Om inspiratie op te doen en meer te leren over suikervrij eten, krijg ik graag ideeën en tips van anderen. Een van de manieren om deze te krijgen, is het lezen van boeken over gezond eten.
Eten voor de kleintjes (2005) van borst tot boterham
(voor kinderen van 0 tot 4 jaar)
Stefan Kleintjes
Toen ons kind zes maanden was, kon hij beginnen met vast voedsel. Wat geef je je kind dan precies? In ieder geval geen suiker. Babyvoeding bevat naar mijn idee geen toegevoegde suiker. Dat is helemaal niet nodig en een baby heeft er helemaal geen behoefte aan.
Prakjes of stukjes?
De standaardmanier van het aanbieden van vast voedsel is nog steeds de gepureerde prakjes. Ik las er wat meer over en kwam toen informatie tegen over de Rapley-methode, welke zegt dat je een baby van 6 maanden vast voedsel beter in stukken kan aanbieden. Het kind weet dan beter wat het eet, kan zelf eten (dat vinden ze heel erg leuk!) en bepalen wat en hoeveel. Ook is er minder kans op verslikken. Daarnaast is het beter voor later, omdat het kind met deze methode luistert naar z’n lichaam (wat heb ik nodig en hoeveel) en daarmee de kans groter is dat hij of zij dat later nog steeds zal doen. De prakjes komen voort uit het idee dat je je kind al met 4 maanden gaat bijvoeden, maar dat is helemaal niet nodig en eigenlijk is een baby er dan over het algemeen nog niet aan toe. Wanneer het kind 6 maanden is, dan kan gestart worden met kauwen en dus ook met het aanbieden van stukjes.
Dit alles vind je ook terug in het boek ‘Eten van de kleintjes’ van de man met de toepasselijke achternaam: Stefan Kleintjes. Hij heeft ook een goede, informatieve website: www.borstvoeding.com.
Advies over suiker en zoet
Zijn advies is om geen zout of suiker aan het eten toe te voegen. Niet alleen omdat het niet zo gezond is en niet goed voor je tanden, maar ook omdat het de originele smaak van het eten bederft. Een baby is juist bezig om allerlei voedingsmiddelen te leren kennen. Wil je toch bijvoorbeeld de pap zoeten, dan kan je volgens Kleintjes het beste mais-, rijst- of gerstemout gebruiken. Zij hebben een zogenaamd voorverterend aspect (daardoor wordt de pap wat lichter verteerbaar) en geven een zoete smaak. (Riet)suiker en honing hebben dat niet. Honing mag je sowieso pas geven als je kind ouder dan één jaar is, omdat het sporen van de botulismebacterie kan bevatten.
Hij adviseert om snoep zo lang mogelijk niet te geven, in ieder geval pas als je kind 2 tot 3 jaar oud is. Wat je wel vanaf 1 jaar kunt geven, zijn gedroogde vruchten (ook rozijntjes, ongezwaveld).
En verder
Het boek bevat talloze nuttige tips en ideeën, recepten en weetjes. Echt een boek om thuis te hebben liggen en om de zoveel tijd in te kijken. Kinderen ontwikkelen zich zo snel, dat ze steeds weer andere (eet)behoeftes hebben. Je vindt in dit boek nuttige en praktische informatie voor al die fases tussen de 0 en 4 jaar.
Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
Wat leuk. Wij doen ook aan Rapley oftewel: stukjes eten en zijn er erg enthousiast over. Juist door het lezen van dit boek en door de Rapley-methode zijn we beter over eten gaan nadenken, niet alleen voor ons kindje maar ook voor onszelf. Zo zijn we ook suikervrij gaan eten. Net andersom als bij jullie dus! We vinden het eten met stukjes een hele fijne, natuurlijke methode waarmee je kind in zijn eigen tempo leert eten, zonder allerlei prutjes naar binnen gepropt te krijgen.
Jammer dat je soms zulke negatieve reacties krijgt als je je kind suikervrij (en in ons geval ook zonder varkensvlees) wilt grootbrengen. Want het is zo zielig als hij geen koekje/snoepje/limonade mag, net als de rest … wat moet een kind van net een jaar met snoep? Het is pas zielig als je een baby’tje van 6 maanden op een babybiscuit ziet sabbelen, bomvol suiker. Ons kind krijgt gezond eten en dat is niet zielig. Keep up the good work!
RESPECT!! nooit dat wanneer ik later kids krijg ze die troep zal geven.. oke af en toe eens een snoepje kan je niet onderuit.. zoals traktaties op school.. maar aangezien ik zelf adhd heb en mijn partner hele grote kans dat het kind ook heftig zal reageren op suiker…
Het is ook ziekelijk eigenlijk wat de suikerindustrie doet.. kinderen vol proppen met suiker.. iedereen verslaafd maken!!!!!!!