Om inspiratie op te doen en meer te leren over suikervrij eten, krijg ik graag ideeën en tips van anderen. Een van de manieren om deze te krijgen, is het lezen van boeken over gezond eten.
Eet jezelf mooi, slank & gelukkig (2010)
Amber Albarda
De schrijfster van dit boek leerde met horten en stoten hoe ze haar eigen lichaam gezond kon maken en houden. Toen dat was gelukt, wilde ze haar kennis graag delen. Ze werd voedingscoach en schreef dit boek.
Eet geen geraffineerde suiker
Op suikerwijzer.nl lees je dat wij vinden dat stoppen met geraffineerde suiker zorgt voor een gezonder lichaam. Amber Albarda is het daar volledig mee eens. Suiker is namelijk volledig ‘gestript’ van al zijn natuurlijke voedingswaarden, schrijft ze. Ook heeft ze het over een onderzoek in Panama op een suikerbietenveld, waar de werkers en plantage-eigenaren werden onderzocht op diabetes. Onder de werkers bestond nauwelijks diabetes, zij aten de onbewerkte suikerbiet. De plantage-eigenaren aten dit niet. Zij gebruikten het meer ‘chique’ eindproduct: geraffineerde (witte) suiker. Onder hen kwam diabetes veelvuldig voor. Suiker heeft dus een natuurlijke bron, maar het eindproduct is niet natuurlijk en bovendien niet gezond voor je lichaam. Dit is niet het enige onderzoek met deze conclusies.
Suiker maakt dik
Albarda richt zich in dit boek voornamelijk op vrouwen tussen de 20 en 40 jaar, die wat gewicht kwijt willen. Ze noemt suiker als een belangrijke dikmaker. Vermijd dus niet alleen het vet (chips e.d.), maar ook producten met suiker. Het maakt daarbij niet uit welke soort geraffineerde suiker of kunstmatige suiker je gebruikt. ‘Suiker is vooral zo schadelijk, omdat men het nog steeds ziet als normaal voedingsmiddel. Kijk maar eens in de supermarkt op de etiketten. In minstens 75% van de voedingsmiddelen daar, is (een vorm van) suiker verwerkt.‘
De schrijfster geeft adviezen hoe je van een suikerverslaving afkomt. Onder andere door het slikken van supplementen als calcium en magnesium, om je bloedsuikerspiegel te reguleren en je trek in zoet te verminderen. Ik denk dat dit voor sommige mensen best een goed idee is. Maar het belangrijkste is om gezond te eten en naar je te lichaam luisteren. Dat geeft zelf aan waar het behoefte aan heeft.
Minpuntjes
Tijdens het lezen van dit boek, waande ik mij soms in een tijdschrift als Viva of Esta. Je krijgt vooral korte beschrijvingen van onderzoekjes en feitjes, met veel plaatjes erbij. Leuk, maar je moet niet elk onderzoek serieus nemen. Niet al het onderzoek wordt goed uitgevoerd en vaak trekt de media verkeerde conclusies uit onderzoeken, waardoor deze volledig uit het verband zijn getrokken. Een luchtige schrijfstijl is natuurlijk best prettig, maar toch mis ik in dit boek een wat meer kritische houding. Ook slaan sommige dingen op de Amerikaanse leefwereld (b.v. dat het kraanwater daar vermengd is met chloor) en niet op de Nederlandse.
Pluspuntjes
Veel tips die Albarda geeft, vind ik nogal voor de hand liggend, maar andere tips zijn wel de moeite waard. Zoals: Ga je uit eten? ‘Bestel dingen die je thuis niet eet. Gevarieerd eten en zo verschillende voedingsstoffen binnenkrijgen is heel belangrijk. Maar sla het dessert over.‘ Ik sta er helemaal achter dat ze zegt dat je je niet moet ‘diëten’, niet volledig vetvrij hoeft te leven en dat je jezelf mag verwennen. ‘Geniet van je eten. Eet zoveel mogelijk pure, biologische ingrediënten.’
Achterin het boek staan een paar recepten. De ontbijtrecepten zijn erg lekker! Ik heb ze al vaak gemaakt. Ook genoot ik van de crunchy linzen-tomatensoep met spinazie. Ik at dit voor het eerst toen ik een verkoudheid voelde aankomen. Mijn lichaam voelde zich na de soep een stuk beter.
Ik kon een hele tijd een hoop dingen niet eten, vanwege de voedingsintoleranties van mijn zoontje (en ik gaf nog borstvoeding). De ingrediënten van deze recepten kon ik wel eten en ze zijn bovendien gewoon erg lekker! En gezond.
Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
Hoi,
Heb laatst een ander fantastisch boek gelezen: Beter met voeding van Mia Tjioe-America. Zie link naar de website: http://www.betermetvoeding.nl/
Echt een aanrader!
Ze pleit sterk “tegen industriële bewerkingen van voedsel. Hierdoor wordt ons voedsel tegenwoordig ontdaan van onmisbare ‘vitale’ bestanddelen, waardoor het lichaam in de loop van de jaren vele tekorten opbouwt. Deze tekorten veroorzaken op den duur storingen in onze stofwisseling die zich op de meest uiteenlopende wijzen manifesteren in de vorm van lichamelijke en/of psychische klachten.”
Ze legt in dit boek heel duidelijk de relatie tussen voeding en “welvaartsziekten” bloot. Ook zij raadt het gebruik van suiker en zoetstoffen af. Gebruik zoveel mogelijk onbewerkte, puur natuurlijke, liefst ook nog biologische producten.
Iedereen met bovenmatige interesse in voeding zou dit moeten lezen (en alle huisartsen ook!)
Leuke recentie. Toevallig heb ik het boek net bij de bibliotheek in reservering staan. Ben erg benieuwd naar de recepten!
Margreet, ik ben het helemaal met je eens dat huisartsen zulke boeken eens zouden moeten lezen. Ik heb jarenlang lichamelijke klachten gehad als overmatige spierpijn, gewrichtspijn en concentratieverlies, en telkens kreeg ik te horen dat ik lichamelijk in orde was, het zat tussen m’n oren. Geen enkele arts kwam op het idee dat het te maken kon hebben met suikerconsumptie.
Sinds ik gestopt ben met geraffineerde suiker zijn mijn lichamelijke klachten verdwenen. Behoudens dan de enkele keer dat iemand suiker in een gerecht heeft gestopt en ik er 3 dagen voor moet boeten. Dan loop ik liever de marathon… dat geeft evenveel spierpijn maar een stuk meer voldoening!
Ik ben wel benieuwd naar dit boek!
Toevallig heb ik dit boek vorige week gekocht en ik ben halverwege nu! Ik heb niet veel gezondheids boeken (alleen “Eetwaar = eetbaar?” ) en vond het fijn dat het luchtig geschreven is zodat ik alle basisweetjes snel kan doorlezen. Alleen bij de ’10 geboden’ vond ik de regel: eet de helft (minder) niet helemaal op zijn plaats. Want als je een supergezonde salade maakt met een healthy dressing, waarom zou je daar dan de helft van eten? Verder vond ik het interessant dat ze schrijft over glycemische index… Ik eet s’middags vaak ongezoete muesli met rijstmelk. Nu is dat een drank met de hoogste glycemische index, namelijk 85. Zelfs hoger dan Cola…? Ik vind het superlekker en amandelmelk kan ik nergens vinden. Is rijstmelk niet zo goed dan? Wat denken jullie daarvan?
Anyway, ik vond het boek superhandig omdat ze ook tegen suiker en melk is. Yeay!
Hoi M.,
Fijn dat je veel plezier hebt aan haar boek! Ik zou me geen zorgen maken over rijstemelk. Ik gebruik het zelf regelmatig en vind het een goede vervanger voor koemelk. Het is wel goed om de glycemische index een beetje in de gaten te houden, maar belangrijker is of een product je lichaam de juiste stoffen geeft. Rijstemelk is dan veel gezonder dan cola.
Je kan amandelmelk zelf maken door amandelen en water in de mixer te doen en deze ongeveer 5 minuten te laten draaien. Het is erg lekker!
Vanwege een intolerantie voor melk van m’n vrouw kwamen we op sojamelk. Overal te krijgen en erg lekker als koffiemelkvervanger. Schuimt ook veel beter. Wel even opwarmen, opschuimertje er in en je hebt een heerlijke koffie verkeerd. Nadat je de koffie er bij gezet hebt uiteraard.
Vandaag komt er ook een kookboek uit van Amber Albarda vol met recepten. IK vind het eerste boek geweldig. IK vind de luchtige schrijfstijl wel fijn want het de nodige dieet boeken staan met lange stukke saaie tekst waar je niet doorheen komt. Dit leest inderdaad als een tijdschrift. En het leest fijn omdat ze het zelf allemaal ook heeft moeten leren. Ze was namelijk geen keukenprinses en nu heeft ze een eigen kookboek. Vind haar geweldig!!!
Nu de boeken van Amber Albarda uit en heb in een maand eetpatroon omgegooid. Het voelt super goed en ik heb er ook veel lol in. Als kookfanaat is het een uitdaging om weer opnieuw het koken uit te vinden met nieuwe basis! Mijn energie is echt zoveel beter, huid, haar en humeur ook.