Suiker wordt door de voedselindustrie niet alleen veel gebruikt om de smaak van de producten te beïnvloeden. Fabrikanten zijn er ook dol op om met suiker de houdbaarheid van voedingsproducten te vergroten. Mocht je per ongeluk in je achtertuin een potje suiker uit de 18e eeuw opgraven, dan kun je het waarschijnlijk nog gewoon gebruiken, aangezien witte suiker zelf niet bederft. Producten waar het aan wordt toegevoegd, worden in de regel dan ook langer houdbaar.
Is bederf iets goeds?
Lange houdbaarheid wordt als iets positiefs gezien en natuurlijk is het praktisch dat je bepaalde dingen jaren in de voorraadkast kunt leggen en nog steeds kunt gebruiken. Maar heel erg natuurlijk is het niet. Het voedsel dat de natuur zelf produceert, is kort houdbaar. Een stuk fruit kan een aantal dagen, soms weken goed blijven, maar onvermijdelijk zal het bederven.
Dat vinden we vies, rot fruit, maar het is een proces dat helemaal past in hoe de natuur dat aanpakt. Een vrucht wordt door de natuur aan de natuur gegeven, dus óf dieren eten het op, óf andere organismes zoals schimmels. Wanneer die organismes hun neus ophalen voor een voedingsproduct, zouden we ons serieus moeten afvragen waarom het voor hén niet goed genoeg is, maar voor mensen wèl…
Bewust suikervrij eten, bewust minder verspillen
Anna en ik geven de voorkeur aan veel voeding die vrij snel bederft. Recht uit de natuur voelt voor ons het beste. Als jij ook minder of geen geraffineerde suiker eet, zul je er waarschijnlijk regelmatig tegenaan lopen dat suikervrije producten minder lang houdbaar zijn. Waar je eerst gewend was dat een pot jam of mayonaise maandenlang goed bleef, kan het zomaar zijn dat je die verwachting flink moet bijstellen met producten waar géén suiker aan is toegevoegd.
Wij vinden het belangrijk om gezond te eten, maar ook om zo weinig mogelijk voedsel weg te gooien. Om voedselverspilling tegen te gaan gaan we heel bewust om met dingen als boodschappen doen en restjes opmaken. Avondeten dat overblijft eten we bij voorkeur de volgende dag alsnog op i.p.v. het weg te gooien en regelmatig eten we gerechten die zijn gemaakt met verschillende groente waar van elk nog een beetje ongebruikt in de koelkast lag.
Ook kiezen we bijvoorbeeld voor verpakkingen die passen bij de snelheid waarmee wij iets opmaken. Jam eten we met zijn vieren bij elkaar genoeg om een familiepot te kopen, maar 5 kilo aardappelen zullen wij niet inslaan omdat we dat simpelweg niet opkrijgen voordat het bederft.
Voedselverspilling is zonde voor je portemonnee én voor het milieu. Alles wat je koopt kost grondstoffen en geïnvesteerde tijd van bijv. de boer. Wij doen ons best om die investeringen eer aan te doen door zo weinig mogelijk weg te hoeven gooien. Als we dat allemaal zouden doen, zou er minder landbouwgrond nodig zijn om dezelfde bevolking te voeden en dus meer ruimte zijn voor echte natuur. Om het nog maar niet te hebben over bestrijdingsmiddelen e.d.
Als je bewust eet en bijvoorbeeld je suikerinname beperkt, wil je misschien ook bewuster kijken naar wat je allemaal aan voedsel weggooit. Juist een bewuste keuze zoals producten kopen zonder toegevoegde suiker, kan ertoe leiden dat je meer gaat weggooien als je niet oplet, omdat sommige dingen nu eenmaal korter houdbaar zijn zónder toegevoegde suiker.