Ervaringen met palmsuiker

Eerder schreef ik een artikel over palmsuiker. Deze suiker is ongeraffineerd en heeft een lage glycemische index, wat betekent dat je bloedsuikerspiegel er niet zo van gaat schommelen en je geen energiepieken en -dalen krijgt. Dat is tenminste wat erover wordt gezegd.

Gezocht: ervaringen met palmsuiker
Ik ben Arenga palmsuiker gaan gebruiken in mijn baksels, want het smaakt lekker en de structuur is prettig voor het bakken. Ik was nogal verbaasd toen ik merkte dat ik moe word na het eten van iets waar palmsuiker in zit. Marger merkt ook een (negatief) effect in energieniveau. Ook een van de lezers van suikerwijzer schreef dat zij haar twijfels heeft bij palmsuiker. Ik zou heel graag meer ervaringen lezen. Heb jij palmsuiker gebruikt in je baksels? Hoe beviel dat? Merkte jij een verschil in energie nadat je het had gegeten?

Je kan je ervaringen met palmsuiker delen, door te reageren op dit artikel.

Je kunt eenvoudig online palmsuiker kopen.
palmsuiker-250g-masarang

76 reacties op “Ervaringen met palmsuiker” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Ik gebruik palmsuiker voor het kruimeldeeg op appeltaart. Ik merk geen verschil in energie, maar ik let er ook niet zo precies op! Ik heb nu een zakje uit een biologische supermarkt, ik weet niet of dat van Arenga is… Volgens mij is het een ander merk, misschien maakt dat ook nog uit?!

 2. Ik gebruik palmsuiker van het merk Arenga. Vermoeiheid is me niet zozeer opgevallen, of ik heb het geweten aan andere zaken (slechte nacht, mopperende kinderen, etc). Wat ik wel merk, is dat ik zoet niet meer lekker vind. Daarom gebruik ik palmsuiker vaak in mindere mate dan in het recept staat.
  Ik had de chocolate-chipkoekjes van deze site gemaakt, met palmsuiker, maar vond deze echt veel te zoet. Ik ben het niet meer gewend.

  Ik zal er eens extra op letten

 3. hallo, ik heb dezelfde reaktie als jullie hebben. Vermoeidheid. Dit is voor mij niet anders als bij het gebruik van gewone suiker of zoetstoffen. Na 1 keer gebruiken was dit voor mij al duidelijk.

 4. N.a.v. de tip op deze site (waar ik overigens heel blij mee benm) ben ik palmsuiker van Arenga gaan gebruiken en ik merk niets van enige negativiteit na de consumptie.

 5. Ik heb gemerkt dat kleine hoeveelheden palmsuiker af en toe niet al te veel invloed hebben op mijn energie peil. Maar wanneer ik de gewone suiker vevang door palmsuiker in een recept bijv. in cupcakes dan gaat het echt niet goed. Ik werd enorm moe en beroerd. En het duurde een paar dagen voordat alles weer goed in balans was. En ik me weer helemaal de oude voelde. Dus ik merk het wel degelijk gebruik het nu nog incidenteel en ook dan in kleine hoeveelheden.

 6. Ik kan inderdaad ook op sommige suikervervangers (chemisch of niet) reageren, net alsof het geraffineerde suiker is. Ik wijt het eigenlijk altijd aan te veel koolhydraten, óf van de suikervervanger óf van het product. Ik kan namelijk ook reageren op 2 volkoren boterhammen, puur omdat het er dan te veel koolhydraten in 1 keer zijn, ondanks dat er dan geen geraffineerde suikers (en dat controleer ik altijd) inzitten.
  Op speltstroop reageer ik bijvoorbeeld weer niet.

 7. Tijdens een eliminatiedieet bleek mijn kind heftig te reageren op geraffineerde riet- en bietsuiker. Sindsdien zoeten we waar nodig met honing, dadel- en rijststroop. Dat verdraagt hij goed.
  Omdat de eigenaar van SEM (natuurvoedingswinkel) in Utrecht overtuigend vertelde over de hypoglykemische waarde en de onschuld van palmsuiker gebruikten we het in koekjes. Suiker in baksels werkt gewoon beter dan stropen of honing, en het was de moeite waard om uit te proberen. Ons kind wist zelf niet dat hij suiker at. Maar binnen een uur was het raak: hyperactief, ongeremd, emotioneel. En een paar uur later beroerd van de moeheid. Einde experiment.

 8. Toch aardig wat reacties al! Zoals ik dus bij de andere post vermeldde hebben wij er ook last van, zelfs MEER dan van suiker. Erge hartkloppingen, wazigheid en mijn man kreeg het erg benauwd.
  Ik begon me zelfs af te vragen of het niet vervuild was met het een of ander.

  Maar goed, voor ons dus geen palmsuiker meer. Dan toch de Amanprana kokosbloesemsuiker proberen. :-)

  Oersuiker leverde trouwens geen klachten op, maar heeft een wat aardse smaak, die de kinderen niet zo waarderen.

 9. even iets van internet geplukt. wij gebruiken ook maismoutstroop dus ik wilde het zelf ook weten.
  Klopt dit, ‘suikerwijzer’?:

  “Dit komt uit een boek over suikers en zoetstoffen en zegt het volgende over graansiroop en maismoutstroop ( Suiker en zoetstoffen door Geert Verhulst, ISBN 90-807784-1-9)

  omdat in de siroop de oorspronkelijke complexe suikers niet tot de kortste eenheden gesplitst zijn maar vooral middellange glucoseketens bevatten zal na inname de glucosespiegel in het bloed niet snel stijgen. De siroop is gesplitst tot zo’n 25 a 30 % ongeraffineerde maltodextrines, 10 a 15 % maltotriose en zo’n 39 a 65 % ongeraffineerde maltose. De siroop bestaat maar voor ongeveer 3 % uit glucose en bevat hooguit 1 % fructose. Het heeft daarmee een lage glycemische index.

  Daaruit blijkt idd dat maismoutstroop niet te vergelijken is met pure glucose of geraffineerde suiker wat betreft glycemische index en effect ervan op de bloedsuikerspiegel. Dat maakt het een goede suikervervanger.”

 10. Wij gebruiken sinds een half jaar palmsuiker van de jumbo.
  Mijn man heeft hypoglycemi en ons zoontje kan ook niet tegen suiker.
  We merken allen geen verschil na het eten van palmsuiker.
  Wel ben ikzelf de laatste week vooral erg beroerd en moe na het eten van veel koolhydraten. We hebben het nagekeken en het kan zijn dat er na het eten van veel koolhydraten veel bloed naar het spijsverteringsstelsel getrokken word waardoor je zo beroerd word.
  Misschien dat dat het ook kan zijn ipv de palmsuiker waar je moe van word.
  groetjes andrea

 11. Nettie,
  Maismoutstroop is een stuk gezonder dan geraffineerde suiker (en glucosestroop). Het bevat allerlei vitamines en mineralen, doordat het minder geraffineerd is. Ook bestaat maismoutstroop uit andere onderdelen dan ‘gewone’ suiker. Toch stijgt je bloedsuikerspiegel er sneller van, dan van bijvoorbeeld agave of stevia.

  Of je het wilt gebruiken is afhankelijk van hoe sterk je lichaam erop reageert en wat je wensen zijn.

 12. Dank je voor de uitleg, Anna.
  Ik wil even en kleine toelichting geven: ik denk dat een specifiek eliminatiedieet voor ADHD niet echt aansluit bij de glykemiediscussie. Kinderen/volwassenen kunnen heftig reageren op een voedingscomponent zonder verklaring vanuit de energieleverantie (in dit geval van suiker). Het was even waarschijnlijk geweest dat mijn kind helemaal niet gereageerd had op riet- en bietsuiker en weer wel op fructose.
  Nu ik weet dat suiker een probleem vormt, ben ik heel blij met ‘suikerwijzer’. Palmsuiker was voor mijn kind weer een nieuw ingrediënt, en bleek ook reactie op te roepen, net als suiker, noten en appels.

 13. Nadat ik iets had gelezen op jullie website over palmsuiker heb ik het ook een aantal keren gebruikt. Ik merkte al snel dat ik na het eten van mijn baksels weer snel moe werd. Ik ben dan ook na een paar recepten gestopt. Deze vermoeidheid merk ik niet na het gebruik van appelstroop, abrikozenjam etc.
  Ik heb daarom mijn twijfels bij de lage GI van palmsuiker.

 14. Bedankt voor al jullie reacties! Uit de meeste reacties blijkt dat palmsuiker niet of niet altijd werkt zoals je zou verwachten van een zoetmiddel met een lage glycemische index. Ik ben ondertussen verder aan het zoeken naar antwoorden. Zodra ik meer concrete informatie heb verkregen, laat ik het weten.

 15. Ik krijg hoe langer hoe meer de indruk dat ook de GIwaarde niet alles zegt. Fructose heeft een heel laag GI maar is slecht voor je lichaam. Kennelijk spelen er meer dingen een rol.

 16. Wat Meibloempje zegt, is denk ik zeker waar. Naast dat er mogelijk toch iets met de ‘stof’ zelf is, denk ik dat de context ook mee moet worden genomen. Stel dat ik een suikervrij koekje bij de koffie zou drinken, zal ik zeker ‘last krijgen van mijn suiker’ (zoals ik het altijd maar in het kort zeg). Cafeïne heeft namelijk bij hetzelfde effect als suiker. Cafeïne zet iets in je lichaam in gang waarbij insuline een rol speelt. Het hoe en wat weet ik ook niet precies. Sinds ik cafeïnevrije koffie drink gaat het al veel beter. Zo zullen er nog wel meer factoren zijn die mogelijk alsnog vermoeidheid kunnen veroorzaken, zoals dat ook bij geraffineerde suikers gebeurd.

 17. Meibloempje en Miranda,
  Dat klopt helemaal. Gebruik zo min mogelijk geraffineerde producten, want voor het verwerken van geraffineerde producten heeft je lichaam veel energie nodig. Dus liever volkoren meel in plaats van witte bloem gebruiken, liever volkoren pasta dan witte pasta, enz. Ook zijn er producten, zoals koffie, waar sommige mensen niet goed op reageren. Ik ben van mening dat het voor iedereen beter is om zo min mogelijk koffie, alcohol e.d. te gebruiken. De een heeft meer last van de gevolgen dan de ander. Ik word ook niet lekker als ik sterke koffie heb gedronken, daarom neem ik het helemaal niet meer. Daarbij werkt ieder lichaam weer net anders en jij kent jouw lichaam het beste, luister daarnaar.

 18. Vraagje aan Miranda, dat suikervrije koekje waar je het over hebt, zit daar niet al vervanging zoetstof in? Dat is namelijk, naast witte suiker, de boosdoener voor mijn hoofdpijn en vermoeidheid. Veel “suikervrije” producten bevatten zoetstoffen als vervanger en dat is een slecht chemisch goedje. Sinds ik daar vanaf weet eet ik geen light-producten meer en eet ik suikervrije producten die ook de zoetstoffen niet meer bevatten.

  Wat betreft de palmsuiker, mijn moeder gebruikt het voor het maken van soepen en daar heb ik geen last van. Ik ben erg van de agavesiroop en suikervrije jam.

 19. @Caroline Suikervrije koekjes met echte suikervervangers zoals tagatose, die kan ik niet eten. Daar krijg ik ook last van. In de koekjes die ik nu in huis hen zit maïsmoutstroop. Daar kan ik, net als bij speltstroop, beperkt tegen. Als ik bv 3 van die koeken op een dag zou eten, kan ik de volgende ochtend heel somber opstaan. Tegen de middag is die somberheid dan weer weg. Als ik zo’n sombere bui heb, weet ik dat ik mijn eten van de dag ervoor moet nakijken. Zo was ik er ook achter gekomen dat er dextrose in de vegetarische burgers zit (de volgende ochtend zo depressief als een ui). Ik weet niet waarom ik vaak een lichamelijke reactie heb (vermoeid, geprikkeld, verward, onhandig, trillen/spierslapte) en soms somberheid op de volgende ochtend. De een lijkt de ander wel uit te sluiten als reactie.

 20. Hoi Miranda,
  als je zo sterk overal op reageerd is het misschien aan te raden om je lichaam eens goed te ontgiften. Zelf reageerde ik ook heel sterk overal op. Sinds ik me goed ontgift heb met de dieeten uit het boek;”een leven lang fit” gaat het stukken beter.

  succes

 21. @Arjan
  Ik zal het eens nakijken. Wat ik zo snel zag is dat ik veel al doe: ik eet geen vlees en vaak geen koolhydraten bij het avondeten, veelal groenten met tofu/ei. Grappig dat ik automatisch al dat soort dingen doe. Maar ik zal eens de uitgangspunten van ‘een leven lang fit’ goed bekijken. Helaas zou je volgens dat principe geen zuivel mogen eten, en dat vind ik nu juist lekker.
  Bedankt voor de tip!

 22. hallo Anna.

  Is dat de palmsuiker van de Jumbo ? Daar zit namelijk 6% andere suikers in .
  Bij de toko hebben ze palmsuiker in brokken maar ook gemalen .
  De brokken gebruik ik zelf wel eens ,inplaats voor bruine suiker,ik rasp die dan.
  Tevens gebruik ik deze ook voor het maken van brownies.
  vinden ze hier erg lekker.
  Maar het liefste gebruik ik honing of banaan om gebak zoet mee te maken.

 23. Hoi Miranda,

  Zuivel mag wel. maar alleen op een nuchtere maag. Dus een schaal yoghurt als ontbijt is geen probleem. Als je daarna maar een poosje wacht voordat je iets anders eet.

 24. Simone,
  Ik heb verschillende soorten palmsuiker geprobeerd. Zowel die van Arenga (te koop bij de natuurvoedingswinkel), als een merk van de toko en ook die van de Jumbo. Ik heb de negatieve reactie bij alle soorten, helaas!

 25. Grappig dat zelfs het soorten natuurlijke suikers ook al effect heeft op ons lichaam. Ik ben een paar dagen minder streng geweest en dat heb ik ook wel gemerkt. Nu weer even flink ontgiften. Overigens ben ik al 3 jaar gestopt met melk drinken, het enige zuivel wat ik eet is kaas, omdat ik geen vlees op brood lust en er dan weinig overblijft. Zuivel gaf mij veel hoofdpijn en exceem, dat is nu voor 99 % weg. Mijn shiatsutherapeut gaf aan dat er 4 voedingsproducten zijn die slecht zijn voor mensen die veel vermoeidheid hebben en uitslag op het lichaam (exceem) dat zijn melk, suiker, citrusvruchten en varkensvlees. Sinds ik geminderd ben zit ik veel lekkerder in mijn vel.

 26. kan iemand me uitleggen wat het verschil dan is met cocosbloesemsuiker en heeft dit dezelfde voordelen/nadelen als palmsuiker?

 27. Hier in Belgie verkopen ze kokosbloesemsuiker met een gl van 33, erg weinig en mierzoet………..lijkt op bruine suiker

 28. @Caroline Fijn dat je iemand hebt die je goed advies kan geven over je voeding en vooral fijn dat je weet hoe je je eczeem tegen kan gaan. Ik eet zelf op het moment veganistisch (en het bevalt me goed!) en dus ook geen kaas. Er zijn best veel andere hartige opties te verzinnen voor op brood, vind ik. Humus bijvoorbeeld. En ik eet vaak andere dingen dan brood als lunch, of bijvoorbeeld zelfgemaakte (goed gevulde) soep of salade met een boterham erbij.

  @Janne Ik ga nog een artikel schrijven over kokosbloesemsuiker. Dat is inderdaad net wat anders. Mijn ervaring met kokosbloesemsuiker is tot nu toe beter dan die met palmsuiker.

  @Jacoline Is de kokosbloesemsuiker in België ook zo duur als in Nederland?

 29. @ Anna, bedankt voor de tip. wat dat betreft ben ik best een lui ding. Ik maak het mezelf zo gemakkelijk mogelijk haha. Als ik straks klaar ben met mijn studie (en dus een baan vind en meer geld en tijd heb) hoop ik wat meer van dit soort dingen te vinden als alternatief voor zuivel en suiker. Ik zou niet helemaal veganistisch danwel vegetarier kunnen zijn, daarvoor geniet ik nog teveel van een ei stuk kaas of stukje kip. Ik blijf de site in de gaten houden voor nog meer goede adviezen.

 30. Hoi, Ik mag absoluut geen gewone suiker en reageer er dan meteen negatief op. Ik proef het dus direct als het ergens in zit. Palmsuiker is voor mij dé oplossing als ik ijs maak in de ijsmachine. Door de palmsuiker houdt het ijs zijn structuur, anders heb ik een milkshake…:)

 31. In december 2011 ontdekte ik in een natuurwinkel in Utrecht palmsuiker. Er zat ook een artikel bij. Ik heb het uitgeprobeerd in baksels. Ook mij leek het ideaal omdat het zo op gewone suiker lijkt wat structuur betreft. Ik vind het niet echt lekker en mijn lijf reageert er niet goed op, mijn man had hetzelfde effect.

 32. Liesbeth,
  ik denk dat je SEM bedoelt- klopt dat?
  De eigenaar promoot het bedrijf van een familielid en wil niets fouts horen over palmsuiker. Ook mijn kind reageert er niet goed op (ondanks het mooie verhaal).

 33. Klopt. Ik wist niet dat het bedrijf van een familie-lid was. Vandaar!

  Groet, Liesbeth

 34. Hoi,

  Blij te lezen dat het woord ‘geraffineerd’ wordt genoemd, Anna. Want dat is wat al die suikers bij mij oproepen: hoe geraffineerd zijn ze?
  Ik heb ooit gelezen dat de vitaminen en mineralen die aan gewone suiker onttrokken worden tijdens de raffinage, ook onttrokken worden aan je lichaam tijdens consumptie daarvan.
  Dus trek ik de conclusie dat het ook voor andere geraffineerde producten, waaronder ‘andere’ suiker, geldt zoals stevia, palmsuiker etc.
  Hoe zit dat bv. met Stevia nu dat overal in gebruikt gaat worden? Hoe wordt de zoetstof uit de plant gewonnen?

 35. Steviablaadjes zijn ongeraffineerd. Stevia extracten zijn heel sterk geraffineerd en hebben geen natuurlijke samenhang meer. Zijn in mijn ogen even ongezond als witte riet of bietsuiker, bio of niet bio.

  Inderdaad 95% van demineralen zijn verwijderd en bijna 100% van de vitamienen en spoorelementen.

  Bart

 36. Ik heb ook geen goede ervaring met palmsuiker. Ik wilde het proberen in gebak, wat helemaal niet lekker smaakte, vreemd genoeg door de smaak van de suiker. Ik had er ook een beetje hetzelfde gevoel bij als bij suiker, dus niet dat het gezonder en/of beter voelde in m’n lijf.

 37. klopt geraffineerde producten zouden verboden moeten worden. Welvaartziekten ontstaan in eerste instantie door geraffineerd voedsel.

 38. Hoi, zoals ik al eerder postte, ik heb goede ervaringen met palmsuiker in de baksels, qua smaak en stevigheid. Ik ondervind totaal geen hinder van de palmsuiker in mijn glucose. Heb er geen schommelingen van.

 39. Hoi hien,

  Je glucose stijgt er minder van dan bij gewonen suiker. Maar wist je ook dat Stevia een glucoseverlagend effect heeft? Als je type 2 hebt kan het een gunstig effect hebben op je glucosewaarden, en zou het kunnen dat je minder medicijnen nodig hebt.

 40. Hoi! Ik heb laatst ook Stevia geprobeerd maar vond het een nogal muntige nasmaak hebben, en écht niet lekker in vb. koffie. Ik hou niet van canderel en al die andere vervangers, dus vraag me af welk zoetmiddel nog een optie is? Is hier ergens een lijstje te vinden van zoetstoffen met lage GI? Ik heb geen diabetes maar wel een gastric bypass, door nog steeds gebruik te maken van teveel suikers ben ik eigenlijk niet op mijn streefgewicht geraakt en zelfs een aantal kilo bijgekomen, die moeten er absoluut terug af!! Vandaar mijn voornemen om geraffineerde suikers op zijn minst in te perken!

 41. Even volhouden!!, hier wen je vanzelf aan.
  Het scheelt ook erg van welk merk je hem hebt. Heb zelf verschillende merken geprobeerd en vind die van http://www.stevia.nu het beste. Hier zit minder bijsmaak aan als bij de rest.

 42. Anoniempje, ik lees regelmatig dat de smaak van stevia erg afhangt van -zoals Arjan schrijft- welk merk en welke soort je gebruikt. Je zou ook eens kokosbloesemsuiker kunnen proberen, dit heeft een smaak die ik redelijk vergelijkbaar vind met bruine basterdsuiker. Agave heeft ook een lage GI, dit kan je af en toe ook prima gebruiken. Agavesiroop heeft ook een eigen smaak als je het los proeft. Ik vind het dan niet zo lekker, maar in baksels proef je dat niet terug. Rijststroop vind ik ook lekker in bepaalde baksels!

  Veel plezier met het uitproberen van verschillende zoetmiddelen.
  Meer info over de zoetmiddelen vind je ook op deze site, mocht je er meer over willen lezen.

 43. Heeft iemand ervaring met “rapadura”, of ook wel “oerzoet” genoemd?
  Schijnt een “gezonde” suiker te zijn?!?

 44. Tjitske, in oerzoet zitten nog veel van de natuurlijke mineralen en dergelijke, waardoor je lichaam de suiker makkelijker kan verwerken. Oerzoet heeft wel een hoge glycemische index, waardoor je energieschommelingen kan krijgen. Daarom gebruik ik dit zoetmiddel niet.

 45. ik heb laatst de chocolade koekjes gemaakt met palmsuiker.
  erg lekker maar best heel zoet.wat ik ook merkte is dat ik er van bleef eten,hetzelfde effect als met witte suikerproducten,zo verslavend..
  verder geen last van een energiedip oid,voelde gewoon goed.

  ik blijf het wel gebruiken in de meeste baksels,simpelweg omdat gewoon beste is om mee tebakken,dat vind ik van al die stropen niet zo namelijk.

 46. Ik ben zelf erg tevreden over het gebruik van palmsuiker. Moet ook zeggen dat ik het nooit in gigantische hoeveelheden gebruik; wat schepjes in de teffpap of over de spelt-pancakes in het weekend. Vaak in combinatie met rijststroop. Gezien de negatieve reacties hier moet ik er misschien wat meer op gaan letten..

 47. Interessant om alle reacties te lezen. Ik ben ook al ver met geen suiker of iets vervangends te gebruiken wat erg goed bevalt. Ik merk dat ik ook steeds minder naar vervangende producten grijp maar b.v banaan gebruik in een cake die dan geen andere zoetstof meer nodig heeft. Wel ben ik erg enthousiast over stevia als ik echt iets moet zoeten. Werkt prima en heeft geen enkel nadeel of bezwaar, integendeel.

 48. Ik word ook moe van palmsuiker. Heb er laatst glutenvrije brownies (palmsuiker/amandelmeel/ei/kokosmelk/zt/wijnsteenpoeder) mee gemaakt, en een stukje van 3x3x3cm maakte mij een kwartier na het nuttigen al moe (alsof ik ineens een last van 100 kilo op mijn schouders mee moest dragen, mijn hoofd rechtop houden vroeg inspanning, en mijn arm omhoog tillen om het lichtknopje uit te doen was ook erg zwaar. Kortom een heftige reactie dus). Ook mijn zuster kan het niet eten. Ik zoet dingen meestal met wat (fruit)diksap, daar heb ik dan geen last van. Mijn zuster zoet meestal met rijststroop. Wanneer ze dit gebruikt heeft het geen effect op haar bloedsuikerspiegel. Af en toe drinkt ze ook wel sterk verdund diksap, maar ze moet met fruitsuikers erg oppassen.
  Zij leeft al 30 jaar suikerloos, dus voor haar is iets erg snel te zoet. Ik weet dus niet of rijststroop zoet genoeg smaakt voor mensen die nog niet zo lang suiker bannen.

 49. Ik gebruik 1 eetlepel arenga palmsuiker in mijn havermout ‘sochtends samen met 1,5 eetlepel gebroken lijnzaad. werkt bij mij perfect.
  geen trek tot de middag en lekker energie gedurende de ochtend.

  absoluut geen last van vermoeidheid.

  echter sport ik veel5x week intensief en nadat ik de palmsuiker verving door bruine bastaard suiker had ik alweer een stevige trek rond 11.00

  gr.Al

 50. Ik vind de GI index een nogal betrekkelijk begrip. Als je bijvoorbeeld een groot bord groente met vlees eet en wat rijst erbij, dan heeft dat een hele andere invloed op je bloedsuikerspiegel dan wanneer je diezelfde rijst op je nuchtere maag eet, zonder de andere voedingsmiddelen erbij.

  En zo zullen er vast meer factoren zijn die een rol spelen.

 51. Totnogtoe geen negatieve effekten van palmsuiker gehad. Ik beperk echter hoeveelheid suiker in gebak, dessert, enz, zoveel mogelijk. Te veel van iets met lage GI is ook te veel. Mogelijk is m’n GI toch nog stabieler bij gebruik van kokosbloesemsuiker. Maar idd, beide suikers zijn nog niet geschikt voor (pre)-diabetici of mensen die erg aan GI schommelingen lijden . Stevia, xylotol,…, zijn daarvoor wèl geschikt.

 52. Vezels erbij helpt om bloedsuikerspiegel stabiel te houden bijvoorbeeld. VErder: GI zegt wat over de invloed per 100 gram (als ik het goed heb). MAar niet van alle stoffen, ook van de zoetstoffen niet, eet je dezelfde hoeveelheid. Per portie, daar zegt de Glycemische Lading wat over. Dus ook iets om in de gaten te houden.
  Vraagje: wat is er ‘mis’ met gedroogde vruchten (pruimen, abrikozen bv) als zoetstof? Ik heb juist begrepen dat abrikozen, o.a. door vezelgehalte, juist helpen om bloedsuikerspiegel laag te houden. Dat is toch nog veel mooier dan er bv kokosbloesemsuiker of palmsuiker aan toevoegen?

 53. Petra, er is absoluut niets mis met gedroogde vruchten. Die gebruik ik ook vaak. Als tussendoortje en in baksels. Ze hebben wel een specifieke smaak en textuur. Als je een baksel op een bepaalde manier wilt laten smaken, heb je soms een ander zoetmiddel nodig dan dat. Maar als je iets als kokosbloesemsuiker niet wilt gebruiken, dan hoeft dat natuurlijk niet.

 54. Hoi,
  Ik heb gisteren een brok palmsuiker gekocht op de Oosterse markt, helaas kon ik kokosbloesemsuiker nergens kopen op die markt…
  Maar hoe bewaar ik zo’n brok palmsuiker, op de markt zeiden ze, in de koelkast.
  En over het gebruik ervan, werd me verteld dat ik elke keer als ik suiker wil gebruiken ik een stukje op moet lossen in water..klopt dat?
  En hoeveel moet ik dan oplossen?
  Mijn man wil niet van de suiker af, maar ik wil vanaf volgende week palmsuiker in zijn koffie doen (zonder dat hij het weet). Maar hoeveel gebruik ik dan?
  Ik baal ervan dat ik geen losse palmsuiker kon kopen op die markt :(

 55. Hallo allen,
  Ik ben sinds 24 jaar suikerarm ivm hevige hypoglycemie. Ik heb -durf ik inmiddels wel te zeggen- alle zoetstoffen inmiddels wel geprobeerd. Ook heb ik een opleiding gevolgd in gezondheidscoaching, waarbij natuurvoeding een belangrijk stuk in neemt. Dit even voor de achtergrond informatie.

  Wat me opviel bij de schrik van de opmerking van de artsen over palmsuiker, is dat niemand van de medici het heeft gehad over de combinatie die je in palmsuiker vindt, van al die verschillende hulpstoffen. Net zoals hierboven heel terecht meerdere mensen aangaven: de GI wordt ook beinvloed door de zaken waarmee je het combineert. Maar dus ook door de stoffen die IN en OM je suikermolecule heen zitten.

  Om geraffineerde suikers te verteren, spreekt je lichaam jouw eigen reserves aan mineralen en vitamines aan. Dat maakt het een vitaminerover. In de natuur komen vele suikers voor, soms zelfs met een reuzehoge GI: denk maar eens aan een dadel of een peer! Maar de stoffen die moeder natuur er omheen heeft gedaan, bestaan uit de vezels, vitamines en mineralen die je nodig hebt om die suiker goed (en langzaam) te verteren. Het probleem is ontstaan toen we de zoete stof gingen isoleren.

  Zo min mogelijk bewerkte natuurlijke suikers zijn het beste te verteren. Helaas, is het niet altijd mogelijk daar de recepten mee te maken die we gewend zijn. Een cake rijst niet lekker met alleen maar een maismoutstroop. Ik kan er over mee praten. Pas toen Damhert met tagatesse op de markt kwam, kreeg ik na bijna twintig jaar eindelijk weer eens een mooie cake! Stevia is fantastisch, maar daar kun je niet meer dan 10 gram per recept van gebruiken, anders krijg je een hartstikke bittere nasmaak…kortom: wat moet je dan nog?

  Ik herken de verhalen over de dip na het gebruik van palmsuiker. Ik heb het vooral wanneer je de palmsuiker combineert met granen (koolhydraten), dus zeker in gebak. Mijn oplossing is in baksels een combinatie te maken van stevia, sukrine (daar heb ik nog niemand over gehoord), palmsuiker, rijststroop en een tikkeltje tagatesse voor het effect op het rijzen. Tagatesse heeft helaas een aandeel sucralose in zich, en daar baal ik van. Maar het is heel weinig, en wanneer ik er niet meer dan 50 gram van gebruik vind ik het aanvaardbaar. Dat is aan eenieder voor zichzelf om uit te maken natuurlijk.

  Palmsuiker is een gezonde suikervervanger, maar voor állemaal geldt: met mate! Maak groente, fruit, granen, zaden en noten tot je hoofdvoedsel en dan kan je een beetje zoet écht wel hebben. Ik ben twee jaar geleden overgeschakeld naar grotendeels rawfood eten. In mijn dieet is een overdaad aan fruit en gedroogde vruchten. En ja, ook wel eens palmsuiker. Maar sinds mijn overstap hiernaar heb ik nooit meer last van hypo’s. Die treden pas op als ik afwijk van mijn dieet en eens een boterham eet! En dan eet ik nog wel een gezonde boterham: volkoren spelt met zuurdesem. Ter vergelijking: vanaf mijn tiende jaar kon ik geen fruit verdragen. Ik kon het gewoon niet verteren. Het eten van een dadel kostte me tonnen energie, en hield me uren uitgeput. Nu eet ik elke ochtend een groene smoothie, barstensvol met fruit (en groene bladgroente) en ik kan daar op draaien (1 liter) tot de lunch.

  Mijn conclusie na deze 24 jaar: het is de samenstelling van de suikers (dus kies altijd ongeraffineerd!!!!!) en de combinatie met de andere stoffen in je gerecht die jouw zoete hapje een aanslag of een weldaad voor je suikerspiegel maakt. Nu is de truc om jouw eigen perfecte combinatie te vinden. Want ook dat is niet voor iedereen hetzelfde….

  Wat ik me afvraag is hoe geraffineerd/bewerkt de brokken palmsuiker uit de toko zijn. Daar is namelijk niets over te vinden. En dat is ook de reden waarom ik die nooit koop. Er zijn onder Nederlands Indische mensen heel veel diabeten… het lijkt mij best interessant om uit te zoeken of al die heerlijk zoete gerechten (met witte rijst!) daar iets mee te maken hebben. Zodra je begint met bewerken, verwijder je de hulpstoffen, en wordt het een vitamine-rovende suiker. Voeding dient om te voeden, niet om je leeg te roven.
  Wellicht is de bewerking per merk verschillend, en zou je ook bij de Arenga palmsuiker verschil kunnen merken tussen het ene of het andere merk.

  Het zijn maar even gedachtengangen, en ik hoop dat jullie er iets mee kunnen. Succes allemaal! En bedankt voor het delen.

 56. @Coco Ik heb voor je gezocht naar een website waar ze goed uitleggen hoe je palmsuiker in brokken bewaard en gebruikt. In het Nederlands kon ik geen goede link vinden, maar wel in het Engels. Het is een Nederlandse vrouw. Dus als je vragen hebt of het Engels niet helemaal goed begrijpt, kan je haar in het Nederlands mailen via haar website. http://www.healthfulpursuit.com/2011/11/healthful-hints-everything-you-need-to-know-about-palm-sugar/ Ik ben het niet eens met alles wat ze zegt, maar het is wel informatief voor je. Ik gebruik zelf geen palmsuiker meer, maar liever bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker (te koop in de natuurvoedingswinkel).

 57. Er zijn veel palmsuikers op de markt die niet puur zijn en gemengd met gewone suikers. Het zou mij niks verbazen als de bovenstaanden met klachten een niet zuivere palmsuiker hebben gebruikt.
  Een heel erg pure en goede palmsuiker is van Masarang, die ze oa in zakjes bij de Jumbo verkopen. Dus, welke palmsuiker gebruik je, en is die wel puur?

  Verder is helemaal geen suiker toevoegen aan je voeding het allergezondste.

 58. Heb vandaag een worteltjestaart gebakken met 300 gram palmsuiker ipv geraffineerde suiker
  Resultaat is net zo goed als met normale suiker, tikkie minder zoet.

  Had er ook speltmeel in gedaan, ipv [volkoren] meel

  heb net een halve taart op, maar nog geen inkakker te bespeuren, dat zou met normale suiker wel zo zijn geweest

  lang leve palmsuiker
  wie weet trouens wat nog goedkoper is dan palmsuiker maar net zo “gezond”/laag glycemisch??
  doei uit duh haag

 59. Hoi Anna, bedankt voor je reactie terug :)
  Ik las het vandaag pas, kreeg er namelijk geen melding van.
  Inmiddels heb ik het brok palmsuiker al weggegooid…omdat ik geen flauw idee had hoe lang het houdbaar is.
  Inmiddels heb ik biologische kokosbloesemsuiker gevonden op de markt, maar allemachtig wat is dat duur zeg!!
  Vanmiddag moest ik met mijn zoontje naar de dietiste in het zh. Mijn zoontje is namelijk te licht voor zijn leeftijd. Maar als ik dan het advies van de dietiste moet geloven….ongelofelijk echt waar!! Ze had het zelfs over knakworst om aan te komen in gewicht…En ook over het feit dat het jammer is dat mijn zoontje geen snoep en limonade lust, want daar zouden andere kid juist op groeien…Schiet mij maar lek!! Ga ik hier werkelijk voor naar het ziekenhuis :/ Om gek van te worden!!!

 60. Na wat ik hier heb gelezen, heb ik besloten niet eens aan palmsuiker te gaan beginnen. Maar ik vroeg me af of er ook mensen ervaringen hebben met kokosbloesemsuiker? Geeft dat hetzelfde effect?

  Ik zag wel dat het in het recept van 9 oktober, de Chocolate Chip Cookies, wordt gebruikt. Zijn de effecten dan echt beter? En waar moet ik het dan kopen?

 61. Hans, wij gebruiken geen palmsuiker meer. Ik word er moe van en heb daarom het idee dat het toch stiekem een (te) hoge glycemische index heeft, waardoor je bloedsuikerspiegel gaat schommelen. Kokosbloesemsuiker gebruiken we wel en daar hebben we erg goede ervaringen mee! Het is wel wat duurder. Je kan het kopen bij sommige webwinkels en bij natuurvoedingswinkels.

 62. Ben al langer van de suiker af: koekjes, gebak en pannekoeken/muffins… ik taal er niet meer naar (komt vanzelf!). Maar ik zocht wel naar een suikervervanging voor het Oosters koken. In bijna elk Thais gerecht en in veel Indische gerechten wordt een lepel suiker toegevoegd. En er is geen echte Italiaanse kok te vinden die tomatensaus maakt zonder toevoeging van 1 of 2 eetlepels suiker.
  Omdat ik geen suiker wil liet ik het weg maar het smaakt niet zoals het moet. Vandaar de zoektocht. Gisteren zag ik bij ‘mijn’ Eko Plaza een aanbieding van de kokosbloesemsuiker van ‘Royal Green’ in glazen pot van 900 gram: nu voor € 19,99. Wel een hele investering, maar ik zag dat de kleine 200 grams potjes daar € 5,95 kosten. Da’s dus omgerekend naar 900 gram dan € 27,75. Dus de gok genomen en de grote pot aangeschaft. Vanmiddag gaan Googlen om te zien of dat wel een verstandige aankoop was en op deze site beland. Zeer bedankt, voor de leerzame informatie in artikels en comments.
  En ja, ik ben het met een aantal reacties eens: dik kans dat de negatieve gevolgen van (zuivere!) palmsuiker niet aan de suiker liggen maar aan: waar je het in doet. De voorbeelden die genoemd worden hebben (bijna) allemaal te maken met gebruik van meel van granen, met name tarwebloem en andere snelle koolhydraten en dat zijn -naast geraffineerde suikers- de echte boosdoeners. Leestip: ‘Het Gluten Gevaar’ en ‘Broodbuik’; voor mij ging een wereld open: niet alleen (witte) suiker de deur uit maar ook (bijna) alle granen. Het maakt in de praktijk (nu, na een kwartaal) een wereld van verschil.

 63. Ik vraag me af of het de palmsuiker is die de reactie geeft of de bloem/ zelfrijzend bakmeel. Ik loop bij een homeophaat en die gaf wel aan.. als je een bepaalde bacterie bij je draagt kun je geen enkele suiker verdragen. Vaak zit die bacterie bij iedereen in het gezin en reageert iedereen gevoeliger op de suiker. Natuurlijk ligt het dan aan weerstand/ gevoeligheden of iedereen het ook merkt in het gezin. Ik blijk zelf alleen tegen palmsuiker te kunnen en niet tegen oerbloesemsuiker/ agave etc etc.. Maar als mijn weerstand laag is of als ik toch andere allergieën/ gevoeligheden heb gegeten krijg ik toch een reactie op de palmsuiker. Zelfrijzend bakmeel en tarwemeel etc.. uit de supermarkt blijkt toch ook minder goed te zijn dan speltbloem (als echte vervanger) en zelfs ook dan zelfrijzend bakmeel biologisch. Kennelijk wordt er met het eten meer gedaan als ze naar de supermarkt gaan..

 64. Ik voel dat palmsuiker bij mij mijn bloedsuiker snel laat stijgen. Ik wordt ook moe na het eten ervan. Ik krijg bij veel inname ook hoofdpijn.

 65. Ik raad iedereen op dit forum aan: Laat suiker gewoon WEG uit je eetpatroon. Alle suikers. het is mogelijk. Moeilijk maar mogelijk. Waarom zou je iets eten wat een moment lekker is en vervolgens urenlang je lichaam beheerst? Aanrader: boek ‘Eet jezelf mooi slank en gelukkig’ van Amber Albarda…

 66. Hoi Milou,

  Ik ben even nieuwsgierig: hoe lang leef je nu helemaal zonder suikers? En wat is volgens jou zonder alle suikers? Houdt dit bijvoorbeeld ook in dat je zoete vruchten (denk b.v. aan dadels) mijdt?

  Ik hoor het graag van je.

  Hartelijke groet, Sanna

 67. Kijk, de vraag van Sanna was ook de mijne. In zoet fruit (dadels, bananen) zit ook veel fructose, wat niet echt bevorderlijk is. Tegenwoordig gebruik ik eigenlijk alleen als zoetmiddel een beetje yacon siroop of poeder, lucuma, en heeeel af en toe wat stevia of een minibeetje honing. Je smaak went er wel aan.
  Ik eet nauwelijks fruit, alleen de lage fructose (kiwi, grapefruit, citroen, blauwe bessen, soms wat goji of inca). Ben wel benieuwd naar de mening van Anna en ook van Milou die dit aangaf!
  Groeten,
  Petra

 68. De meeste mensen zijn zo gewend aan zoet eten. Dat valt extra op als je zelf niet zoveel erg zoete dingen meer eet. Dan merk je vrij snel dat je smaak verandert. Dan proef je bijvoorbeeld ineens hoe zoet een paprika is. Dan proef je sowieso alle voedingsmiddelen veel beter, wordt de smaak veel intenser. Zo geniet ik meer van mijn eten. Ook is het zo dat als je iets eet dat veel suikers bevat, je lichaam vaak meteen meer zoet wil. Terwijl je misschien in caloriën wel genoeg hebt gegeten.

  Ik gebruik wel natuurlijke zoetmiddelen, zoals rijststroop en kokostbloesemsuiker. En ook zoet fruit. Maar met mate. Luisteren naar je lichaam is het belangrijkste. Hoe reageert je lichaam erop? Wordt je er moe van, of juist niet? In dadels en bananen zitten allerlei hele gezonde stofjes én ze zijn erg lekker, dus als je lichaam er goed op reageert zou ik ze niet helemaal laten staan.

 69. Dat sommige mensen moe worden van producten met palmsuiker, komt denk ik niet door de palmsuiker maar door het ontbreken van gewone suiker.
  We zijn nogal gewend aan het hoge suikergehalte in onze producten.

  Als je dan ineens gezonde niet geraffineerde suikers gaat gebruiken die minder snel worden opgenomen door je lichaam zal je lichaam ineens “te weinig” krijgen en krijg je ontwenningsverschijnselen. Je wordt moe, chagrijnig, misselijk etc.

  Dit kan wel een week aanhouden.

  De palmsuiker doet dit dus niet, dat is je verslaving die niet gevoed wordt…

 70. Tja, misschien geldt dat wel voor een aantal mensen, Albert. Maar in ons geval aten we al een paar jaar geen geraffineerde suiker toen we merkten dat we moe werden van palmsuiker en kan het dus niet om ‘afkickverschijnselen’ gaan.

 71. Ik heb nog steeds twijfels bij de milieu-impact van palmsuiker!
  Gebeurt de oogst enkel bij levende bomen?
  Want ik ben nu toch al een goeie twee jaar alle producten met palmOLIE(zowat alle industiële koekjes etc) mijden daar 60% van die oogst illegaal is en dit zo één van de grote redenen is waarom de generaties na ons geen regenwouden meer zullen kennen.
  Iemand info hierover?

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.