakt na betaling. Ik kon het nog even uitstellen tot de kinderen in de bakfiets zaten op weg naar huis. Toen werd het pak snel opengemaakt en mochten we allemaal een balletje proeven. Ze zijn lekker en leuk! Het zijn leuke zakjes om mee te nemen naar bijvoorbeeld de dierentuin, of voor de lunch op school.

Made Good schrijft blij op de verpakking dat er ook groenten inzitten. Dat is een beetje een verkooptruc, want de groenten zitten erin als kleurstof, niet als manier om meer vitamines en mineralen binnen te krijgen.

De mini’s bestaan in drie verschillende smaken. Made Good maakt ook Paleo Fruit & Nut Bars in vier verschillende smaken. De repen heb ik nog niet getest. Ze zijn ook suikervrij en zien er lekker uit, dus ik ga ze een keer proberen!

Zou ik de mini’s nog een keer kopen? Ja! Als we een keer een dagje ergens naartoe gaan, dan is neem ik ze mee als verrassing.

Chocolate Banana Muesli Minis: Made Good is een artikel geschreven door: SuikerWijzer Hulp nodig bij stoppen met suiker? De cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie. Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

]]>
https://suikerwijzer.nl/chocolate-banana-muesli-minis-made-good/feed/ 8 5427
Appeltaart met amandelbodem https://suikerwijzer.nl/appeltaart-met-amandelbodem/ https://suikerwijzer.nl/appeltaart-met-amandelbodem/#comments Sat, 01 Oct 2016 18:40:36 +0000 http://suikerwijzer.nl/?p=5409 Dit is mijn nieuwe favoriete appeltaart! Deze taart heeft een amandelbodem, waardoor het super lekker smaakt en ook nog stiekem best gezond is! This is my new favorite apple pie! This pie has an almond crust which makes it very delicious and secretly healthy! Appeltaart met amandelbodem (voor ongeveer 6 personen) 200 gram witte amandelen […]

Appeltaart met amandelbodem is een artikel geschreven door: SuikerWijzer Hulp nodig bij stoppen met suiker? De cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie. Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

]]>
appeltaart-amandelbodem3

Dit is mijn nieuwe favoriete appeltaart! Deze taart heeft een amandelbodem, waardoor het super lekker smaakt en ook nog stiekem best gezond is!

This is my new favorite apple pie! This pie has an almond crust which makes it very delicious and secretly healthy!

Appeltaart met amandelbodem
(voor ongeveer 6 personen)

200 gram witte amandelen
2 eetlepels arrowroot
een kwart theelepel zeezout
3 eetlepels agavesiroop of maple syrup
100 gram kokosolie
1/4 theelepel vanillepoeder (optioneel)

3 appels (ongeveer 280 gram)
100 gram rozijnen
2 theelepels kaneel

 • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius
 • Vet een ronde bakvorm met 22 c.m. doorsnede in met een klein beetje kokosolie
 • Mix alle ingrediënten behalve de appel, rozijnen en kaneel in een keukenmachine tot een deeg dat een bal vormt.
 • Doe het deeg in de bakvorm, spreid het uit met de achterkant van een eetlepel en druk het tegelijk aan.
 • Schil de appels en snij ze in plakjes.
 • Doe de appels in een kom. Voeg de rozijnen en het kaneel toe en roer het door elkaar.
 • Het appelmengsel mag nu bovenop de bodem. Spreid het mooi uit, zodat overal ongeveer evenveel appel en rozijnen zit.
 • Bak in de oven gedurende ongeveer 30 minuten.
 • De appeltaart is warm heel lekker, maar ook een beetje kruimelig. Als je ‘m laat afkoelen en een tijdje in de koelkast zet, is de bodem stevig geworden en evengoed superlekker!

Nadat je deze taart hebt gemaakt, zou ik het heel leuk vinden om te weten (en zien) wat het resultaat was!

Apple pie with almond crust
(for approximately 6 pieces)

200 grams white almonds
2 tablespoons arrowroot or tapioca starch
1/4 teaspoon sea salt
3 tablespoons agave or maple syrup
100 grams of coconut oil
1/4 teaspoon of vanilla powder (optional)

3 apples (280 grams)
100 grams of raisins
2 teaspoons cinnamon

 • Preheat the oven to 160 Celsius
 • Grease a 22 cm tart tin with a little bit of coconut oil
 • Simply mix all of the ingredients except the apple, raisins and cinnamon in a food processor until a dough forms into a ball
 • Scoop the dough in your baking tin and spread it with the back of a tablespoon and press it at the same time
 • Peal the apples and slice them
 • In a bowl mix the apple with the raisins and cinnamon
 • Spread the apple mixture on the crust
 • Bake in the oven for 30 minutes
 • When the pie is still warm, it’s very delicious but a bit crumbly. When it’s cooled down and you’ve put it in the fridge for a while, the crust is much less crumbly and just as good!

After made this pie, I would love to know (and see) your results!

Save

Save

Appeltaart met amandelbodem is een artikel geschreven door: SuikerWijzer Hulp nodig bij stoppen met suiker? De cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie. Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

]]>
https://suikerwijzer.nl/appeltaart-met-amandelbodem/feed/ 2 5409