Essentiële vetzuren

Sinds januari eten Marger en ik geen geraffineerde suiker meer en nu merken we allebei dat we meer behoefte hebben aan vette dingen en dan vooral chips (zonder suiker). Nou is het niet zo dat we ineens de hele dag chips zijn gaan eten, maar ik at de laatste tijd af en toe een zak chips en daarvoor at ik ze bijna nooit. Chips zijn niet goed voor je gezondheid (vooral vanwege het soort vet waarmee ze worden gebakken, de manier waarop ze gebakken zijn en de redelijk grote hoeveelheid zout), dus wilden we dat eens onder de loep nemen.

Verklaringen voor behoefte aan vet
Er zijn meerdere verklaringen mogelijk voor onze verhoogde behoefte aan vet. Het zou kunnen dat we gewoon te weinig vet binnenkrijgen met ons huidige voedingspatroon. Om aan die vetbehoefte te voldoen, wil ik eigenlijk geen chips eten. Ik wil liever iets gezonds eten zoals vette vis (zoals makreel of sardine) of een extra lepel ongeraffineerde olie door een maaltijd. Waarom kies ik dan toch soms voor de chips? Misschien is het een gewoonte, of zelfs een verslaving. Om dit te onderzoeken, hebben we besloten om een tijd geen chips meer te eten zodat we erachter komen hoe dat uitwerkt. Een derde mogelijke verklaring is dat we te weinig zout binnenkrijgen, aangezien chips nogal zout zijn.

Om de eerste verklaring (‘we krijgen te weinig vet binnen met ons huidige voedingspatroon’) verder te onderzoeken, ben ik gaan uitzoeken hoeveel vet een mens nou eigenlijk moet binnenkrijgen en welke vetten goed voor je zijn. Ik ben niet volledig in onderstaande tekst, ik geef een samenvatting van de informatie over dit onderwerp. Je kunt altijd zelf verder zoeken naar meer informatie.

omega3Goede vetten
Iedereen heeft vet nodig. Mensen die diëten proberen vaak zoveel mogelijk het vet uit hun voeding weg te laten, maar ik vind dat geen goed idee. Vetten en vooral de goede vetten zijn (in een bepaalde hoeveelheid) juist goed voor je en bepaalde vetten zijn zelfs essentieel.

Volgens het Voedingscentrum moeten mannen minimaal 56 gram en maximaal 97 gram vet met hun voeding binnenkrijgen. Voor vrouwen is dat minimaal 44 en maximaal 78 gram. Dat is nodig omdat vet simpelweg energie levert,maar ook om genoeg essentiële vetzuren binnen te krijgen, geen verhoogd risico op hart- en vaatziekten te veroorzaken en ook heeft de darm essentiële vetzuren nodig om vetoplosbare vitamines (A, D en E) uit de voeding te kunnen opnemen.

Essentiële vetzuren
De essentiële vetzuren worden opgedeeld in twee groepen: linolzuur en alfa-linoleenzuur. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetten, deze vetten komen vooral uit plantaardige producten en zijn meestal vloeibaar bij kamertemperatuur. Er zitten veel onverzadigde vetten in olie, vis en noten.

Linolzuur en alfa-linoleenzuur

Linolzuur en alfa-linoleenzuur zijn essentieel, omdat het lichaam ze zelf niet kan aanmaken en dus afhankelijk is van je voeding om ze binnen te krijgen. Deze goede vetten zijn belangrijk voor onder andere je hormoonsysteem en afweersysteem,  bloedvaten en het zenuwstelsel.

Linolzuur is een omega-6 vetzuur en komt voor in allerlei producten, voornamelijk in plantaardige olie, margarine en bakvet. Alfa-linoleenzuur (omega-3) zit vooral in vette vis, lijnzaad-, raapzaad- en sojaolie en in walnoten. Er zitten ook kleine hoeveelheden alfa-linoleenzuur in vlees en groene bladgroenten.

Nederlanders eten te weinig goede vetten
De meeste Nederlanders krijgen onvoldoende essentiële vetten binnen en het schijnt dat de Nederlander tegenwoordig vooral te weinig omega-3 binnenkrijgt. Hiervoor heeft de Gezondheidsraad de aanbeveling gedaan om twee keer per week vis te eten, waarvan in ieder geval één keer een portie vette vis.

Nu ik dit weet, kan ik ervoor zorgen dat ik genoeg goede vetten binnenkrijg via mijn voeding. Ik ben benieuwd of mijn behoefte aan iets als chips daardoor vermindert of zelfs weggaat.

Eén reactie op “Essentiële vetzuren” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. Chips worden gebakken in transvet. Transvetten worden gemaakt van olie daar worden de vitamine en mineralen eruit gehaald. En er wordt een alminium/nikkel katalysator ingedaan zodat het vet hard wordt.

    Transvetten zijn de enigste vetten die slecht voor de gezondheid zijn. Zelfs verzadigd vet wat als de schuldige wordt gezien is helemaal niet zo slecht.

    Het lichaam kan slecht voor 2000 calorieën aan glucose (suiker) opslaan (in de vorm van glycogeen in de lever en de spieren) Zodra deze limiet is bereikt, rest de lever slecht een mogelijkheid de suiker omzetten in vet en opslaan in het vetweefsel. En welk soort vet kiest de lever in die situatie? Voor supergezonde meervoudige onverzadigde vetzuren? Eh nee.. Als de lever vet maakt, maakt hij verzadigd vet en niets anders. Mijn hemel weet onze bloed eigen lever wel hoe waanzinnig ongezond dit is. Te worden omgebracht door onze bloedeigen verraderlijke fysiologie. Hoewel misschien, weet de lever wel dat de verzadigde vetten op de keeper beschouwd helemaal niet ongezond zijn.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.