Op suikerwijzer.nl is al een artikel te vinden over stevia. We kregen veel reacties en vragen over dit onderwerp, onder andere omdat de European Food Safety Authority (EFSA) in 2010 een positief advies gaf voor het gebruik van stevia in voeding. Daarom maakte ik een lijstje met de meest gestelde vragen die wij over stevia krijgen en vroeg om antwoorden bij verschillende stevia-experts. Deze konden of wilden mij geen antwoord geven (misschien omdat je volgens de wet nog steeds geen stevia mag gebruiken in je voeding?). Daarom ben ik de antwoorden zelf gaan zoeken via het internet.
Ik ben geen expert op het gebied van stevia, maar vond deze informatie bij zo betrouwbaar mogelijke bronnen. Neem je eigen besluit of je stevia wel of niet wilt gebruiken als zoetmiddel.
Is het schadelijk voor je gezondheid om veel stevia te gebruiken?
Eigenlijk niet. Er is een maximum vastgesteld voor gezond gebruik van stevia, wie meer inneemt zou gezondheidseffecten kunnen krijgen. Dit zal niet snel gebeuren, want stevia heeft zo’n sterke zoetkracht dat je er niet veel van wilt gebruiken.
Is stevia alleen in poedervorm te gebruiken in je voeding, of ook in andere vormen?
Stevia kan je op verschillende manieren gebruiken: vloeibaar, in poedervorm (stevioside), tabletjes en gewoon als plantje.
De vloeibare variant (stevia-extract) wordt verkregen door de steviablaadjes te drogen en te koken. Er wordt alcohol aan toegevoegd zodat het langer houdbaar is. Je krijgt dan een bruine vloeistof die zo’n 30x zoeter is dan witte suiker. De vitaminen, mineralen en sporenelementen die van nature in stevia zitten, blijven behouden. In de vloeibare vorm smaakt stevia een beetje bitter. In stevioside (wit poeder) zijn deze gezonde onderdelen eruit gefilterd. Stevioside is geraffineerde stevia, gemaakt van het ruwe extract. Voor zover ik kon vinden, komen de tabletjes overeen met stevioside. Als je zelf een plantje hebt, kan je ook gewoon de blaadjes zo gebruiken (bijvoorbeeld in de thee). Ook is dit in poedervorm te koop. De blaadjes zijn dan simpelweg gedroogd en gemalen.
Wat is de verhouding (geraffineerde) suiker tot stevia?
Stevia heeft een grote zoetkracht, dus je hoeft er maar heel weinig van te gebruiken. Stevia zelf is 30x zoeter dan suiker. Stevioside is veel geconcentreerder en daardoor wel 200-300x zoeter dan suiker.
Mag je stevia gebruiken als je een lage bloeddruk hebt?
Men zegt dat stevia allerlei gezondheidseffecten heeft, onder andere op je bloeddruk. Als je een gezonde bloeddruk hebt, wordt deze niet beinvloed. Het plantje heeft een positief effect bij mensen met een te hoge of een te lage bloeddruk, deze wordt namelijk minder extreem door het gebruik van stevia.
Zijn er onderzoeken naar het effect van gebruik van stevia bij mensen op de lange termijn? In Aziatische landen gebruiken ze het toch al heel lang?
De onderzoeken wijzen uit dat stevia veilig is. In Japan wordt stevia al heel lang gebruikt en daar zijn geen nadelige effecten op de gezondheid gevonden. Let er wel op dat je zuivere stevia gebruikt en geen stevia met toevoegingen. Die toevoegingen kunnen (nadelige) gezondheidseffecten opleveren.
Als je een candida-infectie hebt, is het dan handig om stevia te gebruiken?
Als je candida hebt en er vanaf wilt, moet je stoppen met geraffineerde suiker. Stevia is een goede vervanger bij candida. Let er wel op dat je pure stevia gebruikt en niet stevia met toevoegingen als maltodextrine. Meer lezen?
Is het goed om stevia te gebruiken als je hypoglycemie of diabetes hebt?
Als je diabetes of hypoglycemie hebt, raad ik je aan om een medisch expert raadplegen voor je stevia of een ander zoetmiddel gebruikt.
Stevia heeft waarschijnlijk een positief effect op mensen met diabetes en hypoglycemie, maar er moet nog meer onderzoek naar worden gedaan. De insuline die wordt aangemaakt door het gebruik van stevia, wordt volledig door het lichaam benut. Dus dat zou geen probleem moeten opleveren.
Is stevia ook goed te gebruiken om lekkernijen mee te bakken? Moet je dan iets extra gebruiken als ‘vulmiddel’? Suiker heeft namelijk gewicht/vulling, stevia niet.
Bakken met stevia of stevioside is een kwestie van uitproberen, ook wat betreft het feit dat stevia nauwelijks ‘vulling’ geeft. Dat geldt ook voor andere natuurlijke zoetmiddelen. Stevia is goed te gebruiken samen met andere natuurlijke zoetmiddelen.
Suiker is niet zomaar te vervangen door stevia (ook dat geldt voor meerdere suikervervangers). Als je met stevia bakt, krijgt je product geen bruin korstje zoals je gewend bent met ‘gewone’ suiker. Ook bakken met gist werkt anders als je stevia gebruikt. Suiker stimuleert namelijk de werking van gist, waardoor het deeg goed rijst. Dat doet stevia niet. Hetzelfde geldt voor bakpoeder (in cakes b.v.).
Stevia is ook niet zomaar inwisselbaar met suiker als je jam of siroop maakt. Suiker is namelijk een conserveringsmiddel, waardoor je iets als jam lang kan bewaren. Gebruik je een ander zoetmiddel (of geen), dan is de houdbaarheid veel korter.
Meer lezen?
– plantaardigheden.nl over stevia
Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
Thanks voor dit overzicht. Superhandig!
Goed artikel, ook hier staat erg veel goede informatie: http://nutritionwonderland.com/2009/02/truvia-purevia-past-future/
Het is wachten tot het plantje net als ander kruiden als potplantje te koop wordt aangeboden. Zelf kweken lijkt een moeilijke optie.
Mijn moeder had het plantje een paar jaar geleden in de tuin, gewoon in een tuincentrum gekocht. Blaadjes smaakten heerlijk!
Op zoek dus in het tuincentrum!
Beste Anna,
Wat een interessante website! Zelf heb ik 10 jaar geleden een paar maanden suikerloos geleefd en dat beviel prima, nu doe ik het sinds 1 maand weer en meteen voelde ik me weer stukken beter.
Wel merk ik dat ik last krijg van verschillende kleine ontstekingen en ineens een enorme verkoudheid, terwijl ik normaal nooit ergens last van heb. Ik had het idee dat alle rotzooi het lichaam uit moet ofzo, maar ik vroeg me af of jullie daar ook last van hebben gehad in het begin, of is dit toeval bij mij? Ooit zoiets gehoord bij iemand anders misschien? Ik krijg het niet gegoogled iig.
Alvast hartelijk dank voor het antwoord en veel succes!
Groetjes,
F.
Hoi F,
Het voelt echt anders he, met of zonder geraffineerde suiker. Ik merk hetzelfde verschil met (witte) bloem en volkoren meel. Ik eet vrijwel altijd volkoren (spelt) brood en merk dat mijn lichaam zich slapper voelt als ik een keer iets met (witte, geraffineerde) bloem heb gegeten.
Marger had soortgelijke ‘kwaaltjes’ toen hij stopte met geraffineerde suiker. Dat was in de winter en hij wist daarom niet zeker waar het aan lag. Ik denk dat jouw verklaring heel plausibel is, dat je lichaam allerlei stoffen aan het uitscheiden is. Ik zou het even aankijken om te zien of het langzaam (of snel) weer verbetert.
Duidelijk verhaal over stevia.
Plantje smaakt heel lekker, zonder het bittertje van de druppeltjes. Bij http://www.bastin.nl te koop via de webbwinkel. Kan opgestuurd worden.
bij jongescheuten.nl ook te koop!(staat niet in de webwinkel: gewoon een mailtje sturen!
groetjes
Hoi, ik heb afgelopen najaar een flesje vloeibare Stevia gekocht. En vond het vies. In die zin dat ik de smaak wat anijs- of dropachtig vond in de thee. Sindsdien heb ik het om die reden niet meer uitgeprobeerd. Weet iemand of het poeder ook die dropachtige bijsmaak heeft?
Het klopt inderdaad dat Stevia 300 x zoeter is als suiker. Wellicht een goede toevoeging is dat het even zoet is als kunstmatige zoetjes, waar dus aspartaam in zit. Kunstmatige zoetjes zijn dus ook niet zoeter.
Het is bewezen dat Stevia bestaat uit 97% troep en MAAR 3% uit het Stevia plantje.
misschien eerst ff voortaan op deze site kijken: http://www.foodwatch.com
Beste E. Eerst goed lezen…Wat je beschrijft gaat over de Natrena… Er staat o.a.:
“Neem bijvoorbeeld het product ‘Natrena Stevia Kristalpoeder’. Op de verpakking staan kreten als: “zoet uit de natuur” en “op basis van de Stevia-plant”. Dat laatste mag zeker verwacht worden als het product Stevia heet. Toch is niets minder waar. Wanneer u op de achterkant van de verpakking op de ingrediëntenlijst kijkt ziet u dat het product voor 97% (!) uit de goedkope vulstof maltodextrine bestaat en slechts voor 3% uit Stevia. Daar zakt onze hypothetische foodwatchbroek van af!
Wilt u Stevia gebruiken? Ga dan in natuurwinkels of internet op zoek naar de pure vorm. Vaak zijn dit kleine doseerflesjes met Stevia in vloeibare vorm. Pure Stevia is prijzig, maar er is ook zeer weinig van nodig gezien de enorme zoetkracht.”
Sevia is een prima product, maar ook hier geldt: weet wat je koopt!!
ik nag wel zeggen dat ik suikerverslaafd ben, vooral in koffie neem ik 2 klontjes suiker…nu ben ik maand op stevia suiker overgestapt (1 tabletje gekocht in de apotheek want deze vind ik nogniet in de winkel) en ik ben al vermagerd van 109 naar 95 kg
de eerste dagen waren wel hard, hoofdpijn, slecht humeur enz… maar als ik dan op de weegschaal sta en het verschil zie, ben ik wel blij dat ik het gedaan heb en zal blijven gebruiken…
Nu ben ik toch op zoek naar goeie resepten, zodat ik het in de voeding ook kan gebruiken… appelmoezen enz zijn simpel maar gebak en dergelijke is wel iets anders he, ik kan de goede verhouding niet goed vinden, dus moest er iemand recepten of links weten , zou ik er wel blij mee zijn
vriendelijke groeten
even over het bakproducten en stevia.
je kan natuurlijk ook drastisch suiker verminderen en aanvullen met stevia. minder is altijd beter, je krijgt dan wel het verzadigd gevoel omdat lichaamsprocessen in werking zijn gezet die gewend zijn aan ” gewone” suiker. je houdt in principe je lichaam voor de gek. de rest is puur psychologisch.
Nancy, wat fijn dat stevia je goed bevalt. Ik ben aan het experimenteren met steviapoeder. In het ene bakproduct gaat dat prima, in het andere proef je een nasmaak en is het niet lekker. Ik merk ook dat het echt wennen is met inschatten hoeveel stevia je ergens voor nodig hebt, ik heb de neiging er te weinig van te gebruiken. De recepten die ik met stevia maakte, heb ik nog niet gepubliceerd. Je zou ook op de site van stevija kunnen kijken, daar staan een hoop recepten op.
Ik neem overal stevia in. Prima alternatief voor suiker.
Witte poeder stevia en witte stevia zoetjes zijn geraffineerd om ze wit te maken. Lees bewerkt, ontbitterd en gebleekt. Dat is minder goed. Is het bekend hoe dat gedaan wordt?
Heb toevallig steviaplantjes gewoon kunnen kopen bij onze Intratuin (in Ter Aar). De plantjes staan daar ook bekend als Honingkruid. Zijn niet duur, eenjarig, maar worden in de tuin ongeveer een meter hoog! Ga deze zomer dus proberen de blaadjes zelf te drogen (in de oven op 40 graden) en dan te vermalen tot poeder.
Ik kreeg ook de tip van iemand dat als je verse blaadjes van de nerf afscheurd en dan in b.v. een linnen zakje meekookt in een gerecht en daarna verwijderd, je helemaal geen bijsmaak van de Stevia hebt, maar alleen het zoete. Is de moeite van het proberen waard denk ik.
hebben jullie ook ervaring met sukrin?
Ik heb de vloeistof, de tabletjes en de poeder gebruikt, maar vind het helemaal niet zoet, eerder bitter. Terwijl erop staat dat het ontbitterd is.
Wel doe ik nu 6 druppels en een klontje suiker, ipv 2 klontjes en dan proef je de bitterheid niet zo.
@maaike We hebben geen ervaring met sukrin. We hebben niet de neiging het te proberen, omdat het -zover ik weet- nogal geraffineerd is.
Ik heb vandaag gezien dat stevia ook in witte poedervorm voor een aantrekkelijke prijs verkocht wordt bij de action. Maar weet u misschien of dit dan de goede is? Of is alleen die uit de natuurwinkel in orde?
@Janneke, ik weet niet of het goede stevia is. Je zou op de ingrediëntenlijst van het potje kunnen kijken wat er precies in zit. Ik gebruik nooit meer stevia, omdat de poedervorm toch wel erg geraffineerd is. Als ik weer stevia zou gaan gebruiken, dan de blaadjes.
Is er ook stevia zonder toevoeging van alcohol erin? Of zit dit in alle stevia verwerkt?
Saskia, dat zou je aan de stevia-verkopers moeten vragen. Ik weet het antwoord niet. Maar de alcohol die gebruikt wordt is niet de alcohol zoals die in alcoholische drankjes zit.
vele verhalen gelezen maar ik kan niet vinden wat ik zoek.
ik heb stevija zoetjes in een dispencer met een blauwe bovenkant.
nu zie ik in de winkel hetzelfde met een groene bovenkant.
nu vraag ik mij af, wat is er voor verschil hierin.
groeten inge
Wij gebruiken geen stevia. De zoetjes zijn geraffineerd, dus die gebruiken we sowieso niet. Ik kan je er daarom helaas niet verder mee helpen. Je kan de producent bellen of mailen met je vraag.
Als ik zelf stevia zou gaan gebruiken, zouden het de blaadjes van de plant zijn. Dat is de natuurlijke versie.
Stevia is wellicht wat minder schadelijk dan kunstmatige zoetstoffen als aspartaam of acesulfaam K, maar er blijft een groot nadeel kleven aan calorieloze zoetstoffen. Zodra je een hap neemt, denkt je lichaam suiker binnen te krijgen en laat bij voorbaat alvast insuline vrij in het bloed. Daardoor daalt de bloedsuikerspiegel (waardoor je ook meteen honger krijgt). Er komt niet daadwerkelijk suiker het lichaam binnen, dus haalt je lichaam snel weer glucose uit je reserves om de bloedsuikerspiegel weer te doen stijgen. Deze schommelingen zijn dus juist wat je niet wilt.
Wil je dus iets zoeten, gebruik dan toch gewoon suiker, liefst in de vorm van bijvoorbeeld oersuiker of honing. Maar beter nog, leer zoveel mogelijk het verlangen naar zoete smaken af.
ik gebruik al een hele tijd vloeibaar stevia van De Tuinen, was er tevreden over , maar werdop den duur wel te duur, 100 ml voor 12 euro . ben voor het eerst overgegaan naar de stevia poeder sachets
100 zakjes voor 7 euro. inhoud 90 percent stevia met 1gr “INULINE”. (ooknatuurlijke bron) van een of
ander plant of wortel. Ik wil weten, welke plant of wortel ,en is dit veilig en ook gezond. de smaak is
trouwens zelfs beter dan de vloeistof, geen bittere nasmaak, gaarne antwoord.